Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Φτάνει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις έννοιες της ειρήνης και του πολέμου είναι μέσω των βιβλίων!

Εντοπίσαμε τα παραπάνω βιβλία στη σχολική μας βιβλιοθήκη και ξεκινήσαμε να τα δουλεύουμε! Μας άρεσε ιδιαίτερα η Ειρήνη του Αριστοφάνη και κυρίως η γιορτή που έγινε όταν ελευθέρωσαν την Ειρήνη από τη σπηλιά!

   

Παρακολουθήσαμε την παράσταση κουκλοθεάτρου Το Κανόνι της Ειρήνης στο ίντερνετ και διασκεδάσαμε πολύ!

 

Αφού μάθαμε να γράφουμε τη λέξη ΟΧΙ και να τη ξεχωρίζουμε μεταξύ άλλων λέξεων, μάθαμε να λέμε το ποίημά μας και το ζωγραφίσαμε:

Ας ενώσουμε τα χέρια

κι ας γελάσουν οι καρδιές,

Ας σκοτώσουμε με αγάπη 

και πολέμους και φωτιές!

 

  

Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το βιβλίο Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί; και με την τεχνική της ιδεοθύελλας καταγράψαμε ό,τι λέξη μας έρχεται στο νου όταν ακούμε τη λέξη “Ειρήνη” και τη λέξη “Πόλεμος”. Να οι ιδέες μας:

Θελήσαμε να κάνουμε μια ομαδική κατασκευή με αφορμή τα βιβλία μας. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε την Ειρήνη του Αριστοφάνη και το Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί; Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και η μια ζωγράφισε εικόνες ειρήνης, ενώ η άλλη εικόνες πολέμου. Χωρίσαμε στη μέση το μεγάλο χαρτόνι μας και κολλήσαμε τις ζωγραφιές μας στην αντίστοιχη μεριά. Αναρτήσαμε τη δουλειά μας στο παράθυρο της τάξης μας!

 

 

 

Τέλος, κάναμε μια ατομική κατασκευή με αφορμή το θέμα του ποιήματός μας για την έννοια της ειρήνης: δυο χέρια που ενώνονται σαν περιστέρια! Βάψαμε τα χέρια μας με άσπρη και καφέ νερομπογιά και όταν στέγνωσε η ζωγραφιά, σχεδιάσαμε ένα ματάκι στο κάθε περιστέρι και κολλήσαμε στο ράμφος τους φύλλο δάφνης!

 

Την ημέρα της γιορτής, φωτογραφηθήκαμε ομαδικά με τις κατασκευές μας στο χέρι και φυσικά κάναμε την καθιερωμένη παρέλαση στο προαύλιο του σχολείου μας!

 

Η ειρήνη είναι χαρά,

είναι γέλιο και γαλήνη

είναι αγάπη, καλοσύνη