Μαθαίνουμε για την ιστορία του ελληνοιταλικού πολέμου και της κατοχής μέσα από αυθεντικό εποπτικό υλικό . Τα παιδιά “στέκονται” δίπλα στους ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα πέτρινα χρόνια και “αφουγκράζονται” τις ιστορίες , τους φόβους , τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρά τους….
” Ο νέος σημαιοφόρος” , πίνακας του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού ( 1935-2022)
Παιδί της οικογένειας ενός μουσικού και μιας φιλόλογου και εγγονός ιερέα,.
Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη παρακολουθώντας και μαθήματα του Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος είχε καθοριστική επιρροή στο έργο του καλλιτέχνη.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας και χαρακτικές τέχνες στο Παρίσι.Το 1966 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στο Παρίσι.
Ο Φασιανός συνεχίζει και τα επόμενα χρόνια την καλλιτεχνική του παραγωγή παράλληλα με τις συνεχείς βραβεύσεις και τη διεξαγωγή αναδρομικών εκθέσεων. Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείου του Μετρό της Αθήνας. Μετά το 2002 είχε ως βάση του την Αθήνα. Παρέμεινε ενεργός στα καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονστην εικαστική παραγωγή του.
Τα παιδιά εμπνέονται , τους κάνουν εντύπωση τα φτερά γι΄αυτό δίνουν το δικό τους τίτλο ” Ο σημαιοφόρος -άγγελος που φέρνει την Ειρήνη”
Το “ΟΧΙ” της Ελλάδας μέσα από τα χρώματα και τα σχέδια των παιδιών…
Αποκρυπτογραφώντας κώδικες
Η ελληνική σημαία σε τυπώματα
” Το παιδί και το περιστέρι” του Pablo Picasso, έργο του 1901, όταν ο ζωγράφος ήταν μόλις 20 χρονών και βρισκόταν σε ένα μεταβατικό στάδιο της καλλιτεχνικής και προσωπικής του ζωής . Μια δύσκολη εποχή όπου η αυτοκτονία του καλύτερου φίλου του συγκλονίζει τον ζωγράφο, καθώς του θυμίζει και τον θάνατο της μικρής του αδελφής, για τον οποίο νοιώθει ενοχές. Σε αυτό το έργο ο Πικάσο συνδέει την παιδικότητα με την ελπίδα. Το περιστέρι συμβολίζει την ελπίδα στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού, που θα μπορούσε να ήταν η αδελφή του ζωγράφου.
Παρατηρούμε τον πίνακα και στεκόμαστε στο συναισθηματικό κόσμο του κοριτσιού . Άλλα παιδιά λένε ότι είναι λυπημένο γιατί το περιστέρι μπορεί να είναι τραυματισμένο ή να έχει χάσει τους γονείς του . Αλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χαρουμένο το κορίτσι γιατί τα χρώματα γύρω του είναι όμορφα και το περιστέρι του κρατά συντροφιά. Το περιστέρι , ως σύμβολο της ειρήνης , μόνο ωραία και γλυκά λόγια μπορεί να φέρει στα χείλη των παιδιών…Δίνουν δικούς τους τίτλους στον πίνανα
- Πουλί -φροντίδα
- Το πουλί της αγάπης
- Ο πίνακα ςτης ειρήνης
Τα παιδιά ξεναγούν τους γονείς στην έκθεσή μας…