Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από την πορνογραφία; – π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος

https://anastasiosk.blogspot.com/2023/06/blog-post_767.html

 Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από την πορνογραφία;

 π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Μια έκθεση της Γερουσίας για τη βιομηχανία πορνογραφίας, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από την Αντιπροσωπεία για τα Δικαιώματα των Γυναικών, καταδικάζει την εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία και υπογραμμίζει τις καταστροφές που προκαλεί στους εφήβους. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Αυτή η συγκλονιστική έκθεση αναδεικνύει μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: όλο και περισσότεροι ανήλικοι εκτίθενται σε όλο και πιο βίαιη πορνογραφία σε όλο και πιο μικρή ηλικία. Τα δύο τρίτα των παιδιών κάτω των 15 ετών και το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 12 ετών έχουν ήδη εκτεθεί σε πορνογραφικές εικόνες, είτε εκούσια είτε ακούσια. Το 2021, 2,3 εκατομμύρια ανήλικοι επισκέφθηκαν πορνογραφικές ιστοσελίδες στη Γαλλία και η μέση ηλικία πρώτης προβολής πορνογραφικής ταινίας είναι τα 14 έτη. Τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ζημίας που μπορεί να προκαλέσει η πορνογραφία στον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, τα οποία έχουν ελάχιστη ή καθόλου δυνατότητα να αποστασιοποιηθούν από τις εικόνες που δέχονται.

Οι συνέπειες είναι πολυάριθμες και ανησυχητικές: Γίνεται λόγος για τραύματα, διαταραχές ύπνου, προσοχής και διατροφής, διαστρεβλωμένη και βίαιη αντίληψη της σεξουαλικότητας, δυσκολίες στη δημιουργία σχέσεων με άτομα του αντίθετου φύλου, πρώιμη υπερσεξουαλικοποίηση, ανάπτυξη επικίνδυνης ή βίαιης συμπεριφοράς, κ.λπ.

Μπροστά σε αυτή τη μάστιγα, πώς μπορείτε να προειδοποιήσετε και να προστατεύσετε το παιδί σας;

Οι απαγορεύσεις και μόνον, ποτέ, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν ίσχυσαν ως θεραπεία. Πολλές φορές γέννησαν την γοητεία του απαγορευμένου!! Και εν προκειμένω το θέμα αυτό, που κυριαρχείται από την αίσθηση της φιληδονίας, έχει την ευαισθησία «ανοιχτής πληγής»! Το θέμα είναι πώς θα μεταφερθεί στον νέο άνθρωπο η υγιής τοποθέτηση ότι πρώτα υπάρχει η αγάπη και μετά το sex. Ο σημερινός κόσμος αυτή τη σειρά πραγμάτων την βλέπει… μόνο στο λεξικό! Λέγεται ότι συνήθως τα αγόρια «πουλάνε» αγάπη για να πάρουν sex, και τα κορίτσια δίνουν sex για να πάρουν αγάπη! Σε τέτοια περίπτωση όμως, τελικά, μάλλον κανείς δεν παίρνει τίποτε, γιατί χωρίς προϋποθέσεις ΟΛΑ τα θέματα (περισσότερο τα βιοψυχολογικά) ατυχώς εκχυδαΐζονται.

Το πρώτο που χρειάζεται – πρέπει να μεταφέρουν – διδάξουν οι γονείς είναι η σύνεση της μη βιασύνης. Μια εμπειρία πριν την ώρα της (=ωριμότητα) είναι τραυματική. Μια «πληγή (για αυτό πρόκειται!) φλεγμαίνουσα», δηλαδή σε αναστάτωση φιληδονικής φαγούρας, είναι κάκιστος «σύμβουλος». Οι γονείς πρέπει να μάθουν τους εφήβους τους (αγόρια ή κορίτσια) ότι μια όμορφη επιδερμίδα δεν καλύπτει απαραιτήτως έναν όμορφο χαρακτήρα! Η πορνογραφία προσπαθεί – επιδιώκει με το καλλίγραμμο και εντυπωσιακό σώμα να… ταυτίσει τα μέσα με τα έξω του ανθρώπου! Η πορνογραφία όμως είναι virtual reality. Σ’ όλους η ομορφιά δίνει ψυχική ικανοποίηση. Όμως εδώ η «ομορφιά» είναι στημένο σκηνικό. Είναι αγωνία επαγγελματική ενός pornstar και ενός σκηνοθέτη έμπορα. Η αγάπη της ομορφιάς κινδυνεύει να κατρακυλήσει στον κίνδυνο μιας ναρκισσιστικής «αυτοκτονίας», όχι βέβαια σωματικής! Η ομορφιά είναι επιφανειακή (σίγουρα εποχιακή), η ασχήμια δεν είναι!! Ακόμα και η εκεί παρουσιαζόμενη ομορφιά δεν είναι πραγματική. Τα καθ’ όλα φυσιολογικά ψεγάδια, από κυτταρίτιδα μέχρι τριχόπτωση, εξαφανίζονται με photoshop!

Το δεύτερο συνηρτημένο και απολύτως απαραίτητο δίδαγμα – μάθημα είναι η αποσαφήνιση στον (στην) νεαρούλη ότι δεν ταυτίζεται η ηδονή με την ευτυχία!! Το έχει δει και στην προσωπική του εμπειρία με την αυτοϊκανοποίηση, όταν τελικά αισθάνεται μια εσωτερική κενότητα κλεισμένος στην ατομική του ηδονή, αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί να το δει συνειρμικά και στις δίπλευρες σχέσεις.

Δεν χρειάζονται απαγορευτικοί ηθικισμοί, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να βοηθηθεί να μάθει ότι «Ευτυχία είναι όταν ανυστερόβουλα δίνεις, όχι όταν παίρνεις. Ευτυχία είναι να ξεχνάς να ξεχνάς να βάζεις πάνω απ’ όλα τον εγωιστικό εαυτό σου! Ευτυχία είναι να βγαίνεις από το κλουβί σου. Ευτυχία είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα τραύματα, που υπάρχει πιθανότητα να υποστείς, και εξ αιτίας των οποίων δεν επιτρέπεται να «αρρωστήσεις» και να γίνεις ένα φοβικό και καταθλιπτικό άτομο». Ο Χριστός σταυρούμενος δεν γέμισε κόμπλεξ και αντιπάθειες, αλλά εκδήλωσε αυτό που ήταν και φανέρωνε ως μέτρο…! Αγαπούσε… Η ζωή πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη, όχι απλώς μόνον στον συναισθηματικό τύπο αγάπης, μα ουσιαστικά σ’ εκείνη που εκδηλώνεται με την αυτοθυσία, την σκέψη και την φροντίδα για τους άλλους.

Ο έρωτας και η σεξουαλική του έκφραση είναι δυνατότητα ωρίμανσης, αλλά και… κίνδυνος εγωιστικής «αυτοεξασφάλισης». Χρειάζεται αυτογνωσία και ωριμότητα και ύπαρξη ενός εαυτού. Πρέπει να έχεις έναν εαυτό για να προσφέρεις. Όσο και όπως γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο -και κατ’ αναλογίαν- θα γνωρίσεις τους άλλους όλους και τον/την αγαπημένο/η. Δύσκολος αλλά και γοητευτικός δρόμος που οδηγεί σε υποστατή οντότητα και ύπαρξη και αυτοδύναμο ψυχικά πρόσωπο, που συνειδητοποιεί αυτό που λέει ο ποιητής: «Κάθε ζωντανή ύπαρξη, στα δύσκολα στέκεται». (R.M.Rilke)

Η αυτογνωσία εμποδίζεται και ανακόπτεται από την αυτοαπασχόληση. Η πορνογραφία είναι αυτοαπασχόληση. Στην αυτοαναφορική αυτοϊκανοποίηση, που προκαλεί η πορνογραφία, έρχεται και «επικάθεται» η βιολογική εξάρτηση, που γεννιέται από ένα κατ’ εξακολούθηση ερεθισμό των γενετησίων κυττάρων, που προκαλεί και δημιουργεί οργανική μνήμη! Και απαίτηση επανάληψης, που καταλήγει σε εξάρτηση!

Η αποτροπή από την Εκκλησία και η «καταδίκη» τέτοιων αυτοαπασχολήσεων δεν είναι ηθικίστικη κακομοιριά, αλλά προτρεπτική βοήθεια ελευθερίας. Η σεξουαλική εξάρτηση γεμίζει εγωϊστικές απαιτήσεις τον άνθρωπο και εξαφανίζει κάθε πρόσωπο. Αυτό το ξεκινάει και σιγά-σιγά το γεννάει μέσα στον άνθρωπο η αυτοϊκανοποίηση του λεγόμενου αυνανισμού που δεν… χρειάζεται κανέναν άλλον!! Κάνει την σεξουαλικότητα μοναχική απόλαυση και προσωπικό σπορ, στο οποίο (στις σχέσεις πλέον και όχι στον αυνανισμό) ο άλλος δεν είναι παρά η… ιστιοσανίδα οργασμικής απογείωσης!!

Οι γονείς πρέπει να έχουν υγιά και καλή αγωνία για τα παιδιά τους και να συζητούν ελεύθερα μαζί τους, χωρίς διδακτισμούς και κόντρες, χωρίς αναιτιολόγητες «απαγορεύσεις», με ανοιχτότητα μυαλού και αποσαφήνιση του θελήματος του Θεού, που δεν είναι απαίτηση, αλλά ιατρική συνταγή εξυγίανσης και κανόνας – χάρακας ευθυπορείας.

Το να είσαι στις αναμνήσεις των παιδιών σου «αύριο», πρέπει να είσαι στην ζωή τους «σήμερα»!!

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που διατρέχουν τα παιδιά, είναι να μεγαλώσουν χωρίς τη διδαχή του Χριστού και του Ευαγγελίου Του, που θα γεννήσει μέσα τους μια πίστη συνδυασμένη με ένα μεταδοτικό ενθουσιασμό, μια ευχάριστη έλλειψη αγωνίας και μια ήρεμη αντιμετώπιση των ζητημάτων της ζωής με απόλυτη αγνότητα στα κίνητρα. Και κάτι τέτοιο «χρειάζεται», όχι τόσο γιατί θα αποφευχθεί οπωσδήποτε ο κίνδυνος τυχόν να γίνουν άθεοι, αλλά για τον άθλιο κίνδυνο χωρίς τον Χριστό και το Ευαγγέλιο να πιστεύουν Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ, αφού είναι πλέον απολύτως διαπιστωμένο ότι όπου δεν υπάρχει ο Θεός, εκεί έχουν την εξουσία φαντάσματα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση