Καλό μήνα σε όλους σας !!!!


Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;
Μέσα στο πέρασμα των καιρών έχουμε συνηθίσει κάθε Πρωταπριλιά να λέμε μεταξύ μας μικρά αθώα ψέματα για να κοροϊδέψουμε τους άλλους. Το έθιμο αυτό προέρχεται από την Ευρώπη και κυκλοφορούν διάφορεςεκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Η πρώτη εκδοχή θέλει αυτό το έθιμο να έχει ξεκινήσει από τους Κέλτες, οι οποίοι ήταν ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
Παραμύθι το οποίο αφηγήθηκα στα παιδιά ήταν “Ο Πινόκιο”
Ένα άλλο σχετικό με την Πρωταπριλιά παραμύθι είναι και ο “Ψεύτης Βοσκός”, ο γνωστός μύθος του Αισώπου.
Παραθέτω ακολούθως τους στίχους από ένα τραγούδι για τον μύθο αυτό, το οποίο βρήκα στο ιστολόγιο της Τάνιας Μάνεση
Με τα πρόβατα όλη μέρα,
ο μικρός βοσκός γυρίζει,
και για να περνάει η ώρα,
τη φλογέρα του σφυρίζει.
Ώσπου σκέφτηκε ένα ψέμα,
που ευθύς μπροστά το βάζει.
“Λύκοι τρών τα πρόβατα μου!
Τρέξτε, χωριανοί!”, φωνάζει.
Μα στο τέλος τιμωρείται,
όποιος με άλλους χωρατεύει,
κι όταν έχει ανάγκη βλέπει,
πως κανείς δεν τον πιστεύει.
(δις)
Κι ήρθανε στ’αλήθεια οι λύκοι,
κι ο μικρός βοσκός τρομάζει
“Τρέξτε, χωριανοί και φίλοι,
να με σώσετε!“, φωνάζει.
Μα όμως ποιος να τον πιστέψει,
που τον ξέρουν όλοι ψέυτη;
Παν’ τα πρόβατα, σκορπίσαν,
και η φλογέρα του τού πέφτει…
Έτσι πάντα την παθαίνει,
όποιος με άλλους χωρατεύει,
κι όταν έχει ανάγκη βλέπει,
πως κανείς δεν τον πιστεύει
(δις)
Τα παιδιά στη συνέχεια είδαν τα εξής videos: