15-11-22: Περιβαλλοντική εκδρομή στην Παύλιανη Φθιώτιδας

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, από μια εκδρομή στην Παύλιανη, ένα χωριό, κυριολεκτική ζωγραφιά, μέσα σε ένα ελάτινο δάσος, στα ορεινά του νομού Φθιώτιδας και συγκεκριμένα στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Εκεί επέλεξε  η περιβαλλοντική Ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας, να πάρει το βάπτισμα του πυρός, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με το πρόγραμμα «Ανασαίνοντας στα ελεύθερα ψηλά βουνά», με μια ομάδα 55 παιδιών, συνοδευόμενη από τις υπεύθυνες για το πρόγραμμα εκπαιδευτικούς, κ.κ. Λιάνα-Τολίκα Σταυρούλα, Νίκα Χαρά, καθώς και την κ. Λιάτζουρα Κατερίνα, τον κ. Γιαλό Γιάννη και την κ. Καραπούλιου Χριστίνα, ως συνοδούς.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν αρχικά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέσα στο γραφικότατο χωριουδάκι της Παύλιανης, που κερδίζει τον επισκέπτη με τις πολλές χιουμοριστικές εικαστικές παρεμβάσεις, επιμέλεια του εκπολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, οι οποίες, εντελώς απροσδόκητα, ξεπετάγονται,  από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά, του χωριού και του πάρκου.  Μέσα στο παραδοσιακό κτήριο, όπου στεγάζεται το ΚΠΕ, οι δασοπόνοι συνεργάτες του Κέντρου μύησαν τα παιδιά στο κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, στοιχεία της οποίας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας στο πάρκο αναψυχής και δίπλα στις πηγές του Ασωπού.

Μέσα σε ένα κατάφορτο φυσικό τοπίο, από πλατάνια και σφενδάμια, καρυδιές και καστανιές, που συνδυάζονται με υπέροχες, δημιουργικές ανθρώπινες πινελιές, που διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους, τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο Υδροκίνησης, που αποτελείται από τρία πέτρινα κεραμοσκεπή κτίσματα, το Νεροπρίονο, το Μαντάνι, Νερόμυλο και τη Νεροτριβή (Τρίστιλα) και έμαθαν  με ποιο τρόπο τα πλούσια νερά της περιοχής και η υδροκίνηση συνέβαλαν στην οικιακή και ευρύτερη οικονομία της περιοχής.

Στη συνέχεια τα παιδιά, είχαν την ευκαιρία ν’ αποδείξουν τις ικανότητές τους, σε όμορφες δραστηριότητες και πρωτότυπες αθλοπαιδιές, τις οποίες απόλαυσαν με όλη τους την καρδιά. Στο φύλλο αποτίμησης της εκδρομής που μοιράστηκε αργότερα μέσα στο λεωφορείο, τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους από την εμπειρία αυτή και εξέφρασαν την επιθυμία να ξαναεπισκεφτούν σύντομα την περιοχή.

IMG 8150 IMG 8140 IMG 8139
IMG 8134 IMG 8148 IMG 8133