Προετοιμασία για την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”, όπου συμμετέχει το νηπιαγωγείο μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε οργανώσει μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Επειδή πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης, αρχίσαμε να οργανώνουμε την εκδρομή μας στο Μουσείο, η οποία μας είχε ήδη συναρπάσει πολύ! Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ρωτούσαν πότε θα πάμε στο Μουσείο και ανυπομονούσαν γι΄αυτή την επίσκεψη! Έτσι από νωρίς έφερναν στο σχολείο βιβλία που είχαν σχέση με τη μυθολογία και τους Θεούς του Ολύμπου, τα αγάλματα, καθώς και με τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και εμπλουτίζαμε με αυτά τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας! Διαβάσαμε με μεγάλη λαχτάρα και ενθουσιασμό για τα μυθικά τέρατα και ζώα και φυσικά για τους θρυλικούς μύθους του Ηρακλή και του Περσέα που μας έκαναν πραγματικά μεγάλη εντύπωση.

 Στην πορεία, επικεντρωθήκαμε στα αγάλματα που θα βλέπαμε κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν κυρίως αγάλματα από ζωάκια της αρχαιότητας που ήταν σημαντικά για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και μυθικά ζώα που δεν υπήρξαν ποτέ. Εκτυπώσαμε τα αγάλματα ζώων που μας άρεσαν και θέλαμε να δούμε στην επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης και τις  επεξεργαστήκαμε  στην παρεούλα. Μιλήσαμε για το μοσχαράκι,το σκυλί,  την κουκουβάγια και τα υπόλοιπα αγάλματα, μάθαμε πως είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και πόσο χρόνο αφιέρωσε ο γλύπτης να τα δημιουργήσει. Επίσης συζητήσαμε για την σημασία που είχαν τα αγάλματα στην αρχαιότητα, αλλά και για την τωρινή τους φύλαξη και έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μα και την συντήρηση τους. “Σώζονται αναλλοίωτα στο χρόνο;”,  “Τα αγάλματα που θα δούμε και θα θαυμάσουμε είναι τα ίδια που υπήρχαν στην αρχαιότητα;”, “Πώς τα ανακαλύψαμε;” Αυτά και περισσότερα ερωτήματα μας γεννήθηκαν, τα καταγράψαμε να μην τα ξεχάσουμε  και συμφωνήσαμε πως  οι απορίες μας θα λυθούν κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο όπου θα ρωτήσουμε την κυρία που θα μας υποδεχτεί εκεί και θα μας ξεναγήσει στο χώρο του Μουσείου.

Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε τις εικόνες των αγαλμάτων σε μια παρουσίαση της επίσκεψή μας μέσω της ψηφιακής εφαρμογής prezi. Η παρουσίασή μας βρίσκεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://prezi.com/view/TLvq5O2PY4dlGvXjN0ed/

 

Έπειτα, μπήκαμε στην ιστοσελίδα σελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης και περιηγηθήκαμε εκεί μέσω του διαδραστικού μας πίνακα. Κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα διάφορο εκπαιδευτικό υλικό, όπως το ενημερωτικό φυλλάδιο “Στα ίχνη των ζώων στο Μουσείο Ακρόπολης, που ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό

ANIMALS_Greek_side1 ANIMALS_Greek_side2

Μέχρι να έρθει  η μεγάλη μέρα της επίσκεψης στο Μουσείο, εξασκήσαμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας  με τα αγάλματα των ζώων. Φανταστήκαμε πού θα μπορούσαν να ζουν τα ζώα και τα ζωγραφίσαμε. Έτσι, “η κουκουβάγια θα ζούσε σε ένα δέντρο” ή “μαζί με τη θεά Αθηνά”, “το σκυλάκι θα έβγαζε βόλτα στο πάρκο ένα κοριτσάκι”

  

 

Επειδή η θεά Αθηνά είναι από τους αγαπημένους μας θεούς, παίξαμε παζλ με έναν αμφορέα που την απεικονίζεται. “Λέτε να δούμε τον αμφορέα αυτόν στο Μουσείο;”

   

Δραματοποιήσαμε τον μύθο της Μέδουσας που μας εντυπωσίασε και παίξαμε διασκεδάζοντας στην αυλή. Όποιος φορά το καπέλο της Μέδουσας  προσπαθεί να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια για να τους πετρώσει. Όποιον καταφέρει να  πετρώσει, γίνεται αυτός η Μέδουσα! Ήταν πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι!

Εκτός από την αυλή, παίξαμε παιχνίδια και στον υπολογιστή μας. Εντοπίσαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως το “Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο” και ο καθένας χρωμάτισε το άγαλμα  διαφορετικά. Για περισσότερη εξάσκηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

     

Τέλος, συζητήσαμε για δύο καινούρια αγάλματα, που θα συναντούσαμε στη διαδρομή μας μετά την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το ένα είναι του Στρατηγού Μακρυγιάννη, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το άλλο της Μελίνας Μερκούρη , που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό του Ολυμπίου Διός, όπου θα μας περίμενε το πούλμαν για την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο. Είδαμε τις εικόνες αυτών των αγαλμάτων, μάθαμε πληροφορίες για αυτές τις δύο σημαντικές προσωπικότητες και τι προσέφεραν ιστορικά στον τόπο μας. Συζητήσαμε από τι υλικό είναι φτιαγμένα τα αγάλματα, το χρώμα τους και πόσο σημαντικό είναι να τα προσέχουμε γιατί ανήκουν σε όλους μας και πόσο στενοχωριόμαστε όταν βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να μην σέβονται την δημόσια περιουσία και να την καταστρέφουν με διάφορους τρόπους. Θαυμάσαμε τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και την Μελίνα Μερκούρη από φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Μας εντυπωσίασαν οι ιστορίες που διαβάσαμε γι’ αυτούς και τα περισσότερα παιδιά εξέφρασαν την ευχή του πόσο θα ήθελαν να ζουν αυτοί οι άνθρωποι και να τους γνώριζαν από κοντά!

Ολοκληρώνοντας την προετοιμασία μας, διασκεδάσαμε μαθαίνοντας το τραγούδι “Οι άθλοι του Ηρακλέους” από το Χάρτινο Καράβι του Νότη Μαυρουδή και χορέψαμε στον γρήγορο ρυθμό του!

Η επίσκεψη μας στο Μουσείο της Ακρόπολης πλησίαζε και την περιμέναμε με μεγάλη προσμονή, χαρά  και ανυπομονησία!

Τα ζώα των πάγων

Σε αντίθεση με τα ζωάκια που δεν αντέχουν τον χειμώνα και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, υπάρχουν και τα ζωάκια που ζουν στους πάγους. Αφού διαβάσαμε βιβλία και μάθαμε ποια ζωάκια είναι αυτά, θελήσαμε να δούμε πραγματικές εικόνες τους στο διαδίκτυο. Μας έκανε τόση εντύπωση η ζωή στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο! Έχει τόσο πολύ πάγο, χιόνι και παγόβουνα! Είδαμε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Αρκτική και την Ανταρκτική , τα ζώα που ζουν εκεί και με τι τρέφονται.

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε αρχικά με τις φώκιες… Παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι, όπου μεταμορφωθήκαμε σε φώκιες που θέλουν να φτάσουν στην μπάλα τους πηδώντας σε κομμάτια πάγου, προσέχοντας μην πέσουμε στη θάλασσα, φυσικά με τη συνοδεία ρυθμικής μουσικής!

     

Και με διαφορετικό μοτίβο στους “πάγους” για να εξασκήσουμε το  δεξί και αριστερό…

     

Μας ενθουσίασε το παιχνίδι και περιμέναμε εναγωνίως να έρθει η σειρά μας για να παίξουμε τις φώκιες στους πάγους! Στη συνέχεια, φτιάξαμε μια χειροτεχνία με φώκιες για να την κρεμάσουμε στην τάξη μας. Χρωματίσαμε τις φώκιες, τις κόψαμε, κόψαμε επίσης τις μπαλίτσες τους  και τις κολλήσαμε σε χαρτόνι. Δεν ξεχάσαμε να γράψουμε και τη λεξούλα “Φώκια”.

          

Τέλος παίξαμε με το γράμμα Φ , το αρχικό γράμμα της φώκιας. Το σχεδιάσαμε με χαρτοταινία στην παρεούλα, το “περπατήσαμε” με τα πόδια μας, με αυτοκινητάκια και το γράψαμε σε καπάκια από μπουκάλια, παίζοντας ένα παιχνίδι ταχύτητας.

      

Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι με δύο ζάρια,όπου αντιστοιχούσαμε την εικόνα με τη σωστή λέξη, σύμφωνα με έναν πίνακα αναφοράς που είχαμε φτιάξει με τα πολικά ζώα. Ρίχναμε το ζάρι με την εικόνα πρώτα και μετά βρίσκαμε στο άλλο ζάρι την σωστή λέξη. Και το αντίθετο, δηλαδή στην αρχή ρίχναμε το ζάρι με την λέξη και προσπαθούσαμε να βρούμε στο άλλο ζάρι τη σωστή εικόνα! Μας άρεσε πολύ το παιχνίδι με τα ζάρια και ανυπομονούσαμε να έρθει η σειρά μας για να παίξουμε!

      

Συνεχίσαμε με τους αγαπημένους μας πιγκουίνους… Κόψαμε πολλά ψαράκια και έναν πιγκουίνο και του αφήσαμε ανοιχτό το στόμα! Στην παρεούλα λοιπόν, παίξαμε όλοι μαζί το παιχνίδι “Πόσα ψάρια θα φάει ο πιγκουίνος;”. Ρίχναμε το ζάρι και ταΐζαμε τον πιγκουίνο μας με τα αντίστοιχα ψαράκια που θα μας τύχαιναν. Διασκεδάσαμε τόσο πολύ!

   

Μετά, γίναμε εμείς οι ίδιοι πιγκουίνοι! Φουσκώσαμε μπαλόνια και τα βάλαμε στα πόδια μας και παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι περπατώντας όπως οι πιγκουίνοι! Ήταν τόσο αστείο!  Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και έπρεπε να μαζέψουμε στο καλαθάκι μας όσα περισσότερα ψαράκια μπορούσαμε, χωρίς να σπάσει το μπαλόνι μας φυσικά! Η ομάδα που είχε μαζέψει τα περισσότερα ψαράκια, ήταν η νικήτρια!

      

Μας ενθουσίασε το περπάτημα των πιγκουίνων και αποφασίσαμε να το μιμηθούμε ξανά παίζοντας στην αυλή…αφού μας έσπασαν κάμποσα μπαλόνια, το χαρήκαμε πραγματικά!

     

Σειρά είχε μια χειροτεχνία για να στολιστεί η τάξη μας! Μα τι άλλο, εκτός από πολλά όμορφα πιγκουινάκια; Ξεκινήσαμε να κόβουμε γλασέ χαρτάκια σε άσπρο και μαύρο χρώμα και μετά τα κολλήσαμε στα εκτυπωμένα σχέδια πιγκουίνων που είχαμε μπροστά μας! Στο τέλος προσθέσαμε πορτοκαλί μυτούλες και γράψαμε “Μου αρέσουν τα ψάρια”.  Με μεγάλο χαμόγελο δημιουργήσαμε τα υπέροχα έργα μας!

    

    

Παρότι μιλούσαμε για τους πάγους και τα ζωάκια που ζουν εκεί, τα χαμόγελά μας καθημερινά με τόσες δραστηριότητες ζέσταιναν την τάξη!

Τα ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη!

Ο χειμώνας έξω είναι βαρύς και εμείς δεν μπορούμε να μην το συζητήσουμε στο σχολείο μας , γιατί όλοι ντυνόμαστε ζεστά και θέλουμε να καθόμαστε δίπλα στο καλοριφέρ. Τα ζωάκια του δάσους άραγε πώς αντέχουν με τόσο κρύο; Διαβάσαμε το παραμύθι “Το κρύο δεν αντέχω για ύπνο αμέσως πέφτω” για να δούμε τι συμβαίνει στο δάσος και στο σχολείο των ζώων όταν έρχεται ο χειμώνας…

Μάθαμε ότι κάποια ζωάκια του δάσους πέφτουν σε χειμερία νάρκη, έναν βαρύ ύπνο που διαρκεί όλο τον χειμώνα για να αντέξουν τη βαρυχειμωνιά και ξυπνούν όταν έρχεται η άνοιξη! Γράψαμε ποια ζωάκια είναι αυτά στον πίνακά μας και τα είδαμε σε εικόνες.

Μας τράβηξε αμέσως την προσοχή το θέμα της χειμερίας νάρκης και τα παιδιά ζήτησαν να δούμε στον υπολογιστή αυτά τα ζωάκια. Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν παρακολουθήσαμε στον διαδραστικό πίνακα εκπαιδευτικά βίντεο για την αρκούδα, το φίδι, τον σκίουρο, το ποντίκι , την νυχτερίδα και τα υπόλοιπα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, καθώς είδαμε και τις φωλιές τους.

Μας άρεσαν πολύ τα βίντεο και στη συνέχεια παίξαμε στην παρεούλα το παιχνίδι “Σωστό – Λάθος” με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, να δούμε αν τα θυμόμαστε όλα! Δύο παιδιά έπαιζαν σε κάθε γύρο. Η δασκάλα είχε την καρτέλα με τις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τα παιδιά που έπαιζαν θα έπρεπε να σηκώσουν τη σωστή ταμπέλα. Δηλαδή το Σωστό ή το Λάθος. Μας ενθουσίασε το παιχνίδι! Και φυσικά δεν κάναμε ποτέ λάθος! Όλοι απαντήσαμε σωστά στις ερωτήσεις του παιχνιδιού!

               

Συνεχίσαμε με το γλωσσικό παιχνίδι “Κοιμάται κοιμάται;…” , όπως το γνωστό “πετάει πετάει;…” , όπου η δασκάλα έκανε γρήγορες ερωτήσεις για τα ζωάκια αν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ή όχι , και θα έπρεπε γρήγορα τα παιδιά να απαντήσουν σωστά! Γελάσαμε πολύ με το γλωσσικό παιχνίδι γιατί μας μπέρδεψε λίγο και υποσχεθήκαμε να το ξαναπαίξουμε αργότερα.

Αργότερα, φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς για να θυμόμαστε ποια ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη και  αντιστοιχίζαμε τη σωστή λέξη με τη σωστή εικόνα  του πίνακα. Τέλος την κολλούσαμε στον πίνακα με τα ζωάκια.

       

 

 

 

 

 

Τα παιχνίδια στην παρεούλα δεν τελείωσαν εδώ… Παίξαμε κι ένα παιχνίδι Μαθηματικών. Ο κανόνας ήταν ο εξής:  ένα παιδί έλεγε έναν αριθμό και τα παιδιά που έπαιζαν (δύο κάθε φορά) , προσπαθούσαν να βάλουν τόσες αρκουδίτσες στη φωλιά τους, όσες ήταν ο αριθμός! Ο σωστός και πιο γρήγορος παίχτης , κέρδιζε!

          

Ώρα για λίγο τραγούδι όμως, γιατί κουραστήκαμε πολύ και θέλαμε να χαλαρώσουμε… Μάθαμε την “Αρκούδα καφέ” από την Λιλιπούπολη και την δραματοποιήσαμε. Και φυσικά το παιχνιδοτράγουδο “Θα πάω για αρκούδες” το οποίο μας ξετρέλανε και θέλαμε να το παίζουμε συνέχεια και τις επόμενες μέρες!

        

Συνεχίσαμε με μια όμορφη εργασία που θα βάζαμε στους φακέλους μας! Χρωματίσαμε μια αρκούδα που κοιμάται, την κόψαμε και την βάλαμε στη φωλιά της .Με  άσπρη τέμπερα και μπατονέτες βάλαμε χιόνι γιατί στο δάσος τον χειμώνα χιονίζει και τέλος φανταστήκαμε τι μπορεί να ονειρεύεται καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπου πέφτει σε χειμερία νάρκη! Να οι δημιουργίες μας! Δεν είναι υπέροχες όλες;

           

             

 

 

Τρώω υγιεινά , τρέφομαι σωστά!

Με αφορμή το υγιεινό πρωινό γεύμα των παιδιών που μας εξασφαλίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την υγιεινή διατροφή! Αρχικά συζητήσαμε για το ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες ανθυγιεινές και καταγράψαμε τις ιδέες των παιδιών στον πίνακα μας.

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι ομαδοποίησης σε υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές στην παρεούλα, για να εμπεδώσουμε τις γνώσεις μας και να διασκεδάσουμε! Σε δύο πίνακες με διαφορετικά χρώματα, κολλούσαμε τις τροφές που ήταν υγιεινές και ανθυγιεινές αντίστοιχα. Ήδη το θέμα της Διατροφής μας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και μέσα από παιχνίδια μας φαίνεται πολύ διασκεδαστικό!

       

Συμφωνήσαμε στο πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας τα φρούτα και τα λαχανικά και πρέπει να τα εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας! Ξεχωρίσαμε τα φρούτα από τα λαχανικά με τα παιχνίδια από το μπακάλικό μας, και παίξαμε τους μανάβηδες! Κάναμε ταξινομήσεις από το μικρό στο μεγαλύτερο μέγεθος….

        

… παίξαμε με παζλ που έχουν θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά…

         

και παίξαμε ένα ομαδικό παιχνίδι σκυταλοδρομίας και ταξινόμησης φρούτων-λαχανικών που μας έκανε να γελάσουμε και μας έφερε πιο κοντά με τους φίλους μας! Ποια  ομάδα θα κατάφερνε να γεμίσει πρώτη το πιάτο της με φρούτα και λαχανικά άραγε;

Στη συνέχεια φτιάξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου, σημειώσαμε ποιο είναι το αγαπημένο μας φρούτο και στο τέλος μετρήσαμε τις προτιμήσεις των παιδιών της τάξης μας! Νικητής βγήκε το πορτοκάλι που ισοψήφησε με την μπανάνα!

       

Διασκεδάσαμε και χορέψαμε με το παιδικό τραγούδι “Φρούτα Φρούτ” και έγινε το αγαπημένο μας!

Την επόμενη μέρα συζητήσαμε για τις ομάδες των τροφών και τις ξεχωρίσαμε μαθαίνοντας για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Είδαμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, την βρήκαμε σε βιβλία και καταλήξαμε στο ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια τροφή στην πυραμίδα, τόσο πιο λίγο θα πρέπει να την καταναλώνουμε για να είμαστε γεροί και υγιείς. Τραγουδήσαμε το τραγούδι “Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της Διατροφής” που μας ενθουσίασε με τον ρυθμό του και μας διασκέδασε πολύ!

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ομαδικά και τη δική μας πυραμίδα της διατροφής και να την κρεμάσαμε στον τοίχο της τάξης μας , με σκοπό να μας υπενθυμίζει πως πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά. Αρχίσαμε αμέσως τη δουλειά… Βάψαμε κάθε κουτάκι , δηλαδή κάθε τροφική ομάδα με διαφορετικό χρώμα με πινέλα και τέμπερες.

        

Είχαμε βρει εικόνες διαφόρων τροφών από φυλλάδια διαφημιστικά του σούπερ μάρκετ και τις είχαμε κόψει.  Μέχρι να στεγνώσουν οι τέμπερες, συζητήσαμε ποιες τροφές θα κολλούσαμε στο κάθε κουτάκι. Στη βάση της πυραμίδας, στο μωβ κουτάκι, θα κολλήσαμε τους υδατάνθρακες και τα δημητριακά. Στο κίτρινο κουτάκι πιο πάνω τα λαχανικά, στο μπλε δίπλα τα φρούτα. Πιο πάνω στο γαλάζιο κουτάκι τα γαλακτοκομικά και στο πορτοκαλί δίπλα το κρέας, το κοτόπουλο , τα όσπρια και τα αβγά. Τέλος στο τελευταίο κουτάκι ψηλά που βάψαμε με ροζ χρώμα , τα λίπη και τα γλυκά! Ξεκινήσαμε να κολλάμε τις εικόνες των τροφών στην δική τους ομάδα, εκεί που ανήκουν , στο σωστό κουτάκι! Τα παιδιά το ονόμασαν “σπιτάκι”! Η κάθε εικόνα λοιπόν, στο σπιτάκι της!

        

Σιγά σιγά γέμισαν τα σπιτάκια και έτοιμη η πυραμίδα μας! Την κολλήσαμε στον τοίχο μας, αφού πρώτα γράψαμε τις ομάδες των τροφών για να τις διαβάζουν και οι γονείς μας το πρωί που μας φέρνουν στο σχολείο!

       

Στην παρεούλα παίξαμε ένα ομαδικό επιτραπέζιο παιχνίδι για να ξεχωρίσουμε για ακόμα μια φορά τις ομάδες των τροφών. Τα παιδιά με κλειστά μάτια , διάλεγαν στην τύχη μια εικόνα φαγητού και την τοποθετούσαν στη σωστή ομάδα! Ο νικητής κέρδιζε ένα δυνατό χειροκρότημα από όλους μας!

          

Τα παιχνίδια όμως στην παρεούλα μας, δεν τελείωσαν εδώ! ‘Ωρα για λίγα Μαθηματικά ακόμα… Μετρούσαμε πόσα φρούτα ή λαχανικά δείχνει η εικόνα και κυκλώναμε τον σωστό αριθμό!

       

Συνεχίσαμε να μιλάμε για την υγιεινή διατροφή, μαθαίνοντας και παίζοντας με αινίγματα,  τα οποία μας άρεσαν πολύ, μας έκαναν να μαντέψουμε τις  σωστές απαντήσεις και σκεφτήκαμε να τα πούμε και στους γονείς μας για να δούμε αν θα καταφέρουν κι εκείνοι να τα βρουν!

        

       

Αφού μάθαμε ένα σωρό καινούρια αινίγματα που σχετίζονται με τα φαγητά, παίξαμε με τις λέξεις. Προσπαθήσαμε να τις αντιστοιχήσουμε στην σωστή εικόνα. Ποιος  άραγε θα έβρισκε τις περισσότερες;

Για να κλείσει το θέμα της Υγιεινής Διατροφής που μας έμαθε τόσα πολλά και μας άρεσε τόσο πολύ, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα βιβλίο για να το βάλουμε στην βιβλιοθήκη της τάξης μας και να το ξεφυλλίζουμε στον ελεύθερο μας χρόνο. Αλλά τι βιβλίο θα χωρούσε όλα αυτά που μάθαμε για την Υγιεινή Διατροφή;…Ένα λεξικό!

Το Λεξικό της Υγιεινής Διατροφής! 

Στην παρεούλα βρήκαμε όλοι μαζί λεξούλες που αρχίζουν από κάθε γράμμα της αλφαβήτας… σε κάποια γράμματα βοήθησε η δασκάλα, αλλά στα περισσότερα γράμματα της αλφαβήτας τα παιδιά βρήκανε παραπάνω από μια λέξεις!

Στη συνέχεια στρωθήκαμε στη δουλειά… Ο καθένας διάλεξε από ένα γράμμα ή και περισσότερα που ήθελε να ζωγραφίσει σε χαρτί ώστε να εικονογραφήσουμε το λεξικό μας.

       

Μας πήρε ώρα, αλλά άξιζε η διαδικασία…Εικονογραφήσαμε τις λέξεις για το κάθε γράμμα της αλφαβήτας,  τις γράψαμε, χρωματίσαμε και το εξώφυλλο και… έτοιμο το λεξικό μας!

Το ξεφυλλίζουμε κάθε μέρα, κι είμαστε περήφανοι για το έργο μας!

           

 

Μια βόλτα με τον… Bo στη γειτονιά μας

Φέτος, για πρώτη φορά αποφασίσαμε να συμμετέχουμε (δείτε το βίντεο συμμετοχής μας 35nip) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνεται για το έτος 2019 από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης με τίτλο WRO Hellas  και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: “Μια βόλτα στην πόλη μου” και προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατασκευή μιας επιδαπέδιας πίστας, φτιαγμένη με υλικά της αρεσκείας μας που να απεικονίζει με τρισδιάστατο τρόπο την πόλη μας. Στην μακέτα θα πρέπει να μετακινείται ένα επιδαπέδιο ρομπότ σύμφωνα με τις εντολές που θα του δίνουν τα παιδιά ώστε να παρουσιάζονται τα αξιοθέατα της πόλης μας. Και πρωταγωνιστής της δράσης το ρομποτάκι της τάξης μας, ο  Botley The Coding Robot ή αλλιώς Bo!

Πρώτα τα παιδιά γνώρισαν τον Bo και εξοικειώθηκαν με τη δημιουργία εντολών ελέγχου και κατεύθυνσης, καθοδηγώντας το ρομποτάκι να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στην τάξη, όπως να παραδώσει ένα μολύβι σε μια συμμαθήτριά τους που κάθεται στο αριστερό παγκάκι…

 

Ή να φτάσει ο Bo στο τετράγωνο με το σχήμα τριγώνου ή ρόμβου πάνω στην πίστα με τα σχήματα που στήσαμε!

Αρχικά, έφτιαχναν τον κώδικα με τις κάρτες που έχουν πάνω βέλη κατεύθυνσης, βάζοντας τις κάρτες στη σειρά, έπειτα πληκτρολογούσαν στο τηλεχειριστήριο τον κώδικα και πατώντας το κουμπί “Go” , το ρομποτάκι εκτελούσε τις εντολές με τις οποίες τον είχαν προγραμματίσει τα παιδιά! Μάλιστα, τη διαδικασία των εντολών τη μετέφεραν και στο χαρτί, ζωγραφίζοντας τη διαδρομή που έπρεπε να διανύσει ο Bo για να φτάσει στο σημείο που ήθελε το κάθε παιδί

 

Και φυσικά για να φτιάξουμε τη μακέτα με την πόλη μας, έπρεπε να τη γνωρίσουμε πρώτα. Πρώτα περιηγηθήκαμε εικονικά, μέσω εφαρμογών του διαδικτύου και εντοπίσαμε σημαντικά μνημεία, όπως το άγαλμα του Ίκαρου στην πλατεία Καραϊσκάκη και κτίρια, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων.  Στη συνέχεια αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύντομο περίπατο στη γειτονιά μας και να παρατηρήσουμε από κοντά τα κτίρια, τους δρόμους κ.α. ώστε να τα αναπαραστήσουμε στη συνέχεια στη μακέτα μας.

  

Και ξεκινήσαμε την κατασκευή! Βάψαμε κουτιά που είχαμε συλλέξει στον κάδο ανακύκλωσης της τάξης μας, δημιουργήσαμε μαγαζιά, όπως κατάστημα κρεάτων, κατάστημα με ηλεκτρικά είδη, κόβοντας και κολλώντας εικόνες από φυλλάδια του σούπερ μάρκετ, φτιάξαμε τα κτίρια της γειτονιάς μας κολλώντας στα κουτιά από γάλα φωτογραφίες με τα κτίρια που είχαμε φωτογραφήσει, φτιάξαμε δέντρα, φανάρι, το αστυνομικό τμήμα, τον σταθμό του μετρό κ.α

  

Πάνω σε μια μεγάλη μακέτα αποφασίσαμε ποιο θα είναι το μονοπάτι του Bo και το σχεδιάσαμε. Έπειτα βάψαμε την μακέτα και σχηματίσαμε δρόμους, και οικοδομικά τετράγωνα. Τέλος, στήσαμε και κολλήσαμε τις κατασκευές μας, δίνοντας μορφή στη πόλη μας!

 

 

  

Κι έτοιμη η μακέτα της πόλης μας!

Ώρα για δράση! Τώρα ο Bo, σε ρόλο ξεναγού, κινείται στην μακέτα κατόπιν των εντολών με τις οποίες τον προγραμματίζουν τα παιδιά, και αποστολή του είναι να φτάσει στο άγαλμα του Ίκαρου ή στο σταθμό του μετρό ή στο αστυνομικό τμήμα…

 

Τις δραστηριότητές μας αυτές τις καταγράψαμε, τις φωτογραφήσαμε, τις βιντεοσκοπήσαμε και αποστείλαμε σχετικό βίντεο παρουσίασης της δράσης μας στον διαγωνισμό! Σίγουρα θα τους εντυπωσιάσουμε! Πάντως, εμείς είμαστε περήφανοι γιατί μαθαίνουμε να δημιουργούμε τους  πρώτους μας αλγόριθμους!

 

 

Παρατηρώντας τη γειτονιά μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία”, καθώς και του διαγωνισμού ρομποτικής “Μια βόλτα στην πόλη μας” που συμμετέχουμε, οργανώσαμε έναν σύντομο περίπατο στη γειτονιά μας. Καταρχάς, συζητήσαμε για το τί υπάρχει στη γειτονιά μας και τα καταγράψαμε. Έχουμε “σπίτια”, “μαγαζιά”, “σχολεία”, “μετρό”, “κάδους”, αστυνομικό τμήμα”, αγάλματα όπως του Ίκαρου, κ.α.

Τις εντυπώσεις μας τις ζωγραφίσαμε στο χαρτί και συγκρίναμε τα στοιχεία που είχε ζωγραφίσει ο καθένας

 

Συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε με υπέροχα χρώματα το ποίημα “Η γειτονιά μου”

 

Στη συνέχεια, επεξεργαστήκαμε τον χάρτη της γειτονιάς μας στον διαδραστικό πίνακα και μάθαμε να ερμηνεύουμε τα σήματα στον χάρτη, όπως αυτό του μετρό, της στάσης του λεωφορείου κ.α.

Ήρθε η ώρα για μια εικονική περιήγηση! Περιηγηθήκαμε με αφετηρία το σχολείο μας ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ως το άγαλμα του Ίκαρου στην πλατεία Μεταξουργείου. Όλα τα παιδιά ήξεραν και τα δυο σημεία γιατί, όπως, είπαν περνάνε συχνά από κει με τις οικογένειές τους.

 

Κι επειδή οι σωστοί ερευνητές κάνουν επί τόπια έρευνα, ήρθε η στιγμή του περιπάτου μας στη γειτονιά του σχολείου μας. Εξοπλιστήκαμε με το τάμπλετ μας, πήραμε τα ερωτηματολόγιά μας και ξεκινήσαμε!

Μόλις εντοπίζαμε κάτι που είχαμε στη λίστα του ερωτηματολογίου μας, κάναμε μια στάση και το τσεκάραμε. Είδαμε μπλε κάδο, στάση λεωφορείου, σχολεία, δέντρα…

 

Συναντήσαμε εργάτες του Δήμου Αθηναίων εν ώρα εργασίας και φωτογραφήσαμε τα έργα τους: τους τεράστιους σωλήνες, τα μηχανήματα, τα εργαλεία τους…

Είδαμε τις διαβάσεις τυφλών στο πεζοδρόμιο και συζητήσαμε για τη χρησιμότητά τους, τις διάφορες πινακίδες στο δρόμο όπως αυτή του Δήμου Αθηναίων πως απαγορεύονται τα σκυλιά στο μικρό παρκάκι, εντοπίσαμε το ταχυδρομικό κουτί αλλά και το ταχυδρομείο στο απέναντι πεζοδρόμιο, τον κάδο για τα μεγάλα απορρίμματα…

 

  

     

Αυτό που εντοπίζαμε συνέχεια γύρω μας ήταν τα διάφορα συνθήματα γραμμένα στους τοίχους των κτιρίων και τα γκράφιτι. Γι’ αυτό τα φωτογραφίσαμε με τα τάμπλετ μας!

 

 

Αυτό που μας άρεσε και ξεχωρίσαμε είναι μια πολύχρωμη ζωγραφιά στον τοίχο του συστεγαζόμενου 54ου Δημοτικού Σχολείου και πήραμε ιδέες και για τον δικό μας τοίχο!

 

Εντοπίσαμε και αγάλματα στην είσοδο του 42ου Γυμνασίου που βρίσκεται απέναντι από το Νηπιαγωγείο μας και εντυπωσιαστήκαμε!

Με την επιστροφή στην τάξη, ξεκίνησε η διαδικασία του απολογισμού. Ολοκληρώσαμε τις καταγραφές στις λίστες μας και διαπιστώσαμε πως γύρω από το σχολείο μας δεν υπάρχει παιδική χαρά, ούτε ένα πάρκο! Κάτι που δεν μας αρέσει καθόλου!