Διαγώνισμα Γ΄Θετικής – Ταλαντώσεις

ΘΕΜΑΤΑ + ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συνεχές Ηλεκτρικό Ρεύμα 2018

 

Όσοι θέλετε επιπλέον ασκήσεις σε ένα απαξιωμένο στην Ελλάδα (μόνο) μάθημα, πατήστε την εικόνα…

Ο Σούπερμαν σώζει τη Λόις

Σε μια σκηνή του γνωστού κόμικ, ο Σούπερμαν μπαίνει μπροστά από την Λόις Λέιν, για να την σώσει από τις σφαίρες του Λεξ Λούθορ. Η καραμπίνα του Λεξ, περιέχει φυσίγγιο που ρίχνει N = 150 μικρά σφαιρίδια, μάζας  m = 0,6g το καθένα και ταχύτητας μέτρου 1| = 600m/s. Τα σφαιρίδια χτυπούν ταυτόχρονα κάθετα στο στήθος του Σούπερμαν και ανακρούουν με ταχύτητα μέτρου 2| = 600m/s, αντίθετης φοράς από την αρχική.

Συνέχεια

Οι δέκα εντολές ή οι δέκα πληγές;

 

Όχι του Μωυσή αλλά του …Θοδωρή!

Οι δέκα εντολές στη Φθίνουσα ταλάντωση…

Οι δέκα πληγές στην Εξαναγκασμένη ταλάντωση…

Πηδώντας στο ασανσέρ πριν τη συντριβή

H μέρα του κύριου Κώστα δεν ξεκίνησε καλά. Καθώς μπήκε στο ασανσέρ, πριν πατήσει το κουμπί,  το συρματόσχοινο …κόπηκε και το σύστημα ασφαλείας δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ελεύθερη πτώση από ύψος h = 20m. Ο κύριος Κώστας γνώριζε ότι…

Συνέχεια

Διαγώνισμα Α΄Τετραμήνου 2018 – Ευθύγραμμες κινήσεις

ΘΕΜΑΤΑ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Προσπέραση στην εθνική οδό

Δύο αυτοκίνητα Α και Β, κινούνται σε ευθύγραμμο τμήμα του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης κατά τη θετική φορά ενός άξονα χ΄χ, με σταθερές ταχύτητες υ1 = υ02 = 20m/s και απέχουν 40m.Τη χρονική στιγμή t0 = 0 ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου βρίσκεται στη θέση χ0 = 0, του άξονα της κίνησης και αποφασίζει να προσπεράσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο, που συνεχίζει να κινείται με σταθερή ταχύτητα.

Συνέχεια…

Όχι κινητό όταν οδηγούμε

Η Ιωάννα μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, οδηγώντας το αυτοκίνητό της με ταχύτητα υ01 =  108km/h, ενώ d = 25m μπροστά της προχωρούσε ένα όχημα της αστυνομίας με την ίδια ταχύτητα. Η συνομιλία στο κινητό απέσπασε την προσοχή της Ιωάννας από το προπορευόμενο όχημα για χρονικό διάστημα Δt1 = 2s, ενώ στο ξεκίνημα αυτού του χρονικού διαστήματος o αστυνομικός φρενάρισε δίνοντας στο περιπολικό επιβράδυνση μέτρου |α2|= 5m/s2.

α) Ποια ήταν η απόσταση ανάμεσα στα οχήματα όταν επανήλθε η προσοχή της Ιωάννας στο δρόμο; Υποθέστε ότι χρειάστηκαν και άλλα Δt2 = 0,4s μέχρι να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και να πατήσει το φρένο (χρόνος αντίδρασης).

β) Αν η επιβράδυνση του αυτοκινήτου της Ιωάννας ήταν και αυτή μέτρου |a1| = 5m/s2, με ποια ταχύτητα θα χτυπήσει στο πίσω μέρος του περιπολικού;
γ) Να κάνετε στο ίδιο σύστημα αξόνων τις γραφικές παραστάσεις ταχύτητας – χρόνου και θέσης – χρόνου για τα δύο αυτοκίνητα. Θεωρούμε t = 0, τη στιγμή που ξεκίνησε το περιπολικό την επιβραδυνόμενη κίνησή του, x = 0 τη θέση του αυτοκινήτου της Ιωάννας εκείνη τη στιγμή και τις κινήσεις ευθύγραμμες.

Απάντηση(Pdf)

Ηλεκτρικό Πεδίο 2018 – Ylikonet.gr

Μετά την απαξίωση του μαθήματος της Φυσικής Γενικής Παιδείας Β΄Λυκείου, μερικές Ασκήσεις για την τιμή των όπλων…Πατήστε την εικόνα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ – 3

Πατήστε την εικόνα