Κακοποίηση/ Παραμέληση

πα
ΙΕΠ

Παναγιωτάκη Μ. & Θέμελη Ό., Οδηγός για την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης από τον/την Εκπαιδευτικό



Λήψη αρχείου


ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε τον νέο ν. 3500/06 στο άρθρο 23 του οποίου πλέον προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ότι  “Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές» καθώς και ότι “Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.”
Αντίστοιχα το άρθρο 38 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε προσωρινά δημόσια υπηρεσία, έχουν υποχρέωση ανακοίνωσης στον αρμόδιο εισαγγελέα αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

 ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την νέα υπ’αριθ. 138415 /Δ3/4.12.2023 εγκύκλιο του Υπουργείου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός των ΕΔΥ ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου και δεν λειτουργούν ως «εξωτερικοί επισκέπτες». Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη των ΕΔΥ, σε αρχικό στάδιο, δέχονται και ακούν μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να τους συναντήσουν για να αναφέρουν ή να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάποιο θέμα που τους/τις απασχολεί, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα.». Περαιτέρω αναφέρεται ότι “Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το εδάφιο αγ΄ της περ. α΄ της παρ. 8 του άρθρου 11 του ν.4823/21, που ορίζει: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η συνδρομή των οποίων απαιτεί ειδική αιτιολόγηση και οι οποίες σχετίζονται ιδίως με δυσχέρειες συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τους γονείς επί διαπιστωμένων σοβαρών δυσκολιών μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον, η υποβολή εισήγησης στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύναται να γίνει απευθείας από την Ε.Δ.Υ., προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η αναγκαιότητα της παρέμβασης από πλευράς του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., τόσο σε επίπεδο υποστήριξης της σχολικής μονάδας όσο και σε επίπεδο υποστήριξης των γονέων ή κηδεμόνων. Στόχος της παρέμβασης είναι η επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού συνεργασίας μεταξύ σχολικής μονάδας και γονέων και κηδεμόνων. Αν στη σχολική μονάδα λειτουργεί Ε.Δ.Υ. ισχύει η παρ. 8 του άρθρου 17. Αν στη σχολική μονάδα δεν λειτουργεί Ε.Δ.Υ., η εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων προς το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. υποβάλλεται έπειτα από γνώμη του Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας ως προς την ενταξιακή εκπαίδευση ή, εφόσον δεν υφίσταται, έπειτα από γνώμη του Συμβούλου Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας».


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κακοποίηση και παραμέληση παιδιών



Λήψη αρχείου

Πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών στον χώρο του σχολείου



Λήψη αρχείου

Έγκαιρη αναγνώριση παιδιών-πιθανών θυμάτων κακοποίησης και παραμέλησης



Λήψη αρχείου

Αντιμετώπιση παιδιών θυμάτων κακοποίησης και παραμέλησης



Λήψη αρχείου

Βασικές αρχές αναφοράς και παρέμβασης. Διαδικασίες για την προστασία του παιδιού



Λήψη αρχείου

Αναφορές και αποκαλύψεις κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών: Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί



Λήψη αρχείου


Κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων: Ο ρόλος του σχολείου (ΠΔΕ Αττικής, 14-4-2021)


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Οδηγίες προς πολίτες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Οδηγίες προς φορείς για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας


Συνήγορος για το παιδί

Μόσχος Γ., Κατσιγαράκη Ε., Μοσχοπούλου Α. (2016), Παραβίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Φαινομενολογία και το Πλαίσιο Παιδικής Προστασίας, ΕΚΔΔΑ



Λήψη αρχείου


ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού

Παιδική Κακοποίηση: “Αναγνώρισε και βοήθησε” για εκπαιδευτικούς



Λήψη αρχείου


Διαδραστικό παραμύθι για την ενδοοικογενειακή βία

Τριβιζάς Ε. (2005), Το λυπημένο αρκουδάκι, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος

Το βιβλίο προτείνεται για τη Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ τάξη Δημοτικού, αν κρίνετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να θίξετε το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στην τάξη.

Από την εισαγωγή του βιβλίου: “Το βιβλίο ανοίγει δύο δρόμους μπροστά στο παιδί. Τον δρόμο της Αδιαφορίας ή της Ανοχής και τον δρόμο της Συμπόνοιας, της Φροντίδας, της Αγάπης. Με τη σιωπή ή την ανοχή, η Βία επιζεί και θεριεύει. Μόνο η Φροντίδα και η Αγάπη σκοτώνουν το θεριό που κρύβει ο άνθρωπος στην ψυχή του. Τα παιδιά δεν είναι αδιάφορα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Δεν ξέρουν όμως πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και πώς να αντιδράσουν. Οι ερωτήσεις που καλείται το παιδί να απαντήσει, μέσα στο βιβλίο, προκαλούν την κρίση του και την έκφραση της θέλησής του, για να φανεί στο τέλος από το αποτέλεσμα πόσο σημαντική ήταν η επιλογή του αυτή”.