Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά, μλήσαμε για τους σεισμούς, πως δημιουργούνται που οφείλονται, πως προστατευόμαστε………..
Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/userXP/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/OASP_Metra_Prostasias_kids_0.pdf
http://kids.oasp.gr/thalis/prehistoric/prehistoric_earth.html
Αφού συζητήσαμε για το έδαφος τι υπάρχει κάτω από το έδαφος , πως είναι το έδαφος κάτω από τη θάλασσα, τι γίνεται όταν κάνει σεισμό, γιατί όμως γίνεται σεισμός, τι να συμβαίνει άραγε;
Αυτές οι μεγάλες πέτρες που υπάρχουν κάτω από το έδαφος μερικές φορές κινούνται και συγκρούονται μεταξύ τους. Είναι τόσο μεγάλες και έτσι κουνιόμαστε και μεις μαζί τους. Τραντάζεται το έδαφος. Βλέπουμε εικόνες και τις σχολιάζουμε…….
Πως προφυλασσόμαστε από τους σεισμούς.
Μέτρα προστασίας:
- Πριν το σεισμό
- κατά τη διάρκεια του σεισμού
- μετά το σεισμό Μαθαίνουμε για το σεισμό και τα μέτρα προστασίας στο Νηπιαγωγείο μας:
- Μελετώντας αφίσες, πίνακες αναφοράς
- συζητώντας με τη Νηπιαγωγό.
- συμμετέχοντας σε ασκήσεις ετοιμότητας
Ζητάμε από τους γονείς μας
- Να στερεώσουν τα έπιπλα
- Να βάλουν χαμηλά τα βαριά αντικείμενα
- Πάνω από το κρεβάτι μας να μην υπάρχει τίποτα
- Συζητάμε με τους γονείς μας για τα ασφαλή σημεία προφύλαξης μέσα στο σπίτι
- Για το χώρο που θα πάμε μετά το σεισμό
- κάνουμε άσκηση ετοιμότητας
- Ετοιμάζουμε το βαλιτσάκι με τα κατάλληλα εφόδια….
ΞΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ;
Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες ηφαιστείων. Η λάβα που είδαμε μέσα στη Γη μερικές φορές βρίσκει δίοδο και βγαίνει στην επιφάνεια. Σχηματίζονται κενά μέσα στη Γη και τότε μεγάλες πέτρες κατακρημνίζονται και συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν σεισμούς…..
Φτιάχνουμε ένα ηφαίστειο
Με τα παιδιά φτιάχνουμε μακέτα ενός βουνού και γύρω μικρά χωριουδάκια, δέντρα, λουλούδια, ζώα κλπ, για να κάνουμε πείραμα με ένα τεχνικό ηφαίστειο που θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά για να καταλάβουν καλύτερα τη λειτουργία του ηφαιστείου. Μέσα στο βουνό βάζουμε ένα μπουκαλάκι πλαστικό, ώστε στο πάνω μέρος να έχει άνοιγμα(κρατήρας). Μέσα στον κρατήρα ρίχνουμε ξύδι, μαγειρική σόδα και σταγόνες κόκκινης τέμπερας. Το μείγμα φουσκώνει και χύνεται από τον κρατήρα , έχει κόκκινο χρώμα ώστε να μοιάζει πιο πολύ με τη λάβα…… και στο πέρασμα της καταστρέφει τα πάντα.
Αφήστε μια απάντηση