Τα συναισθήματά μου – Μέρος 2ο

1000 F 416717184 1Nnvbj5kNqpJjHo0ChSf6WlA9aWVvBRm removebg preview

Αφού μιλήσαμε για τη χαρά, τη λύπη και τον θυμό, συνεχίσαμε και με άλλα συναισθήματα…

ΦΟΒΟΣ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Φόβος» του Τρέις Μορόνι και συζητήσαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, νιώθουμε το αίσθημα του φόβου, για διαφορετικά πράγματα ο καθένας. Άλλος φοβάται το σκοτάδι, άλλος τα έντομα κλπ. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε φόβο και μάλιστα κάποιες φορές ο φόβος μας μπορεί να μας προστατεύσει από το να πάθουμε κάτι άσχημο. Τα παιδιά εξέφρασαν πότε νιώθουν φόβο.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Η δύναμη του θάρρους», όπου ένα κοριτσάκι η Αγάπη, η οποία φοβόταν το σκοτάδι, αποφάσισε μια μέρα να προσπαθήσει να κατανικήσει τον φόβο της. Πήγε στο δάσος, όπου έμεινε εκεί μέχρι που έπεσε το σκοτάδι και τότε άρχισε να φοβάται. Έκλεισε τα μάτια και όταν τα άνοιξε κάτι μαγικό συνέβη. Αντίκρισε ένα μαγικό φως που έλαμπε μπροστά της. Αυτό το φως ήταν το θάρρος που είχε βρει μέσα της. Και από εκείνη τη στιγμή, η Αγάπη δεν φοβόταν πια το σκοτάδι.  

Τα παιδιά ζωγράφισαν ένα φωτεινό αστέρι και παίξαμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Όταν ακουγόταν η μουσική του φόβου, τα παιδιά κουλουριάζονταν ή έτρεχαν να κρυφτούν φοβισμένα. Όταν ακουγόταν μια γαλήνια και χαρούμενη μουσική ξάπλωναν στο πάτωμα με το φωτεινό αστέρι στην καρδιά τους που τους έδινε θάρρος να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

φόβος

αστέρι θάρρους

Και φτιάξαμε μια κατασκευή με το μήνυμα: «Το αστέρι που φωτίζει την καρδιά και διώχνει τους φόβους μακριά»

79c4ac03 f896 4fe2 b4df 10e20da1562f

ΑΓΑΠΗ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Αγάπη» του Τρέις Μορόνι και συζητήσαμε για την αγάπη. Τα παιδιά μας είπαν ποιους αγαπούν και συνειδητοποιήσαμε ότι η ΑΓΑΠΗ είναι ανεξάντλητη. Μπορούμε να αγαπάμε πολλούς και η καρδιά μας έχει χώρο και για πολλούς άλλους.

Τα παιδιά είχαν εργασία για το σπίτι. Σε μια καρδιά παζλ, έπρεπε σε κάθε κομμάτι του παζλ να ζωγραφίσουν ποιους αγαπούν και να μας το παρουσιάσουν την επόμενη μέρα στο σχολείο.

καρδιά παζλ

Παίξαμε «Μουσικές Καρέκλες» … αλλά με μια μικρή παραλλαγή… τις μουσικές καρέκλες της αγάπης όπου δεν χάνει κανείς! Τα παιδιά πρέπει να βρουν τρόπους να χωρέσουν όλοι οι συμμαθητές τους στις καρέκλες καθώς αυτές λιγόστευαν για να μην χάσει κανείς!

μουσικές καρέκλες

Είδαμε το γνωστό βίντεο με τον σκαντζόχοιρο, όπου οι φίλοι του που τον αγαπούν του έκαναν ένα όμορφο δώρο για να μπορούν να βρίσκονται δίπλα του χωρίς να φοβούνται τα αγκάθια του.

Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία «Το αερόστατο της αγάπης», όπου όλα τα παιδιά πιασμένα χέρι-χέρι μπήκαν μέσα για να ταξιδέψουν!!

425b6206 aa19 4114 97bb 827b9724f418

Ακούσαμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει η αγάπη»

Και στη συνέχεια…

Φτιάξαμε τον τροχό των συναισθημάτων. Σκεφτήκαμε διάφορα συναισθήματα που νιώθουμε καθημερινά, τα μιμηθήκαμε, βγάλαμε φωτογραφίες και φτιάξαμε τον τροχό των συναισθημάτων για να εκφράζουμε κάθε μέρα τα συναισθήματά μας!!!

ee1278af f3cf 41fb 8d7d 017dafa71c8e

Παίξαμε παιχνίδι μίμησης. Κρύβαμε τα πρόσωπα των παιδιών πίσω από ένα μαντήλι και σκέφτονταν όποιο συναίσθημα ήθελαν και έκαναν την αντίστοιχη μίμηση. Όταν απομακρύναμε το μαντήλι από το πρόσωπό τους έπρεπε οι υπόλοιποι να μαντέψουμε το συναίσθημα!

μιμήσεις συναισθήματα

Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε πίνακες ζωγραφικής και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε ποιο συναίσθημα απεικονίζουν.

πίνακες ζωγραφικής

Γίναμε κι εμείς μικροί καλλιτέχνες. Ζωγραφίσαμε τον πίνακα του Μιρό «Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών» και στο τέλος δώσαμε ένα συναίσθημα στο ανθρωπάκι και το γράψαμε!!!

πίνακες ζωγραφικής 1

πίνακες ζωγραφικής 2

Τέλος, φτιάξαμε μια κατασκευή, όπου τα συναισθήματα εναλλάσσονται…

Τα συναισθήματά μου – Μέρος 1ο

1000 F 416717184 1Nnvbj5kNqpJjHo0ChSf6WlA9aWVvBRm removebg preview

Κατά τη θεματική αυτή ενότητα κάνουμε μια προσπάθεια να εξερευνήσουμε τον κόσμο των συναισθημάτων που κρύβουμε μέσα μας. Σκοπός είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε.

Το ταξίδι μας στον κόσμο των συναισθημάτων ξεκίνησε με μια μικρή παράσταση κουκλοθεάτρου, όπου ένα μικρό αγόρι, ο Αντώνης, πήγε μια βόλτα στο δάσος. Εκεί συνάντησε το χαρούμενο λιοντάρι, μια λυπημένη χελώνα, μια φοβισμένη πεταλουδίτσα και ένα ενθουσιώδες πουλάκι. Πώς βοήθησαν οι φίλοι τη χελωνίτσα και την πεταλουδίτσα να ξεπεράσουν τη λύπη και το φόβο;

κουκλοθέατρο αφόρμηση 1

κουκλοθέατρο αφόρμηση 2

Έτσι, ξεκίνησε μια συζήτηση με τα παιδιά, όπου το καθένα εξέφρασε πότε νιώθει χαρά, λύπη, φόβο.

Δείξαμε στα παιδιά διάφορες εικόνες με παιδιά που νιώθουν διάφορα συναισθήματα. Κάθε παιδί ερχόταν, έπαιρνε μια φωτογραφία και προσπαθούσε να μαντέψει το συναίσθημα. Σε παντομίμα αναπαριστούσαμε κι εμείς το ίδιο συναίσθημα. Έτσι, συνθέσαμε έναν κατάλογο συναισθημάτων για να τα εξερευνήσουμε σιγά-σιγά…

f2d7ed97 f78f 43ce 82cd edd8ada1b624

9e97221b c3b9 4f51 a94c 7ad4f6a78bcb

ΧΑΡΑ – ΛΥΠΗ

Τι με κάνει αληθινά, χαρά να έχω στην καρδιά; Βρίσκω λέξεις στο λεπτό που με κάνουν να χαρώ!!! Με αυτό το ποιηματάκι τα παιδιά είπαν λέξεις που στο άκουσμά τους, τους έρχονται αισθήματα χαράς.

Τι με κάνει αληθινά, λύπη να έχω στην καρδιά; Βρίσκω λέξεις στο λεπτό που με κάνουν να λυπηθώ! Τώρα τα παιδιά αναφέρουν λέξεις που όταν τις ακούν τους έρχεται το συναίσθημα της λύπης.

ea14b5fe 6879 475c b4bc 499b9e296f64

Παίζουμε ένα παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Ακούμε δύο μελωδίες. Τη μια τη συνδέουμε με τη χαρά και την άλλη με την λύπη. Όταν ακούγεται η χαρούμενη μουσική τα παιδιά είναι χαρούμενα, παίζουν με τους φίλους τους, κάνουν όμορφες σκέψεις. Όταν ακούνε τη μουσική της λύπης, κινούνται μόνα τους στο χώρο και έχουν μια λυπημένη έκφραση.

 

 

χαρά λύπη μουσικο κινητικό 1

χαρά

χαρά λύπη μουσικο κινητικό 2

λύπη

Πότε νιώθουμε κι εμείς χαρούμενοι και πότε λυπημένοι; Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια χαρούμενη και μια λυπημένη φατσούλα και εκφράζουν πότε νιώθουν χαρά και πότε λύπη.

χαρούμενες λυπημένες φάτσες 1

χαρούμενες λυπημένες φάτσες 2

Αναφερόμαστε στα χρώματα της χαράς και της λύπης. Στη συνέχεια, παίξαμε. Ομαδικά ζωγραφίζουμε χαρούμενες και λυπημένες καρδιές τις οποίες έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα καρεκλάκι την καθεμία. Την ώρα που παίζει η μουσική τα παιδιά γυρνούν γύρω από τις καρέκλες. Όταν σταματήσει, στέκονται μπροστά από μια καρέκλα και ζωγραφίζουν όσο προλάβουν την καρδιά. Όταν αρχίσει πάλι η μουσική σταματούν τη ζωγραφική και γυρνούν και πάλι γύρω από τις καρέκλες και με το σταμάτημα της μουσικής σταματούν, αυτή τη φορά σε άλλη καρδιά, και συνεχίζουν την καρδιά που είχε ξεκινήσει πριν ο συμμαθητής τους. Έτσι ζωγραφίζουμε τις καρδιές. Χρησιμοποιούμε χαρούμενα χρώματα για τις χαρούμενες καρδιές και λυπημένα χρώματα για τις λυπημένες καρδιές.

χαρούμενες καρδιές

λυπημένες καρδιές

Αφού τα παιδιά ζωγραφίσουν τις καρδιές, την επόμενη ημέρα η εκπαιδευτικός τις κόβει και στη συνέχεια τα παιδιά τις ομαδοποιούν σε χαρούμενες και λυπημένες. Τις κολλάμε σε χαρτί του μέτρου και γράφουμε τις λέξεις που είχαμε σκεφτεί την προηγούμενη ημέρα ότι μας φέρνουν χαρά και λύπη.

χαρούμενες λυπημένες καρδιές

04d9d48f 4479 4745 8ddc 3578b46170f5

Επικεντρωνόμαστε στη λύπη. Συχνά νιώθουμε λυπημένοι για διάφορους λόγους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε λυπημένοι; Αρχικά, σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που μας στενοχωρεί, σκεφτόμαστε μήπως κάπου έχουμε κάνει κι εμείς λάθος και στη συνέχεια μπορούμε να το συζητήσουμε με κάποιον. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα αφού ένα άλλο άτομο μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση για να νιώσουμε καλύτερα! Παίζουμε παιχνίδι ρόλων. Σκεφτόμαστε περιπτώσεις που μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε λύπη και το συζητάμε με κάποιον (έναν φίλο/η, τους γονείς μας ή τη δασκάλα μας κλπ). Τα παιδιά υποδύονται ρόλους. Άλλος νιώθει λύπη γιατί τον μάλωσε η μαμά και το συζητάει μαζί της, άλλος νιώθει λύπη γιατί κάποιο παιδάκι του έσπασε το παιχνίδι και το συζητάει με κάποιον άλλον φίλο κλπ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να νιώσουμε καλύτερα αλλά σκεφτόμαστε μήπως κι εμείς έχουμε κάνει κάποιο λάθος.

παιχνίδι ρόλων λύπη

Φτιάχνουμε το φανάρι των συναισθημάτων.

φανάρι συναισθημάτων

ΘΥΜΟΣ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Θυμός» του Τρέις Μορόνι, όπου ένα λαγουδάκι μας μιλάει για το θυμό. Τα παιδιά λένε και τα ίδια πότε νιώθουν θυμό. Συζητάμε και λέμε ότι και ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε θυμό κάποιες φορές. Σημασία έχει όμως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας και να μην κάνουμε άσχημα πράγματα όταν είμαστε θυμωμένοι, όπως να μιλάμε άσχημα, να σπάμε πράγματα ή άλλους ανθρώπους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα; Μπορούμε να μετράμε ως το 10 και να παίρνουμε βαθιές ανάσες, ή να χοροπηδάμε στο πάτωμα, ή να σπρώχνουμε τον τοίχο, η να δίνουμε μπουνιές στον αέρα ή στο μαξιλάρι μας ή να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική… και αφού καταλαγιάσει ο θυμός μας, μπορούμε να σκεφτούμε… «μήπως κάναμε κι εμείς κάποιο λάθος;» … και βέβαια μπορούμε να το συζητήσουμε με κάποιον.

Παίζουμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Ακούμε δύο μελωδίες. Μια ήρεμη και μια έντονη, τη μελωδία του θυμού. Όταν ακούμε τη μελωδία του θυμού τα παιδιά νιώθουν θυμωμένα και προσπαθούν να βρουν τρόπους να καταλαγιάσουν το θυμό τους… Σπρώχνουν τον τοίχο, χοροπηδάνε στο πάτωμα, δίνουν μπουνιές στον αέρα. Όταν ακούν την ήρεμη μουσική, γίνονται χελωνίτσες που μπαίνουν στο καβούκι τους για να σκεφτούν…

θυμός παιχνίδι 1

θυμός παιχνίδι 2

Τις τεχνικές που μάθαμε τις αποτυπώνουμε και σε ένα μικρό βιβλιαράκι Φρενέ.

βιβλίο φρενέ θυμός

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….

Στοματική Υγιεινή

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 09 162645

Για να ολοκληρώσουμε την ατομική μας υγιεινή αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την στοματική υγιεινή!!! Αρχικά, παρουσιάστηκαν στα παιδιά δύο δοντάκια που το έσκασαν από τα στοματάκια δύο παιδιών: ένα Χαρούμενο Δοντάκι κι ένα Λυπημένο Δοντάκι! Το πρώτο δοντάκι ήταν χαρούμενο γιατί το παιδάκι στο στόμα του οποίου κατοικούσε φρόντιζε τα δόντια του, τα έπλενε κάθε βράδυ και δεν έτρωγε πολλά γλυκά. Αντίθετα, το άλλο δοντάκι κατοικούσε στο στόμα ενός παιδιού που και έτρωγε πολλά γλυκά αλλά και δεν έπλενε σχεδόν ποτέ τα δοντάκια του. Γι’ αυτό και ήταν λυπημένο και είχε μαυράκια και τρύπες.

1699447223227

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τη στοματική υγιεινή.

Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε κι εμείς να καθαρίσουμε με μια οδοντόβουρτσα ένα στόμα, όπου στα δόντια είχαν μείνει υπολείμματα τροφής. Προσπαθήσαμε να μάθουμε να καθαρίζουμε καλά, μέσα-έξω, πάνω-κάτω.

καθαρισμός δοντιών

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», της Άννας Ράσελμαν. Ποιοι κατοικούν ανάμεσα στα δόντια μας; Δύο πονηρά μικρόβια, ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα. Και τι κάνουν εκεί; Καταστρώνουν τα καταστροφικά τους σχέδια…
  • «Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Τερηδόνας», της Μαρίας Βελετά-Βασιλειάδου. Τι δικαιολογίες, σκαρφίζεται πάλι ο Αργύρης το ποντικάκι, όταν ακούει κάθε βράδυ τη μαμά του να του λέει πως πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του; Μέχρι που σκέφτηκε να κοιμάται πρωί, μήπως και γλιτώσει. . . Τι γίνεται όμως, όταν έρχεται στον ύπνο του η κυρία Τερηδόνα με τη συμμορία της κρατώντας τα φοβερά τους τρυπάνια;
  • Ιππόλυτος ο Ιπποπόταμος, της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στον Ιππόλυτο λέει ο γιατρός να μην τρώει πολλά γλυκά και να πλένει τα δόντια του συχνά. Ωραία, το κατάλαβε, αλλά, αν του κόψει τα γλυκά, σας το λέω, μπορεί να φάει τον οδοντογιατρό! 

παραμύθια 1

Παίξαμε μουσικο-κινητικό παιχνίδι. Αυτή τη φορά γίναμε τερηδονάκια, που με τρυπάνια τους έμπαιναν σε μικρά στοματάκια και άνοιγαν τρύπες στα δοντάκια αν δεν ήταν καθαρά. Όταν όμως τα τερηδονάκια μύριζαν τη μυρωδιά της οδοντόκρεμας, τότε έφευγαν μακριά, κρατώντας τη μύτη τους από τη δυσάρεστη μυρωδιά της καθαριότητας.

τερηδονάκια παιχνίδι

Φτιάξαμε χαρούμενα και λευκά δοντάκια με το ποιηματάκι: «Τα δοντάκια μου βουρτσίζω να είναι πάντα καθαρά. Την τερηδόνα εγώ δεν θέλω να έχω συντροφιά. Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα φίλοι μου είναι καλοί, με τη βοήθειά τους έχω πάντα δόντια υγιή».

1699447223212

Παίξαμε παιχνίδι, όπου τα παιδιά έκαναν αγώνες ποιος θα βουρτσίσει πιο γρήγορα τα δόντια ενός μικρού παιδιού.

αγώνες βουρτσίζω δόντια

Τέλος, δώσαμε στα παιδιά ένα εβδομαδιαίο φύλλο βουρτσίσματος, όπου τα παιδιά θα καταγράφουν στο σπίτι αν πλένουν καθημερινά τα δόντια τους. Όσοι το φέρουν πίσω συμπληρωμένο, θα πάρουν βραβείο.

Διαφάνεια11 Αντιγραφή

(το φύλλο ανακτήθηκε από https://pythagoreionip.blogspot.com/2013/02/1.html?spref=pi)

βραβείο για δόντια 1

Υγιεινή Διατροφή

healthy food pyramid current version clipart 33726

Αφού μιλήσαμε για το σώμα μας, το σκελετό μας και τα βασικά όργανα του σώματός μας, περάσαμε στην υγιεινή διατροφή. Εξηγήσαμε πως η τροφή είναι σημαντική για τον άνθρωπο γιατί τον βοηθά να έχει ενέργεια. Το ταξίδι μας στην υγιεινή διατροφή ξεκίνησε με τις ομάδες των τροφών. Πώς χωρίζονται οι τροφές σε ομάδες; Ποιες τροφές περιλαμβάνει κάθε ομάδα; Είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό.

Στη συνέχεια, εστιάσαμε στα φρούτα και στα λαχανικά; Ποια είναι φρούτα και ποια λαχανικά; Η γιαγιά από το κουκλοθέατρο μας παρουσίασε τα φρούτα που έχει στον πάγκο της λαϊκής της. Κάθε φρούτο μας μίλησε για τις ευεργετικές του ιδιότητες! 

Την επόμενη ημέρα μας μίλησε για τα λαχανικά που έχει στο περιβόλι της και για το πόσο ωφέλιμα είναι για τον οργανισμό μας!

φρούτα λαχανικά

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε τις διάφορες τροφές;; Την απάντηση μας δίνει η πυραμίδα της διατροφής. Στη βάση της πυραμίδας ως τη μέση περίπου βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Στη μέση της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που μπορούμε να τρώμε μερικές φορές την εβδομάδα και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε 1-2 φορές το μήνα.

08eb93e4ea61293716404d0d4d9ab0cb

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία την δική μας πυραμίδα της διατροφής.

πυραμίδα διατροφής 1 πυραμίδα διατροφής 2

398353958 271063162595824 1638632500060281067 n

Παίξαμε παιχνίδι όπου τα παιδιά έγιναν ρομποτάκια. Όταν τα παιδιά-ρομποτάκια άκουγαν μια υγιεινή τροφή, τότε είχαν ενέργεια κι έκαναν γυμναστική. Όταν όμως άκουγαν μια ανθυγιεινή τροφή, τότε δεν είχαν ενέργεια, ένιωθαν κουρασμένα και δεν μπορούσαν να κινηθούν.

παιχνίδι ρομποτάκια

Τα παιδιά παρακολούθησαν στο κουκλοθέατρο τον Πόρκι το γουρουνάκι και τη Χιονούλα το λαγουδάκι να συζητούν για την υγιεινή διατροφή. Ο Πόρκι τρώει λαίμαργα και δεν τρέφεται καθόλου υγιεινά και η Χιονούλα με την βοήθεια των παιδιών προσπαθούν να τον συμβουλεύσουν πώς να τρέφεται υγιεινά.

κουκλοθέατρο

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο όπου δύο μικρά πλασματάκια μας έδωσαν συμβουλές για τα γεύματα της ημέρας. Τι μπορούμε να τρώμε για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό;

Φτιάξαμε ένα υγιεινό γεύμα. Τα παιδιά επέλεξαν το γεύμα που ήθελαν (πρωινό ή μεσημεριανό) και κόλλησαν σε πιατάκι τις τροφές.

ένα υγιεινό πιάτο

Συζητήσαμε τι σημαίνουν οι φράσεις:

  • Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.
  • Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.
  • Νηστική αρκούδα δεν χορεύει.

Και αφού «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» φτιάξαμε φαγωμένα μηλαράκια!!!

396666123 330471342946443 858624986425611964 n

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Των οσπρίων η γιορτή» του Γιώργη Μασσαβέτα, όπου τα όσπρια που βρίσκονταν στο ντουλάπι μιας κυρίας μαζεύτηκαν ένα βράδυ κι έκαναν μια τρελή γιορτή!
  • «Η Μου ενάντια στο χρόνο», όπου η αγελαδίτσα Μου υπενθύμισε στους ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι να τρώνε ένα καλό πρωινό για να έχουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και συζητήσαμε τι είναι καλό να τρώμε για πρωινό.
  • «Ο ωραίος Δαρείος», της Σοφίας Ζαραμπούκα, όπου Ο Δαρείος, ο γατούλης, μένει με το αφεντικό του τον Τίτο και τρέφεται πολύ υγιεινά και ισορροπημένα. Όμως θα προτιμούσε να ζει στο δρόμο σαν τα άλλα γατιά και να τρώει από τα σκουπίδια. Και μια μέρα που το αφεντικό του έφυγε για ταξίδι, το έσκασε από το σπίτι. Η ζωή στο δρόμο και η διατροφή όμως από σκουπίδια δεν ήταν όπως το περίμενε. Ο γατούλης πάχυνε και έχασε τις δυνάμεις του.

παραμύθια

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς εκτός από το να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή; Μιλήσαμε για την σημασία της σωματικής άσκησης και είδαμε σχετικό βίντεο με τα οφέλη της γυμναστικής για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, κάναμε ασκήσεις μέσα στην τάξη αλλά και στο προαύλιο!!!

γυμναστική 1 γυμναστική 2

Επίσης… τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς;; Να κάνουμε καθημερινά ένα μπανάκι. Διαβάσαμε το παραμύθι της Μαρίας Βελετά- Βασιλειάδου «Ο Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Βρομίτσας», όπου ο Αργύρης καθημερινά έβρισκε διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει να κάνει μπάνιο. Τι θα γίνει όμως αν δεν κάνει μπάνιο για να είναι καθαρός; Η μαμά του λέει ότι θα τον επισκεφθεί η κυρία Βρομίτσα με την συμμορία της καθώς τους αρέσει να πηγαίνουν μόνο στα βρόμικα ποντικάκια.

Παίξαμε μουσικοκινητικό παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν τα μικρόβια που συνοδεύουν την κυρία Βρομίτσα. Στο άκουσμα μιας γρήγορης και παιχνιδιάρικης μουσικής τα μικρόβια επισκέπτονται τα βρόμικα παιδάκια και κάνουν τρέλες. Στο άκουσμα μιας πιο μελωδικής μουσικής, τα μικρόβια φεύγουν μακριά και κλείνουν τη μύτη τους γιατί δεν αντέχουν τη μυρωδιά-ευωδία της καθαριότητας!!!

μικρόβια παιχνίδι

Τα παιδιά ζωγράφισαν τα μικρόβια, όπως τα φαντάζονται.

μικρόβια 1 μικρόβια 2

Τέλος, δημιουργήσαμε το δικό μας βίντεο για την υγιεινή διατροφή!!!

Ο εαυτός μου – Το Σώμα μου

boy and girl clipart 32

Ένα από τα βασικά θέματα που επεξεργαζόμαστε στο Νηπιαγωγείο είναι η γνωριμία με το σώμα μας και τον εαυτό μας. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε κι εμείς. Αρχικά, τα παιδιά μίλησαν για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Κοίταξαν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και περιέγραψαν το πρόσωπό τους. Άλλος έχει ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, ή ξανθά μαλλιά και καστανά μάτια ή καστανά μαλλιά και μάτια κλπ.

περιγραφω τον εαυτό μου

Στη συνέχεια, αποτυπώσαμε τις περιγραφές σε έναν πίνακα διπλής εισόδου και κάναμε συγκρίσεις.

πίνακας διπλής εισόδου

πίνακας διπλής εισόδου 2

Τα παιδιά αποτύπωσαν το πορτρέτο τους σε μια ζωγραφιά και φτιάξαμε καδράκια.

πορτρέτα

Στη συνέχεια, μετρήσαμε το ύψος μας. Κάναμε και πάλι συγκρίσεις.1696851727960

Περάσαμε στο σώμα μας. Μιλήσαμε για τα μέρη του σώματός μας (κεφάλι, χέρια, κορμός, πόδια κλπ) και ακούσαμε και χορέψαμε σχετικά τραγούδια.

Τι υπάρχει όμως εσωτερικά στο σώμα μας; Αρχικά, ψηλαφήσαμε τα κόκαλα που έχουμε σε διάφορα μέρη του σώματός μας. Παρακολουθήσαμε βίντεο, όπου μάθαμε για τον σκελετό μας.

Στη συνέχεια, είδαμε φωτογραφία από χαρούμενους σκελετούληδες που κάνουν διάφορες φιγούρες και τις μιμηθήκαμε.

3ecd38d6a58b36204f87fb6da29ad6e1

Παίξαμε κι ένα παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν κι αυτά σκελετούληδες. Στο άκουσμα της μουσικής χόρευαν χαρούμενα. Όταν σταματούσε η μουσική έπαιρναν μια πόζα. 

παιχνίδι σκελετούληδες

Έπειτα, φτιάξαμε κι εμείς χαρούμενους σκελετούληδες με μπατονέτες!

384841039 1407785570143758 8755120766765360430 n 1696851727953

Συζητήσαμε ποια είναι τα όργανα που προστατεύει ο σκελετός μας. Αναφερθήκαμε στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και στο πεπτικό μας σύστημα. Παρακολουθήσαμε σχετικά βιντεάκια. Διαβάσαμε το παραμύθι «Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι» και τα παιδιά κατανόησαν καλύτερα τις διεργασίες του πεπτικού μας συστήματος.

Ακόμη, έφτιαξαν τον εαυτό τους ξεκινώντας από τα εσωτερικά όργανα (εγκέφαλος, πνεύμονες, πεπτικό σύστημα, καρδιά και φλέβες), συνεχίζοντας με τον σκελετό τους που υπάρχει για να προστατεύει τα όργανα αυτά και να στηρίζει το σώμα και τέλος το εξωτερικό μέρος του σώματος.

το σώμα μου

Τέλος, παρατηρήσαμε έναν πίνακα ζωγραφικής του Κιθ Χάρινγκ με ανθρώπινα σώματα.

1 1 1Τα παιδιά παρατήρησαν και περιέγραψαν τον πίνακες και προσπάθησαν να μιμηθούν τις στάσεις που είχαν οι φιγούρες.

φιγούρες αναπαράστασηΈπειτα, κάθε ομάδα ανέλαβε να φτιάξει τη δική της ανθρώπινη φιγούρα. Κάθε ομάδα, λοιπόν, σκέφτηκε μια πόζα για να φτιάξει τη φιγούρα της και την σχεδιάσαμε σε χαρτί του μέτρου. Ένα παιδί από κάθε ομάδα έγινε η φιγούρα και τα υπόλοιπα μέλη τοποθετούσαν τα μέλη του σώματός του πάνω στο χαρτί του μέτρου όπως ήθελε ο καθένας και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού φτιάχτηκε το περίγραμμα με μολύβι. Τα παιδιά της κάθε ομάδας ζωγράφισαν τη φιγούρα τους και ιδού το αποτέλεσμα.

βάφω φιγούρες 1

βάφω φιγούρες 21697108606447