ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4ο
OΜΑΔΑ Α΄
1ο ΘΕΜΑ
1.α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος.
1. Η θρησκεία των Αιγυπτίων ήταν πολυθεϊστική. | ΣΩΣΤΟ σελ. 27 |
2. Ανώτατος άρχοντας ενός μυκηναϊκού ανακτόρου ήταν ο βασιλεύς. | ΛΑΘΟΣ σελ. 69 |
3. Η πόλη-κράτος αποτελείται από το άστυ και την ύπαιθρο χώρα. (η πρόταση αυτή είναι ασαφής και πρέπει να προστεθεί η φράση «από άποψη γεωγραφική», αλλιώς πρέπει να χαρακτηριστεί λάθος γιατί από άποψη οργανωτική περιλαμβάνει και τους πολίτες και το πολίτευμα) | ΣΩΣΤΟ σελ. 84 |
4. Οι άριστοι στις πόλεις –κράτη ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και τη βιοτεχνία. | ΛΑΘΟΣ σελ. 87 |
5. Κατά τον δεύτερο αποικισμό τα ελληνικά φύλα εξαπλώθηκαν στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας. | ΛΑΘΟΣ σελ. 78 και 89 |
6. Κύριος εκφραστής της πανελλήνιας ιδέας ήταν ο Δημοσθένης. | ΛΑΘΟΣ σελ. 105 |
7. Στο συνέδριο της Κορίνθου (337 π.Χ.) έγινε πραγματικότητα η πανελλήνια ένωση. | ΣΩΣΤΟ σελ. 106 τελευταία γραμμή -107 |
8. Οι βασιλικοί υπάλληλοι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη. | ΣΩΣΤΟ σελ. 128 |
9. Οι δήμαρχοι, στην αρχαία Ρώμη, υπεράσπιζαν τα συμφέροντα των πληβείων. | ΣΩΣΤΟ σελ. 173 |
10. Κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Οκταβιανού, η σύγκλητος είχε ως αρμοδιότητα τον διορισμό διοικητών σε ορισμένες επαρχίες. | ΣΩΣΤΟ σελ. 207 |
(μονάδες 10)
1.β. Να εξηγήσετε τους ακόλουθους ιστορικούς όρους:
Αυτονομία: σελ. 85 Οι πολίτες της πόλης-κράτους συνέβαλλαν στη διακυβέρνηση με νόμους που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει για να επιτύχουν την αυτονομία της.
Ιωνική επανάσταση: σελ. 96 Η ατυχής εξέγερση των Ελλήνων της Ιωνίας (ιωνική επανάσταση, 499- 494 π.Χ.), οι οποίοι ήταν υποτελείς στην περσική αυτοκρατορία, που έδωσε την αφορμή για μια σειρά περσικών επιχειρήσεων εναντίον της Ελλάδας.
Χορηγία: σελ. 102 μια από τις λειτουργίες σύμφωνα με την οποία ο χορηγός είχε την υποχρέωση να δώσει τα χρήματα για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου.
(5+5+5=15 μονάδες)
2ο ΘΕΜΑ
2.α. Ποια άποψη έχει διατυπωθεί για την πολιτική οργάνωση του μυκηναϊκού κόσμου και ποιος ήταν ο ανώτατος άρχοντας με βάση τις πληροφορίες της γραμμικής Β΄ γραφής;
Σελ. 69 Τα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο μυκηναϊκός κόσμος σ’ όλο το χώρο της εξάπλωσής του και που επιβεβαιώνουν την πολιτιστική συνοχή του θα ήταν ένα ενδεικτικό στοιχείο για την οργάνωση ενιαίου κράτους. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η χώρα πρέπει να ήταν χωρισμένη σε τέσσερα ή πέντε μεγαλύτερα και άλλα τόσα περίπου μικρότερα «ομοσπονδιακά» κράτη, αντίστοιχα προς τα μεγάλα ανάκτορα. Δεν αποκλείεται τα επιμέρους μυκηναϊκά κράτη να ήταν υποτελή στο μεγαλύτερο ανακτορικό κέντρο, τις Μυκήνες.
Για την οργάνωση κάθε μυκηναϊκού κράτους δε διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, με εξαίρεση τις πληροφορίες που μας δίνουν οι πινακίδες από το ανάκτορο της Πύλου. Ανώτατος άρχοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες των πινακίδων, ήταν ο άνακτας (wa-na-ka), κύριος του ανακτόρου απ’ όπου πήγαζε κάθε εξουσία.
(15 μονάδες)
2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες;
Σελ. 195 Ο αγροτικός νόμος προέβλεπε ότι δεν επιτρεπόταν σε κανένα πολίτη να κατέχει ιδιοκτησία μεγαλύτερη από 500 πλέθρα* γης. Εάν μέχρι εκείνη την εποχή κατείχε περισσότερη γη, τότε θα μπορούσε να κρατήσει επιπλέον και από 250 πλέθρα για καθένα από τα δύο αρσενικά παιδιά του. Δεν επιτρεπόταν όμως σε καμία περίπτωση η κατοχή της γης να ξεπερνά στο σύνολο τα 1000 πλέθρα.
Με το νόμο αυτό προβλεπόταν αναδιανομή της δημόσιας γης στους ακτήμονες. Όση γη θα επιστρεφόταν με την εφαρμογή του νόμου θα μοιραζόταν εκ νέου ανά 30 πλέθρα σε κάθε πολίτη που δεν είχε έγγειο ιδιοκτησία.
(10 μονάδες)