Αρχείο ημέρας 22 Ιουλίου, 2009

Ιούλιος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Second Life για φοιτητές ιατρικής

Πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιούν το Second Life για μαθησιακές δραστηριότητες, όπως διαλέξεις ή συνεργατική μάθηση. Ανάμεσα σε αυτά και ιατρικές σχολές αρχίζουν να το χρησιμοποιούν σε προγράμματα προσομοιωμένης εκπαίδευσης των φοιτητών τους.

Έτσι, δημιουργούν εικονικά αντίγραφα χειρουργίων, όπως με το εικονικό νοσοκομείο του Imperial College του Λονδίνου, όπου οι φοιτητές μπορούν να μάθουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε ιατρικά περιστατικά, όπως τη διενέργεια εξετάσεων, την διάγνωση σε ιατρικά προβλήματα, τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την πρόταση θεραπείας.

Σε πρόγραμμα του  San Jose State University έχει δημιουργηθεί ένα εικονικό ιατρείο όπου τα avatars μπορούν να εξασκηθούν στην ακρόαση της καρδιάς των ασθενών, ώστε να αναγνωρίζουν από τους ήχους την αιτία του προβλήματος.

Δυσκολίες στην εκπαιδευτική χρήση των εικονικών κόσμων

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες ως προς το να γίνει αποδεκτή η εκπαιδευτική αξία και χρήση των εικονικών κόσμων από τους επίσημους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Καταρχάς, τα ΜΜΕ εστιάζουν σε φαινόμενα ή περιστατικά που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και όχι σε επιτυχή εκπαιδευτικά παραδείγματα χρήσης των εικονικών κόσμων. Εξάλλου, οι εικονικοί κόσμοι εξακολουθούν να θεωρούνται από τους περισσότερους “παιχνίδια” (games), μολονότι δεν είναι, αφού επιτρέπουν στους χρήστες τους να δημιουργήσουν περιεχόμενο και να ελέγξουν το εικονικό περιβάλλον. Επίσης, αρνητική εντύπωση προκαλεί η αίσθηση ότι η μάθηση στους εικονικούς κόσμους είναι “αστεία”, καθώς στη συνείδηση των περισσότερων η μάθηση πρέπει να είναι κάτι “σοβαρό” και όχι αστείο ή διασκεδαστικό.

Από τεχνική άποψη, προβλήματα όπως η ευρυζωνικότητα, η ταχύτητα επεξεργασίας, η χωρητικότητα της μνήμης και οι κάρτες γραφικών συνεχώς βελτιώνονται. Προβλήματα παραμένουν η ύπαρξη και χρήση εργαλείων συνεργατικών και η διαλειτουργία των εικονικών κόσμων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν προς το παρόν κατάλληλα εργαλεία ώστε να υποστηρίξουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή προσπάθεια τη συνεργασία δύο avatars πάνω σε ένα αρχείο εγγράφου ή ένα αρχείο παρουσίασης. Επιπλέον, δεν είναι δυνατό κάποιος να μεταφέρει τα εικονικά αντικείμενα από τον ένα εικονικό κόσμο στον άλλο. Η εκμάθηση και χρήση εργαλείων κατασκευής και προγραμματισμού τρισδιάστατων αντικειμένων είναι πολύ δύσκολη, ενώ από παιδαγωγικής απόψεως, δεν γνωρίζουμε πώς να αξιολογήσουμε την εκπαιδευτική αξία τέτοιων περιβαλλόντων μάθησης.

πηγή: Kelton AJ (2008) Virtual Worlds? ‘Outlook Good’, Educause Review, September 2008

Απρόβλεπτο το μέλλον των εκπαιδευτικών εικονικών κόσμων

Ο A J Kelton, στο άρθρο του “Virtual worlds? “Outlook Good” (2008), αναρωτιέται αν οι εικονικοί κόσμοι στην εκπαιδευτική ζωή θα έχουν μέλλον ή αν θα ξεχαστούν σύντομα. Με δεδομένο ότι εικονικοί κόσμοι όπως το “Active Worlds” εξακολουθούν να υπάρχουν για πολλά χρόνια (από το 1997) αλλά και ότι οι περισσότεροι εικονικοί κόσμοι φαίνεται να απευθύνονται σε παιδιά και ανήλικους χρήστες, φαίνεται να υπάρχει μέλλον και μάλιστα ασταμάτητο.

Ίσως από τους εμπορικούς εικονικούς κόσμους να περάσουμε σε εικονικούς κόσμους “ανοικτού κώδικα”, όπως οι “Croquet” ή σε εικονικά περιβάλλοντα συνεργασίας, όπως το “Wonderland” της  Sun Technology.

Οι επενδύσεις που γίνονται στη δημιουργία και διαχείριση εικονικών περιβαλλόντων είναι πολύ σημαντικές. Σύμφωνα με το Engage Digital (πρώην Virtual Worlds Management), μολονότι σε σύγκριση με το 2008 έχουν μειωθεί πολύ οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται εικονικούς κόσμους, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα της τάξης πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων (http://www.virtualworldsnews.com/investment/).

Οδηγίες συγγραφής διπλωματικής εργασίας

Πολύ χρήσιμες οδηγίες για τη συγγραφή μιας διπλωματικής εργασίας (master’s thesis) υπάρχουν εδώ.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση