ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ ΣΙΜΠΙΟΥ (Sibiu) & ΜΠΡΑΣΟΒ (Brașov)

(Scalcau, 2007)

 

«Στο δεύτερο μισό του 17ου η “κομπανία” του Σιμπίου αριθμούσε 60 μέλη, ενώ στην Τρανσυλβανία δρούσαν τουλάχιστον 400 έλληνες έμποροι. Και ο αριθμός των μελών της “κομπανίας” του Μπρασόβ υπέστη μεγάλες διακυμάνσεις: Στα τέλη του 18ου αιώνα άγγιζε τα 494 μέλη, αλλά φαίνεται ότι ήταν ευρύτερη εκείνης του Σιμπίου και περιλάμβανε στους κόλπους της εμπόρους από διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βλαχίας και της ίδιας της Τρανσυλβανίας.»

(Βουλή των Ελλήνων, 2006.’Ελληνες στη Διασπορά 15ος-21ος, σ. 42)

«Το 1636, μετά την εξασφάλιση σχετικής άδειας από τον πρίγκιπα – αντιβασιλέα της Τρανσυλβανίας Γεώργιο Ράκοτσι, ιδρύθηκε στο Σιμπίου από Έλληνες η πρώτη «Κομπανία των Ρωμαίων πραγματευτών του Σιμπίου». Η ελληνική αυτή εμπορική οργάνωση στάθηκε η παλαιότερη εμπορική κομπανία της νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξυπηρέτησε κατά πολύ το διαμετακομιστικό εμπόριο προς την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, τα 17 από τα πρώτα 24 μέλη της κομπανίας ήταν Μακεδόνες, Ηπειρώτες και Θεσσαλοί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1678, εμπορική κομπανία ιδρύθηκε και στο Μπρασόφ με πρωτοβουλία των προεστών Κώστα Τζανλή και του μεγαλεμπόρου Μανικάτη Σαφράνου από το Μελένικο.»                                                                                                                     (Μιχαηλίδης, 2013)

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ ΜΠΡΑΣΟΒ ΚΑΙ ΣΙΜΠΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ, λεπτό 25ο -33ο)

Αφήστε μια απάντηση