cskarla blog

Τα νέα από το 4ο νηπιαγωγείο Αθηνών

Αρχεία για Μάρτιος, 2014


ΤΟ ΝΕΡΟ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Εξάτμιση νερού. Βράζουμε νερό στο πυρίμαχο σκεύος και παρακολουθούμε την εξάτμιση του......

Εξάτμιση νερού. Βράζουμε νερό στο πυρίμαχο σκεύος και παρακολουθούμε την εξάτμιση του……

 

Υγροποίηση νερού. Πάνω από το νερό που βράζει τοποθετούμε ένα παγωμένο ποτήρι ,οι υδρατμοί υγροποιούνται  και δημιουργούμε βροχή.....

Υγροποίηση νερού. Πάνω από το νερό που βράζει τοποθετούμε ένα παγωμένο ποτήρι ,οι υδρατμοί υγροποιούνται και δημιουργούμε βροχή…..

 

Το νερό του δοχείου μας εξατμίστηκε - άλλαξε μορφή έγινε ατμός.....

Το νερό του δοχείου μας εξατμίστηκε – άλλαξε μορφή έγινε ατμός…..

 

DSC03077Μετά τη συμμετοχή των παιδιών στα πειράματα, αναπαριστούν με καρτέλες

την εξάτμιση του νερού, τοποθετώντας αυτές εξελικτικά…..

DSC03081

Βιβλία που διαβάσαμε κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του θέματος μας…..

DSC03082

Τα παιδιά μετρούν τη θερμοκρασία του νερού που βράζει με το θερμόμετρο υγρών.

Θερμοκρασία βρασμού 100 Βαθμοί Κελσίου…..

DSC03084

Τα παιδιά μετρούν το σημείο τήξης – πήξης του νερού

Η μετατροπή των στερεών σωμάτων σε υγρά ονομάζεται τήξη. Κάθε στερεό σώμα μετατρέπεται σε υγρό σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, η οποία ονομάζεται θερμοκρασία τήξης. Το καθαρό νερό έχει θερμοκρασία τήξης 0 oC. Όση ώρα διαρκεί η τήξη, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή. 
Το αντίστροφο φαινόμενο, η μετατροπή ενός υγρού σε στερεό, ονομάζεται πήξη. Κατά την πήξη το σώμα αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον. Όταν, για παράδειγμα, τοποθετούμε την παγοθήκη στην κατάψυξη, από το θερμότερο νερό αποβάλλεται θερμότητα στον πιο ψυχρό αέρα, που βρίσκεται μέσα στην κατάψυξη. Το νερό σταδιακά από υγρό γίνεται στερεό. Όση ώρα διαρκεί η πήξη, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή. Κάθε υγρό σώμα μετατρέπεται σε στερεό σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία πήξης. Για κάθε σώμα οι θερμοκρασίες τήξης και πήξης είναι ίδιες.
 
Η θερμοκρασία τήξης – πήξης κάθε καθαρής ουσίας είναι διαφορετική και χαρακτηριστική για τη συγκεκριμένη ουσία.Η προσθήκη αλατιού στο νερό, επηρεάζει το σημείο βρασμού του
νερού. Όπως φάνηκε μέσα από τα πειράματα που κάναμε, η προσθήκη αλατιού στο
νερό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σημείου βρασμού του νερού. Πιο συγκεκριμένα,
όσο περισσότερο αλάτι προσθέσουμε στο νερό, τόσο πιο ψηλό είναι το σημείο
βρασμού του.

Η προσθήκη αλατιού στο νερό, επηρεάζει το σημείο πήξης  του
νερού. Συγκεκριμένα όπως φάνηκε μέσα από τα πειράματα που κάναμε, η προσθήκη
αλατιού στο νερό, κατεβάζει τη θερμοκρασία του σημείου πήξης του νερού. Όσο
περισσότερο αλάτι προσθέσουμε στο νερό, τόσο πιο χαμηλό είναι το σημείο πήξης
του.

 

DSC03087Πείραμα για τη διαπίστωση ότι το νερό από στερεό γίνεται υγρό πιο γρήγορα αν το ζεστάνουμε παρά σε θερμοκρασία δωματίου….

DSC03088

DSC03089

Το νερό από υγρό γίνεται στερεό αν μπει στην κατάψυξη…..

DSC03093

Το νερό είναι υγρό και δεν έχει σχήμα.

και παίρνει το σχήμα του δοχείου που περιέχεται……κάθε φορά.

Φυσικές ιδιότητες νερού:

Το νερό είναι µια ουσία άχρωµη, άοσµη, άγευστη και υγρή σε κανονικές συνθήκες.

DSC03096

Δυο ποτήρια με άχρωμο υγρό , το ένα νερό και το άλλο τσίπουρο τα παιδιά προσπαθούν να βρουν το ποτήρι με το νερό . Ο προβληματισμός ετέθη, τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τρόπους, πειραματίζονται………η λύση έρχεται από κάποιο παιδί να τα μυρίσουμε…….

DSC03099Δυο ποτήρια με άχρωμο υγρό , το ένα νερό και το άλλο ζαχαρόνερο , τα παιδιά προσπαθούν να βρουν το ποτήρι με το νερό . Ο προβληματισμός ετέθη, τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τρόπους, πειραματίζονται………η λύση έρχεται από κάποιο παιδί να τα γευτούμε…….

Μια άλλη χαρακτηριστική ιδιότητα του νερού είναι η µεγάλη διαλυτική του ικανότητα.

DSC03097

DSC03100DSC03105

DSC03106

DSC03103

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας σαν διαλύτη το νερό, προσπαθούν να διαλύσουν διάφορα αντικείμενα μέσα σ  αυτό……άλλα διαλύονται άλλα όχι.

Η Δύναμη του νερού

Με τη δύναμη του νερού

Η παραδοσιακή νεροτριβή, ο αλευρόμυλος, ο νερόμυλος όλα γίνονταν με τη δύναμη του νερού, πριν δημιουργηθούν τα ηλεκτροκίνητα εργοστάσια . Αλλά και σήμερα υπάρχουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Διάβρωση: 

Διάβρωση εννοούμε την προοδευτική αποσύνθεση των υλικών των εδαφών με την πάροδο του χρόνου υπό την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως του ανέμου, του νερού, του πάγου ή ακόμη και των ζωντανών οργανισμών βιοδιάβρωση),  εξ αιτίας χημικών αντιδράσεων.

Αφηγούμαστε στα παιδιά μια ιστορία “Ο περήφανος ύφαλος”

Κατά την αφήγηση η νηπιαγωγός  τοποθετεί σε σειρά τις αντίστοιχες καρτέλες ,καθώς και εποπτικό υλικό: Βράχο, βότσαλα μεγάλα, βότσαλα μικρά, άμμο ….

DSC03198

DSC03199

Τα παιδιά επαναδιηγούνται την ιστορία τοποθετώντας τις καρτέλες σε εξέλιξη…….

DSC03201

DSC03202

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:

Διάταξη υγρών

DSC03108

Διάταξη υγρών ως προς την ποσότητα, από το λιγότερο….. στο περισσότερο 

DSC03111

Διάταξη υγρών ως προς την ποσότητα, από το περισσότερο ….. στο λιγότερο.

Διατήρηση ποσότητας υγρών

Γεμίζουμε δυο όμοια ποτήρια με χρωματισμένο νερό. Τα παιδιά συμφωνούν ότι η ποσότητα του νερού είναι ίδια και στα δυο ποτήρια, μεταφέρουμε νερό από το ένα ποτήρι σε άλλο  δοχείο πιο φαρδύ στον πυθμένα και λεπτό πάνω (διαφορετικές διαστάσεις).Συνήθως δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι η ποσότητα του νερού παραμένει η ίδια, επηρεασμένα από τα αντιληπτικά δεδομένα του δοχείου με τις διαφορετικές διαστάσεις.

Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη δραστηριότητα αυτή, τα υποβοηθούμε να αντιληφθούν ότι η ποσότητα του νερού παραμένει η ίδια, γιατί ούτε βάλαμε ούτε βγάλαμε νερό…..

DSC03113Πείραμα διατήρησης ποσότητας υγρών…. 

NEΡΟ: ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ – ΒΥΘΙΣΗ

Αφηγούμαστε στα παιδιά το παραμύθι το “περιστέρι και το μυρμήγκι”

Μια φορά και ένα καιρό, μέσα σε ένα δάσος, ένα μυρμήγκι δούλευε από τα ξημερώματα κοντά στη φωλιά του. Κουβαλούσε σποράκια και φυλλαράκια και όλο ίδρωνε . Σε μια στιγμή δίψασε τόσο πολύ που ξεκίνησε να πάει στο ποταμάκι, που έτρεχε πιο κάτω, για να πιεί λίγο νερό. Καθώς όμως έσκυψε, το ορμητικό νερό το παρέσυρε και, χωρίς άλλο, θα πνιγόταν το καημένο το μυρμήγκι εάν ένα ευγενικό περιστέρι, που το είδε, δεν του έριχνε ένα φυλλαράκι. Το μυρμήγκι σκαρφάλωσε στο φυλλαράκι  με τα μπροστινά του ποδαράκια και να το, σε λίγο βρισκόταν πάλι στη όχθη του ποταμού. Η καρδιά του κτυπούσε δυνατά από το φόβο .

«Αχ, τι ευγενικό περιστέρι», έλεγε και ξανάλεγε, «πως μπορώ εγώ, ένα τόσο δα μυρμηγκάκι, να του ξεπληρώσω το καλό που μου έκανε;».

Την ώρα όμως που έλεγε αυτά, βλέπει έναν κυνηγό να σηκώνει το τουφέκι του για να σημαδέψει το περιστέρι. Γρήγορο καθώς ήταν το μυρμήγκι, σκαρφαλώνει στη μπότα του κυνηγού, χώνεται μέσα στην κάλτσα του και του δαγκώνει το πόδι. Πόνεσε ο κυνηγός. Κατεβάζει το τουφέκι του και προσπαθεί να δει τι τον τσίμπησε. Το περιστέρι φρούτ- πέταξε μακρυά, και το μυρμήγκι, ευχαριστημένο που μπόρεσε και έσωσε τον ευεργέτη του, γύρισε καμαρωτό-καμαρωτό στη φωλιά του και άρχισε πάλι την δουλειά του.

Το βράδυ το μυρμήγκι διηγήθηκε στα μικρά του αδέλφια την περιπέτειά του, και τους είπε ακόμα πως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που μας ευεργετούν.

 Στη συνέχεια ρωτούμε τα παιδιά τι άλλο θα μπορούσε να ρίξει στο ποτάμι το περιστέρι που να επιπλέει και να βοηθήσει το μυρμηγκάκι να βγει στην όχθη.

Τα παιδιά βλέπουν διάφορα υλικά και υποθέτουν αν βουλιάζουν ή επιπλέουν. Τις υποθέσεις τους καλούνται να τις επιβεβαιώσουν ή απορρίψουν κάνοντας πειράματα σε λεκάνη διάφανη με νερό και ρίχνοντας μέσα τα αντικείμενα, βοηθώντας τα η Νηπιαγωγός να εκφράζονται σωστά.

Τα παιδιά διατυπώνουν τα αποτελέσματά τους, φτιάχνουν δυο ομάδες, μία ομάδα με αντικείμενα που βουλιάζουν και μία με αντικείμενα που επιπλέουν.

 

DSC03190

DSC03192

 Ομαδοποίηση αντικειμένων

Παιδί και Υπολογιστής

Παρακολουθούμε διάφορα εκπαιδευτικά Videos

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ

τα παιδιά χορεύουν το τραγούδι

Τα παιδιά παρακολουθούν το έθιμο της περπερούνας και το αναπαριστούν

 

DSC03124

DSC03125

 

 

 

Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ  – ΤΟ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ

Ο ‘Κλήδονας’ είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. ‘Κληδόνα’ σήμαινε τις τυχαίες ή ασυνάρτητες λέξεις που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία.

Σήμερα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας,  το έθιμο του Κλήδονα γίνεται για να μαντέψουν οι ανύπαντρες κοπέλες τον άντρα που θα παντρευτούν.

Οι κοπέλες του χωριού πηγαίνουν στη βρύση του χωριού όπου γεμίζουν ένα κανάτι με αμίλητο νερό. Μέσα στο κανάτι ρίχνουν από ένα δικό τους αντικείμενο: ένα σκουλαρίκι, ένα δαχτυλίδι, ένα κουμπί, μια χάντρα κτλ. Αυτό το αγγείο το δένουν μ’ ένα κόκκινο μαντίλι και το αφήνουν όλη τη νύχτα έξω, κάτω από τ’ άστρα. Την άλλη μέρα μαζεύονται όλοι γύρω από το κανάτι κι  ένα παιδί που ζουν και οι δυο γονείς του βγάζει ένα ένα τα σημάδια. Για κάθε σημάδι μια ηλικιωμένη γυναίκα λέει ένα δίστιχο του οποίου το περιεχόμενο ερμηνεύεται σαν να έχει προφητική σημασία για το μέλλον της κοπέλας στην οποία ανήκε το σημάδι. Π.χ. «Το κυπαρίσσι το ψηλό, το μασιανό κλωνάρι, το κοντογειτονόπουλλο γυρεύει να σε πάρει. » ή «Σα μάθει ο σκύλος γράμματα κι η γάτα να διαβάζει τότε κι εσύ θα παντρευτείς να κάνει ο κόσμος χάζι!»

 

Δραματοποιούμε το έθιμο

 

DSC03131

DSC03137

Βρίσκουμε το ριζικό και γινόμαστε ζευγάρι

Βρίσκουμε το ριζικό και γινόμαστε ζευγάρι

DSC03146

 

DSC03147

Δραματοποιούμε  “το ταξίδι του νερού”

DSC03186

DSC03176

DSC03181

Οι σταγόνες γίνονται υδρατμοί…..και ανεβαίνουν.

DSC03187

Το σύννεφο δίνει βροχή και οι σταγόνες πέφτουν ξανά στη γη….

και το ταξίδι ξαναρχίζει………..

ΓΛΩΣΣΑ

Τα παιδιά γράφουν στον υπολογιστή μία από τις παροιμίες του Φλεβάρη

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΙ ΑΝ

ΦΛΕΒΙΣΕΙ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ 

ΜΥΡΙΣΕΙ! ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ

ΘΥΜΩΣΕΙ, ΜΕΣ ΣΤΑ

ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΣΕΙ.

ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

Στη συνέχεια γράφουμε κάθε λέξη της παροιμίας σε διαφορετική καρτέλα και τις πλαστικοποιούμε.

Δίνουμε στα παιδιά την καρτέλα με την παροιμία καθώς και τις καρτέλες με τις λέξεις και αυτά προσπαθούν να βάλουν τις λέξεις στη σωστή σειρά , ώστε να συνθέσουν την παροιμία……….

Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!!!!!  ….Τα παιδιά κατανοούν ότι κάθε φράση αποτελείται από λέξεις………

DSC03121

DSC03122


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων