Ο ρόλος του διδάσκοντος αλλάζει…
Η αξιοποίηση των εικονικών κόσμων στην διαδικτυακή διδασκαλία αλλάζει το ρόλο του διδάσκοντος. Η Dr. Irene Boland, στο άρθρο της “PAR– How moving from LMS to virtual worlds changes instructors’ roles, learner expectations, and non-verbal communication” στο eLearningFuture, συγκρίνει τα συστήματα διαχείρισης μάθησης (Learning Management Systems, LMS), π.χ. Moodle, με τους εικονικούς κόσμους, π.χ. Second Life, ως προς το ρόλο του διδάσκοντος.
Από παιδαγωγική πλευρά ο διδάσκων στα LMS καλείται να θέτει θέματα συζητήσεων στο forum, να καθοδηγεί και να συμβάλλει σε αυτές τις συζητήσεις που γίνονται από τους μαθητές του, προσθέτοντας την εξειδικευμένη γνώση του. Όταν διδάσκει όμως με εικονικούς κόσμους, καλείται να διευκολύνει την περιήγηση των μαθητών σε περιβάλλοντα μάθησης που έχει επιλέξει ο ίδιος ή οι μαθητές του, την εξερεύνηση ή την κατασκευή έργων και προϊόντων μάθησης.
Από κοινωνική πλευρά, ο διδάσκων με κάποιο σύστημα διαχείρισης μάθησης καλείται να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον και να διευκολύνει την ομαδική εργασία. Στη διδασκαλία με χρήση εικονικών κόσμων θα πρέπει να προσέξει την εξωτερική εμφάνιση του avatar του, να αποτρέψει κακόβουλη ή ενοχλητική συμπεριφορά και να καλλιεργήσει κλίμα αλληλοϋποστήριξης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Το μέλλον των εικονικών κόσμων
Το Gartner Group προβλέπει ότι μέχρι το 2011 το 80% των χρηστών του διαδικτύου (περίπου 50 – 60 εκατομμύρια) θα συμμετέχουν σε εικονικούς κόσμους. Ένας αριθμός από αυτούς τους κόσμους, συμπεριλαμβανομένων του Second Life (SL), World of Warcraft, There and Teen Second Life, ήδη διατίθενται για ανθρώπους όλων των ηλικιών, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία.
Καθώς ο παγκόσμιος ιστός συνεχίζει να εξελίσσεται, οι εικονικοί κόσμοι σύντομα ίσως δεν θα απαιτούν ένα ξεχωριστό λογισμικό να μεταφορτωθεί αλλά θα είναι προσβάσιμοι μέσω του φυλλομετρητή του χρήστη.
Η διαλειτουργία διαφορετικών εικονικών κόσμων θα επιτρέπει στους χρήστες με το ίδιο avatar να περιηγούνται σε διαφορετικούς εικονικούς κόσμους και έτσι θα δημιουργηθεί ένα 3D Internet αλληλοσυνδεδεμένων κόσμων που θα συνδέονται αδιαφανώς με το παραδοσιακό, δύο διαστάσεων ιστό. Επιπλέον, η διασύνδεση με το ήδη υπάρχον Web 2.0 θα υποστηρίζεται όπως συμβαίνει και τώρα.
Παράλληλα, θα αυξηθεί η χρήση των εικονικών κόσμων για homeschooling σε αντικατάσταση των παραδοσιακών φυσικών αιθουσών, προκειμένου να μειώνει το κόστος παροχής εκπαίδευσης. Στόχος δεν θα είναι η αναπαράσταση της σχολικής αίθουσας, αλλά η δημιουργία καταστάσεων μάθησης που δεν μπορούν να υπάρξουν σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον διδασκαλίας.
πηγή: Virtual Worlds, Real Libraries: Librarians and Educators in Second Life and Other Multi-User Virtual Environments, 2008, edited by Lori Bell and Rhonda B. Trueman, Information Today, Inc., Medford, New Jersey