Ο γρίφος της Παρασκευής και το κυνήγι θησαυρού των Χριστουγέννων

Αυτή η Παρασκευή ήταν επίσημα και η αρχή της «μεγάλης χρυσόσκονης»….. Μπήκαμε για τα καλά στην προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Με την είσοδο των γονιών στο Νηπιαγωγείο το πρωί της Παρασκευής, τους περίμενε ο γρίφος της Παρασκευής….

Έπρεπε να βρουν τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσά τους , ώστε να πάρουν την πρόσκληση για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας….

Όμως και τα παιδιά ξεκίνησαν ένα κυνήγι θησαυρού…. κάθε μέρα στο ημερολόγιο των Χριστουγέννων τους περιμένει μία νέα αναζήτηση θησαυρού.

Το σημερινό μήνυμα του κρυμμένου θησαυρού έλεγε:

 «Ένα καινούριο κυνήγι θησαυρού ξεκινά.
Κάθε βήμα θα φέρει τα Χριστούγεννα πιο κοντά.
Ψάξε μέσα στην τάξη καλά…
Κάτω από το τραπέζι θα βρεις τα πρώτα βήματα.»

Τα παιδιά πάντα διασκεδάζουν να ψάχνουν… κι αφού ξεψάχνισαν όλες τις τάξεις…..

βρήκαν το μήνυμα:

«Μπάλες σε ένα κουτί κρυμμένες
Όλο το χρόνο είναι στριμωγμένες.
Ταιριάζουν σε πράσινο, ψηλό, φουντωτό,
Που μας θυμίζει το Χριστό.»

Καλά το καταλάβατε… έπρεπε να ανακαλύψουν πού είχαμε κρύψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα στολίδια και ΦΥΣΙΚΆ να το στολίσουν….

Απολαυστική μέρα…. Και -ναι- επίσημα πια είμαστε σε τρελό ρυθμό ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.. έχουμε ετοιμάσει τόσα πολλά, που νομίζω ότι θα κοιμόμαστε όλες τις γιορτές για να ξεκουραστούμε… Παρόλα αυτά, σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να απολαύσετε μαζί μας την προετοιμασία για τα ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

μέρα γονιού- μαμά Βάσω

Σήμερα μας επισκέφτηκε η κ. Βάσω, μαμά της Αυγής. Μια υπέροχη κυρία, χαμογελαστή, ήρεμη, με ένα ζεστό χαμόγελο που μας ζέστανε μια τέτοια κρύα μέρα.

Πρωινό-χαιρετηθήκαμε:

Καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα, μας έφερε βαζάκια, χρυσόσκονες και άλλα λαμπερά αντικείμενα για να φτιάξουμε ένα χριστουγεννιάτικο βαζάκι. ….και το αποτέλεσμα; ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

Την αποχαιρετήσαμε με μία ζεστή, σφιχτή αγκαλιά….

και την ευχαριστήσαμε για τα πλούσια δώρα της…

Σε ευχαριστούμε κ. Βάσω. Το σχολείο μας κρατάει τη λάμψη, που μας έκλεισες μέσα στα βαζάκια και η αγκαλιά μας περιμένει να γεμίσει από την υπέροχη λάμψη και ηρεμία σου… Σε αγαπάμε πολύ!

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο

Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας επισκέφτηκε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία με συνοδούς δέκα μαμάδες και μια όμορφη ξενάγηση.

Υπήρξε μία ξενάγηση στο χώρο του μουσείου,

και στη συνέχεια παίξαμε στη σοφίτα του παππού πολλά παιχνίδια.

Στο τέλος αποχαιρετήσαμε γλυκά το πολεμικό μουσείο. Ήταν μια ευχάριστη ανάπαυλα στην καθημερινότητα της τάξης.

Ημέρα γονιού- Μαμά Λίνα

Την Πέμπτη 29/11 μας επισκέφτηκε η κ. Λίνα, μαμά της Μαργαρίτας.

Όπως συνηθίζουμε πια στο νηπιαγωγείο μας, και η μαμά Λίνα μας χαιρέτησε με τον πρωινό χαιρετισμό μας.

Στη συνέχεια είχε μία ασυνήθιστη ιδέα. Έφερε καλαμάκια και μακαρόνια πένες και μας έβαλε μία πρόκληση. Έπρεπε να καταφέρουμε να περάσουμε μία πένα στο καλαμάκι μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, παρά μόνο το στόμα μας…

Τέλεια ιδέα… Προσπαθήσαμε, ευθυγραμμιστήκαμε με το καλαμάκι και τα καταφέραμε…..

Γελάσαμε, καταδιασκεδάσαμε και η μέρα  μας έγινε πιο φωτεινή.

Ευχαριστούμε μαμά Λίνα, σε αγαπάμε τόοοοοσο πολύ… και χαιρόμαστε τις επισκέψεις σου και τα δώρα σου…..

5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής



Λήψη αρχείου

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,
Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η Δ/νση Β/θμιαςΕκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών σε συνεργασία με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βασίλειο Δαγδιλέλη και κ. Νικόλαο Φαχαντίδη διοργανώνουν το 5ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ στις 15 Δεκεμβρίου 2018
στους χώρους του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα για συμμετέχοντες:



Λήψη αρχείου

και η δική μας αφίσα:



Λήψη αρχείου

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ) αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Κύριοι παιδαγωγικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η ενθάρρυνση των μαθητών στην ενασχόληση με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, στην ομαδική εργασία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία, μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση.
Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι πανελλήνιο, περιλαμβάνει εκθεσιακό και διαγωνιστικό μέρος, δηλαδή δύο παράλληλες δράσεις που διεξάγονται την ίδια ημέρα, με αξιολόγηση και βράβευση. Η ομάδα ή ομάδες μαθητών /ριών, οι οποίες μπορούν να προέρχονται από ένα σχολείο ή από διαφορετικά σχολεία της ίδιας βαθμίδας, μπορούν να συμμετάσχουν και στα δύο μέρη του Μ.Φ.Ρ. ή ξεχωριστά μόνο στο εκθεσιακό ή μόνο στο αγωνιστικό μέρος.

Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας συμμετέχει σε αυτό το Φεστιβάλ στο κομμάτι της παρουσίασης, με το ρομποτάκι bee bot για να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα του χωριού μας.

Με το πρόγραμμα αυτό προσπαθούμε να διδάξουμε  αρχές προγραμματισμού και να αναπτύξουμε δεξιότητες STEM σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δεν απαιτεί χρήση tablet, smartphone ή υπολογιστή για τον προγραμματισμό του. Τα προγράμματα δημιουργούνται απλά και μόνο με  μια σειρά από κάρτες εντολών που δημιουργούν το αλγοριθμικό «μονοπάτι». Καθώς το ρομπότ περνά πάνω από τις κάρτες εντολών, ένας αισθητήρας στο κάτω μέρος του ρομπότ τις διαβάζει μια προς μια και φορτώνει το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε το ρομπότ σε μια πίστα που έχετε δημιουργήσει και το ρομπότ τρέχει το πρόγραμμα. Μπορείτε να προγραμματίσετε το ρομπότ να κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, να ενεργοποιεί το γρανάζι, να ανάβει τα φώτα LED, να αναπαράγει ήχους και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές κάρτες ενεργειών. Το ενσωματωμένο γρανάζι επιτρέπει την κατασκευή απλών ρομποτικών κατασκευών με βραχίονες ή άλλα κινούμενα μέρη που ανταποκρίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος.

 

Ευχαριστούμε

Ευχαριστούμε τον απερχόμενο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά προτζέκτορα

και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρούδας «Μέγας Αλέξανδρος» για τη δωρεά 30 βιβλίων για τη δανειστική μας βιβλιοθήκη….

Τα Χριστούγεννά μας

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε ένα ακόμη eTwinning Πρόγραμμα με τον τίτλο «Christmas is Coming». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είχαμε την υποχρέωση να ανταλλάξουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με άλλες 12 χώρες. Έτσι τόσο καιρό ετοιμάσαμε τις κάρτες,

https://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d230127700k7830583o2l1/preschool-of-neochorouda-greece–preparing-cards

ετοιμάσαμε τους φακέλους και εχθές Τρίτη 27/11/2018 μας επισκέφτηκε ο ταχυδρόμος.

Ημέρα γονιού- μαμά Κατερίνα, μαμά Μαρία

Αυτή την Τετάρτη 28/11/2018 είχαμε δύο σούπερ μαμάδες στο σχολείο μας. Η μαμά Κατερίνα, μαμά της Ακυλίνας στην τάξη της κ. Φανής και η μαμά Μαρία, μαμά της Ευαγγελίας στην τάξη της κ. Λίνας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Και τις δύο τις υποβάλλαμε στο «μαρτύριο» του χαιρετισμού…. ήταν απίθανες…

Και ύστερα τις βάλαμε στην τάξη μας… να γνωρίσουν τις ρουτίνες μας, τους συμμαθητές μας, να δουν πως ξεκινάμε τη μέρα μας.

Η μαμά Κατερίνα, ως φιλόλογος, έφερε στα παιδιά ένα παιχνίδι. Τους αφηγήθηκε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και τη μάχη τους για την πόλη της Αθήνας, δραματοποιήσαμε το μύθο και τους ετοίμασε ένα παιχνίδι ρόλων.

Η μαμά Μαρία, γλυκιά, καλοσυνάτη, ήρεμη, μας ετοίμασε cup cakes σοκολάτας…… Είχε τη συνταγή, τα υλικά και καθίσαμε όλοι μαζί. Άλλοι έριξαν τα υλικά, άλλοι τα χτύπησαν και όλοι ετοίμασαν το προσωπικό τους κεκάκι, με περισσή προσοχή… Αφήστε τα σοκολατάκια της… Τα φάγαμε όλα…


Αυτή η μέρα γονιού, γίνεται πάντα επιτυχημένη και τα παιδιά την απολαμβάνουν… Σας ευχαριστούμε υπέροχες μανούλες… σας αγαπάμε πολύ… κάθεμιά με την υπέροχη προσωπικότητά της και τον απίθανο χαρακτήρα της, κάνει τη μέρα μας πιο ενδιαφέρουσα, πιο γλυκιά και πάντα σας νιώθουμε λίγο πιο κοντά… Σας αγαπάμε πολύ…

STEAM- Μετακίνησε το χωρίς χέρια

Μπορείς να βάλεις ένα ποτήρι μέσα σε  ένα άλλο ποτήρι, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου; Πρόκειται για μία μόδα στο Twitter και στο Υoutube που περιέχει Φυσικές Επιστήμες. Φυσικές Επιστήμες  με διασκέδαση; αυτό ζητάμε στο Νηπιαγωγείο….

Τί είναι λοιπόν. Για να κάνετε μια τέτοια πρόκληση στην τάξη, χρειάζεστε 3 πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια. Δοκιμάσαμε πολλά είδη ποτηριών. Μικρά, μεγάλα, από φελιζόλ, από χαρτί και από πλαστικό. Νομίζω ότι καλύτερα να ξεκινήσετε από μικρό χάρτινο ποτηράκι. Διότι θέλει λιγότερη δύναμη και κουράζει λιγότερο τα πνευμόνια.

Μισογεμίζετε το ένα ποτήρι με νερό (Κάντε πολλές δοκιμές, με λίγο νερό, με πολύ νερό, με περισσότερο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας) και βάζετε ένα άδειο ποτήρι μέσα στο μισογεμισμένο ποτήρι. Τοποθετείτε το τρίτο ποτήρι κοντά στα άλλα δύο και φυσάτε στο κενό που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο ποτήρια.

Αν φυσήξεις πολύ δυνατά, το ποτήρι θα πεταχτεί μακριά

Αν ελέγξεις την ανάσα σου, την απόσταση του ποτηριού και είσαι λίγο τυχερός… ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ….

Σε κάθε περίπτωση όμως, πειραματίστηκες με ένα πολύ αστείο και πολύ δημιουργικό πείραμα…. κι εμείς είμαστε φτιαγμένοι να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας ή να διασκεδάζουμε μαθαίνοντας…. ό,τι προτιμάτε διαλέξτε το….

(την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://www.erintegration.com/2017/04/13/blow-cup-challenge/)

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε ο γρίφος αυτής της Παρασκευής, ο οποίος είναι αίνιγμα είναι από το 32ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης: το έφτιαξαν τα παιδάκια ως απάντηση σε πρόκληση του etwinning Art Project Day!:



Λήψη αρχείου

Καλό Σαββατοκύριακο…..

Ημέρα γονιού- μαμά Λιλή

Σήμερα, ημέρα γονιού για το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, μας επισκέφτηκε η μαμά Λιλή, μαμά της Παυλίνας, πανέμορφη κυρία, απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας και φανταστική κομμώτρια.

Πρώτα έπρεπε να ξεκινήσει με το χαιρετισμό μας…

και αμέσως μετά ξεκίνησε με τη μαγική συνταγή από τα πιο νόστιμα αλμυρά κουλουράκια που έχετε φάει ποτέ! Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια….. κι ο φούρνος (όπως ορθά λέει το παιδικό τραγούδι) τα έψησε και το σχολείο μοσχομύρισε!!!!

Νοστιμότατα…. γι’ αυτό και στο σχολειό, καλούμε υπέροχες μανούλες, γιατί ομορφαίνουν τις τάξεις μας και νοστιμίζουν τις μέρες μας…..

Η συνταγή για όσους ενδιαφέρονται….

Μαμά Λιλή, ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σου και για την υπέροχη αύρα σου…. Σε αγαπάμε πολύ και το σχολείο μας έχει ΠΑΝΤΑ μια ανοιχτή αγκαλιά για σένα……