Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, τα τμήματα της Α΄ Γυμνασίου του 6ου Γυμνασίου γνώρισαν τα παιχνίδια της ελληνικής αρχαιότητας σε ένα επιμορφωτικό εργαστήριο με πολύ ενδιαφέρον! Το σχολείο μας συνεργάστηκε με την ομάδα του “Greektoys”, που σκοπό έχει την προώθηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Με 3D animation, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά το εκπαιδευτικό έργο του Greektoys, μιας ελληνικής ομάδας που έχει έδρα το Βέλγιο, ταξιδεύει σε πολλές πρωτεύουσες, σε μουσεία και σχολεία και λειτουργεί ως «γέφυρα» για να εισάγει τα παιδιά στον πολιτισμό της αρχαιότητας. Από το 2012 δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο διαθεματικών δραστηριοτήτων στα γνωστικά αντικείμενα της ιστορίας, των αρχαίων ελληνικών, της πληροφορικής και της τεχνολογίας που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο μας, η επίσκεψη του Greektoys έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να μάθουν για τα αρχαία παιχνίδια (πού βρέθηκαν και πότε, από τι υλικό είναι φτιαγμένα, σε ποια μουσεία βρίσκονται σήμερα τα εκθέματα κλπ) και να δουν αντίγραφα αυτών. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών. Κούκλες (πλαγγόνες), αστράγαλοι, σβούρες, γιογιό, κουδουνίστρες και ζωόμορφα παιχνίδια πάνω σε ρόδες είναι μερικά από αυτά που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως μας έδειξαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν τη σειρά κινουμένων σχεδίων Greektoys με πρωταγωνιστές το αλογάκι Βαλίο, τη Λίλυ και το Φίλωνα, χαρακτήρες εμπνευσμένοι από παιχνίδια της αρχαιότητας. Στο δεύτερο μέρος, με την καθοδήγηση της ομάδας του “Greektoys”, οι μαθητές κατασκεύασαν πήλινα αλογάκια και κούκλες, αντίγραφα των παιχνιδιών της αρχαιότητας, όπως τα έφτιαχνε ο κοροπλάστης στην Ελλάδα του 5ου π.Χ. Οι δημιουργίες τους μάς ενθουσίασαν!
Την επιμορφωτική δράση οργάνωσε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Καρλή Δ και παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί Γούναρης Α., Διγαλέτου Δ., Ηλία Μ., Λιάσκου Δ., Λιλή Αικ., Μπουλούρη Μ., Νίκα Χ., Πιτσούνη Ζ., Σταμέλου Φ., Στούπας Χρ., των οποίων το διδακτικό αντικείμενο έχει συνάφεια με το περιεχόμενο της δράσης καθώς και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Παπά Δ. και η Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης κ. Αθανασάκου Π.
Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία για όλους μας να μοιραστούμε στιγμές χαράς και παιχνιδιού στο σχολείο μας και παράλληλα να έρθουμε πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.