Φλέσουρα Παναγιώτα

Άλλο ένα εκπαιδευτικό Blog

ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ

Δεκ 201827

Τα Χριστούγεννα στο Νεοελλη… by on Scribd

Προσκύνημα και προσευχή

Σεπ 201820

https://www.thinglink.com/scene/854069033828352000

 

Το «εύγλωττο» σκίτσο του Guardian για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια

Αυγ 201821

austerity

Αξιολόγηση των ΝΠΣ Λυκείου από τους μαθητές

Ιούλ 20187

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο του συναδέλφου Γιάννη Μπάλτου μοιράστηκε στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς να το συμπληρώσουν οι μαθητές της Α΄& Β΄τάξης,αξιολογώντας τη νέα ύλη και το νέο τρόπο διδασκαλίας στο μάθημα των θρησκευτικών Λυκείου. Τις απαντήσεις ας τις έχουμε υπόψη μας στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Το ανατριχιαστικό σκίτσο του Der Spiegel για τα 8 χρόνια μνημονίων

Ιούλ 20187

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ανατριχιαστικό σκίτσο του Der Spiegel

«Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα»

 

χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους

Ιούλ 20182
Ένα παλιότερο άρθρο για τις σχέσεις Εκκλησίας -κράτους , που είναι πολύ επίκαιρο μετά την εκ νέου ανακίνηση από την κυβέρνηση του θέματος του πολυθρύλητου χωρισμού τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΗΤΡΑΛΕΞΗΣ*  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ζητούμενο: απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06.11.2016

Ο​​ταν προκύπτουν στον δημόσιο λόγο οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ή το ενδεχόμενο χωρισμού τους, σπάνια τίθενται ως ορθολογικό αιτούμενο επαναπλαισίωσής τους. Αντ’ αυτού, εγείρονται ως θορυβώδης μάχη σημαιών, συμβόλων, αρένας για πολέμους αξιών. Σε μια τέτοια αντιπαλότητα, το τελευταίο που μετράει είναι τα πραγματολογικά στοιχεία, το πώς έχει όντως η κατάσταση: συναίσθημα να υπάρχει – και, κυρίως, φωνές…Πρώτα πρώτα, είναι εμφανής η σύγχυση μεταξύ «χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους» και «χωρισμού Εκκλησίας – κοινωνίας». Πολλοί νομίζουν ότι ο θεσμικός χωρισμός θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση και ιδιώτευση της Εκκλησίας, ώστε λ.χ. «να μην πολιτικολογεί ο παπάς από άμβωνος». Πρόκειται για λογικό σφάλμα, που θα επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα: πρωτόγνωρη για την Εκκλησία ελευθερία κινήσεων στον δημόσιο χώρο και κατάργηση του υφισταμένου κρατικού ελέγχου, λογοδοσίας, διαφάνειας. Αν το αναθεωρητικό ζητούμενο είναι η πολιτική αποδυνάμωση της Εκκλησίας, επ’ ουδενί δεν κατασφαλίζεται με ένα θεσμικό διαζύγιο από το κράτος.Πολλές περιπτώσεις «σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους» δεν ερείδονται σε νόμους, ώστε να υπόκεινται σε θεσμικό/νομοθετικό «χωρισμό», αλλά είναι εθιμικές. Από τις εικόνες σε δημόσια κτίρια μέχρι την παρουσία ιερωμένων σε εθνικές εορτές, τίποτε από αυτά δεν συναρτάται με κάποια υποθετική βαθιά θεσμική τομή. Εξ ου και δεν απαιτήθηκε νομοθετική μεταβολή για να μην ορκιστεί εκκλησιαστικά η τρέχουσα κυβέρνηση.

Τα σχολικά θρησκευτικά στην Ελλάδα δεν συναρτώνται με τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους: τα σχεδιάζει το κράτος υποχρεούμενο σχετικώς κατά το Σύνταγμα. (Η δε Εκκλησία εκ των πραγμάτων θα μπορεί να πιέσει πολιτικά/κοινωνικά, για οτιδήποτε, κατά τον λόγο του αντικρίσματός της στην κοινωνία – όπως κάθε ομάδα.)

 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Η πλειονότητα της νεολαίας στην Ευρώπη δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία

Ιούλ 20181

Η πλειονότητα των νέων σε 12 από 22 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν συμμετείχαν στην έρευνα, δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, όπως προκύπτει από έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε σε συνεργασία του πανεπιστημίου του Λονδίνου St Mary’s και του Institut catholique de Paris.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ νέων ηλικίας από 16 ως 29 ετών και διαπίστωσε ότι η λιγότερο θρήσκα χώρα στην Ευρώπη είναι η Δημοκρατία της Τσεχίας με το 91% των ερωτηθέντων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να απαντούν ότι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία.

Ποσοστό 70-80% των νέων στην Εσθονία, τη Σουηδία και την Ολλανδία επίσης αυτοχαρακτηρίζονται ως μη θρησκευόμενοι.

Η πιο θρησκευόμενη χώρα από τις 22 που συμμετείχαν στην έρευνα είναι η Πολωνία, όπου το 17% των νεαρών ενηλίκων αυτοχαρακτηρίζεται μη θρησκευόμενο και ακολουθεί η Λιθουανία με 25%.

Στη Βρετανία μόνο το 7% των νεαρών ενηλίκων δηλώνουν αγγλικανοί, λιγότεροι από το 10% που δηλώνουν καθολικοί. Διαβάστε όλο το άρθρο »

230+… ονόματα της Παναγίας

Ιούλ 20181

Πηγαίνοντας προς τον Αύγουστο το μήνα της Παναγίας , ας θυμηθούμε μερικά μόνο από τα πάμπολλα προσωνύμια που της έχουν αποδώσει οι πιστοί


και ας ακούσουμε «τις Παναγιές του κόσμου » από τη Σαβίνα Γιαννάτου

προσευχές του κόσμου

Ιούν 201826

 

 

προσευχές 1

«Οι Ανέγγιχτοι»-Παράδοση και σύγχρονη πραγματικότητα

Ιούν 201826

160 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν γεννηθεί έξω από κάθε κάστα. Τους αποκαλούν «Ανέγγιχτους»· δεν επιτρέπεται να τους αγγίξει κανείς γιατί θα μολυνθεί! Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι, θρυμματισμένοι άνθρωποι». Ο Θεός γέννησε πρώτα τους Βραχμάνους από το στόμα του» έλεγε ο μπάμπα Σάντα ο ασκητής, με μάτια που έλαμπαν από πίστη. «Μετά, ο Θεός, γέννησε απ’ τα μπράτσα του τους Κσατρίγιε τους πολεμιστές, για να προστατεύουν τους Βραχμάνους. Μετά έβγαλε από την κοιλιά του τους Βέσναβ, για να κάνουν εμπόριο. Και τέλος, έβγαλε τους Σούντρ από τα πόδια του, για να υπηρετούν όλους τους από πάνω.» Πάνε περίπου 3.000 χρόνια από τότε που ο Ινδουισμός χώρισε τους Ινδούς σε αυτές τις τέσσερις κάστες. Και δημιούργησε το αρχαιότερο σύστημα κοινωνικής ιεραρχίας, ένα σύστημα που εξακολουθεί να λειτουργεί και στις μέρες μας, ρυθμίζοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και καταδικάζοντας εκατομμύρια από αυτούς σε μια ανείπωτη σκλαβιά. Υπάρχουν 160.000.000 άνθρωποι που ζουν σήμερα στην Ινδία και έχουν γεννηθεί έξω από κάθε κάστα. Τους αποκαλούν Ανέγγιχτους. Πρόκειται για αυτούς που θεωρούνται τόσο μιαροί ώστε δεν επιτρέπεται ούτε καν να τους αγγίξει κανείς, γιατί θα μολυνθεί! Οι ίδιοι οι Ανέγγιχτοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι, θρυμματισμένοι άνθρωποι». Οι Ανέγγιχτοι είναι «οι κατώτατοι των κατώτατων». Έχουν στιγματιστεί κατά την γέννησή τους ως ακάθαρτοι και υπάνθρωποι κι αυτό έχει προδιαγράψει τη μοίρα από την οποία ελάχιστοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Σε όλη τους την ζωή θα κάνουν τις πιο βρώμικες δουλειές που υπάρχουν, υποχρεωμένοι πολλές φορές από μέλη των ανώτερων καστών να καθαρίζουν περιττώματα ανθρώπων και ζώων με τα χέρια. Δεν θα έχουν καμία περιουσία, τα παιδιά τους, αν πάνε σχολείο, θα κάθονται στις πίσω σειρές χωριστά από τα υπόλοιπα… Δείτε την ταινία

« Παλιότερα άρθρα
Ιανουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Αρχείο

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων