cskarla blog

Τα νέα από το 4ο νηπιαγωγείο Αθηνών

Αρχεία για Φεβρουάριος, 2015


ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

                                                   Η κυρά Σαρακοστή

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί και οι εξής στίχοι:

   Την Κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό
    οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

 Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι έναν σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά.
Έκοβαν ένα την βδομάδα μέχρι ‘νάρθει η Πασχαλιά.

                                     Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα

Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό.

Σε όλη η Ελλάδα οι κάτοικοι υποδέχονται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Μερικά από αυτά τα παρουσιάζει το Visit Greece. Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.

  • Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.
  • Το έθιμο του Αγά –με ρίζες στην Τουρκοκρατία– αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.
  • Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.
  • Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!
  • Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.
  • Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη στη Βόνιτσα, όπου ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνάει σε όλο το χωριό για να καταλήξει σε μια φλεγόμενη βάρκα ανοιχτά της θάλασσας.
  

Πηγή: Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα -Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/192858/ti-giortazoyme-tin-kathara-deytera-ta-ethima-se-oli-tin-ellada#ixzz3Sh5YgBp9

τγγγγγχχχζζ

DSC04733

Τα παιδιά κατασκευάζουν χαρταετούς…….. τηρώντας το έθιμο.

DSC04735

DSC04736

DSC04734

Φτιάχνουν τις ουρές……….για να πετάξουν ψηλά.

DSC04737

Έφτιαξαν και την κυρά Σαρακοστή……..κάθε παιδί τη δική του, είναι το ημερολόγιο του ως το Πάσχα!!!

DSC04740

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας  κάναμε το Αποκριάτικο πάρτι μας. Τα παιδιά ήρθαν το πρωί μεταμφιεσμένα, έχοντας μαζί τους διάφορα σνακ, χυμούς, γλυκά, διότι όπως λέει και η παροιμία “νηστικό αρκούδι δεν χορεύει…..”. Αφού στρώσαμε το μπουφέ μας με όλα τα καλούδια, φάγαμε και ευχαριστηθήκαμε, αρχίσαμε το χορό. Οι ρυθμοί ξέφρενοι, τα παιδιά ξεφάντωσαν με κατάλληλα Δημοτικά τραγούδια και Λάτιν ρυθμούς…………..

DSC04710

DSC04728

DSC04711

DSC04712

DSC04718

 

Τα παιδιά χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, ακούγοντας Δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια………., όπως φαίνεται παρακάτω από τις φωτογραφίες.

 

DSC04717

DSC04714

DSC04715

DSC04725

DSC04720

DSC04723

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ο Αρλεκίνος και το κοστούμι της αγάπης

 

Τις απόκριες διαβάσαμε στα παιδιά το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή « Ο Αρλεκίνος», και στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο « Ο Αρλεκίνος»  .Μαζί με τα παιδιά κατασκευάζουμε τη στολή του Αρλεκίνου, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε  στο θεατρικό μας. Στη συνέχεια.  δραματοποιούμε την ιστορία του Αρλεκίνου.

Μετά ένα – ένα παιδί ντύνεται με τη στολή του Αρλεκίνου που έχουμε ετοιμάσει και το φωτογραφίζουμε, ενώ παίζουμε «παιχνίδι εκφράσεων»

Κάθε παιδί Αρλεκίνος παίρνει την έκφραση του πίνακα και στη συνέχεια την έκφραση που του λέμε μέσα από ερωτήσεις του τύπου:

  • Πως θα αισθανόσουν αν οι άλλοι μασκαράδες στην πλατεία σε κορόιδευαν για τη στολή σου;
  • Πως θα ήταν η έκφραση σου αν έχανες το καπέλο σου;
  • Ποια θα η έκφρασή σου όταν το ξανάβρισκες;
  • Πως θα αισθανόσουν εάν ένα παιδί σου τραβούσε τη μάσκα. και σε αναγνωρίζανε.;
  • Πως θα αισθανόσουν αν η μικρή χορεύτρια δεν ήθελε να χορέψει μαζί σου;
  • Πως ένοιωσες όταν κέρδισες το πρώτο βραβείο; κ. ά.

DSC04604

Η νηπιαγωγός διαβάζει το παραμύθι “Ο Αρλεκίνος”

DSC04606

DSC04610

Έκπληκτος

DSC04611

Θυμωμένος

DSC04612

Ανέκφραστος


DSC04609

Απορημένος

 DSC04599

Θυμωμένος

ΑΠΟΚΡΙΕΣ




Απόκριες

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η αγγλική λέξη «carnival» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σηµαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος». Στα ελληνικά χρησιµοποιείται η λέξη «αποκριά» και σηµαίνει ακριβώς το ίδιο.  Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις και πράξεις. Αυτό εξυπηρετούσε το σκοπό να επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα ερωτικές σκέψεις ενώ έκρυβαν την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις µάσκες.

Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου. Όµως, οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωµένες που δεν καταργήθηκαν τελείως . Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.

Μια φορά τον χρόνο, τα καρναβάλια συµβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας µας. Στην πραγµατικότητα, η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σηµαίνει οι τρεις ύµνοι που συνηθίζουµε να λέµε στην εκκλησία. Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Τελώνη και Φαρισαίου». Την δεύτερη Κυριακή , στο Ευαγγέλιο του «Ασώτου Υιού». Η τρίτη είναι της «Απόκρεω” και η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, κατά την οποία οι εορτασµοί και οι εκδηλώσεις φτάνουν στο απόγειο τους, είναι η «Τυρινή» (τυροφάγου). Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόµενης µέρας: η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, που ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα. Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.

Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέµπτη είναι µια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται µέσα στους αιώνες. Είναι η µέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέµπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η µυρωδιά του καµένου ψηµένου κρέατος) και «Πέµπτη», και γιορτάζεται την Πέµπτη που είναι 11 µέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι µια µέρα χαράς αλλά και προετοιµασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η 40-ήµερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Σε κάποια µέρη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην επαρχεία της Πελοποννήσου, την εβδοµάδα της Τσικνοπέµπτης, οι άνθρωποι σφάζουν τα γουρούνια τους και ετοιµάζουν νόστιµους µεζέδες: «πηχτή», «οµάτια», «τσιγαρίδες», λουκάνικα, κτλ. 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από: http://www.arcadians.gr/

Την Τσικνοπέμπτη τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν μάσκες,  και όταν αποχώρησαν από το Σχολείο έφυγαν μεταμφιεσμένα.

 

DSC04551

Μία ομάδα από  παιδιά κατασκευάζει καπέλα λουλούδια……

DSC04561

DSC04557

Στη συνέχεια μεταμφιέζονται και χορεύουν “το χορό των λουλουδιών”

DSC04558

DSC04559

Άλλη ομάδα από  κορίτσια κατασκευάζει μάσκες…..

DSC04563

Μάσκες της Ντόρας της εξερευνήτριας…..

DSC04552

DSC04553

Άλλη ομάδα παιδιών φτιάχνει μάσκες παπάκια…………

DSC04562

Στη συνέχεια ντύνονται παπάκια και χορεύουν με το παρακάτω Video 

DSC04556

 

DSC04681

DSC04639

DSC04640

 

Την Τσικνοπέμπτη στο τέλος του προγράμματος τσικνίσαμε…….και φάγαμε

τηρώντας το έθιμο

DSC04586

Μερικά τραγούδια που μάθαμε για τις απόκριες:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Σε ένα πρώτο επίπεδο επεξεργασίας του θέματος η Νηπιαγωγός αναζητά την κατάλληλη αφόρμηση η οποία δεν αργεί να έρθει μέσα από κάποιο σχόλιο ενός παιδιού για ένα αλλοδαπό  συμμαθητής του.

Η νηπιαγωγός παίρνει αφορμή και και εφαρμόζοντας την τεχνική “καταιγισμού ιδεών”, παροτρύνει τα παιδιά να σκεφτούν και να αφηγηθούν  προηγούμενες εμπειρίες με αλλοδαπά παιδιά, να ανακαλύψουν τις γνώσεις τους και να καταθέσουν τις ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς τους γύρω από το θέμα.

Μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που κάναμε κατά την επεξεργασία του θέματος.

Διαβάσαμε “το γαϊτανάκι” της Ζωρζ Σαρρή και μετά ακούσαμε το ” Άν όλα τα παιδιά της γης”

 

DSC04518

Τα νήπια ζωγράφισαν όλα τα παιδιά της γης πιασμένα χέρι – χέρι.

Ταξιδέψαμε με τα παιδιά σε πολλά κράτη της γης μέσα από εποπτικό υλικό και σχετικά βιβλία, έτσι γνωρίσαμε τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τα ήθη τα έθιμα των παιδιών του κόσμου……..

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε παιδιά που έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

DSC04539

DSC04523

Φτιάξαμε Κινεζάκια.

DSC04525

DSC04526

Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε σκηνές από την καθημερινή ζωή τους

DSC04535

Μαγειρέψαμε με τα παιδιά ρυζάκι και μαθαίνουμε να τρώμε και μεις με ξυλάκια…….

DSC04531

DSC04530

Βλέπουμε τα ιδεογράμματα και αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετική γραφή…..

DSC04541

Προσπαθούμε να μάθουμε να λέμε Κινέζικα τις μέρες της Εβδομάδας, τους Μήνες, τις Εποχές κλπ

DSC04543

Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι ” Η κούκλα που φέρνει την Άνοιξη” της Γεννειατάκη, και τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να ακούσουμε Ινδιάνικη  μουσική , αφού αναζητήσαμε στο Διαδίκτυο και ακούσαμε τέτοια μουσικά κομμάτια, μάθαμε και το τραγούδι “τα ταμ – ταμ μέσ στη Ζούγκλα ηχούνε” και το Δραματοποιήσαμε. Τα παιδιά έφτιαξαν Ινδιάνικα καπέλα, μεταμφιέστηκαν και ξεκίνησε ο χορός των Ινδιάνων.

DSC04592

DSC04591


DSC04642

DSC04665

DSC04589


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων