Φρικαντέλα

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 23-12-2019

Και η φίλη μας η Φρικαντέλα ήρθε στην τάξη μας. Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά( γι’αυτό και βουλώνει συνέχεια τα αυτιά της όταν ακούει από τα παιδιά λέξεις με το καλά). Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ’ όλα, μισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της τάξης να τραγουδάνε τα κάλαντα, μεταμορφώνεται στην πιο καλή μάγισσα του κόσμου.

 

Η Βασίλισσα του χιονιού΄΄ του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 23-12-2019

Η ομάδα της ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑΣ ήρθε στο σχολείο μας και  παρουσίασε τη διαδραστική παράσταση ΄΄ Η Βασίλισσα του χιονιού΄΄ του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές 2ο μέρος

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 20-12-2019

Κάρτες με ευχές

Ημερολόγιο καράβι. Χρησιμοποιώντας κόλλα φόδρες και ξυλάκια

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές 1ο μέρος

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 20-12-2019

Οι Αη Βασίληδες

 

Το έλατο ατομική εργασία

Το έλατο ομαδική εργασία

Ρεσό με γυάλινα βαζάκια κόλλα χοντρό αλάτι και διακόσμηση με φυσικά υλικά

Τα παλιά παιχνίδια

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 19-12-2019

Σε μια αποθήκη του Άγιου Βασίλη, κάπου ξεχασμένα στο βάθος της, βρίσκονται τα παλιά παιχνίδια . Με αρχηγό τους τον Καρυοθραύστη αποφάσισαν να στείλουν στο σχολείο μας ένα γράμμα για να μας θυμίσουν την ύπαρξη τους. Τα παιδιά αποφάσισαν να απαντήσουν στο γράμμά τους με ένα δικό μας και να τα καλέσουμε στο σχολείο μας για να τα δούμε από κοντά. Έτσι και έγινε. Την επόμενη μέρα μέσα στην τάξη μας υπήρχε ο σάκος του Άγιου Βασίλη και μέσα του υπήρχαν μερικά παλιά παιχνίδια από την αποθήκη. Μέσα στο σάκο όμως υπήρχε και ένα βιβλίο μαζί με ένα γράμμα το οποίο μας ζητούσε να δούμε που αλλού υπάρχουν παλιά παιχνίδια. Το βιβλίο είναι το εξής:

«Ένας αρκούδος μια φορά »της Ελένης Γερουλάνου

O αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει;

Το βιβλίο, μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

Ο αρκούδος λοιπόν μας  έδειξε τα παιχνίδια  ένα ένα, τα οποία επεξεργαστήκαμε, παίξαμε, είδαμε από τι υλικό είναι φτιαγμένα. Κάποια από αυτά δούλευαν ενώ μερικά ήταν χαλασμένα και τα παιδιά αποφάσισαν να ενημερώσουμε τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη για να τα δουν και να τα φτιάξουν.

Στο τέλος διαβάσαμε και την ιστορία του καρυοθραύστη για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Το βιβλίο είναι το εξής:

Ο Καρυοθραύστης ( εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Την παραµονή των Χριστουγέννων, η Κλάρα δέχεται ένα πολύ ξεχωριστό δώρο -έναν ξύλινο καρυοθραύστη- και από τότε η µαγεία ξεκινά! Μεταφερθείτε µαζί µε την Κλάρα σε έναν µαγευτικό κόσµο, όπου ξύλινα στρατιωτάκια ζωντανεύουν και πανέµορφες νεράιδες χορεύουν σε παλάτια από ζαχαρωτά, µέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αυτής της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

Τα Χριστούγεννα μέσα από τις 5 αισθήσεις

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 15-12-2019

Οι 5 νεράιδες των αισθήσεων βρίσκονται στην πλατεία μιας μικρής πόλης, το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Θαυμάζουν το στολισμένο δέντρο και τη γιορτινή διακόσμηση της πλατείας. Ωστόσο αρχίζουν να μαλώνουν για το τί είναι πιο σημαντικό στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ορασένια λέει οι “Εικόνες”!

Η Ακοούλα λέει οι “Ήχοι”!

Η Γευσήλια λέει οι “Γεύσεις”!

Η Οσφρήνια λέει οι “Μυρωδιές”!

Και η Αφήτσα λέει οι “Χειροτεχνίες”!

Αποφασίζουν πως για να βρουν ποια είναι η πιο σημαντική, πρέπει πρώτα να δώσει η καθεμιά την παράστασή της και ύστερα όλες μαζί να ψηφίσουν δημοκρατικά την καλύτερη. Καλούν τους βοηθούς τους και δίνουν τις παραστάσεις τους, όμως παρόλα αυτά δεν καταλήγουν πουθενά, αφού στο τέλος όλες ψηφίζουν τον εαυτό τους!

Τότε εμφανίζεται ο Αη Βασίλης και τους θυμίζει ότι όλες είναι πολύ σημαντικές για τα Χριστούγεννα και δεν μπορεί να λείψει καμιά. Γιατί οι χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις πρέπει να είναι γεμάτες εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και χειροτεχνίες για να μείνουν στη μνήμη όλων μικρών και μεγάλων.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και όλες οι αισθήσεις είναι σε ετοιμότητα. ΓΕΥΣΗ, ΟΡΑΣΗ , ΟΣΦΡΗΣΗ , ΑΚΟΗ, ΑΦΗ

Οι ερωτήσεις μας και οι απαντήσεις των παιδιών

τι τρώμε; κουραμπιέ, μελομακάρονο, βασιλόπιτα

τι ακούμε ;χριστουγεννιάτικα τραγούδια ,κάλαντα , τα τριγωνάκια, τα κουδουνάκια του τάρανδου

τη βλέπουμε ; στολισμένα δέντρα, τα φωτάκια που αναβοσβήνουν, οι δρόμοι στολισμένοι, αγιο βασίλη στο δρόμο.παιχνίδια, δώρα,

τι αγγίζουμε ; τις μπάλες όταν στολίζουμε το δέντρο, ανοίγουμε τα δώρα και παίζουμε, πιάνουμε τον κουραμπιέ και τον τρώμε…

τι μυρίζουμε ; τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που ψήνει η μαμά, τα μπισκότα, το φαγητό

 

Χριστούγεννα

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 10-12-2019

Καταγράψαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά για τα Χριστούγεννα.

– Έρχεται ο Αι Βασίλης και μας φέρνει δώρα

-Γιορτάζουμε τον Χριστό

– Στολίζουμε δέντρο

– Λέμε τα κάλαντα

– Παίζουμε χιονοπόλεμο  κλπ

Διαβάσαμε για την Γέννηση του Χριστού

παρατηρήσαμε χριστουγεννιάτικες εικόνες, περιγράψαμε συζητήσαμε

  

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου,γιατί με τη γέννηση του Χριστού γεννήθηκε και η αγάπη.

Προσεγγίζοντας τη θεματική ενότητα Χριστούγεννα αυτό το μήνυμα θελήσαμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα της Αγάπης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Διαβάσαμε ένα πολύ όμορφο και τρυφερό βιβλίο <Το αστεράκι των Χριστουγέννων>,  που μιλούσε για ένα αστεράκι, που έτρεχε στον ουρανό να προλάβει τα Χριστούγεννα και τη γέννηση του Χριστού για να μοιράσει την αγάπη του στα παιδιά.

Περιπλανήθηκε στον ουρανό συνάντησε πολλούς πλανήτες και αστερισμούς και έμαθε ότι ο Χριστός δε γεννιέται κάθε χρόνο  , αλλά οι άνθρωποι γιορτάζουν τη γέννησή του κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Έτσι το αστεράκι έφτασε πάνω από τη φάτνη που υπάρχει σε κάθε σπίτι αυτές τις μέρες για να δώσει την αγάπη του στα παιδιά.

Διαβάσαμε την ιστορία του Ρούντολφ και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα

 

Παιδί και παιχνίδι σε έργα τέχνης 5ο μέρος

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 04-12-2019

Μέσα από τα έργα τέχνης  γνώρισαν παιχνίδια άλλων λαών (Διαπολιτισμική εκπαίδευση) .

Παιδί και παιχνίδι σε έργα τέχνης 4ο μέρος

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 04-12-2019

Τα νήπια , παρατηρώντας τους πίνακες ζωγραφικής παλαιότερων εποχών , έμαθαν  για τον τρόπο που ντυνόταν οι άνθρωποι σε παλαιότερες εποχές  , εντόπισαν διαφορές στην επίπλωση των σπιτιών και να γνωρίσαν τα παιχνίδια που έπαιζαν κατά το παρελθόν (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΙΣΤΟΡΙΑ)

 

 

Στολισμός Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 04-12-2019

Τα παιδιά του σχολείου μας ανά τμήμα στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση