Το ουράνιο τόξο στην τάξη μας!

Το ουράνιο τόξο που κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε πάνω από το Δέντρο των Κανόνων μας, αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις στην τάξη μας. Κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον των παιδιών, που το ζωγράφιζαν συνεχώς! Έτσι, ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με θέμα το ουράνιο τόξο!

 

Διαβάσαμε το εικονογραφημένο βιβλίο Ο Μικρός Πιτ και το Ουράνιο Τόξο, ένα βιβλίο που κάνει λόγο για τη φιλία μεταξύ τριών μικρών ποντικών. Με αφορμή την ιστορία, συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου: «Δε βαράει», «μοιράζεται», «δε μου χαλάει τα παιχνίδια», «με κάνει χαρούμενο» είπαν τα παιδιά και φτιάξαμε το σχεδιάγραμμα του Καλού Φίλου.

 

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα θεατρικό παιχνίδι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συνοδεία μελωδικής μουσικής! …Στην αρχή ήταν τα επτά χρώματα μόνα τους, περπατούσαν περπατούσαν και σε κανένα δε μιλούσαν. 

 

Ώσπου μια μέρα, το κίτρινο ρώτησε το κόκκινο: «θέλεις να παίξουμε» και τότε άρχισαν όλα να μιλάνε μεταξύ τους, να γνωρίζονται και έγιναν φίλοι. Από τη χαρά τους στήσανε ένα μεγάλο χορό και χόρευαν, χόρευαν, αλλά στο τέλος… 

κουράστηκαν και ξάπλωσαν να ξεκουραστούν. Έτσι κοντά που ήταν το ένα με το άλλο, ενώθηκαν και έφτιαξαν … ένα ουράνιο τόξο. 

 

Έμειναν για πάντα φίλοι ενωμένοι και από τότε πέταγαν ψηλά στον ουρανό, σχηματίζοντας έναν χαρταετό-ουράνιο τόξο. Αυτός ο χαρταετός προσγειώθηκε… στην τάξη μας και τον κρεμάσαμε στην κουρτίνα του παραθύρου μας για να μας θυμίζει πως είμαστε ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ

«Άραγε μπορεί ένα ουράνιο τόξο να μπει στην τάξη μας;», «Με ποιο τρόπο;», «Μπορούμε εμείς να το φτιάξουμε;». Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε στα παιδιά και ξεκίνησε ο πειραματισμός μας με διάφορα υλικά. Επειδή «το ουράνιο τόξο εμφανίζεται πάντα μετά τη βροχή», «όταν βγαίνει ο ήλιος», όπως είπαν τα παιδιά, πρότειναν να γεμίσουμε ένα δοχείο με νερό και να το βάλουμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Αλλά δεν είδαμε ένα ουράνιο τόξο μέσα στο νερό. Γεμίσαμε κι ένα μπουκάλι με νερό και το βάλαμε στο παράθυρο, αλλά τίποτα πάλι.

 

Στη συνέχεια πήραμε ένα cd, το φωτίσαμε με έναν φακό και τελικά είδαμε πολλά μικρά ουράνια τόξα πάνω στην επιφάνεια του cd. Όταν όμως βάζαμε την παλάμη μας ανάμεσα στον φακό και το cd, δεν βλέπαμε ουράνια τόξα. ‘Αρα, καταλάβαμε πως το φως είναι σημαντικό στη δημιουργία του ουράνιου τόξου.

 

 

Μήπως μπορούμε να εμφανίσουμε ένα ουράνιο τόξο στο ταβάνι του σχολείου μας; Πήραμε έναν καθρέφτη, τον τοποθετήσαμε πλάγια σε ένα δοχείο γεμισμένο ως τη μέση με νερό και τον φωτίσαμε με έναν φακό. Πράγματι, είδαμε το ουράνιο τόξο ψηλά, μέσα στην τάξη μας!

 

 

Οι πειραματισμοί μας συνεχίστηκαν κι έγιναν πιο διασκεδαστικοί! Γεμίσαμε ένα μπουκάλι με νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση και προσθέσαμε υγρό πιάτων. Το κουνήσαμε και το βάλαμε πάνω σε ένα άσπρο χαρτί, δίπλα στο παράθυρό μας ώστε να το διαπερνούν οι ακτίνες του ηλίου. Πράγματι, μικρά ουράνια τόξα εμφανίστηκαν στο χαρτί!

 

 

Βγάλαμε το μπουκάλι και στην αυλή μας, για να εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο και ενθουσιαστήκαμε με τα ουράνια τόξα που σχηματίστηκαν τριγύρω του. Βέβαια, περισσότερο ξετρελαθήκαμε με τις σαπουνόφουσκες που φτιάξαμε και τα ουράνια τόξα που καταφέρναμε να δούμε για δευτερόλεπτα πάνω στις φούσκες!

 

Τέλος, χρωματίσαμε ένα ουράνιο τόξο που ήταν αποτυπωμένο σε ένα χαρτί Α4 και το βάλαμε μέσα σε μια διαφάνεια. Με ένα μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδοράκι, τα παιδιά πάτησαν πάνω στο σχεδιάγραμμα του ουράνιου τόξου κι έτσι σχηματίστηκε ένα ουράνιο τόξο πάνω στη διαφάνεια. Στη συνέχεια, χρωμάτισαν κάποια συννεφάκια σε ένα άλλο χαρτί, σχημάτισαν με το μολύβι τη βροχή που πέφτει και το τοποθέτησαν μέσα στη διαφάνεια και μπροστά από τη ζωγραφιά με το χρωματιστό ουράνιο τόξο.

 

Κάθε φορά που τραβάμε το χαρτί με τα σύννεφα και τη βροχή έξω από τη διαφάνεια, αποκαλύπτεται το χρωματιστό ουράνιο τόξο και ο ήλιος στα αριστερά του. Πολύ διασκεδαστική η κατασκευή μας!

  

 

Το Δέντρο των Κανόνων μας

Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε ως ομάδα βάζοντας τους δικούς μας κανόνες. Αρχικά, ρωτήσαμε τα παιδιά τι θεωρούν σημαντικό πως πρέπει να κάνουμε για να περνάμε καλά όλοι μαζί στο σχολείο και μας απάντησαν πως: πρέπει να κρατάμε την τάξη καθαρή, να μην τσακωνόμαστε, να μην βαράμε κ.α.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο Πρόσεχε τους τρόπους σου και συζητήσαμε για όλα όσα θίγει το βιβλίο σχετικά με τους καλούς τρόπους απέναντι στους φίλους μας, ώστε να είμαστε όλοι μια χαρούμενη ομάδα

Η τελευταία εικόνα όπου όλα τα ζωάκια απεικονίζονται ως μια αγαπημένη παρέα μας άρεσε ιδιαίτερα και σκεφτήκαμε να την αναπαραστήσουμε με την τεχνική της παγωμένης εικόνας. Εντοπίσαμε τις λεπτομέρειες στη δισέλιδη εικόνα, τη θέση και τη στάση του σώματος των ζώων και χρησιμοποιήσαμε ορισμένα υλικά από την τάξη μας. Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:

 

 

Από την ιστορία εμπνευστήκαμε και θελήσαμε να προσθέσουμε κι άλλους κανόνες στη λίστα μας, όπως: πρέπει να περιμένουμε τη σειρά μας, να παίζουμε όλοι μαζί, να μαζεύουμε τα παιχνίδια μας, αλλά και έναν κανόνα που πρόσθεσαν οι δασκάλες: να σεβόμαστε!

Και για να μην ξεχάσουμε τους κανόνες μας αλλά και για να δεσμευτούμε όλοι πως θα τους τηρήσουμε, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Δέντρο των Κανόνων μας ως ένα πρωτότυπο συμβόλαιο της ομάδας μας. Γράψαμε τους κανόνες με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν ένα δέντρο και αφού χρωματίσαμε τα φύλλα, κολλήσαμε πάνω τους τα ονόματά μας.

 

Στις ρίζες του δέντρου μας φυτρώνουν κάποια ιδιαίτερα λουλούδια, ΕΜΕΙΣ! Κολλήσαμε τις φωτογραφίες των προσώπων μας, ζωγραφίσαμε με πινέλο τα κοτσάνια τους και ο καθένας χρωμάτισε το δικό του λουλούδι!

 

   

Δεσμευτήκαμε πως θα τηρούμε τους κανόνες μας και πως κανένας δε θέλει να κοπεί το λουλούδι του και να βγει από την ομάδα. Όμως κάτι έλειπε από την κατασκευή μας: «ένα ουράνιο τόξο», όπως πρότεινε μια μαθήτρια. Κι έτσι ξεκινήσαμε να το κατασκευάζουμε! «Πόσα χρώματα έχει το ουράνιο τόξο;», «ποια είναι τα χρώματα αυτά», ρωτήσαμε τα παιδιά. Αφού μας είπαν τις απόψεις τους, ψάξαμε σε βιβλία της τάξης να βρούμε πληροφορίες και είδαμε φωτογραφίες στο ίντερνετ. Έτοιμοι πλέον, αρχίσαμε να κόβουμε κομματάκια από επτά διαφορετικά χρωματιστά χαρτόνια…

 

και να τα κολλάμε πάνω στο σχεδιασμένο σε χαρτόνι ουράνιο τόξο.

 

«Να του βάλουμε και χρυσόσκονη», πρότεινε η ομάδα και έγινε κι αυτό. Τώρα το ουράνιο μας τόξο είναι πολύχρωμα κι αστραφτερό!

 

Δουλέψαμε πολύ για το δέντρο των κανόνων μας και απ’ ότι φαίνεται θα εκτιμήσουμε την προσπάθειά μας αυτή και θα εργαστούμε όλη τη χρονιά ως μια δεμένη και χαρούμενη ΟΜΑΔΑ!

Καλή μας σχολική χρονιά!

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά και καλωσορίζουμε τους νέους μας μαθητές στο 35ο Νηπιαγωγείο Αθηνών…

με χαμόγελα και μια έκπληξη: μια τσάντα χειροποίητη! Κάθε τσαντούλα έχει μέσα ένα μολύβι με γόμα, ξυλομπογιές, άσπρα χαρτιά, αυτοκόλλητα χαρτάκια, μπαλόνια και καραμέλες!

 

Μετά τον αγιασμό και τη συνάντηση γονέων που ακολούθησε στην τάξη ως πρώτη ενημέρωση, οι μαθητές μας  αποχώρησαν κρατώντας χαμογελαστοί τη τσαντούλα τους και με την υπόσχεση να φέρουν την επόμενη μέρα στην τάξη μια ζωγραφιά!

Και πράγματι, εμπνεύστηκαν και έκαναν υπέροχες δημιουργίες για να στολίσουμε την τάξη μας!

 

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

1η Θέση στον Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το 35 Νηπιαγωγείο Αθηνών είχε τη χαρά και την τιμή να λάβει την 1η θέση στον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες και τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», που διοργάνωσε ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, στην οποία συμμετέχουν: το Υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας  και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Ι.Π.Ε.Μ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η αφίσα μας με τίτλο «Φεύγοντας γρήγορα για ένα καινούριο σπίτι» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τους πρόσφυγες, το ταξίδι τους για την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγχαρητήρια σε όλους μας τους μαθητές!

Ένας δράκος αφηγείται: Στα κάστρα των χωρών μας τριγυρνώ, το δέντρο της φιλίας για να βρω

Φέτος, μεταξύ όλων των άλλων προγραμμάτων που αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, ενταχθήκαμε στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» που συντονίζει το ΚΠΕ Μολάων με το πρόγραμμά μας: «Ένας δράκος αφηγείται: Στα κάστρα των χωρών μας τριγυρνώ, το δέντρο της φιλίας για να βρω», σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.

Στόχοι του προγράμματος ήταν: α) να γνωρίσουν τα παιδιά διάφορα κάστρα της Ελλάδας, αλλά και κάστρα των χωρών καταγωγής τους, β) να μάθουν για τον τρόπο δόμησης και διάρθρωσης των κάστρων στον χώρο και την οργάνωση της ζωής σ’ αυτά, γ) να γνωρίσουν τη σχέση των κάστρων με την ιστορία και την τοπική μνήμη, δ) να αξιοποιήσουμε καλλιτεχνικά το θέμα και να το προσεγγίσουμε μέσω της λογοτεχνίας, των καλών τεχνών, των κατασκευών κ.α. Κεντρικός χαρακτήρας στο πρόγραμμά μας ήταν ο δράκος της τάξης μας, ο «Δρακούλης ο Γλυκούλης», όπως τον ονόμασαν τα παιδιά, ο οποίος ήθελε να ταξιδέψει στις χώρες μας, να γνωρίσει τα κάστρα τους αλλά το όνειρό του ήταν να βρει το κάστρο της φιλίας! Θα τα καταφέρει άραγε;

Αρχικά, ενημερώσαμε τους γονείς για το πρόγραμμα και τους ζητήσαμε να μας γράψουν ένα ή περισσότερα κάστρα που βρίσκονται στις χώρες καταγωγής τους. Η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση κι η ευαισθητοποίησή τους στο θέμα ενθαρρυντική. Αφού συγκεντρώσαμε τα στοιχεία, περιηγηθήκαμε σε αυτά μέσω του διαδικτύου με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα. Διαπιστώσαμε πως άλλα χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα, όπως το κάστρο της Νιγηρίας και άλλα σε λόφους όπως η Ακρόπολη, ή το Αργυρόκαστρο, κάποια ήταν διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση όπως το κάστρο του Δράκουλα στη Ρουμανία, ενώ άλλα όχι όπως στη Γεωργία.

Στη συνέχεια εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες των κάστρων και τις κολλήσαμε γύρω από έναν παγκόσμιο χάρτη, ενώνοντας με το νήμα κάθε χώρα με τα αντίστοιχα κάστρα της. Κολλήσαμε και τις σημαίες των χωρών μας κι έτοιμος ο πίνακας των κάστρων μας!

 

Όταν πρωτάκουσαν τα παιδιά τη λέξη «κάστρο», αμέσως τους ήρθαν στο μυαλό οι λέξεις: βασιλιάς,  ιππότης και δράκος. Έτσι, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε βιβλία γνώσεων από τη βιβλιοθήκη μας και να μαθαίνουμε για τα κάστρα και τον τρόπο διάρθρωσής τους, για τον τρόπο ζωής των κατοίκων σε αυτά, για τους βασιλιάδες και τους ιππότες που τους υπηρετούσαν, ενώ διαβάσαμε και παραμύθια με ήρωες δράκους.

 

Τα παιδιά θέλησαν να κατασκευάσουν κάστρα δικά τους κι έτσι κάναμε μια αναζήτηση για να πάρουμε ιδέες από το διαδίκτυο. Ανά δύο καθόντουσαν στη γωνιά των υπολογιστών και έβλεπαν ιδέες από κατασκευές. Όποια τους άρεσε, τη φωτογράφιζαν με τη φωτογραφική μας μηχανή και στο τέλος εκτυπώσαμε όλες τις φωτογραφίες και τις κολλήσαμε στη γωνιά των κατασκευών.

 

 

Και οι κατασκευές κάστρων ξεκίνησαν! Τα παιδιά αξιοποίησαν υλικά που μας είχαν περισσέψει από άλλες κατασκευές, επαναχρησιμοποίησαν υλικά όπως καπάκια, ρολά υγείας, καλαμάκια, ρετάλια από υφάσματα και πάνω απ’ όλα χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους! Τα αποτελέσματα ήταν υπέροχα! Κάστρα, δράκοι και βασιλιάδες γέμισαν την τάξη μας!

 

 

 

Όμως τα παιδιά ήθελαν να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο κάστρο για να παίζουν! Έτσι, βάψαμε το κουτί από τη σίτιση, βάψαμε και κολλήσαμε ρολά υγείας στις γωνιές του για πυργίσκους, φτιάξαμε σημαίες με κοντάρι από καλαμάκια και κανόνια από χαρτί κανσόν! Έτοιμο το κάστρο μας!

 

 

Κι επειδή στα κάστρα οι κάτοικοι είχαν και τα ζώα τους, φτιάξαμε με lego στάβλο και τοποθετήσαμε μέσα αλογάκια, γουρουνάκια, σκυλάκια, προβατάκια και άλλα ζώα που έχουμε στην τάξη μας.

  

  

Αλλά ποιοι θα μένουν στο κάστρο; Μα, ο βασιλιάς, η βασίλισσα, η πριγκίπισσα, ο ιππότης  και ο… δράκος! Τα παιδιά έφτιαξαν τις φιγούρες, τις στερέωσαν με καλαμάκι και το παιχνίδι ξεκίνησε!

  

  

Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού τα παιδιά δημιουργούσαν διάφορες ιστορίες με ήρωες βασιλιάδες, πριγκίπισσες, ιππότες και δράκους. Έτσι, συγκεντρώσαμε τις ιδέες τους στο χαρτί. Ζωγράφισαν σε ένα χαρτί σχήμα πύργου δυο σκηνές από την ιστορία τους, μας την υπαγόρευσαν κι εμείς καταγράφαμε την ιστορία τους. Προέκυψαν πολύ ωραίες ιδέες!

 

 

Από τις παραπάνω ιστορίες μας εμπνευστήκαμε μια μεγάλη ιστορία με τίτλο: «Κάνε μια ευχή: Η Πριγκίπισσα και ο Ιππότης», με την οποία συμμετείχαμε στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «‘Κάνε μια ευχή’, είπε ο μαγικός καθρέφτης» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά μας την υπαγόρευσαν, την εικονογράφησαν ανά ομάδες και τη φτιάξαμε ένα βιβλίο για την τάξη μας!

 

 

Την ιστορία  θα την αφηγηθούμε στους γονείς μας κατά την καλοκαιρινή γιορτή λήξης, γι’ αυτό κάνουμε πρόβες στην αφήγηση!

Το συγγραφικό μας ταλέντο δεν τελείωσε στην παραπάνω ιστορία! Ακολούθησαν κι άλλες, ατομικές και ανά ομάδες των δυο-τριών παιδιών, όπως «Η Πριγκίπισσα της Αγάπης» κι ήταν όλες εξαιρετικές!

Η ιστορία των Ιπποτών εντυπωσίασε τα παιδιά κι ήθελαν να μάθουν πληροφορίες γι’ αυτούς. Φτιάξαμε τις ασπίδες τους, διαλέγοντας ο καθένας το δικό του οικόσημα, όπως: «καρδιά», «αστέρι», «λουλούδι» κ.α. και υποδυθήκαμε  τους γενναίους Ιππότες! 

 

Όμως, πώς θα είναι η στολή του Ιπποτών μας; Τι χρώμα και τι οικόσημα θα έχει πάνω; Πώς θα είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους; Κι η φωνή τους; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν μέσω της αξιοποίησης του VOKI,  του Web 2.0 εργαλείου δημιουργίας ψηφιακών χαρακτήρων που μιλούν (avatar). Χρησιμοποιώντας δωρεάν τη διαδικτυακή υπηρεσία μέσω του διαδραστικού μας πίνακα, τα παιδιά επέλεξαν από το ψηφιακό αποθετήριο του voki τον χαρακτήρα του Ιππότη, διαμόρφωσαν το avatar επιλέγοντας τα ρούχα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κ.α., επέλεξαν το φόντο της αρεσκείας τους και του πρόσθεσαν φωνή με ηχογράφηση. Δημιουργία και διασκέδαση μαζί!

 

Δεν έλειψαν και τα παιχνίδια, όπως το ‘sudoku’ με ιππότη, βασιλιά, πριγκίπισσα, ‘λαβύρινθοι’ όπου ο ιππότης έπρεπε να βρει τον δρόμο για να φτάσει στο κάστρο, ‘βρες το όμοιο’ με θέμα τις κορώνες του βασιλιά κ.α.

 

 

Κι επειδή το ταξίδι του δράκου στα κάστρα των χωρών μας έφτασε στο τέλος, ο δράκος έκανε το τελευταίο του ταξίδι και μας επιφύλαξε μια έκπληξη… ένα επιτραπέζιο παιχνίδι! Στόχος του παιχνιδιού ήταν να φτάσουμε από την ουρά του στο στόμα του, αλλά υπήρχαν και δοκιμασίες! Όποιος τύχαινε να σταματήσει σε ένα από τα έξι ειδικά τετραγωνάκια, έπρεπε να βρει από την καρτέλα αναφοράς σε ποια χώρα βρίσκεται το αντίστοιχο κάστρο και να βρει τη σωστή λέξη με το όνομα της χώρας!

 

 

Τέλος, ο δράκος έπρεπε να μας αποκαλύψει πού βρήκε το κάστρο της φιλίας… και μας το αποκάλυψε! Μα φυσικά στην τάξη μας! Γι’ αυτό, όλοι μαζί σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τα τείχη του κάστρου με τις ζωγραφιές μας, καθώς και τις σημαίες του με τα δικά μας σύμβολα: καρδιές, άστρα, φατσούλες χαρούμενες, ουράνια τόξα κ.α.

 

  

  

 

Το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ αποτέλεσε το σκηνικό της καλοκαιρινής μας γιορτής λήξης!

Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2019

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός

για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο

Bravo Schools

 τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό

για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους

στον οποίο καταγράφονται οι προτάσεις των μαθητών για

 τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 

 Ψηφίστε

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/35o-nhpiagwgeio-a8hnwn.250.html  

 Διάρκεια ψηφοφορίας από 20/5 έως 30/5

Η γνώμη σας έχει αξία!

 Το  Bravo Schools αναπτύσσεται από το QualtyNet Foundation και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας in action for a better world

Παρουσίαση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Καθώς πλησιάζει η μέρα της παρουσίασης του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων,  οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στο σχολείο μας. Συζητήσαμε στην παρεούλα τι θέλαμε να παρουσιάσουμε εκεί σε όλα τα σχολεία που θα μας παρακολουθούσαν και αποφασίσαμε να οπτικοποιήσουμε με ένα μικρό δρώμενο: την αφίσα που είχαμε φτιάξει για να στείλουμε στην έκθεση!

Οι «Ντετέκτιβ των Αγαλμάτων», λοιπόν, θα ζωντάνευαν στην σκηνή της Τεχνόπολης! Ψάξαμε για τα ίχνη των ζώων στο διαδίκτυο και τα εκτυπώσαμε. Παίξαμε με αυτά και ξεχωρίσαμε σε ομάδες ποια ίχνη ανήκουν στο κάθε ζώο. Επίσης κατασκευάσαμε μεγεθυντικούς φακούς, απαραίτητο εργαλείο για κάθε ντετέκτιβ!

   

Οι πρόβες για το δρώμενό μας ήταν πολλές και ανυπομονούσαμε να έρθει η μέρα να το παρουσιάσουμε στην Τεχνόπολη. Μάλιστα είχαμε κυκλώσει με κόκκινο μαρκαδόρο στο ημερολόγιο της τάξης μας την ημερομηνία 23-5-2019 που θα γινόταν η παρουσίαση, ώστε να μετράμε πόσες μέρες απομένουν μέχρι τότε. Κάναμε πρόβες μέσα στην τάξη, αλλά και έξω στην αυλή.

        

    

Γρήγορα και δημιουργικά κύλησε ο καιρός και έφτασε επιτέλους η μέρα της παρουσίασης στην Τεχνόπολη που περιμέναμε με τόση ανυπομονησία. Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε για την Τεχνόπολη με το πούλμαν που μας παρείχε ο Δήμος Αθηναίων για αυτή την μετακίνησή μας. Χαμογελαστοί ποζάρουμε περιμένοντας το πούλμαν.

Και να’ μαστε στην Τεχνόπολη, έξω από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84.

     

Στην συνέχεια , κατευθυνθήκαμε στον χώρο παρουσίασης , όπου συναντήσαμε πολλά σχολεία που θα παρουσίαζαν κι αυτά τη δουλειά τους. Καθίσαμε στις θέσεις μας και παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των άλλων παιδιών, μέχρι να έρθει η δική μας σειρά για τη δική μας παράσταση.

     

‘Εφτασε κι η σειρά μας! Περιμέναμε να ξεκινήσει η μουσική και αρχίσαμε! Η σκηνή της Τεχνόπολης ήταν όλη δική μας… Οι Ντετέκτιβ έφτασαν με το πούλμαν στο Μουσείο κι εκεί έψαχναν τα ίχνη των ζώων που ήταν αγάλματα, όπως η κουκουβάγια, το λιοντάρι, το σκυλί, το άλογο και το μυθικό τέρας, τη μέδουσα. Όταν τα εντόπισαν και σταμάτησε η μουσική, τα παιδιά είπαν δυνατά τα λόγια που είχαμε γράψει στην αφίσα. Στο τέλος, μια μαθήτρια πήρε το λόγο και θύμισε στα παιδιά πως αγάλματα δεν υπάρχουν μόνο στα μουσεία αλλά και στο δρόμο, όπως αυτό της Μελίνας Μερκούρη.  Υπό το ρυθμό του ταμπουρίνου τέσσερις μαθητές ήρθαν μπροστά στη σκηνή, κρατώντας ο καθένας μια φωτογραφία και αποκάλυψη… γυρνώντας τις φωτογραφίες αποκαλύφθηκε η φράση: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα! Το δυνατό χειροκρότημα που λάβαμε στο τέλος από όσους μας παρακολούθησαν, μας γέμισε χαρά και περηφάνεια!

    

Αφού τελείωσαν οι παρουσιάσεις όλων των σχολείων, ήταν ώρα να επισκεφτούμε τον χώρο της έκθεσης.Εκεί θα θαυμάζαμε τα εκθέματα που είχαν στείλει τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και τα δικά μας: την αφίσα , το πόστερ και την εφημερίδα μας, που με τόσο κόπο και χαρά είχαμε φτιάξει κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

     

    

Η έκθεση της Τεχνόπολης μας άρεσε και νιώσαμε περήφανοι για τα δικά μας εκθέματα που τα εντοπίσαμε αμέσως στον χώρο,αλλά παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον και τις δουλειές των υπόλοιπων σχολείων.

Μετά,  ήρθε η ώρα του φαγητού μας. Απολαύσαμε το πρόγευμα μας στον ήλιο κάνοντας πικ-νικ και δεν ξεχάσαμε να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στους κάδους ανακύκλωσης που ήταν τοποθετημένοι παντού μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

  

Δεν θα μπορούσε να τελειώσει πιο όμορφα η εκδρομή μας στην Τεχνόπολη, παρά με λίγο παιχνίδι στην παιδική χαρά, όση ώρα περιμέναμε να έρθει να μας παραλάβει το πούλμαν.

  

Γεμάτοι χαμόγελα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες από την επίσκεψή μας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, επιστρέψαμε στο σχολείο μας!

Παιχνίδια στην αυλή

Έχει πιάσει για τα καλά η Άνοιξη κι εμείς δεν κρατιόμαστε πολύ εντός της τάξης! Ώρα για… παιχνίδια στην αυλή!

Αρχικά, βγάζουμε τη μπασκέτα μας και αρχίζουμε τις βολές! Στη συνέχεια, βγάζουμε επιδαπέδια παιχνίδια,  όπως κοντάρια, στεφάνια, τουβλάκια και ξεκινάμε τις δοκιμασίες: ποιος θα περάσει από τα εμπόδια χωρίς να τα ρίξει, ποιος θα περάσει πηδώντας απέναντι χωρίς να πατήσει τις λωρίδες, ποιος θα περάσει από το τούνελ που φτιάξαμε κ.α. Είναι τόσο διασκεδαστικά τα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας!

 

  

 

Πασχαλινές δημιουργίες

Το Πάσχα φτάνει και η γιορτινή ατμόσφαιρα κυριαρχεί στο νηπιαγωγείο μας! «Λαγουδάκια», «αβγά» και «κοτοπουλάκια» είναι οι προτάσεις των παιδιών για τις κατασκευές μας και οι δουλειές μας ξεκινούν! Ευκαιρία να εξοικειωθούν τα παιδιά με διαφορετικές  καλλιτεχνικές τεχνικές!

Πρώτα φτιάχνουμε τις πασχαλινές μας κάρτες με την τεχνική του πουαντιγισμού καιτη χρήση μπατονέτας. Προσθέτουμε στα λαγουδάκια μας αυτιά, κοιλίτσα, μουστάκια και γράφουμε «Καλό Πάσχα!». Κολλάμε σε κάθε κάρτα και ένα χαρτί με την ευχή στις γλώσσες μας!

 

 

Συνεχίζουμε με την τεχνική του πουαντιγισμού, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε μανταλάκι και πομ πομ που το βουτάμε στην τέμπερα και χρωματίζουμε το λαγουδάκι ή το αβγό μας. Μετά κόβουμε το αβγό μας στη μέση και κολλάμε το μικρό κοτοπουλάκι, ενώ στα λαγουδάκια κολλάμε ένα καρότο.

 

 

 

Αν κάτι περιμένουν περισσότερο τα παιδιά είναι οι πασχαλινές λιχουδιές! Γι’ αυτό φτιάξαμε τα πιο ωραία και χαρούμενα καλαθάκια: κοτοπουλάκια! Τους κολλήσαμε ματάκια, ράμφος, φτερά και τα γεμίσαμε με γλυκίσματα!

 

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, φτιάχνουμε λαμπάδες στο σχολείο μας. Τις ντύσαμε με τσόχα και κάθε παιδί διάλεξε με τι υλικά θέλει να στολίσει τη λαμπάδα του: αβγουλάκια, λουλουδάκια, κορδέλες, ξύλινες πασχαλίτσες ή παπάκια… Είναι όλες μοναδικές και εντυπωσιακές!

 

Ήρθε η ώρα να στολίσουμε τα παράθυρα της τάξης μας και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε λαγουδάκια και αβγά με την τεχνική του βιτρώ! Τα παιδιά κόλλησαν μικρά χαρτάκια γκοφρέ μέσα στο περίγραμμα του λαγού και του αβγού, τα πλαστικοποιήσαμε κι έτοιμα! «Καλό Πάσχα» ευχόμαστε σε όλους όσους περνούν μπροστά από το σχολείο μας!

 

 

Φυσικά, τα πιο ωραία είναι τα αυθόρμητα, και τα λαγουδάκια που έφτιαχναν όλες αυτές τις ημέρες τα παιδιά στη γωνιά των κατασκευών είναι τα καλύτερα!

 

Κι επειδή παίζοντας μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο, παίξαμε πολλά παιχνίδια μαθηματικών: βάλαμε τα κόκκινα αβγουλάκια στη σειρά από το ένα ως το δέκα, λύσαμε sudoku με λαγουδάκια και αβγά, βρήκαμε στη σωστή διαδρομή για να φτάσει το λαγουδάκι στα αβγά του, στολίσαμε τα αβγά με γεωμετρικά σχήματα και μετρήσαμε πόσες μπάλες τρώει ο φαταούλας λαγός!

 

 

 

Καλό Πάσχα με Υγεία σε Όλους!

Για δοντάκια άσπρα και γερά…

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας ο προγραμματισμένος προληπτικός και εμβολιαστικός έλεγχος από επισκέπτες υγείας του Κέντρου Υγείας Αθήνας και ΤΟΜΥ 1ης ΥΠΕ Αττικής (εγκεκριμένος από το Υπουργείο Υγείας). Στην ομάδα των επισκεπτών υγείας συμμετείχε και η κυρία οδοντίατρος, η οποία μας εξήγησε με επιστημονικά αλλά απλά λόγια γιατί πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας και με ποιους τρόπους.

 

Μας έδειξε πώς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποιες τροφές είναι κατάλληλες για να έχουμε δοντάκια πάντα υγιή και αστραφτερά χαμόγελα.

Με αφορμή την επίσκεψη της οδοντιάτρου, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την υγιεινή των δοντιών και να διαβάσουμε βιβλία σχετικά με το θέμα από τη βιβλιοθήκη μας. Ενημερωθήκαμε από βιβλία γνώσεων, μάθαμε για τα μικρόβια όπως ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα και διασκεδάσαμε με την ιστορία της Δόνας Τερηδόνας.

 

Και για να μην ξεχάσουμε τους κανόνες για τη σωστή διατροφή που χρειάζονται τα δοντάκια μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια αφίσα. Χωρισμένοι σε δυο ομάδες, κολλήσαμε σε ένα χάρτινο δοντάκι όλες τις υγιεινές τροφές που βρήκαμε από διαφημιστικά φυλλάδια των σούπερ μάρκετ και σε ένα άλλο όλες τις ανθυγιεινές.

  

Έτοιμα τα δοντάκια μας! Σίγουρα μόνο το ένα χαμογελά αστραφτερό!

Έπειτα γράψαμε ένα δικό μας ποίημα με τίτλο: «Για δοντάκια άσπρα και γερά». Τα παιδιά υπαγόρευαν το κείμενο και οι νηπιαγωγοί το έγραψαν στον υπολογιστή αλλά άφησαν ορισμένα κενά για να συμπληρωθούν από τα ίδια τα παιδιά!

  

Ιδού η αφίσα μας για την υγιεινή των δοντιών! Θα την αναρτήσουμε στο παράθυρο της τάξης μας για να ενημερώνεται και η ευρύτερη κοινότητα.

Η παραπάνω ομαδική κατασκευή ενέπνευσε ορισμένους μαθητές που έφτιαξαν τα δικά τους δοντάκια κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων στη γωνιά των κατασκευών.

 

Τέλος, όλα τα παιδιά πήραν στο σπίτι το Ημερολόγιο βουρτσίσματος με την υπόσχεση πως θα το συμπληρώνουν κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, και όταν τελειώσει ο μήνας θα το φέρουν στο σχολείο για να δούμε τα αποτελέσματα!