Ψωμί με λάδι και ρίγανη!!!

Μιλήσαμε στο Νηπιαγωγείο πώς από το σιτάρι φτάνουμε στο ψωμί. Και μπορεί λόγω Covid να μην ζυμωσαμε δοκιμάσαμε όμως κάτι άλλο!

Ψωμί με λάδι και ρίγανη

IMG 20211105 171523 IMG 20211105 171319

Τέλειο λέμε!!! (κυρία έχει και άλλο;

κυρία θα αφήσω λίγο να το δείξω στη μαμά μου να μου το κάνει!)

Μικροί κηπουροί!!!

Νοέμβριος πια και είπαμε να φυτεψουμε. Βροχές βέβαια δεν έχουμε ακόμα αλλά θα φροντίσουμε και για το πότισμα!!! IMG 20211105 171654 IMG 20211105 171956 IMG 20211105 172118

IMG 20211105 171855

Ετοιμάσαμε και «γλαστρακια» για το σπίτι με δειχτες μέτρησης της ανάπτυξης των φυτών μας.

IMG 20211105 172248

ΣΕΙΣΜΟΣ!!!

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Σήμερα πραγματοποιήσαμε την πρώτη προγραμματισμένη άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας.

Μία σειρά από δραστηριότητες πρόσθεσαν γνώσεις και χαρά στα νήπια.

Πρώτα συζητήσαμε τί γνωρίζουν σχετικά, μετά είδαμε βίντεο με πληροφορίες και μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού.

 

Μετά χρησιμοποίησαμε οικοδομικό υλικό και πειραματιστήκαμε.

Στη συνέχεια ήρθε και η σειρά της μυθολογίας. Ο Εγκέλαδος, βαθιά μέσα στη γη, όταν θυμωνε όλα τα γκρεμιζε!!!

Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε την άσκηση σεισμού, στην τάξη και στην αυλή, προκειμένου τα νηπια να ακολουθήσουν τις οδηγίες των νηπιαγωγών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Το θέμα μας ολοκληρώθηκε με μια όμορφη κατασκευή, έργο των παιδιών.

 

 

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΙΟΥ

 

Ο Αγιασμός του νηπιαγωγείου μας θα πραγματοποιηθεί

τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.

Παρακαλείστε να προσέλθετε με μάσκα

και να κρατάτε τις αποστάσεις.

 

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες

όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που

έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο

σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος Ο

υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και

Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’

εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός

έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική

μονάδα.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής)

είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και

το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων.

 

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ (2)

Με τα νήπια συζητήσαμε για το Κυκλαδικό ειδώλιο της φωτογραφίας.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να μιμηθούν τη στάση του σώματος…

 

…και στο τέλος σε ομάδες έπλασαν με πηλό τον δικό τους <<Γλεντζέ>>>!!!

 

Οι χαρταετοί μας φέτος ήταν επίσης από πηλό.

Καλή Σαρακοστή!!!

 

Ημέρα Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

 

Στο Νηπιαγωγείο μας σήμερα ασχοληθήκαμε με δράσεις σχετικές

με την Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει

ότι και άλλες φορές δεν ασχολούμαστε σχετικά.Σε κάθε ευκαιρία

προσπαθούμε να περάσουμε στα νήπια μηνύματα αγάπης,

φιλίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, κλπ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρ. 4α και 4Α του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142), καθώς και με το άρθρο 35 της ΠΝΠ/01-052020 (ΦΕΚ Α΄ 90) οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ 

Για το σχολικό έτος 2021-2022 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Mαρτίου 2020. Εγγραφές μετά τις 20 Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2021-2022, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2016 και το 2017 .

 

 

 

 

 

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ι. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:  Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.  Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).  Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. 

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα συστεγαζόμενης χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

α) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.) 

β) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) και  από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13)).   

γ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ. 

 

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. 

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 

α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται: 1. Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.  2. Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:   

Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι. 

 1. II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22890 27967

MAIL: mail@nip-marath.kyk.sch.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020   ΚΑΙ ΩΡΕΣ  11.00 ΕΩΣ 12.00

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ

 

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν

εκπομπές της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για το Νηπιαγωγείο.

 

http://www.edutv.gr/index.php/mathainoume-asfaleis/videos/nhpiagwgeio-mathainoyme-asfaleis

Χριστούγεννα!!!

                               

Αγαπημένα μας παιδιά για εσάς που παρακολουθείτε στην ψηφιακή μας τάξη,

αλλά και για εσάς που δεν τα καταφέρνετε για διάφορους λόγους ,δίνουμε εδώ

λίγες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.

Παρακολουθείστε ένα μικρό βίντεο με έθιμα των Χριστουγέννων σε διάφορα μέρη

της Ελλάδας. Συζητείστε με τους γονείς σας για τα έθιμα που έχουμε εδώ στην Μύκονο.

 

Ένα έλατο γεμάτο με εκπλήξεις από την Ευτυχία Λαδοπούλου, την ευχαριστούμε!!!

Ακολουθείστε το λινκ και…καλή διασκέδαση!!!

 

Εδώ έχουμε τα δέντρα που έφτιαξαν κάποια από τα παιδιά με υλικά που είχαν στο σπίτι.

Άγγελε, Εβελίνα, Ελένη, Ευφροσύνη, Κωνσταντίνα, Ματέο, Νεφέλη, σας ευχαριστούμε!!!

 

 

Δεν μπορούμε να κλείσουμε χωρίς τα αγαπημένα μας Δηλιανά κάλαντα.

Καλές γιορτές και καλή αντάμωση στο Νηπιαγωγείο μας!!!

Λεπτή κινητικότητα

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι

η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας των νηπίων.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που

βρήκαμε στο διαδίκτυο με σχετικές δραστηριότητες.

Λεπτή κινητικότητα: Εξάσκηση με απλά παιχνίδια και δραστηριότητες

Παιδιά στο σπίτι (2)

Μια πρόταση για ατελείωτες ώρες δημιουργίας στο σπίτι βρήκαμε στο

KIDSPROJECT. Ευχαριστούμε!

ΕΔΩ

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε επίσης πολλές υπέροχες προτάσεις

για να περάσετε ακόμα καλύτερα κατά την διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο.

https://www.talcmag.gr/paidi/oikogeneiaka-kai-dimiourgika/?fbclid=IwAR0ehqBU0CQzBkEzRmeTwj-Dh9xl19rJM1GoGZ5YcLC45E8dbdlMMq34D1o

Καλή διασκέδαση παιδιά!!!

3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Αγαπημένα μας παιδιά ας παρακολουθήσουμε ένα παραμύθι που μας μιλά για

την αναπηρία. Με αναπηρία δεν γεννιούνται μόνο άνθρωποι αλλά και ζώα.

Θέλετε να φτιάξετε κι εσείς ένα χταπόδι σαν τον Σέβεν ;Πώς θα το ονομάσετε;

Ελιά

 

Αυτές τις ημέρες ασχοληθήκαμε με την ελιά και το λάδι

στην ψηφιακή μας τάξη. Αν βρισκόμασταν στο νηπιαγωγείο

όλα θα γίνονταν βιωματικά μιας και έχουμε εκεί αρκετές

ελιές για μάζεμα.

Για τα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και για εκείνα που δεν κατάφεραν

να είναι μαζί μας έχουμε εδώ μερικές δραστηριότητες

*Παρατήρησε τον πίνακα του Θεόφιλου και απάντησε στις ερωτήσεις

*Μέτρησε τις ελιές

*Σύνθετες

 • Μπορείς να σκεφτείς μερικές ακόμα;

*Ένα αίνιγμα…διαφορετικό…

Μουσουδέντι δεν χωρέντι

ποδαρέντι δεν χωρέντι

βάζει ουρέντι και χωρέντι

και γυρίζει και γλυφέντι.   Τί είναι;

 • (Το ποντίκι που βάζει μουσούδα,πόδι,ουρά, στο μπουκάλι με το λάδι)

*Για το τέλος σας έχουμε ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό τραγούδι. Θέλετε να το

χορέψετε καθώς θα το ακούτε;

Από το σιτάρι στο ψωμί

Αγαπημένα μας παιδιά εδώ θα βάζουμε κάποια από τα θέματα με

τα οποία ασχολούμαστε και στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση,

για να τα δείτε ξανά αν θέλετε, αλλά και για να τα δουν και οι φίλοι μας που

δεν ήταν μαζί μας στην ψηφιακή τάξη.

~

Συζητήστε με τους γονείς σας για αυτά που βλέπετε στην εικόνα.

~Παρακολουθήστε το παραμύθι με την Σουσουράδα, μπορείτε να το παίξετε;

~Ας τελειώσουμε με ένα αίνιγμα:

Από αλεύρι γίνεται

στη ζεστασιά φουσκώνει

και πάνω στο τραπέζι μας

ψημένο καμαρώνει.

Τι είναι;

Παιδικές ζωγραφιές

                                 

Η ζωγραφική  μπορεί να αποτελέσει  ένα διαγνωστικό κριτήριο – όχι απόλυτο – τόσο για την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού, όσο και για την συναισθηματική και νοητική του κατάσταση.

Το παιδικό ιχνογράφημα  είναι μία αξιολογητική διαδικασία. Μπορεί να δώσει ευρήματα για την γνωστική και ψυχική θέση του παιδιού, καθώς επίσης και να καταδείξει σημεία όπου το παιδί αδυνατεί να εκφράσει λεκτικά.

 

ΧΡΩΜΑΤΑ:

 • Η συχνή χρήση του μαύρου χρώματος συνήθως εκφράζει συναισθηματική πίεση, ενώ έρευνες έχουν καταδείξει πως χρησιμοποιείται κυρίως από απαιτητικά παιδιά.
 • Η υπερβολική σκίαση σε σημεία, επίσης καταδεικνύει συσσωρευμένο άγχος και νευρικότητα.
 • Η χρήση μη ρεαλιστικών χρωμάτων στην σχολική ηλικία, δηλώνει την δυσκολία προσαρμογής και ανωριμότητα.

*ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:

 • Μικρά σχέδια δείχνουν άγχος, αδυναμία έκφρασης και ντροπαλότητα.
 • Μεγάλα σχέδια, είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, αυτά που ξεφεύγουν των ορίων, ενδέχεται να ενέχουν συναισθηματικά ζητήματα.

*ΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ:

 • Η τοποθέτηση της ζωγραφιάς στο κέντρο αποτυπώνει ένα ελεγχόμενο και σταθερό παιδί, ωστόσο ενδέχεται να κρύβει και στοιχεία εγωκεντρισμού.
 • Η χρήση της δεξιάς πλευράς συνδέεται με τον πατέρα και δείχνει πως υπάρχει ισορροπημένη συμπεριφορά.
 • Η αριστερή πλευρά αφορά τη σχέση με τη μητέρα.
 • Πολύ χαμηλά στο χαρτί τείνουν να ζωγραφίζουν παιδιά με φόβο και ανασφάλεια ενώ τα υψηλά σημεία χρησιμοποιούν παιδιά με αρχηγικές τάσεις.

*ΠΙΕΣΗ ΜΑΡΚΑΔΟΡΩΝ:

Η πίεση διαφέρει από παιδί σε παιδί. Συνήθως είναι φυσιολογική, όταν στόχος είναι η καθαρή απεικόνιση των σχεδίων.

 • Ωστόσο αν υπάρχει έντονη πίεση και γρήγορη χρήση των μαρκαδόρων, εκφράζει την ανάγκη εκτόνωσης.
 • Από την άλλη η πολύ απαλή χρήση τους και η αχανής αποτύπωση της ζωγραφιάς, οφείλεται είτε σε νωθρότητα, είτε σε αίσθηση μειονεκτικής θέσης και ανασφάλειας.

Τι μας δείχνει η ζωγραφιά προσώπων της οικογένειας;

Αναφερόμενοι στην ζωγραφιά των προσώπων της οικογένειας, παίζει σημαντικό ρόλο

-η σειρά με την οποία ζωγράφισε τα μέλη της οικογένειας

– πόσο χρόνο αφιέρωσε στο καθένα από αυτά

– σε ποιο σημείο του χαρτιού τα τοποθέτησε

– το μέγεθος των προσώπων και των σωμάτων τους

– η επισήμανση ή η παράλειψη μελών από το πρόσωπο ή το σώμα

– η έκφραση του κάθε προσώπου

– η χρήση χρωμάτων για το κάθε πρόσωπο

– ρούχα / αξεσουάρ

Τι κοιτάμε λοιπόν σε μία ζωγραφιά της οικογένειας και των μελών της;

 

 1. Αν παρουσιάζονται όλα τα μέλη αυτής. Πιο συγκεκριμένα η απουσία ενός μέλους στο σκίτσο, υποδηλώνει την άρνηση αποδοχής του ατόμου αυτού στην οικογένεια από το παιδί. Η  παράλειψη του ίδιου του εαυτού του απεικονίζει την αίσθηση μη αποδοχής από την οικογένειά του. Επίσης μπορεί να γίνει προσθήκη κάποιων μελών, αρκετά αγαπητά από το παιδί.
 2. Πόσο χρόνο έδωσε στην σχεδίαση του κάθε ατόμου. Συνήθως ο χρόνος είναι ίδιος για όλα τα πρόσωπα. Ωστόσο η πολλή γρήγορη ή η πολλή χρονοβόρα σχεδίαση για κάποια φιγούρα, ενδεχομένως να δηλώνει απέχθεια ή υπερβολική αγάπη αντίστοιχα, για το πρόσωπο αυτό.
 3. Η σειρά με την οποία έφτιαξε τα μέλη της οικογένειας. Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει σωστή την σειρά σχετιζόμενη με τις χρονολογικές ηλικίες των μελών ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο στο μικρότερο. Ωστόσο το άτομο που σχεδιάζεται πρώτο από το παιδί, αποτελεί και το πιο αγαπητό – θαυμαστό για εκείνο, ίσως και το πρότυπό του. Η απεικόνιση του εαυτού του στην πρώτη θέση, φανερώνει έντονο εγωκεντρισμό και ωραιοπάθεια, ενώ η τοποθέτησή του στο τέλος, αν αυτός δεν είναι το μικρότερο μέλος στην οικογένεια, ενδέχεται να φανερώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και υποτίμηση στο πλαίσιο της οικογένειας.
 4. Τι συναίσθημα / έκφραση έδωσε στα πρόσωπα. Μεγάλο ρόλο, αν όχι καθοριστικό, παίζει η έκφραση που δίνουν τα παιδιά στα υπόλοιπα μέλη. Ουσιαστικά το χαμόγελο είναι η κλασσικότερη καμπύλη που βρίσκεται σε μία φιγούρα και που ως επί το πλείστον εμφανίζεται στα πρόσωπα. Η απεικόνιση, όμως, λυπημένου στόματος ενέχει συναισθηματικά ζητήματα για το πρόσωπο στο οποίο είναι σχεδιασμένο και κατά την αντίληψη του παιδιού βρίσκεται σε μία δυσχερή θέση.
 5. Τοποθέτηση και απόσταση των προσώπων στο χαρτί. Η απομακρυσμένη και μοναχική τοποθέτηση ενός προσώπου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη, αποτυπώνει την θέση που έχει μέσα στην οικογένεια το άτομο αυτό στα μάτια του παιδιού.
 6. Ολοκληρωμένες φιγούρες και διαστάσεις των μελών του σώματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πώς η σωματική διάσταση που παίρνει το κάθε άτομο στο ιχνογράφημα μπορεί και να σχετίζεται, με την αίσθηση που δίνει το αντίστοιχο πρόσωπο στο παιδί. Ένα πολύ μεγάλο σχεδιασμένο σώμα αντανακλά την κυριαρχία αυτού μέσα στο σπίτι, ενώ ένα αρκετά μικρό συγκριτικά με τα υπόλοιπα, δηλώνει υποτίμηση ή και συναισθηματική πίεση. Η απουσία δε χεριών από κάποιο σώμα δείχνει την χρήση βίας μέσα στο σπίτι και με τον τρόπο αυτό το παιδί εκφράζει την απειλή που νιώθει. Τα μεγάλα ακροδάχτυλα ή η κοντινή σχεδίαση χεριού στο λαιμό του παιδιού, δείχνουν την καταπίεση και τον φόβο που νιώθει ένα παιδί από το άτομο εκείνο.
 7. Απεικόνιση εαυτού με διαφορετικό φύλο. Είναι πιθανόν ένα παιδί να παρουσιάσει στη φιγούρα του, χαρακτηριστικά που δεν αντιστοιχούν στο φύλο του. Η σχεδίαση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μη κατασταλαγμένη σεξουαλική ταυτότητα του αλλά και σε μία αντιμετώπιση του γονέα προς εκείνο, η οποία να μην ανταποκρίνεται στο φύλο του.
 8. Άρνηση ζωγραφιάς. Τέλος, ένα παιδί που αρνείται να ζωγραφίσει την οικογένειά του, εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη συντροφικότητας, την μη ενσωμάτωση και αποδοχή του στο πλαίσιο της οικογένειας και πως αποζητά να ενταχθεί μέσα σε αυτή.

Απόσπασμα από άρθρο του <<Ψυχ…Αγωγείν>>.

Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείων

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Αγαπητοί γονείς

Ανακοινώθηκε σήμερα η αναστολή της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων,

στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής και προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Η έναρξη της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα γίνει την Τετάρτη 18/11/2020

από 14:00 ως 16:20.

Σχετικές λεπτομέρειες θα σας δοθούν από το Νηπιαγωγείο.

Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, παρακαλείστε να αποκτήσετε προσωπικό

λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Ο Αριθμός Μητρώου που ζητείται, αναγράφεται στην βεβαίωση μετακίνησης που

πρόσφατα σας δόθηκε από το Νηπιαγωγείο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο

Η μέρα που το παιδί σας θα κάνει τα πρώτα βήματα ανεξαρτησίας έφτασε.

Θα φεύγει για λίγες ώρες από το προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον

και θα βρίσκεται σε ένα νέο,άγνωστο, στο οποίο δεν θα είναι ο μόνος πρωταγωνιστής.

Τόσο εκείνο,όσο κι εσείς, μπορεί να δυσκολευτείτε να προσαρμοστείτε στα νέα

δεδομένα.Πρέπει να εμπιστευτείτε ό,τι πιο πολύτιμο έχετε σε ένα νέο πρόσωπο,

στη νηπιαγωγό του.

Αρκετές φορές οι πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο συνοδεύονται από άγχος,

ατελείωτους αποχαιρετισμούς και κλάματα.Αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική

και συχνά αναμενόμενη κατάσταση.

Σημαντικό ρόλο εδώ χρειάζεται να παίξουν οι γονείς ,λαμβάνοντας πάντα υπόψιν

ότι τα παιδιά τους διαισθάνονται τις δικές τους ανασφάλειες  και φοβίες και

αντιδρούν ανάλογα.

Υπάρχουν κάποιες τακτικές που αν εφαρμοστούν ίσως κάνουν ευκολότερη την

προσαρμογή των παιδιών που δυσκολεύονται.

*Αποχαιρετήστε το παιδί τρυφερά ,αλλά αποφασιστικά.

*Καθιερώστε έναν δικό σας,ιδιαίτερο χαιρετισμό.

*Μην καθυστερείτε να φύγετε,μην φύγετε όμως ποτέ κρυφά.

Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς εσάς.

*Αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του.

*Σε προηγούμενο χρόνο θα πρέπει να έχετε συζητήσει μαζί του

για τους λόγους που θα πάει Νηπιαγωγείο και για όλα τα σπουδαία

που θα συμβούν εκεί.

*Μην υποχωρήσετε σε κλάματα και άλλες αντιδράσεις.Θα το εκμεταλλευτεί.

Να ξέρετε ότι αυτά τα κάνει όσο σας βλέπει, όταν απομακρυνθείτε συνήθως

σταματά.

*Μην δείχνετε το δικό σας άγχος,διατηρείστε μια ήρεμη ,θετική στάση.

*Αποφύγετε, όταν σας ακούει, να συζητάτε για το παιδί σας με την νηπιαγωγό

ή με κάποιον άλλο.

*Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε.

*Μην ξαφνιαστείτε,αν εκεί που νομίζετε ότι προσαρμόστηκε το παιδί σας,

μετά από ολιγοήμερη ή πολυήμερη απουσία ,οι αντιδράσεις επιστρέψουν.

*Εμπιστευτείτε την Νηπιαγωγό και συνεργαστείτε μαζί της.

 

Κλείνω με ένα πολύ ωραίο κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο

Μ.Δ.

 

Αγιασμός Σχ.Έτους 2020-2021

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός του Νηπιαγωγείου Μαραθίου

θα γίνει την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 11.00π.μ.

Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται να συνοδεύει κάθε παιδί

ένας ενήλικας.Η χρήση μάσκας στη διάρκεια του αγιασμού είναι υποχρεωτική

για συνοδούς και παιδιά.

Καλή σχολική χρονιά!!!

 

Επιστροφή στο Νηπιαγωγείο

Αγαπημένα μας παιδιά έφτασε η ώρα να τα πούμε και πάλι από κοντά!!!

Σας περιμένουμε αύριο στο Νηπιαγωγείο μας με μερικούς νέους κανόνες

που θα πρέπει να τηρούμε για την ασφάλεια όλων μας.

Δείτε αυτό το μικρό βίντεο…και ετοιμαστείτε!!!

 

 

Παίζουμε;

Τα παραδοσιακά παιχνίδια στο νηπιαγωγείο αποτελούν μια πολύπλευρη δραστηριότητα. Αποτελούν ένα πυλώνα παράδοσης που μας συνδέει με το τότε και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Επίσης η απλότητα με την οποία προσεγγίζουν το παιδί τους δίνει μοναδική θέση στην καρδιά των μικρών αλλά και μεγάλων φίλων.

Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης

Ηλικίες: 5+

Το παιχνίδι σκοπεύει στην ανάπτυξη της αντιληπτικής ικανότητας και του ρυθμού.

Πως παίζεται: Μια ομάδα παιδιών σχηματίζει έναν κύκλο με πιασμένα χέρια. Ένα από τα παιδιά έρχεται στη μέση του κύκλου με δεμένα μάτια για να υποδηθεί τον Μανώλη. Τα παιδιά γυρίζουν σε κύκλο με την γνωστή στιχομυθία : «Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης, χέρια πόδια στη γραμμή, όλοι κάθονται στη Γη και ο Μανώλης στο σκαμνί».

Μόλις το τραγούδι τελειώσει, ο Μανώλης πρέπει να βρει ένα παιδί και να το αναγνωρίσει μοναχά με την αφή.

.Τα κοκόρια

Ηλικίες: 5+

Το παιχνίδι σκοπεύει στην ανάπτυξη της κινητικής ετοιμότητας.

Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο καθισμένα στο έδαφος. Μέσα στον κύκλο μπαίνουν δύο παιδιά όρθια με σταυρωμένα τα χέρια τους στο στήθος. Τα παιδιά κάθονται με ενωμένους του ώμους τους.Ένα παιδί από τον κύκλο δίνει σύνθημα κι αρχίζουν το σπρώξιμο μόνο με τους ώμους. Όποιο παιδί κατορθώσει να βγάλει τον αντίπαλο του έξω από τον κύκλο, κερδίζει.

(Το συγκεκριμένο παιχνίδι θέλει προσοχή στην ασφάλεια των παιδιών)

Το ρολόι

Ηλικίες: 6+

Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και σκέψης.

Τα παιδιά διαλέγουν έναν αρχηγό – ρολόι που θα απαντά όταν τον ρωτούν, τι ώρα είναι. Τα υπόλοιπα παιδιά στήνονται σε σειρά κατα μήκος έχοντας απέναντι τον αρχηγό. Κάθε παιδί με τη σειρά ρωτά: «Αρχηγέ – Αρχηγέ, τι ώρα είναι;».

Ο αρχηγός τους απαντά με βήματα: «Η ώρα είναι 4 βήματα πίσω, 3 βήματα μπροστά κ.ο.κ.».

Νικητής είναι αυτός που έχει μετρήσει σωστά τα βήματα και έχει φτάσει τον αρχηγό!

.Οι φωλιές

Ηλικίες: 6+

Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και προσοχής.

Μια παραλλαγή από τις μουσικές καρέκλες. Αντί για μουσική όμως τα παιδιά γίνονται φωλιές ανά τριάδες. Μέσα τους αυτές τις φωλιές έχουν μέσα τους ένα παιδί. Ένα παιδί είναι μόνο του χωρίς φωλιά. Με το σύνθημα κάποιου που διευθύνει το παιχνίδι, τα παιδιά που έχουν σχηματίσει τις φωλιές σηκώνουν τα χέρια τους για να βγει το παιδί που είναι μέσα σε κάθε φωλιά και περιμένουν κάποιο άλλο να μπει. Μόλις μπει το παιδί η φωλιά κλείνει με τα χέρια των παιδιών. Κάποιο παιδί δεν θα βρει φωλιά, οπότε θα γίνει αυτό μέρος μιας φωλιάς αποδεσμεύοντας ένα άλλο για να γίνει πουλί που ψάχνει φωλιά.

.Μήλα μηλαράκια

Ηλικίες: 8+

Ανάπτυξη παρατηριτικότητας και κινητικής ετοιμότητας.

Το κλασσικό παιχνίδι που όλοι το λέμε «μήλα». Μια μπάλα, ένας κύκλος και 2 παιδιά εκτός κύκλου.

Τα δυο παιδιά εκτός κύκλου προσπαθούν να πετύχουν τα παιδιά που είναι μέσα στον κύκλο μέχρι να τα βγάλουν όλα έξω. Μπορεί να παιχτεί σε πολλές παραλλαγές. Είναι ένα φανταστικό παιχνίδι που ακόμα και σήμερα είναι αγαπημένο πολλών παιδιών δημοτικού.

Η Ουρά

Ηλικίες: 5+

Ανάπτυξη επιδεξιότητας και προσοχής.

Όλα τα παιδιά έχουν ένα μαντήλι για ουρά, κρεμασμένο από το παντελόνι τους. Κάποιο παιδί ορίζεται για να κατευθύνει το παιχνίδι. Σκορπίζονται στο χώρο και με το ένα χέρι προστατεύουν την ουρά, ενώ το άλλο το έχουν απλωμένο μπροστά. Με το σύνθημα του αρχηγού, αρχίζουν να αλληλοκυνηγιούνται με σκοπό ν’ αρπάξουν όσες περισσότερες ουρές μπορούν από τα άλλα παιδιά. Νικητής είναι το παιδί, που όταν τελειώσει το παιχνίδι, θα έχει τις πιο πολλές ουρές στην κατοχή του.

Καλημέρα Βασιλιά

Ηλικίες: 5+

Ανάπτυξη πρωτοβουλίας και φαντασίας.

Ένα παιδί εκλέγεται βασιλιάς και κάθεται σε μια μεριά μακρυά από τα άλλα. Τα υπόλοιπα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια και σκαρφίζονται εργασίες που θα πρέπει να κάνουν για τον βασιλιά. Ένα-ένα ζευγάρι πάει στον βασιλιά και λέει: «Βασιλιά, βασιλιά, με τα δώδεκα σπαθιά, τι δουλειά;», ο Βασιλιάς απαντά: «Τεμπελιά», στη συνέχεια τα παιδιά απαντάνε: «Μα ήρθαμε να σου κάνουμε δουλειά!» και τέλος ο βασιλιάς απαντά: «Ωραία λοιπόν, τι δουλειά;». Τα παιδιά κάνουν με παντομίμα την δουλειά και ο βασιλιάς προσπαθεί να μαντέψει τη δουλειά θα του κάνει το ζευγάρι.

.Αυγοδρομίες

Ηλικίες: 6+

Ανάπτυξη κινητικότητας.

Με ένα πλαστικό κουτάλι, μπάλες του πινγκ πόνγκ ή αυγά το παιχνίδι είναι πολύ διασκεδαστικό! Ορίζουμε μια αφετηρία και έναν τερματισμό και στη συνέχεια λέμε στα παιδιά να στηθούν κατά μήκος της αφετηρίας. Τα παιδιά θα πρέπει να φτάσουν στον τερματισμό χωρίς να τους πέσει το αυγό από το κουτάλι!

Τα παιχνίδια τα πήραμε από την σελίδα oneirovates.com

 

Μέλισσα

Καλημέρα παιδιά!!!

Η μέλισσα είναι ένα έντομο που συνήθως το φοβόμαστε γιατί

μπορεί να μας τσιμπήσει.Είναι όμως ένα από τα πιο θαυμαστά

και σημαντικά πλάσματα της γης.Ας δούμε ένα σχετικό βίντεο…

Ας μετρήσουμε τραγουδώντας

Να πούμε και ένα αίνιγμα;

—Μικρή μικρή νοικοκυρά μεγάλη πίτα κάνει.

Τι είναι;

Παιχνίδι περνά περνά η μέλισσα…

Το παιχνίδι μέλισσες παίζεται από 5 παίκτες και πάνω . Για να παιχτεί το παιχνίδι, δυο παιδιά φτιάχνουν
με τα χέρια τους μια γέφυρα και τα υπόλοιπα παιδιά περνούν κάτω απ’ αυτήν.
Τα παιδιά που κάνουν τη γέφυρα διαλέγουν δυο λέξεις, μια για το καθένα.
Μετά τραγουδούν ένα τραγούδι: «Περνά – περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα.
Ζουμ – ζουμ – ζουμ να οι μέλισσες περνούν για να δούμε τι θα πουν».
Το παιδί που θα βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα, όταν τελειώσει το τραγούδι πιάνεται από τα παιδιά που κάνουν τη γέφυρα.
Μετά του λένε τις δυο λέξεις που διάλεξαν και το παιδί πρέπει να διαλέξει μια από τις δυο.
Όποια λέξη από τις δυο διαλέξει πάει με το παιδί που διάλεξε αυτή τη λέξη.
Έτσι γίνεται και με τους υπόλοιπους. Όποιος πάρει τους περισσότερους στην ομάδα του κερδίζει.

Μυθολογία: Αθηνά και Αράχνη

Γεια σας αγαπημένα μας παιδιά!!!

Σήμερα σας έχουμε έναν ωραίο μύθο από την Ελληνική Μυθολογία.

Ας δούμε το βίντεο…

#Πόσα λουλούδια βλέπετε στην εικόνα;

#Πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν την Αράχνη και

την θεά Αθηνά;

#Στο βίντεο τι είδατε να κρατάει η θεά Αθηνά;

Τι έχει στο κεφάλι της;Γιατί;

#Ποιος θεός ήταν ο πατέρας της Αθηνάς;

Θυμάστε τι είχαμε πει για αυτόν;

Σε τι μεταμορφώθηκε όταν πήγε στη γη;

Τι δέντρο έφτιαξε η θεά στο σχέδιό της;

Είχαμε διαβάσει ότι ένα τέτοιο δέντρο έκανε δώρο

σε μια πόλη…

#Θέλετε να δείτε πληροφορίες για τους αργαλειούς;

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C%CF%82

#Μπορείτε να κάνετε το δικό σας υφαντό με οριζόντιες( _____)

και κάθετες( IIIIII ) γραμμές ή κολλώντας λωρίδες χρωματιστών χαρτιών;

 

 

 

 

 

 

Εγγραφές Νηπιαγωγείου Μαραθίου 2020-2021

                               

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρ. 4α και 4Α του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142), καθώς και με το άρθρο 35 της ΠΝΠ/01-052020 (ΦΕΚ Α΄ 90) οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ 

Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 .

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ι. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:  Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.  Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).  Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. 

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα συστεγαζόμενης χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

α) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.) 

β) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) και  από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13)).   

γ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ. 

 Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. 

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 

α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται: 1. Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.  2. Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:   

Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι. 

 1. II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22890 27967

MAIL: mail@nip-marath.kyk.sch.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2020 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2020   ΚΑΙ ΩΡΕΣ  10.00 ΕΩΣ 12.00

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ

 

ΟΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΙΟΥ

Μαράθι,Ταγκού (πάνω),Φανάρι,Άγιος Στέφανος,Χουλάκια,

Αγ.Σοφία,Αγ.Παντελεήμονας,Καντούνια,Αγ.Παρασκευή,

Πάνορμος,Αγ.Σώστης,Δρακούρι,Χ.Γκρεμός,Μαύρη Σπηλιά,

Αγ.Φανούριος,Αγ.Αλέξανδρος,Κουμαρού,Βορνά,Αγ.Μάμας,

Παραδείσια

Οδηγίες για γονείς

https://drive.google.com/file/d/1LdW7SPNT4YZlk_aetxjAuX-wjMpw4AGg/view?fbclid=IwAR18BufnWXCzBBMWA-TVC0F1Xjg3tN35RjZA4Kuko_TQK3yBCWpwkh1cV7M

 

 

 

Ζζζζζζζζζζζζζζζζ…..έντομα!!!

                                  

~Τα έντομα είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα ζώων που λέγεται

ότι πήραν  το όνομά τους από τον Αριστοτέλη γιατί το

σώμα τους χωρίζεται σε 3 μέρη.

Τα περισσότερα γεννούν αβγά και αρκετά έχουν φτερά.

~Πόσα από τα παραπάνω έχετε δει από κοντά;

~Μετρήστε τα πόδια της κατσαρίδας.

~Μπορείτε να ζωγραφίσετε το αγαπημένο σας έντομο

και να αντιγράψετε το όνομά του από τον πίνακα.

~Ψάξτε στον πίνακα…ποιου εντόμου το όνομα ξεκινά από …

πε…με….μυ…πα …κου…λι…

~Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με πληροφορίες για τα έντομα…

~Ακούστε τον μύθο του Αισώπου <<Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας>>

 

Θυμάστε  πόσες φωλιές μυρμηγκιών έχουμε δει στην παιδική χαρά του

Νηπιαγωγείου μας;

~Βγείτε έξω και γίνετε…μελισσούλες,μύγες,κουνούπια,πεταλούδες,

μυρμηγκάκια…Καλή διασκέδαση!!!

 

 

 

 

Εργαστήρι…μουσικής!!!

Γεια σας παιδιά!!!

Σίγουρα σας λείπουν οι γωνιές μουσικής στο Νηπιαγωγείο μας,

τόσο στις τάξεις όσο και στην αυλή.

Δοκιμάστε λοιπόν εδώ να…δημιουργήσετε!!!

                                           

https://musiclab.chromeexperiments.com/Experiments?fbclid=IwAR2hfgIMXzPVUP0bgp63CdEgunvquYqEmOB0Y2RoGt8VtQ50wEHAyr3q4Dg

Καλά να περνάτε!!!

Η πρωινή συναυλία των πουλιών

Καλημέρα σε όλους!!!

Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο dasarxeio.com

με κελαηδίσματα πουλιών  και σχετικές πληροφορίες .

Έχετε δει ή ακούσει κάποιο από αυτά στη Μύκονο;

H πρωινή συναυλία των πουλιών

Το Νηπιαγωγείο μας (2)

Γεια σας και πάλι!!!

Φτιάξαμε φωτογραφίες του Νηπιαγωγείου μας παζλ.

Συναρμολογείστε τα για να τις δείτε!!!

Καλή διασκέδαση!!!