Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας

οθόνης 2022 02 21 002040

Ακολουθούμε τον Raju για μια ημέρα. Οδηγεί ένα rickshaw (ποδήλατο-ταξί) στη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Αγωνίζεται να επιβιώσει και να προσφέρει τουλάχιστον στέγη και τροφή στη γυναίκα και τα δυο παιδιά του.

Ο Raju δεν είχε το προνόμιο να μορφωθεί και, παρά το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά, το εισόδημά του δεν φθάνει για να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο. O φαύλος κύκλος της φτώχειας θα συνεχιστεί και στην επόμενη γενιά.

Το παραπάνω βίντεο συμβάλλει στην ενημέρωση σχετικά με κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη, όπως η φτώχεια, η πείνα και ο αναλφαβητισμός. Προβληματίζει για τις αιτίες που τα δημιουργούν και φωτίζει τον τρόπο αλληλοεξάρτησής τους. Ευθύνονται οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για την κατάστασή τους; Ευθύνονται οι ίδιοι για τις ανισότητες που αυτά τα προβλήματα προκαλούν; Είναι αποκαλυπτική η διαπίστωση ότι η απόλυτη φτώχεια καταργεί όλα τα δικαιώματα, αλλά και τα όνειρα των ανθρώπων, που μοιάζουν με τα δικά μας. Στερεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων.

Μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας; Ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου, σύμφωνα με τα παραδείγματα σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν αναλάβει τέτοια δράση;

Mandela φτώχεια

Αρχική δημοσίευση άρθρου: Μιράντα Κουμανάκου (2015), “Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας” στο https://redpointongreen.com/ricksaw/


Διεθνής Αμνηστία
Απαιτούμε αξιοπρέπεια – Εγχειρίδιο εκπαιδευτικής δράσης,(Τόμος 1ος) Σχέδιο μαθήματος και Υλικό