Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16/10/2025 συμμετείχαμε στο πρόγραμμα FoodEducators,το οποίο είναι ένα πρόγραμμα του EIT Food που παρέχει στους εκπαιδευτικούς διασκεδαστικές, δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να προσελκύσουν νέους, κυρίως μαθητές.Δείτε περισσότερα εδώ:https://www.foodeducators.eu/gr
Η δραστηριότητα μας εντάχθηκε στη θεματική ενότητα «Από πού προέρχονται τα τρόφιμά μας;» και ήταν από το φυλλάδιο της Εβδομάδας Δραστηριοτήτων. Ειδικότερος στόχος της ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων και συγκεκριμένα της πατάτας στην Ελλάδα.Η νηπιαγωγός, μέσα από καθοδηγητικές ερωτήσεις (όπως «Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;»), ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι ανέφεραν ως απάντηση τις πατάτες. Η απάντηση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για τη διερεύνηση του «περιβαλλοντικού ταξιδιού» της πατάτας, από το χωράφι έως το πιάτο μας.Ακολούθησε αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων στο διαδίκτυο , μέσα από την οποία οι μαθητές γνώρισαν βασικά στοιχεία για την καλλιέργεια, τη διακίνηση και την προέλευση της πατάτας. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια αφίσα, συγκρίνοντας τις εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο με τις τοπικές πατάτες Αμαλιάδας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μεταφοράς τους(πάντα με την υποστήριξη της νηπιαγωγού).Το συμπέρασμα ήταν ότι είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τοπικά προϊόντα και ακόμη καλύτερα, να καλλιεργούμε δικές μας πατάτες αν μπορούμε, όπως ήδη κάνουμε κάθε χρονιά στο λαχανόκηπο του σχολείου.
Η δραστηριότητά μας συνδυάστηκε με τα Ε.Δ,τις δράσεις “Ενεργού Πολίτη” και τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο πρόγραμμα Climate Action Project.

















Πρόσφατα σχόλια