Τα ζώα των πάγων

Σε αντίθεση με τα ζωάκια που δεν αντέχουν τον χειμώνα και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, υπάρχουν και τα ζωάκια που ζουν στους πάγους. Αφού διαβάσαμε βιβλία και μάθαμε ποια ζωάκια είναι αυτά, θελήσαμε να δούμε πραγματικές εικόνες τους στο διαδίκτυο. Μας έκανε τόση εντύπωση η ζωή στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο! Έχει τόσο πολύ πάγο, χιόνι και παγόβουνα! Είδαμε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Αρκτική και την Ανταρκτική , τα ζώα που ζουν εκεί και με τι τρέφονται.

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε αρχικά με τις φώκιες… Παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι, όπου μεταμορφωθήκαμε σε φώκιες που θέλουν να φτάσουν στην μπάλα τους πηδώντας σε κομμάτια πάγου, προσέχοντας μην πέσουμε στη θάλασσα, φυσικά με τη συνοδεία ρυθμικής μουσικής!

     

Και με διαφορετικό μοτίβο στους “πάγους” για να εξασκήσουμε το  δεξί και αριστερό…

     

Μας ενθουσίασε το παιχνίδι και περιμέναμε εναγωνίως να έρθει η σειρά μας για να παίξουμε τις φώκιες στους πάγους! Στη συνέχεια, φτιάξαμε μια χειροτεχνία με φώκιες για να την κρεμάσουμε στην τάξη μας. Χρωματίσαμε τις φώκιες, τις κόψαμε, κόψαμε επίσης τις μπαλίτσες τους  και τις κολλήσαμε σε χαρτόνι. Δεν ξεχάσαμε να γράψουμε και τη λεξούλα “Φώκια”.

          

Τέλος παίξαμε με το γράμμα Φ , το αρχικό γράμμα της φώκιας. Το σχεδιάσαμε με χαρτοταινία στην παρεούλα, το “περπατήσαμε” με τα πόδια μας, με αυτοκινητάκια και το γράψαμε σε καπάκια από μπουκάλια, παίζοντας ένα παιχνίδι ταχύτητας.

      

Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι με δύο ζάρια,όπου αντιστοιχούσαμε την εικόνα με τη σωστή λέξη, σύμφωνα με έναν πίνακα αναφοράς που είχαμε φτιάξει με τα πολικά ζώα. Ρίχναμε το ζάρι με την εικόνα πρώτα και μετά βρίσκαμε στο άλλο ζάρι την σωστή λέξη. Και το αντίθετο, δηλαδή στην αρχή ρίχναμε το ζάρι με την λέξη και προσπαθούσαμε να βρούμε στο άλλο ζάρι τη σωστή εικόνα! Μας άρεσε πολύ το παιχνίδι με τα ζάρια και ανυπομονούσαμε να έρθει η σειρά μας για να παίξουμε!

      

Συνεχίσαμε με τους αγαπημένους μας πιγκουίνους… Κόψαμε πολλά ψαράκια και έναν πιγκουίνο και του αφήσαμε ανοιχτό το στόμα! Στην παρεούλα λοιπόν, παίξαμε όλοι μαζί το παιχνίδι “Πόσα ψάρια θα φάει ο πιγκουίνος;”. Ρίχναμε το ζάρι και ταΐζαμε τον πιγκουίνο μας με τα αντίστοιχα ψαράκια που θα μας τύχαιναν. Διασκεδάσαμε τόσο πολύ!

   

Μετά, γίναμε εμείς οι ίδιοι πιγκουίνοι! Φουσκώσαμε μπαλόνια και τα βάλαμε στα πόδια μας και παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι περπατώντας όπως οι πιγκουίνοι! Ήταν τόσο αστείο!  Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και έπρεπε να μαζέψουμε στο καλαθάκι μας όσα περισσότερα ψαράκια μπορούσαμε, χωρίς να σπάσει το μπαλόνι μας φυσικά! Η ομάδα που είχε μαζέψει τα περισσότερα ψαράκια, ήταν η νικήτρια!

      

Μας ενθουσίασε το περπάτημα των πιγκουίνων και αποφασίσαμε να το μιμηθούμε ξανά παίζοντας στην αυλή…αφού μας έσπασαν κάμποσα μπαλόνια, το χαρήκαμε πραγματικά!

     

Σειρά είχε μια χειροτεχνία για να στολιστεί η τάξη μας! Μα τι άλλο, εκτός από πολλά όμορφα πιγκουινάκια; Ξεκινήσαμε να κόβουμε γλασέ χαρτάκια σε άσπρο και μαύρο χρώμα και μετά τα κολλήσαμε στα εκτυπωμένα σχέδια πιγκουίνων που είχαμε μπροστά μας! Στο τέλος προσθέσαμε πορτοκαλί μυτούλες και γράψαμε “Μου αρέσουν τα ψάρια”.  Με μεγάλο χαμόγελο δημιουργήσαμε τα υπέροχα έργα μας!

    

    

Παρότι μιλούσαμε για τους πάγους και τα ζωάκια που ζουν εκεί, τα χαμόγελά μας καθημερινά με τόσες δραστηριότητες ζέσταιναν την τάξη!