Στα πλαίσια της συμμετοχής του νηπιαγωγείου μας στο πρόγραμμα « Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» , το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σήμερα είχαμε την μεγάλη χαρά να συναντήσουμε την κα Γιαννακοπούλου Μαίρη ,Πρόεδρο του Συλλόγου “Αναγέννηση” , του οποίου ο βασικός θεματικός άξονας έχει να κάνει με θέματα που σχετίζονται με την προστασία και την ανάδειξη της συνοικίας Κυπριάδου.
Φύγαμε από το σχολείο μας μια πραγματικά υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα , συναντήσαμε την κα Γιαννακοπούλου στην πλατεία Παπαδιαμάντη και ξεκινήσαμε να περπατάμε μέσα στα ήσυχα στενά της Κυπριάδου κάτω από τις πλούσιες φυλλωσιές των δέντρων . Η πρώτη μα ςστάση ήταν στο σπίτι της Φρόσως Ευθυμιάδη Μενεγάκη ,γλύπτριας και καθηγήτριας της ΑΣΚΤ. Το σπίτι χτίστηκε από τον σπουδαίο Δημήτρη Πικιώνη και το είχαμε ξαναδεί και σε παλιότερο χρόνο , αυτό όμως που δε ξέραμε είναι ότι στη διαθήκη της αναφερόταν ότι έδινε το σπίτι της για να χρησιμοποιείται ως εργαστήρι από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών , κάτι, όμως, που έχει μείνει στα χαρτιά καθώς το κόστος για αυτή τη λειτουργία είναι μεγάλο.
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας και η κυρία Γιαννακοπούλου μας δείχνει σπίτια που , ευτυχώς , έχουν γλυτώσει από τη λαίλαπα της κατεδάφισης και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα
και είναι απαράμιλλης αισθητικής ομορφιάς
Φτάσαμε στο σπίτι του αγιογράφου και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου . Παλιά λειτουργούσε ως ιδιωτικό μουσείο, τα έξοδα , όμως , πολλά για αυτό το εγχείρημα σταμάτησε.
Η κα Γιαννακοπούλου μας δείχνει φωτογραφίες του Κόντογλου εν ώρα δουλειάς και μαθαίνουμε ότι ο ναός του Αγίου Λουκά στην οδό Πατησίων ( όχι και πολύ μακριά από το σχολείο μας) έχει αγιογραφηθεί εξολοκλήρου από αυτόν.
Έχουμε μάθει πλέον να παρατηρούμε τις λεπτομέρειες των κτισμάτων . Τα παντζούρια με τις μαργαρίτες και το πλακάκι με τον αριθμό του δρόμου μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.
Δυο βήματα πιο πέρα , βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε για κάποιο διάστημα ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Επιφωνήματα θαυμασμού απλώθηκαν παντού . Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Τα σχέδια στο δάπεδο της αυλής , την εξώπορτα , τα γύψινα διακοσμητικά στους τοίχους και τους κιλίβαντες των μπαλκονιών , τα περίτεχνα κάγκελα, τον περιποιημένο αύλειο χώρο….
Όλα είναι πολύ ωραία, βλέπουμε και μια πολυκατοικία που έφτιαξε ο Πικιώνης
εμείς ,όμως, ανυπομονούμε για το επόμενο σκέλος της εξόδου μας που είναι η επίσκεψη στο σπίτι της κας Γιαννακοπούλου μια μονοκατοικία του 1951 . Με το που περνάς το κατώφλι , νιώθεις ότι ο χρόνος γυρίζει αντίστροφα. Ένα πολύ όμορφο σπίτι με χαρακτηριστικά ξυλόγλυπτα έπιπλα εποχής , διακοσμητικά πιάτα στους τοίχους , vintage φωτιστικά , παράθυρα μεγάλα για να μπαίνει άπλετο φως, χαλιά με παραδοσιακά μοτίβα, πολύχρωμο μωσαϊκό δάπεδο, σιδερένια εξώπορτα… Η κα Γιαννακοπούλου μας είπε ότι τα πιο παλιά σπίτια από το δικό της είχαν και πλούσια ζωγραφική στα ταβάνια τους.
Και ο αύλειος χώρος εξίσου περιποιημένος , με τα λουλούδια του, το ξύλινο υπόστεγο και το διακοσμητικό δάπεδο
Στην ωραία βεράντα καθήσαμε και πήραμε συνέντευξη από την κυρία Μαίρη . Τις ερωτήσεις τις είχαμε ετοιμάσει από το σχολείο . Έτσι μάθαμε για το έργο του Συλλόγου ,ότι τα περισσότερα σπίτια της Κυπριάδου έχουν κατεδαφιστεί για οικονομικούς λόγους, ότι η ίδια είχε εργαστεί ως αεροσυνοδός, ότι είναι γέννημα θρέμμα της Κυπριάδου , ότι σε μία παρακείμενη πλατεία θα γίνει ανάπλαση από το Δήμο Αθηναίων και θα τοποθετηθεί η προτομή του Πικιώνη και άλλα πολλά….
Αφού βγάλαμε αναμηνηστικές φωτογραφίες ,
της χαρίσαμε ένα μικρό βιβλίο που μιλάει για τα σπίτια της Κυπριάδου ,
απολαύσαμε το κέρασμα
και φύγαμε με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα μεγάλο ήλιο στην καρδιά μας. Στην επιστροφή σταθήκαμε λίγο στην Ι. Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου ( Παναγίτσα) προκειμένου να δούμε την προτομή του Κόντογλου που βρίσκεται στον περίβολο.
Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην κυρία Γιαννακοπούλου για την ευγενική φιλοξενία της και για όσα σπουδαία μας έμαθε . Ακόμα ένα μεγαλύτερο ” ευχαριστώ” για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας χάρισε . Κυρία Γιαννακοπούλου , θα ξαναβρεθούμε .
Να ευχαριστήσουμε πολύ και τους γονείς που μας συνόδευσαν και φρόντισαν για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών .΄Η κα Γιαννακοπούλου , αφού ενημερώθηκε για την ανάρτηση του άρθρου στο ιστολόγιο μας , μα ςέστειλε το παρακάτω σχόλιο:
“Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια, για τη χαρά που μου δώσατε να έρθω σε επαφή με αυτά τα υπέροχα παιδιά που έχουν τη τύχη να έχουν φωτισμένους δασκάλους σαν εσάς! Εύχομαι να ξανασυναντηθούμε σύντομα! Καλή δύναμη στο έργο σας! Για το σύλλογο της ΚΥΠΡΙΑΔΟΥ “η Αναγέννηση” Μαίρη Γιαννακοπούλου”.
ΜΑΙΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια, για τη χαρά που μου δώσατε να έρθω σε επαφή με αυτά τα υπέροχα παιδιά που έχουν τη τύχη να έχουν φωτισμένους δασκάλους σαν εσάς! Εύχομαι να ξανασυναντηθούμε σύντομα! Καλή δύναμη στο έργο σας! Για το σύλλογο της ΚΥΠΡΙΑΔΟΥ “η Αναγέννηση” Μαίρη Γιαννακοπούλου.