Α’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΔΙΜΗΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Α΄ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ
-ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΡΩΜΑ ΜΑΛΛΙΩΝ , ΜΑΤΙΩΝ ΚΛΠ .
-ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ.
-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΡΦΑΚΙΑ! ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΊΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!
- ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΙΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ», ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
- ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΖΑΡΙ, ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΡΙΧΝΕ ΤΟ ΖΑΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕ , ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΟ; ΖΩΟ; ΠΑΙΧΝΙΔΙ; ΒΙΒΛΙΟ;
- ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΖΑΡΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ Ή ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ.
ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ , ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΧΝΙΔΙ, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΣΕΣ. ΚΆΘΕ ΠΑΙΔΙ ΓΥΡΝΟΥΣΕ ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- Β΄ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
- -ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ, ΕΞΗΓΗΣΑΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
- -ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
- -ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ. ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΑΣ.
- ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΑΖΛ.
- ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ YOUTUBE, ΣΑΝ ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ. ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ 3 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΣΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΣΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ, ΚΡΑΒΒΑΤΑΚΙ, ΧΥΛΟ, ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΩΝ 3 ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
- Τραγουδήσαμε τη fingerfamily, (δακτυλοοικογένεια), και δουλέψαμε ταυτόχρονα το αριθμό 5, μετρώντας μέλη-δάχτυλα του χεριού μας.
- Τα παιδιά κατασκευάσανε τις 5 πέντε κούκλες μέλη της οικογένειας, σε γλωσσοπίεστρα (μπαπάς-μαμά-αδερφός-αδερφή-μωρό),φτιάξανε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας με τη πενταμελή οικογένεια, στο σπίτι για 5.
- Β ‘ θεματική προσέγγιση «οι φίλοι μου»
- Συζητήσαμε με τα παιδιά για τους φίλους μας και τη αξία της φιλίας. Συγκεκριμένα, για το πώς πρέπει να φερόμαστε στους φίλους μας. Επίσης τα παιδιά είπανε ποιοι είναι καλύτεροι φίλοι τους, και πώς τους αρέσει να περνάνε το χρόνο μαζί τους.
- Φτιάξανε ζευγαράκια και με παντομίμα δείξανε τι κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους, και ζωγράφισαν τους φίλους τους.
- Στη συνεχεία επικεντρωθήκαμε στους φίλους μας, μέσα στο Νηπιαγωγείο και για τον τρόπο που πρέπει να φερόμαστε μέσα στη παρέα της τάξης μας. Τα παιδιά είπανε απόψεις , όπως το να βοηθάμε ο ένας το άλλο, να παίζουμε όλοι μαζί, να τραγουδάμε, να μιλάμε όμορφα μεταξύ μας…και φτιάξαμε ένα ομαδικό κολλάζ, ένα κήπο με λουλούδια, κάθε λουλούδι και ένα παιδάκι της τάξης.
- Παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι, αλληλοβοήθειας, στο οποίο ο ένας φίλος, βοηθούσε το άλλο να διασχίσει, μία προκαθορισμένη διαδρομή. Η συνθήκη της αλληλοβοήθειας, ήταν ότι το ένα από τα δύο παιδιά είχε κλειστά ματάκια.
- Το επόμενο μουσικό κινητικό παιχνίδι που παίξαμε, περιελάμβανε χορό, με μουσική έντονη, και μόλις τελείωνε η μουσική, τα παιδιά έπρεπε να φτιάξουν ζευγάρια, να μπούνε μέσα σε ένα στεφανάκι και στη συνέχεια να δείξουν με παντομίμα, μία αγαπημένη δραστηριότητα φίλων, όπως αυτές που συζητήσαμε στη παρεούλα, πχ χορεύουμε, τραγουδάμε, παίζουμε κλπ.
- https://www.youtube.com/watch?v=fw14M88MGDA&ab_channel=demyfws
- https://www.youtube.com/watch?v=Ogd6lOhxt14&ab_channel=BabyWalrus
- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΤΕΛΟΣ Α΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Με τη βοήθεια οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, προσπαθήσαμε με τα παιδιά να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Τα παιδιά περιέγραψαν τις φωτογραφίες, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις των προσώπων, στις φωτογραφίες, να διατυπώσουν σκέψεις και συναισθήματα για το πώς ίσως ένοιωθαν, οι πρωταγωνιστές του Έπους του 40΄.
Διαβάσαμε τη ιστορία “Σαν παραμύθι” από το ανθολόγιο για το Νηπιαγωγείο, και παραλληρίσαμε τη πλοκή της ιστορίας, με τα ιστορικά γεγονότα του 1940. Δραματοποιήσαμε τη ιστορία και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση από τη ιστορία.
Μιλήσαμε για την εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει το Νηπιαγωγείο μας για να τιμήσει στις 27/10 και στις 28/10 τους ήρωες του 40΄, παρέλαση, τραγούδια , ποιήματα, κατάθεση στεφάνου στο ηρώων, εκφώνηση λόγου στη πλατεία από τη νηπιαγωγό, ποιήματα στη πλατεία από τα παιδιά, γιορτή στο Νηπιαγωγείο μας με ποιήματα, τραγούδια, καλλιτεχνικά εργαστήρια. Για αυτό το λόγο κάναμε τις εξής προετοιμασίες:
– Μάθαμε και απαγγείλαμε ποιήματα για τη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
-Κάναμε πρόβες τη παρέλαση στη αυλή του Νηπιαγωγείου Δάτου, κρατώντας τη ελληνική σημαία:
-Στολίσαμε τη τάξη μας με σημαιάκια που χρωματίσαμε με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας:
-Κατασκευάσαμε στεφανάκια
-Μάθαμε και τραγουδήσαμε επετειακά τραγουδάκια για τη 28η Οκτωβρίου και γνωρίσαμε τη τραγουδίστρια του αγώνα, όπως χαρακτηρίστηκε η Σοφία Βέμπο.
Συζητήσαμε, για το τι συμβολίζει η γαλανόλευκη σημαία, και δημιουργήσαμε και εμείς σημαίες ελληνικές, με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο λευκού γαλάζιου, στις λωρίδες της. Τραγουδήσαμε το Εθνικό ύμνο της Ελλάδας.
Ζωγραφίσαμε σε ομαδική εργασία την ΕΛΛΑΔΑ
“γράψαμε ” και εμείς τη ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου 1940, βοηθώντας το ένα παιδί το άλλο
Παίξαμε το μαθηματικό παιχνίδι “φοράει ο φαντάρος τη στολή”, με τη βοήθεια ζαριού
Συνδέσαμε ξανά σε παζλ τη εικόνα με τίτλο “ο αποχαιρετισμός του στρατιώτη”, συζητώντας αρχικά για τα πιθανά συναισθήματα, που ίσως ένοιωθαν , τα πρόσωπα που απεικονίζονται, δηλαδή η μητέρα και στρατιώτης, που φεύγει για το μέτωπο.
Τα παιδιά είπαν, επιχειρήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, και φτιάξαμε εικόνες με το περιστέρι της Ειρήνης, το οποίο συζητήσαμε ότι συμβολίζει τη ειρήνη, που πρέπει να υπάρχει στη γη.
Διαβάσαμε τη ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη, και τα παιδιά ζωγράφισαν σε ζευγάρια τη ειρήνη και το πόλεμο,
Φτιάξαμε ομαδική εργασία το σήμα της Ειρήνης, κολλώντας αυτοκόλλητα λουλουδιών και τα παιδιά δώσανε το δικό τους μήνυμα για τη ΕΙΡΗΝΗ στη γη.
Επειδή κοντά στη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πλησίαζε και η θρησκευτική εορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26/10, είπαμε δύο λόγια στη τάξη μας για το βίο του Αγίου, και στη συνέχεια παρατηρήσαμε τη βυζαντινή εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Συζητήσαμε για τα χρώματα, τη έκφραση του Αγίου, τα ρούχα του, και ότι άλλο απεικονίζεται επάνω στην εικόνα. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τις δικές μας εικόνες, πατώντας στα χρώματα που είχε και η βυζαντινή εικόνα.
Τέλος γνωρίσαμε τη φωνούλα Δδ, υπαγορεύοντας στη νηπιαγωγό λεξούλες που αρχίζουν από αυτή τη φωνούλα, προσπαθώντας να τη γράψουν και αναγνωρίζοντας τη φωνούλα, σε καρτέλες και πίνακες αναφοράς της τάξης μας.
Νέες εγγραφές μαθητών & μαθητριών σχολικό έτος 2023-2024
Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο, για το σχολικό έτος 2023-2024, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ Φ.6/15035/Δ1 “Εγγραφές μαθητών μαθητριών στο νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2023 2024”, θα πραγματοποιηθούν
από 1 έως 20 Μαρτίου 2023
Και γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς.
Στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023-24, εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι το 2018 και το 2019.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ;
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας.
Τά γεωγραφικά όρια του Νηπιαγωγείου Δάτου είναι Δάτο -Πολύστυλο-Μικροχώρι
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30), στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα (16:00) και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (Ως τίς 17:30).
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα
και στ) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ , ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ;;;
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού. Το έντυπο θά τό προμηθευτείτε από το Νηπιαγωγείο.
Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α 25).). Οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν τα έγγραφα στο Νηπιαγωγείο.
Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ. Οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν τό έγγραφο στο Νηπιαγωγείο.
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Οι γονείς προμηθεύονται τό έγγραφο από το Νηπιαγωγείο.
Η εγγραφή των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις, εφόσον οι γονείς επιθυμούν τό παιδί τούς να φοιτήσει στο Προαιρετικό Ολοήμερο Προγράμμα. Στα μονοθέσια Νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός φοίτησης μαθητών/τριών στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα είναι 5 (πέντε).
Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
Τα προνήπια που ήδη φοιτούν στο νηπιαγωγείο τό σχολικό έτος 2022 2023,και θα είναι νήπια την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2024, εγγράφονται αυτεπάγγελτα, θα πρέπει εν τούτοις να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στο προαιρετικό ολοήμερο, τμήμα εάν επιθυμούν .
Σε περίπτωση που κάποιος γονιός αντιμετωπίζει δυσκολία με την ηλεκτρονική αίτηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το Νηπιαγωγείο Δάτου στο αριθμό 2510 391380
9:00πμ_13:00μμ.
Πριν τη επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο Δάτου, για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι γονείς/κηδεμόνες, πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με το Νηπιαγωγείο Δάτου, για το απαραίτητο ραντεβού.
Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Δάτου
Βαϊκούση Δέσποινα
Δείτε τη εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ εδώ:
https://www.especial.gr/wp-content/uploads/2023/02/egyklios-eggrafwn-se-nipiagwgeia-2023-24.pdf
Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
Κάπου το Νοέμβριο του 2022, μιλήσαμε στη τάξη μας για τη Ελιά και Λάδι, αφού ως γνωστόν ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της Ελιάς.
Με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού συζητήσαμε για τη ελιά και για τα προϊόντα που μας δίνει η ελιά, όπως το ελαιόλαδο, το σαπούνι, οι φαρμακευτικές και καλλωπιστικές αλοιφές, το πυρηνέλαιο ως καύσιμο, η ελιά ως τρόφιμο κ.α. Τη άλλη μέρα οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Δάτου, έφεραν στη τάξη τους προϊόντα της ελιάς και ελιές και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, έτσι ώστε με βιωματικό τρόπο τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία της Ελιάς και του ελαιόλαδου. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε μία γωνιά για την Ελιά!
Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετκά με τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και τα παιδιά μετέφεραν στη τάξη προσωπικές τους βιωματικές εμπειρίες από ελαιομάζωμα. Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε μία ημέρα στον ελαιώνα και στο ελαιοτριβείο.
Γευτήκαμε ψωμάκι με φρέσκο ελαιόλαδο, που έφεραν μαθητές στο Νηπιαγωγείο
Τα παιδιά ζωγράφισαν το ελαιομάζωμα και το ελαιοτριβείο αλλά δυστυχώς δεν έχω ανάλογη φωτογραφία στο αρχείο μου και στη συνέχεια με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, τρίψαμε τα σαπούνια, μαδήσαμε φύλλα από κλαδιά ελαιών, και δημιουργήσαμε αρωματικά ποτ-πουρί της ελιάς.
Γνωρίσαμε τη φωνούλα Εε της ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Διαβάσαμε το Μύθο της Θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα, σύμφωνα με το οποίο η πόλη Αθήνα πήρε ατο ονομά της από τη Θεά Αθηνά, διότι η θεά δώρισε τη ελιά και το ελαιόλαδο στους κατοίκους της, και με αφορμή το μύθο συζητήσαμε για τη αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου στη αρχαία Ελλάδα. Δραματοποιήσαμε το Μύθο και το ζωγραφίσαμε.
Σε όλο το διάστημα που στο σχολείο μας προσεγγίσαμε τη θεματική ενότητα της Ελιάς και του ελαιόλαδου, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο λεξιλόγιο της ελιάς όπως ελαιομάζωμα, ελαιοτριβείο, ελαιόλαδο , λαδόπανο, ελαιώνας, και φτιάξαμε σχετικό πίνακα αναφοράς. Δυστυχώς δεν έχω πλέον τη σχετική φωτογραφία για ανάρτηση.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Κάπου το Οκτώβριο 2022 μιλήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας για το κύκλο του νερού. Με αφορμή τη ιστορία ¨ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει” της Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, συζητήσαμε για τις τρεις φυσικές ιδιότητες του νερού υγρή στερεή και αέρια. Στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με τις τρεις φυσικές ιδιότητες.
Παρατηρήσαμε το νερό που εξατμίζονταν καθώς έβραζε και νιώσαμε στα χέρια μας το ατμό που μετατρέπονταν σε νερό.
Συζητήσαμε για το κύκλο του νερού με τη βοήθεια πινάκων αναφοράς
Χρησιμοποιώντας όσο μπορούσαμε, τις επιστημονικές ορολογίες (συμπύκνωση, εξάτμιση, υγροποίηση, συγκέντρωση), και φτιάξαμε τις ανάλογες χειροτεχνίες.
Συζητήσαμε επίσης, για τα μέρη της γης που υπάρχουν νερό, λίμνες, ποτάμια, ωκεανοί, θάλασσες, και τραγουδήσαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Από που είσαι ποταμάκι” και το ζωγραφίσαμε

Highly detailed planet Earth in the morning. Exaggerated precise relief lit morning sun. Detailed Earth. The countries of Central America. Elements of this image furnished by NASA
ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ, ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ πχ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥΣ, Ή ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ Ή ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΜΟΙΔΗ ΦΡΟΥΤΩΝ Ή ΚΑΡΠΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΑΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΡΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥ , ΤΟ ΣΧΗΜΑ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ.
ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΡΟΥΤΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ .
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΗ ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΕ ΦΡΟΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΟΛΛΑΖ ΜΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΦΡΟΥΤΙΕΡΑ
ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΜΕ ΡΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ
ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΡΤΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1-5, ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΕΛΑ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΤΟΣΑ ΡΟΔΙΑ ΟΣΑ ΕΔΕΙΧΝΕ Η ΚΑΡΤΕΛΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΛΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΑΜΕ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΜΕ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ, ΟΠΟΥ ΕΝΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΣΗΚΩΝΟΤΑΝ, ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΑΙΝΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ, ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΟ ΠΟΝΤΟ Η ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ!!! ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΥΓΟΣ (ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΜΑΣ)
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ, ΤΟ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ.
ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΑΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΛΕΞΟΥΛΕΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΤΕΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
ΚΑΝΑΜΕ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΑ ΤΣΑΜΠΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΗ ΙΔΙΑ ΛΕΞΗ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΣΑΜΠΙΑ ΝΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ “Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ” ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟ ΜΥΘΟ.
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ “ΣΕ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ” ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΜΕ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΣΑΜΠΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΥΠΩΜΑΤΑ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΠΙΑΤΑΚΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12 ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΔΙΟΝΥΣΟ , ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΔΑΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΔΙΟΝΥΣΟ, ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΔΙΔΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΘΕΟ ΑΥΤΟ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΜΕ ΠΗΛΟ ΑΓΓΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΑΜΕ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΞΥΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ pdf ΤΟ ΜΥΘΟ “Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ”, ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.
ΠΑΙΞΑΜΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ , ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΠΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΣΑΜΠΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΖΑΡΙΟΥ.
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΦΩΛΙΕΣ ΣΤΗ ΑΥΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΜΕ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙΓΙΑ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!
ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΗ ΦΩΝΟΥΛΑ Σσ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗ ΓΡΑΨΟΥΜΕ, ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ:
ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΝΟΥΛΑ Σσ
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ “ΤΟΜ Ο ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΧΡΩΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΟΜΠΡΕΛΙΤΣΕΣ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΔΕΝΤΡΟ
Η ΦΩΝΟΥΛΑ Φφ
ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΘΕΣΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΘΕΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ “ΕΓΡΑΨΕ” ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΑ
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΜΑΣ ΤΗ “ΠΑΛΑΜΟΠΑΡΕΑ”
ΟΡΙΣΑΜΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ:
Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΓΩΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ
ΟΙ ΓΩΝΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Η ΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΖΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΟΙ ΓΩΝΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΝΑΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟΥ
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, Η ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΕΤΟ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για Σχολικό Έτος 2022- 2023 έχουν πάρει παράταση έως τις 28 Μαρτίου 2022.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
Για το σχολικό έτος 2022-2023 οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 01 έως 20 Μαρτίου 2022.
Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς.
- Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές γεννημένοι το 2017 και το 2018.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:
- ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ
- Ατομικό δελτίο υγείας μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
- Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
- Υπευθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα
- Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας εάν φοιτά σε αυτή άλλο τέκνο
- Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).
- Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».
Ώρες επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού:
1 – 20 Μαρτίου 12:00 μ.μ. –13:00 μ.μ.
ΤΗΛ: 2510391380
- ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Τ. Τ. Καβάλας,
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, οι μαθητές/τριες και οι γονείς των μαθητών μας, θέλουμε να σας εκφράσουμε τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες για τη δωρεά που πραγματοποιήσατε προς το σχολείο μας.
Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το πολυσήμαντο έργο σας.
Με εκτίμηση,
Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.