Η κ. Νίνα Μιχαηλίδου

Η κ. Νίνα Μιχαηλίδου, μαμά της Ιάνθης και δασκάλα αγγλικών στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας, μας επισκέφτηκε με την ιδιότητα του συνεργάτη μας στο πρόγραμμα Αινίγματα, Γρίφοι και Κώδικες.

Μας συστήθηκε και ψάξαμε να βρούμε μαζί της αν γνωρίζουμε αγγλικές λέξεις. Και βρήκαμε πάρα πολλές.

Στη συνέχεια η κ. Νίνα μας είχε φτιάξει ένα γρίφο, με αριθμούς σχήματα και χρώματα. Μας είπε μόνο ότι το

1 είναι πράσινο

2 είναι κίτρινο

3 είναι μπλε

4 είναι κόκκινο.

Μας έδωσε ένα μεγάλο χαρτόνι με χρώματα και σχήματα και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε το γρίφο.

Κ. Νίνα σε ευχαριστούμε για το χρόνο και την όρεξή σου να συνεργαστείς μαζί μας. Η συνεργασία μας είναι ένα υπέροχο δώρο και μας είσαι πολύτιμη. Σε αγαπάμε πολύ…..

Ο γρίφος της Παρασκευής.

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα σχήματα. Όπως βλέπετε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, αφιερώσαμε πολύ χρόνο και πολλές δραστηριότητες για να μιλήσουμε και να μάθουμε τα σχήματα. Έτσι και ο γρίφος που πήραν να λύσουν τα παιδιά αυτήν την εβδομάδα αφορά στα  σχήματα.Λήψη αρχείου

Δεν πιστεύω να σας δυσκόλεψαν. Δεν πιστεύω να χρειάζεστε τις λύσεις… Περιμένουμε τις απαντήσεις σας…..

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).

Εμείς το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, καθώς εδρεύουμε στη Μακεδονία, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο μνημονεύουμε το Μακεδονικό Αγώνα. Έτσι κι αύριο τα παιδιά μας θα παίξουν ένα κυνήγι θησαυρού για να μιλήσουμε για το Μακεδονικό Αγώνα.

Αύριο το πρωί θα μας περιμένει ένα γράμμα. Κάθε γωνιά θα έχει κρυμμένο ένα στοιχείο και θα μας οδηγήσουν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Έτσι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνδέσουν τη Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να γνωρίσουν ένα μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εδρεύει στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη.Λήψη αρχείου

Στο τέλος θα πρέπει να επέμβουν στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου και θα πρέπει να του δώσουν πίσω την αίγλη και τη ζωή που του αξίζουν.

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #Europe Code Week

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο από τις 6-21 Οκτωβρίου και μπορεί να συμμετέχει όποιο σχολείο επιθυμεί. Γιατί να μάθουμε Κωδικοποίηση; Επειδή η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Όπως είναι φυσικό το Νηπιαγωγείο μας δεν μπορεί να λείπει από αυτή την εκδήλωση. Οργανώσαμε λοιπόν κι εμείς 2 εβδομάδες δραστηριοτήτων με bee bot (αν και όλη η χρονιά μας φέτος είναι αφιερωμένη στην επίλυση γρίφων και στην κωδικοποίηση) και αποφασίσαμε να ανεβάζουμε τις δράσεις μας.

Έτσι σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε εισαγωγή σε πίνακα διπλής όψης με τη χρήση bee bot. Κάθε παιδί αποφάσιζε που θα οδηγήσει το ρομποτάκι του και έπρεπε να αντιστοιχήσει το σωστό σχήμα και χρώμα στον πίνακα.

Στην κωδικοποίηση της μέλισσας το παιδί μόνο διαπιστώνει το λάθος του και το επιδιορθώνει. Έχει δικαίωμα να προσπαθήσει όσες φορές επιθυμεί.

Κάποια παιδιά έχουν εξοικειωθεί με την κωδικοποίηση και κάνουν πιο σύνθετους συνδυασμούς.

 

Όμως όλοι τα καταφέρνουν θαυμάσια, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο.

Είναι πάντα υπέροχο να γνωρίζεις νέες ιδέες για το μελισσάκι και η εβδομάδα κωδικοποίησης μας άρεσε πολύ! Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας είναι πάντα ανοιχτό σε προκλήσεις και πάντα αγαπάει τις νέες ιδέες.

Τα σχήματα στην τάξη μας

Θυμάστε τον κώδικα της Παρασκευής;Λήψη αρχείου

Η απάντηση ήταν στα παζλ, γιατί τα δύο βέλη που δεν ταίριαζαν με τα άλλα αντικείμενα ήταν τα βήματα του bee bot. Τη Δευτέρα τα παιδιά που είχαν λύσει σωστά τον κώδικά, άρχισαν να ψάχνουν στα παζλ και βρήκαν μία παρακίνηση να ανοίξουν τον Η/Υ. Εκεί τους περίμενε μία επίλυση παζλ από το jigsaw planet

Και αυτή η λύση μας αποκάλυψε με τι θα ασχοληθούμε αυτή την εβδομάδα. Με τα σχήματα και τις ιδιότητές τους. Αφού μιλήσαμε αναλυτικά για τα σχήματα και τραγουδήσαμε το τραγούδι των πρώτων πέντε σχημάτων, φτιάξαμε τα σχηματό- τερατάκια μας ,


ο διάδρομος από την είσοδο του σχολείου έως τις τουαλέτες γέμισε σχήματα που ορίζουν τη διαδρομή μας,

 

 

Η χορωδία Νεοχωρούδας στο Νηπιαγωγείο μας #2018 Year of Culture Heritage

To 2018  έχει οριστεί ως έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σκεφτήκαμε κι εμείς λοιπόν να βάλουμε στο πρόγραμμά μας ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, σκεφτήκαμε να στείλουμε πρόσκληση στη χορωδία Νεοχωρούδας να μας επισκεφτεί. Η χορωδία Νεοχωρούδας είναι μία ταλαντούχα και πολυταξιδεμένη χορωδία που απαρτίζεται από τις γιαγιάδες και τους παππούδες του χωριού μας. Όπως καταλαβαίνετε δέχτηκαν πρόθυμα την πρόσκλησή μας και τους υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας.

Μετά το απαραίτητο καλωσόρισμα με καφεδάκι και γλυκάκι από τα παιδιά, τους αφήσαμε να μας πουν τα τραγούδια τους.

Ένα νερό κυρά Βάγγελιώ

Η κ. Κατερίνα Τσιούρη μας είπε ένα τραγουδάκι που έλεγε αυτή στην παιδική της ηλικία.

Μας απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαμε έτοιμες.

Όταν ήσασταν μικροί πηγαίνατε στο σχολείο;

Πόσα παιδάκια ήσασταν στο σχολείο σας;

Τρώγατε στο σχολείο σας;

Είχατε ολοήμερο τμήμα στο σχολείο σας;

Στο τέλος η χορωδία μας, μας αποχαιρέτησε με το τραγουδάκι της Νεοχωρούδας, που αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε κλιπ ηχητικό και να συντροφεύει από δω και πέρα τα βίντεο γνωριμίας που θα ετοιμάζουμε για τα προγράμματά μας με άλλες χώρες…

Ευχαριστούμε γλυκά αυτούς τους υπέροχους παππούδες και γιαγιάδες, που με τόσο ταλέντο και τη διάθεσή τους μας τίμησαν και μας ομόρφυναν τη μέρα.

Ευχαριστούμε και το Βασίλη Αρβανιτόπουλο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας, που οργάνωσε τη συνάντηση αυτή και μας βοήθησε στην πραγματοποίησή της.

κ. Κώστα Σαρμή, κ. Μαρία Σαρμή, κ. Λίτσα Δίγκαλη, κ. Χρήστο Τσιούρη, κ. Κατερίνα Τσιούρη ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ……

To hit αυτού του έτους και ο κώδικάς μας….

Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, ζωγραφίσαμε, μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων, για τις υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα και τραγουδήσαμε για τα ζωάκια μας.

Όμως αυτό που σας συστήνουμε είναι να χορέψετε το BABY SHARK. Εμείς το σκεφτήκαμε ως το τραγουδοπαίχνιδο για την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων και τελικά κατέκλυσε το μυαλό μας και την καθημερινότητά μας.

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε το παζλ για τους γονείς μας συνεχίζεται, προσπαθώντας να βρουν το κάτω μισό πρόσωπο του παιδιού τους και η πρώτη απόπειρα κωδικοποίησης που πήραν τα παιδιά φεύγοντας.Λήψη αρχείου

Τη Δευτέρα που θα έρθουν, κάτω από τη σωστή γωνιά δραστηριοτήτων θα τους περιμένει μία ξεχωριστή έκπληξη……

Ο γρίφος της Παρασκευής

Οι γρίφοι και τα αινίγματα έχουν την τιμητική τους… και οι καλές συνάδελφοι νομίζω ότι δουλεύετε για μας…. Κική Μιχαλάρου και Χαρούμενες Φατσούλες σας ευχαριστούμε για την τέλεια ιδέα να επιλέξουμε μέρος του σώματός μας και να εξηγήσουμε γιατί το αγαπάμε πολύ. Εμείς το προσαρμόσαμε στο πρόγραμμά μας και το κάναμε δραστηριότητα γρίφου.

Ποιο σημείο στο σώμα σου σού αρέσει πιο πολύ; Γιατί; «Τα πόδια μου, για να παίζω μπάλα με τους φίλους μου και τον Μπάμπη» «Τα χέρια μου και τα πόδια μου, γιατί με τα πόδια παίζω και με τα χέρια ζωγραφίζω» «Τα μαλλιά μου μ’ αρέσουν. Γιατί θέλω να έχω μαλλιά και δε θέλω να είμαι φαλακρή«


«Τα χέρια μου, γιατί με αυτά πιάνω το ποδήλατό μου

Κάθε Παρασκευή αποφασίσαμε να βάλουμε και τους γονείς στο παιχνίδι των γρίφων. Έτσι φτιάξαμε στην είσοδο του σχολείου μας έναν κινητό γρίφο. Βάλαμε τα μάτια των παιδιών και των δύο τάξεων και όταν ήρθαν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους, έπρεπε να ανακαλύψουν τα μάτια του παιδιού τους και να βάλουν το όνομα τους παιδιού τους κοντά στα μάτια του.


Τέλος τα παιδιά είχαν για το Σαββατοκύριακο ένα γρίφο να επιλύσουν.Λήψη αρχείου

Στόχος μας με αυτό το γρίφο ήταν η δημιουργική γραφή και περιμένουμε και τις δικές σας απαντήσεις…..

Αινίγματα, γρίφοι και κώδικες Puzzles, riddles and codes

Η σχολική χρονιά του 2018-19 ξεκινάει με το πρόγραμμα eTwinning «Αινίγματα, γρίφοι και κώδικες». Φέτος θα ξεναγηθείτε μέσα από τις σελίδες μας σε αινίγματα παραδοσιακά και μοντέρνα, επιλύσεις μυστηρίων και γρίφων και τον εντοπισμό κωδικών. Κάθε Παρασκευή θα έχετε να λύσετε ένα γρίφο, ένα αίνιγμα ή έναν κώδικα.

Αυτή την Παρασκευή οι γονείς και τα παιδιά μας είχαν να επιλύσουν το πρώτο τους αίνιγμα. Την ιδέα την κλέψαμε από το «Περί Νηπιαγωγών» και τη Μαρίνα Ζαχαριά με τον Λέανδρό της και την προσαρμόσαμε στο πρόγραμμά μας.

 

 

 

 

 

 


 

Ξεκινήσαμε και την πρώτη κωδικοποίηση. Με το μελλισάκι bee-bot

https://www.youtube.com/edit?ar=1&o=U&video_id=mb0FFN2cZn0


Tην επόμενη Παρασκευή έχουμε την πρώτη επίλυση μυστηρίου…..

Ελπίζουμε να απολαύσετε το ταξίδι μας…. καλή πλοήγηση

Το αρχικό μας γράμμα

Κι όπως είθισται τις πρώτες μέρες του νηπιαγωγείου έπρεπε να εξοικειώσουμε (κυρίως τους μικρούς μας μαθητές) με το όνομά τους και το αρχικό τους γράμμα. Σκεφτήκαμε λοιπόν φτιάξουμε ένα καδράκι με το όνομά μας και χρωματιστά κουμπάκια.

και κάποια παιδιά επέλεξαν να φτιάξουν το καδράκι τους με βαμμένο ρυζάκι….