Θυμός. Συναισθήματα

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 19-11-2017

Το ποντικάκι δεν μπορεί να διαχειριστεί το θυμό του και η μαμά του, το στέλνει στον κήπο μέχρι να ηρεμήσει, με το κουτί των συναισθημάτων και την οδηγία να ανακαλύψει όλα όσα κρύβει. Εκεί συναντά τα παιδιά-ζωάκια του δάσους και με τη βοήθεια τους, ανακαλύπτει πώς να μαλακώνει το θυμό, αλλά και τον «ευτυχισμένο πρίγκιπα» και το καλόκαρδο χελιδόνι από το φημισμένο παραμύθι του Όσκαρ Γουάιλντ και θα μάθει την αξία της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας και της φιλίας.

Παιδαγωγικοί στόχοι  Να καταλάβουν τα παιδιά ότι μπορούν να θυμώνουν αλλά όχι να γίνονται επιθετικά.. Μπορούν να πουν τί τους θυμώνει, αλλά εξακολουθούν να μην κατανοούν τί πρέπει να κάνουν. Το συναίσθημα το θυμού είναι απόλυτα αποδεκτό και φυσιολογικό, τα παιδιά όμως πρέπει να διδαχτούν τη σωστή έκφρασή του.

ΘΥΜΟΣ. Με τι θυμώνουμε;  Όταν θυμώνουμε τι πρέπει να κάνουμε;

Πώς αντιδρούν οι φίλοι σου όταν θυμώνεις;  Πώς αντιδράς εσύ όταν θυμώνουν οι φίλοι σου;

Εξηγήστε ότι δεν είναι κακό να νοιώθεις θυμό. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε το θυμό μας που βοηθούν να φύγει. Μερικοί χρειάζεται να σταματήσουν ό,τι κάνουν για να σκεφτούν, άλλοι θέλουν να συζητήσουν. Σίγουρα δεν πρέπει να φωνάζουμε και να κλαίμε γιατί έτσι ο θυμός μένει μέσα μας και δυναμώνει και δεν μπορούμε να σκεφτούμε σωστά. Η σωστή λύση θα βρεθεί όταν ηρεμήσουμε λοιπόν

Δραστηριότητα

Υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσουμε πριν μιλήσουμε. Δείξτε πώς να ηρεμούν αναπνέοντας βαθιά. (τα μικρά παιδιά θα βοηθηθούν στο δυνάμωμα της αναπνοής φυσώντας έναν ανεμόμυλο, κάνοντας μπουρμπουλήθρες, φουσκώνοντας ένα μπαλόνι)

DSCN0077

DSCN0078

DSCN0080

DSCN0081

DSCN0082

DSCN0084

DSCN0085

DSCN0087

DSCN0088

DSCN0089

DSCN0090

DSCN0092

DSCN0095

DSCN0097

DSCN0098

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση