Ασφάλεια στο διαδίκτυο

internet_asfaleia_291137598

Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Συνεργατική υλοποίηση δράσεων από το Μαθητικό Ραδιόφωνο (European School Radio) και το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024



Λήψη αρχείου


SaferInternet4Kids.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

  1. Safer Internet 4 Kids: α. Εγχειρίδια για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή (Δημοτικού και Γυμνασίου) σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση, β. υλικό για σχολεία, γ. υλικό για εκπαιδευτικούς, δ. υλικό για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ε.  υλικό για γονείς & στ. “Back to school package 2022-2023” για την παραπληροφόρηση και τα διαδικτυακά παιχνίδια με σχέδια μαθημάτων, κουίζ, βίντεο, αφίσες, παραμύθια και φυλλάδια δραστηριοτήτων εδώ.
  2. Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine: στόχος της η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο, που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο, η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου, καθώς και η αντιμετώπιση περιεχομένου, που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.
  3. Συμβουλευτική γραμμή βοήθειας Ηelp-line: παροχή συμβουλών και υποστήριξης για συμπεριφορές εξάρτησης από διαδικτυακά/ηλεκτρονικά παιχνίδια/ τζόγο/πορνογραφία, για θέματα διαδικτυακού ρατσισμού, ξενοφοβίας και εκφοβισμού, για παιδεραστία, διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming) και παιδική πορνογραφία, για ψεύτικα προφίλ, για ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο (όπως πορνογραφία, βία κλπ), για διαδικτυακές άπατες, καθώς και για θέματα αυτοκτονίας και διατροφικών διαταραχών, που σχετίζονται με το διαδίκτυο.
  4.  Εξατομικευμένη και ανώνυμη υποστήριξη μέσω chat (15.00-17.00).
  5.  Σειρά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς και γονείς με τις εξής 5 ενότητες:
    • Προσωπικά δεδομένα
    • Παραπληροφόρηση
    • Διαδικτυακός εκφοβισμός
    • Sexting
    • Υπερβολική χρήση του διαδικτύου
  6. Ο κύκλος μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης. Περιλαμβάνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου και παρέχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Το εγχειρίδιο μεταφράστηκε και στα Φαρσί σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε μαθητές πρόσφυγες/μετανάστες.Το υλικό του προγράμματος “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου” είναι διαθέσιμο και από την “Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων” του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=19220 Δείτε την περιγραφή των σεμιναρίων εδώ (https://saferinternet4kids.gr/be-internet-awesome/)
  7. Πρακτικές συμβουλές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαδικτυακής ασφάλειας με παιδιά ειδικών μαθησιακών αναγκών και αναπηριών: https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2022/yliko-22/star-tool-kit/

Safeline


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (ΠΣΔ)


Cyberkid


eSafety Label


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου)


Γίνε ήρωας του Διαδικτύου (Google): πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΥΛΙΚΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 90 λεπτών για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας. Μετά το τέλος του προγράμματος και την εφαρμογή του στην τάξη ο/η εκπαιδευτικός θα λάβει πιστοποίηση από τη Google και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ. Δήλωση συμμετοχής με επιλογή ημερομηνίας εδώ.


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Οδηγίες προς ανήλικους για την προστασία τους στο διαδίκτυο



Λήψη αρχείου

Οδηγίες προς ενήλικες για την προστασία των ανήλικων στο διαδίκτυο



Λήψη αρχείου


Ψαρουδάκη Κ., Webinar για γονείς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου στην περίοδο του lockdown, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (22-4-2020)


Ρουγγέρη Κ., Ο Σίφης ο Ποντικός & το διαδίκτυο, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Λήψη αρχείου


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ