Σώμα. Ο εαυτός μου

0

Συγγραφέας: Μάνια Καπασκέλη | Κατηγορία Τα νέα μας | , στις 17-11-2016

Στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης «Το σώμα μου -ο εαυτός μας – η οικογένεια μου», η οποία επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς  προκειμένου τα παιδιά να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες.

Αρχικά, δημιουργήσαμε Ιστόγραμμα όπου καταγράψαμε τις προτάσεις των παιδιών αναφορικά με τα όσα θέλουν να μάθουν για το ανθρώπινο σώμα καθώς και τις ερωτήσεις τους. Παράλληλα με αυτό, συγκεντρώσαμε υλικό από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, διαδίκτυο και μέσα από την ανάγνωση πληροφοριακού υλικού μάθαμε τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος ,μιλήσαμε για τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά καθώς και για τις αισθήσεις.

Σε ό,τι αφορά το γνωστικό αντικείμενο της γλώσσας ,τα παιδιά εμπλούτισαν το προφορικό τους λόγο με σχετικά ποιήματα, γλωσσοδέτες, αινίγματα, για την οικογένεια, έφτιαξαν το αλφαβητάρι του σώματος.. Σε μια γωνιά της τάξης τοποθετήσαμε έναν μεγάλο καθρέφτη και τα παιδιά παρατήρησαν τον εαυτό τους και απάντησαν σε ερωτήματα όπως : Τι βλέπεις; Πώς είναι το πρόσωπό σου; Πόσα παιδιά έχουν μαύρα μαλλιά κ.ά. Παράλληλα με αυτό, σε καρτελάκια έγραψαν τα βασικά μέρη του σώματος και του προσώπου και παίξαμε με πίνακες αναφοράς με τα αρχικά γράμματα.

Στα μαθηματικά μετρήσαμε το ύψος των νηπίων και καταγράψαμε τα αποτελέσματα δημιουργώντας πίνακες διπλής εισόδου. Επιπλέον, κάναμε αρκετές δραστηριότητες σχετικές με τις αισθήσεις όπως : παιχνίδια αφής, γεύσης ,όσφρησης, καθώς και αναγνώριση ήχων.

Τέλος, τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά με ποικίλους τρόπους .Στα εικαστικά, σε πολύχρωμα χαρτόνια ,τα παιδιά έφτιαξαν το περίγραμμα του σώματός τους, χρωμάτισαν το εσωτερικό του, σύγκριναν τα χαρακτηριστικά των περιγραμμάτων μεταξύ τους, έφτιαξαν κατασκευές με αποτυπώματα ποδιών και χεριών. Παράλληλα με αυτό, παίξαμε σε ζευγάρια το παιχνίδι «ο καθρέφτης» και κάναμε διάφορες μιμήσεις με το πρόσωπο και το σώμα μας .Οι μικροί μας μαθητές ζωγράφισαν τον εαυτό τους καθώς και την οικογένεια τους

ΓΛΩΣΣΑ (15)

ΓΛΩΣΣΑ (18)

P1000306

P1000307

P1000308

P1000309

P1000312

P1000314

P1000315

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση