Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών/μαθητριών.

Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών/μαθητριών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζερεμάκη ορίστηκε η επίσκεψή του Σχολείου μας στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Την Πέμπτη λοιπόν 6/12/2018 μας υποδέχτηκε εγκάρδια και στο κέντρο ψυχαγωγίας ενημέρωσε τους μαθητές/τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση. Απόλαυσαν επίσης ένα βίντεο από τη χειμερινή και τη θερινή διαβίωση των σπουδαστών. Στο τέλος απηύθυναν ερωτήσεις για να λύσουν κάποιες απορίες τους. Στη συνέχεια στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς προσφέρθηκαν χυμοί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της σχολής και στο Στρατιωτικό Μουσείο όπου παρακολουθήσαμε την ιστορική πορεία του 5ου συντάγματος. Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ένδοξης ιστορίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός των συνόρων της πατρίδος μας, διαμορφώθηκαν στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου της ΣΜΥ τρεις νέες θεματικές ενότητες που αφορούν: η πρώτη στη δράση του ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις κατά του Άξονα στην Β. Αφρική και συγκεκριμένα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Η δεύτερη στην αποστολή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα το 1950-55 και η τρίτη στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή των Τούρκων στην μαρτυρική Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Το Στρατιωτικό Μουσείο έχει επομένως συνολικά 7 αίθουσες, επίσης δύο είναι αφιερωμένες στη ΣΜΥ και οι άλλες δύο στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η Σχολή. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού συμμετείχε στους αγώνες του Έθνους με αποκορύφωμα την εποποιία του Υψώματος 731, το Μάρτιο του 1941.
Οι μαθητές /μαθήτριες έμαθαν για το έμβλημα της Σχολής, που είναι η κουκουβάγια και αντιπροσωπεύει τη σοφία και ο διπλός πέλεκυς ο οποίος αντιπροσωπεύει τη δύναμη. Διάβασαν το αρχαίο ρητό: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Πλάτων: Κρίτων, 51β.)Στα Νέα Ελληνικά: «Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο τέλος άκουσαν την ιστορία του 5ου Συντάγματος Πεζικού και σας την παραθέτουμε όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα της Σχολής.»Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού πρωτοσυστάθηκε στην Πάτρα το 1877. Τo 1904 ορίστηκε έδρα του η πόλη των Τρικάλων και το 1971 διαλύθηκε οριστικά. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού από τη σύστασή του, συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους όπως παρακάτω:
Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, συμμετέχοντας στην αποφασιστική μάχη των στενών του Σαρανταπόρου και στη μάχη των Γιαννιτσών.
Στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία.
Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, κατά τον οποίο υπήρξε βασικός συντελεστής του έπους της Πίνδου με αποκορύφωμα την απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών στη μάχη του υψώματος 731, επανδρωμένο κυρίως από Αξιωματικούς και Οπλίτες της Περιοχής Τρικάλων και Καρδίτσας.
Η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος έχει λάβει τις εξής ηθικές αμοιβές:
1.Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως ΗΔ Υπουργείου Στρατιωτικών, 30 Οκτωβρίου 1920
Το 5ο Σύνταγμα κατά τον υπέρ του Δικαίου και της Ελευθερίας, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίθηκε για την γενναιότητα, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του, ελευθέρωσε υποδούλους αδελφούς μας και πολυπαθή πάτρια εδάφη, στα οποία η Σημαία του υπερήφανα κυμάτισε. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης
2. Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας
Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 163/17-7-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως. Το 5ο Σύνταγμα διακρίθηκε κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία του Μαρτίου 1921. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Δημήτριος Γούναρης
3. Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας
Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 220/17-11-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως. Το 5ο Σύνταγμα κατά τις επιχειρήσεις του Ιουλίου, καθώς και σε αυτές του Σαγγαρίου, επέδειξε γενναιότητα και αντοχή αξιοθαύμαστον, συμβάλλον τα μέγιστα στην επιτευχθείσα ένδοξο Νίκη του Ελληνικού Στρατού και στεφάνωσαν την Σημαία, του με δόξα αφάνταστου ηρωισμού. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Δημήτριος Γούναρης…»
https://smy.army.gr/…/50-syntagma-pezikoy-istoriko-kai-ithi…
Η ενημερωτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε μετά από δύο περίπου ώρες. Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί καθηγητές: Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια, Γεωργόπουλος Ιωάννης, Φυσικής Αγωγής, Μόρμορη Ανδρούλα, Οικονομολόγος, Υπο/ντρια, και Λιούτα Ελένη, φιλόλογος ειδικής αγωγής, ευχαριστούμε πάρα πολύ τον ταξίαρχο κ. Τζερεμάκη και τους υπευθύνους του Στρατιωτικού Μουσείου για τη ζεστή φιλοξενία και την κατατοπιστικότατη ξενάγηση/ενημέρωση.
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μια απάντηση