Ανακύκλωση (7)-Η αειφορία μας ενώνει

Έχοντας ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης μας για την ανακύκλωση, ήρθε η ώρα να μεταδώσουμε το μήνυμά μας και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα. Έτσι, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το συστεγαζόμενο 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και συγκεκριμένα τα παιδιά της Ε’ κα της ΣΤ’ τάξης , γιατί μάθαμε πως υλοποιούν το πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία” που εστιάζεται στο ζήτημα της  κλιματικής αλλαγής. Ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις κι εμπειρίες!

Η μεγάλη μέρα που με τόση χαρά περίμεναν τα νήπια έφτασε! Πήραμε μαζί μας τα ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση που είχαμε φτιάξει και ξεκινήσαμε για το “μεγάλο σχολείο”!

Τα παιδιά του δημοτικού κι οι δάσκαλοί τους μας υποδέχτηκαν με το πιο ζεστό χαμόγελο και από την πρώτη στιγμή η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική!

Κι ακόμη καλύτερα νιώσαμε όλοι όταν αρχίσαμε να λέμε τις “καλημέρες” μεταξύ μας με τους πιο ευφάνταστους τρόπους. Κάθε φορά ένα παιδί-μικρό ή μεγάλο-έλεγε την “καλημέρα” με τον δικό του, μοναδικό τρόπο κι όλοι μαζί επαναλαμβάναμε την “καλημέρα” του. Πραγματικά, πολύ διασκεδαστικό το ξεκίνημα της κουβέντας μας!

  

Στη συνέχεια οι φίλοι μας του δημοτικού, μας εξήγησαν με απλά λόγια τι σημαίνει “κλιματική αλλαγή”, μας μίλησαν για τις ακτίνες του ήλιου και για το πώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται, και συμφωνήσαμε πως είναι ευθύνη όλων μας  να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, δείξαμε στους φίλους μας το φυλλάδιό μας και τους διαβάσαμε τι επιτρέπεται να πετάμε στον μπλε κάδο και τι όχι, ενώ τους επιστήσαμε την προσοχή στο να ξεπλένουν πρώτα τα κουτιά πριν τα πετάξουν και να τα διπλώνουν. Τους μιλήσαμε για την εμπειρία μας με τον μπλε κάδο που έφερε ο Δήμος Αθηναίων έξω από το σχολείο μας, μετά από αίτημά μας, και τους χαρίσαμε τα φυλλάδιά μας για μας θυμούνται.

 

Αλλά και τα παιδιά του δημοτικού είχαν ετοιμάσει κάτι για εμάς! Μας χάρισαν την αφίσα που είχαν φτιάξει για το πρόγραμμά τους με σύνθημα “Η κλιματική αλλαγή οργιάζει, κι εσύ λες άνθρωπε όλο δε σε νοιάζει!”, καθώς και σελιδοδείκτες με θέμα την κλιματική αλλαγή. Κάθε σελιδοδείκτης ήταν φτιαγμένος από τα παιδιά κι είχε πάνω του γραμμένο ένα σύνθημα, όπως “Σώστε τη Γη, δεν έχουμε άλλο σπίτι”, “Μια Γη, μια ευκαιρία”, “Σώστε τον πλανήτη” κ.α.

 

Τα χαμόγελά μας κατά την επιστροφή στην τάξη αποδεικνύουν την ικανοποίησή μας από την επίσκεψή μας στο δημοτικό! Γνωριστήκαμε με τους μεγάλους μας φίλους, ανταλλάξαμε γνώσεις κι εμπειρίες και συνειδητοποιήσαμε πως μας απασχολεί το ίδιο θέμα: η προστασία του περιβάλλοντος!

Θα θυμόμαστε αυτή την επίσκεψη γιατί έχουμε τους σελιδοδείκτες των φίλων μας, αλλά και την αφίσα τους αναρτημένη στην τάξη μας!