ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
ΓΛΩΣΣΑ: Αναγνωστική άσκηση
Καρτέλα Αναφοράς.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
Τραγούδια για το Χειμώνα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
Ομαδοποιήσεις αντικειμένων – Η έννοια του συνόλου
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά, μλήσαμε για τους σεισμούς, πως δημιουργούνται που οφείλονται, πως προστατευόμαστε………..
Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/userXP/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/OASP_Metra_Prostasias_kids_0.pdf
http://kids.oasp.gr/thalis/prehistoric/prehistoric_earth.html
Αφού συζητήσαμε για το έδαφος τι υπάρχει κάτω από το έδαφος , πως είναι το έδαφος κάτω από τη θάλασσα, τι γίνεται όταν κάνει σεισμό, γιατί όμως γίνεται σεισμός, τι να συμβαίνει άραγε;
Αυτές οι μεγάλες πέτρες που υπάρχουν κάτω από το έδαφος μερικές φορές κινούνται και συγκρούονται μεταξύ τους. Είναι τόσο μεγάλες και έτσι κουνιόμαστε και μεις μαζί τους. Τραντάζεται το έδαφος. Βλέπουμε εικόνες και τις σχολιάζουμε…….
Πως προφυλασσόμαστε από τους σεισμούς.
Μέτρα προστασίας:
Ζητάμε από τους γονείς μας
ΞΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ;
Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες ηφαιστείων. Η λάβα που είδαμε μέσα στη Γη μερικές φορές βρίσκει δίοδο και βγαίνει στην επιφάνεια. Σχηματίζονται κενά μέσα στη Γη και τότε μεγάλες πέτρες κατακρημνίζονται και συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν σεισμούς…..
Φτιάχνουμε ένα ηφαίστειο
Με τα παιδιά φτιάχνουμε μακέτα ενός βουνού και γύρω μικρά χωριουδάκια, δέντρα, λουλούδια, ζώα κλπ, για να κάνουμε πείραμα με ένα τεχνικό ηφαίστειο που θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά για να καταλάβουν καλύτερα τη λειτουργία του ηφαιστείου. Μέσα στο βουνό βάζουμε ένα μπουκαλάκι πλαστικό, ώστε στο πάνω μέρος να έχει άνοιγμα(κρατήρας). Μέσα στον κρατήρα ρίχνουμε ξύδι, μαγειρική σόδα και σταγόνες κόκκινης τέμπερας. Το μείγμα φουσκώνει και χύνεται από τον κρατήρα , έχει κόκκινο χρώμα ώστε να μοιάζει πιο πολύ με τη λάβα…… και στο πέρασμα της καταστρέφει τα πάντα.
Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος, αφού μελετήσαμε την γη, τον ήλιο, τη μέρα, τη νύχτα, το χρόνο, επιθυμία των παιδιών ήταν να γνωρίσουν πως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, από τι αποτελείται και να μιλήσουμε για τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες………
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
Κάθε παιδί φτιάχνει το δικό του ηλιακό σύστημα…..
Βρίσκουμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τις τυπώνουμε τις κόβουν τα παιδιά στο περίγραμμα και τις πλαστικοποιούμε…….
Τα παιδιά χορεύουν το Δημοτικό τραγούδι “το φεγγάρι κάνει βόλτα”
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ
ΓΛΩΣΣΑ:
Η Νηπιαγωγός τοποθετεί πάνω στις καρέκλες γράμματα της αλφαβήτας. Τα παιδιά κινούνται με τη συνοδεία μουσικής γύρω από τις καρέκλες, στο σταμάτημα της μουσικής τα παιδιά κάθονται στις καρέκλες, οι οποίες είναι τόσες όσες και τα παιδιά. Κάθε παιδί σηκώνει ψηλά το γράμμα τους και πρέπει να μας πει μία λέξη που να αρχίζει από αυτό το γράμμα μέχρι να μετρήσουμε ως το 10. Διαφορετικά χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι μαζί με την καρέκλα του. Το παιχνίδι δυσκολεύει όταν πούμε στα παιδιά να μην επαναλαμβάνουν λέξεις που έχουν λεχθεί…….
Η νηπιαγωγός απαγγέλει το ποίημα ΔΕ Μ΄ ΑΚΟΥΣ; της Μάρως Λοϊζου και τα παιδιά θα πρέπει να βρουν σε ποια εποχή αναφέρεται το ποίημα (Αφόρμηση)
Στη συνέχεια η Νηπιαγωγός απαγγέλλει το ποίημα ” Δώδεκα μήνες Αθλητές” της Μαριαννίνας Κριεζή. Είχε φροντίσει να έχει καρτέλες με τους μήνες όπως ακριβώς τους περιγράφει το ποίημα.
κατά την απαγγελία ένα παιδί τοποθετεί τις καρτέλες με τους μήνες στη σωστή σειρά , διαδοχή , όπως ακριβώς τους ακούει.
ΕΘΙΜΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ : ποίημα “ο ήλιος και ο αέρας”
Τελικά κερδίζει όποιος πηγαίνει με το καλό και χάνει αυτός που πηγαίνει με το κακό….
Βιβλία κατάλληλα για το Θέμα μας:
Δημιουργία και Έκφραση:
Τα παιδιά φτιάχνουν ρολόγια