- Ιστότοπος και ηλεκτρονικό περιοδικό για τη μελέτη των παραστάσεων αρχαίου δράματος
- Αρχείο παραστάσεων αρχαίου δράματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
- Αρχείο παραστάσεων αρχαίου δράματος του Ευρωπαϊκού δικτύου για την έρευνα και τεκμηρίωση των παραστάσεων αρχαίου δράματος
- ΜΙΜΗΣΙΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ… (Εκπαιδευτική Τηλεόραση & ΥΠΕΠΘ): Επεισόδιο 1, Επεισόδιο 2, Επεισόδιο 3, Επεισόδιο 4, Επεισόδιο 5
ΑΧΑΡΝΕΙΣ (1980)
Καταγράφουμε πρώτα τους Αχαρνείς του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου και με Δικαιόπολι τον Ιάκωβο Ψαρρά. Πληροφορίες για την παράσταση, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος, μπορείτε να βρείτε στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΧΑΡΝΕΙΣ (2005)
Και η δεύτερη παράσταση των Αχαρνέων, που αναρτούμε, ανήκει στο Εθνικό Θέατρο, αυτή τη φορά στο Θέατρο Δελφών με σκηνοθέτη τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος. Τις λεπτομέρειες για τους συντελεστές κ.ά. μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
ΒΑΤΡΑΧΟΙ (1977)
Οι πρώτοι μας Βάτραχοι παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου το 1977 (μια από τις πρώτες παραστάσεις της σκηνής αυτής, που ιδρύθηκε το 1975). Τη μετάφραση φιλοτέχνησε ο Κώστας Ταχτσής. Τον Ευριπίδη υποδύθηκε ο Λευτέρης Βογιατζής.
ΒΑΤΡΑΧΟΙ (1998)
Οι Βάτραχοι αυτοί διδάχθηκαν το 1998 στην Επίδαυρο από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθέτης και μεταφραστής ήταν ο Κώστας Τσιάνος. Τον Διόνυσο υποδύθηκε ο Γιάννης Μπέζος. Όλοι οι συντελεστές και το πρόγραμμα της παράστασης εδώ.
ΕΙΡΗΝΗ (2000)
Μια ακόμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Τον Τρυγαίο έπαιξε ο Γιώργος Παρτσαλάκης (όλοι οι συντελεστές και το πρόγραμμα της παράστασης εδώ).
ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ (1998)
Άκρως προσεγμένη μεταφορά των Εκκλησιαζουσών από το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο το 1998. Πραξαγόρα ήταν η Λήδα Τασοπούλου και Βλέπυρος ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Διαβάστε εδώ ένα κείμενο για την παράσταση.
ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ (1989)
Οι Θεσμοφοριάζουσες δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν, αν και δεν είναι έργο που διδάσκεται συχνά. Στο βίντεο περιλαμβάνει ηχητικό από την παράσταση του Εθνικού (1989) σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και μετάφραση Παύλου Μάτεσι. Το ηχητικό συνοδεύεται από φωτογραφίες της παράστασης. Τον ρόλο του Ευριπίδη παίζει ο Γιώργος Μοσχίδης και του Κηδεστή (“Μνησίλοχου”) ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (1972)
Πίσω στο Εθνικό Θέατρο και σε μια από τις ουκ ολίγες “Λυσιστράτες” του. Το 1972 ο Αλέξης Σολομός ανεβάζει στην Επίδαυρο επανάληψη της παράστασης του 1957. Η Μαίρη Αρώνη και ο Παντελής Ζερβός (ως Πρόβουλος) συνεχίζουν να μαγεύουν το κοινό. Η μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι.
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (1997)
Η Κάτια Δανδουλάκη έπαιξε Λυσιστράτη το 1997 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το έργο σκηνοθέτησε ο Διαγόρας Χρονόπουλος και τη μετάφραση υπέγραψε ο μεγάλος Γιάννης Βαρβέρης. Τον Πρόβουλο υποδύθηκε ο Γιάννης Μορτζος και τη Μυρρίνη η Χρύσα Ρώπα. Η μουσική ήταν του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (2004)
Σκηνοθεσία: Κ. Τσιάνου, Εθνικό Θέατρο
ΝΕΦΕΛΕΣ (1994)
Αν και μια από τις πιο πολυπαιγμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι Νεφέλες δεν εμφανίζονται συχνά στο youtube! Αναρτούμε εδώ την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1994, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μετάφραση Παύλου Μάτεσι και με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Γιάννη Ροζάκη στους ρόλους του Στρεψιάδη και του Σωκράτη αντιστοίχως. Τις λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς και το πρόγραμμα, μπορείτε και πάλι να τις βρείτε στο υπερπολύτιμο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
ΟΡΝΙΘΕΣ (1959, 1975)
Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείψει η ιστορικότερη ίσως παράσταση του Αριστοφάνη, οι Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης και του μεγάλου Καρόλου Κουν. Η αρχική παράσταση δόθηκε το 1959 στο Ηρώδειο προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η παράσταση τελικά ματαιώθηκε με την εξής ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβερνήσεως:
«Ανακοινούται από το υπουργείον Προεδρίας της Κυβερνήσεως ότι κατ’ εντολήν του κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου ματαιούται η δευτέρα παράστασις των “Ορνίθων” του Αριστοφάνους, η οποία επρόκειτο να δοθεί σήμερον Κυριακή και ώραν 20.30… Το χθες εμφανισθέν έργον ατελέστατα προπαρασκευασμένον απετέλεσε παραμόρφωσιν του πνεύματος του κλασικού κειμένου, ωρισμέναι δε σκηναί αυτού παρουσιάσθησαν κατά τρόπον προσβάλλοντα το θρησκευτικόν αίσθημα του λαού…».
Περισσότερα για την ιστορία της παράστασης μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η εκδοχή που αναρτάται στο youtube είναι αναβίωση της αρχικής παράστασης, πάλι στην Επίδαυρο, το 1975. Παρακολουθήστε εδώ το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Θέατρο Τέχνης και τις αριστοφανικές παραστάσεις του.
ΟΡΝΙΘΕΣ (1999)
Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανέβασε Όρνιθες σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου το 1999. Πεισθέταιρος ήταν ο Κώστας Φιλιππίδης και Ευελπίδης ο Σωτήρης Τζεβελέκος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μετζικώφ, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τη μετάφραση υπέγραψε ο Α. Ροσόλυμος. Η σκιά του Κουν έπεσε βαριά στην παράσταση, σημειώνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, και οι κριτικές ήταν διχασμένες. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Τσιάνος είχε συμμετάσχει στην παράσταση του Κουν ως ηθοποιός.
ΠΛΟΥΤΟΣ (1982)
Τελειώνουμε την αριστοφανική μας συλλογή με δύο παραστάσεις του Πλούτου. Η πρώτη είναι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας (1982) στην παλιά διασκευή του Μ. Χουρμούζη (1868) και σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πλούτος υπήρξε η παρθενική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας.
ΠΛΟΥΤΟΣ (2006)
Ο τελευταίος μας Πλούτος σφραγίζεται από την κωμική μεγαλοφυία των χαμένων πια Θύμιου Καρακατσάνη, που υποδύεται τον Καρίωνα, και Σωτήρη Μουστάκα, που παίζει την Πενία (Θέατρο “Αθήναιον”). Το έργο σκηνοθετεί ο ίδιος ο Καρακατσάνης σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Τον Χρεμύλο υποδύεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Πλούτος είναι ο Γιώργος Γαλίτης. Διαβάστε εδώ συνέντευξη του Καρακατσάνη με αφορμή την επανάληψη της παράστασης στην Κομοτηνή το 2007 προς τιμήν του Μουστάκα, που είχε πια φύγει.
ΠΗΓΗ: