Από τις παραδοσιακές αγροτικές ασχολίες του τόπου μας το φθινόπωρο είναι το μάζεμα της ελιάς . Πολλά παιδιά γνωρίζουν αρκετά για αυτή την εργασία καθώς έχουν ελιές στα χωριά τους .
Τι θέλω να μάθω:
- Πώς έγιναν τα δεντρα ;
- Εκτός από το λάδι , μας δίνουν κάτι άλλο οι ελιές;
Γι να λυθεί η πρώτη απορία, βλέπουμε βίντεο με τη διαμάχη Αθηνάς -Ποσειδώνα
https://www.youtube.com/watch?v=wi2Sk5c5j7I
Μια και είμαστε στην Αρχαία Ελλάδα, κάνουμε αναφορά στους αμφορείς και στη χρήση τους , βλέπουμε τις παραστάσεις τους και στεκόμαστε στον αμφορέα του ζωγράφου του Αντιμένη( αμφορέας με λαιμό, ύψος 40.6 εκ.περίπου 530-510 π.Χ, ΒρετανικόΜουσείο), όπου απεικονίζονται άνθρωποι που μαζεύουν ελιές .
Ζωγραφίζοντας τους δικούς μας αμφορείς
Ο κότινος ήταν στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Τα κλαδιά από την ελιά, που βρισκόταν κοντά στον ναό του Δία, τα έκοβε ένας «παις αμφιθαλής» (δηλαδή ένα αγόρι του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονταν εν ζωή) με χρυσό ψαλίδι. Στη συνέχεια τα πήγαινε στον ναό της Ήρας και τα τοποθετούσε πάνω σε μια χρυσελεφάντινη τράπεζα. Από εκεί τα έπαιρναν οι Ελλανοδίκες, οι κριτές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, έφτιαχναν στεφάνια και τα πρόσφεραν στους νικητές ως βραβείο( πηγή Wikipedia)
Καμαρώνοντας με το στεφάνι μας…
Με τη βοήθεια των γονέων , βρίσκουμε λαϊκές εκφράσεις με τη λέξη ” Λάδι” . Ο καθένας /μία παρουσιάζει τη δική του/της , μας την εξηγεί και στο τέλος βρίσκουν τη θέση τους στα κλαδιά της ελιάς του σχολείου μας!!!
- Δίχως λάδι, δίχως ξύδι πώς θα κάνουμε ταξίδι;
- Μου έβγαλες το λάδι
- Η θάλασσα είναι λάδι
- Τον λάδωσε
- Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω
- Την έκανες τη λαδιά σου
- Περνάω με ψωμί και λάδι
- Να λαδώσει το αντεράκι μου
- Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά