Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση
- Η συστηματική προσπάθεια των Τούρκων να εκκενώσουν την Μικρά Ασία από τους Έλληνες ξεκίνησε ως αντίποινα για την Επανάσταση του 1821.
- Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας παρατηρείται ο γεωγραφικός κατακερματισμός τους των ελληνικών πληθυσμών.
- Αιτία των μαζικότερων προσφυγικών ρευμάτων του 20ου αιώνα ήταν ο ανταγωνισμός των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου.
- Ο Μακεδονικός Αγώνας εμπόδισε τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, να περάσουν μαζικά στην Ελλάδα.
- Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913, Έλληνες από τη Βουλγαρία, καθώς και από τη Δυτική Θράκη και το τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας, που είχαν κατακυρωθεί στη Βουλγαρία, καθώς και από περιοχές που είχαν παραχωρηθεί στη Σερβία αλλά και Έλληνες της περιοχής του Καυκάσου, έφθασαν στην Ελλάδα.
- Η εδαφική συρρίκνωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τα τέλη του 19ου αιώνα προκάλεσε όξυνση του τουρκικού εθνικισμού.
- Στα τάγματα εργασίας επιστρατεύονταν όσοι άνδρες είχαν ηλικία 20-45 ετών.
- Οι Έλληνες του Πόντου δεν έπεσαν θύματα του πρώτου διωγμού.
- Η συνθήκη του Νεϊγύ οδήγησε στην Ελλάδα πολλούς ¨Έλληνες του Καυκάσου.
- Η “Πατριαρχική Επιτροπή” μερίμνησε για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία και τη Θράκη.
- Τον Ιούλιο του 1914 ιδρύθηκε στη ΘεσσαλονίκηΟργανισμός, με σκοπό την εγκατάσταση των προσφύγων σε χωριά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
- Κατά την περίοδο τουΕθνικού Διχασμού (1916-1917) η κυβέρνηση Βενιζέλου ίδρυσε το Υπουργείο Περιθάλψεως.
- Στα πλαίσια τηςΎπατης Αρμοστείας Σμύρνης ιδρύθηκε η «Υπηρεσία Παλιννοστήσεως και Περιθάλψεως», η οποία βοηθούσε όσους επέστρεφαν μετά την απόβαση του ελληνικού το Μάιο του 1919 να αποκατασταθούν στα σπίτια τους και τις ασχολίες τους.
- Τον Ιούλιο του 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών, που μεταξύ άλλων όριζε ότι η περιοχή της Σμύρνης ενσωματωνόταν στην Ελλάδα.
- Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ, που προέβλεπε την παραχώρηση της Δυτικής Θράκης από την Τουρκία στην Ελλάδα.
- Σύμφωνα με στοιχεία τηςΚοινωνίας των Εθνών, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων πέθαναν μέσα σ’ ένα χρόνο από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
- Αποφασιστική, ιδιαίτερα για την ιατρική περίθαλψη και την παροχή φαρμάκων, κατά το πρώτο διάστημα μετά την καταστροφή υπήρξε η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
- ΤοΤαμείο Περιθάλψεως Προσφύγων (ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1922) παρείχε χρηματικά βοηθήματα στους πρόσφυγες.
- Η ελπίδα επιστροφής στις εστίες τους καθυστερούσε την κοινωνική και οικονομική των προσφύγων αφομοίωση με το γηγενή πληθυσμό.
- Η ανταλλαγή τω ν πληθυσμών που προέβλεπε η Σύμβαση Ανταλλαγής του 1923 είχε υποχρεωτικό, αμετάκλητο και αναδρομικό χαρακτήρα.
- Οι ανταλλάξιμοι, σύμφωνα με τη σύμβαση ανταλλαγής θα απέβαλαν την παλιά ιθαγένεια και θα αποκτούσαν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία θα εγκαθίσταντο.
- Η ΕΑΠ επεδίωξε να ωθήσει τους πρόσφυγες προς την αγροτική αποκατάσταση, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία εργατικού προλεταριάτου στις πόλεις.
- Με την αποκατάσταση των προσφύγων ασχολήθηκε αποκλειστικά η ΕΑΠ.
- Η ΕΑΠ παραχωρούσε στους αγρότες πρόσφυγες γη και στέγη χωρίς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση από μέρους τους.
- Μετά τη διάλυση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ), το 1930, τα χρέη των αγροτών προσφύγων ανέλαβε να εισπράξει η Εθνική Τράπεζα.
- Η περιπλάνηση των αστών προσφύγων από πόλη σε πόλη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο.
- Η ταχύτητα και ο βαθμός κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων εξαρτιόταν και από την οικονομική τους κατάσταση.
- ΗΣυμφωνία της Άγκυρας αποτελούσε το οικονομικό σύμφωνο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
- Το γεγονός ότι η ΕΑΠ ήταν ένας οργανισμός υπό διεθνή έλεγχο τη βοήθησε να δράση ανεξάρτητα από το ελληνικό κράτος και γι αυτό αποτελεσματικότερα.
- Ο πολιτικός προσανατολισμός των προσφύγων εμπόδισε την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.