Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας συμμετείχαν εθελοντικά  τη σχολική χρονιά 2022-23 στο Σχέδιο Δράσης «Φωτογραφί-Ζουμε» που οργανώθηκε πάνω στον άξονα που διερευνά τις σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και στόχο έχει την καταγραφή και ανάδειξη δημόσιων κτηρίων, μνημείων και ιδιωτικών χώρων που έχουν υποβαθμιστεί από ανεξέλεγκτες αποτυπώσεις συνθημάτων. Αρχικά, οι μαθητές συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο εισόδου ώστε να καταγράψουν τους στόχους και τις προτάσεις τους για το εγχείρημα και να διαχωρίσουν τη μορφή τέχνης (graffiti) από το βανδαλισμό και τη φθορά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Στη συνέχεια με την καθοδήγηση των συνοδών εκπαιδευτικών κ. Αμπατζή Γ., κ. Κουκουναράκη Ε., κ. Κολιογιώργη Γ., κ. Κουκογιάννη Γ. και κ. Πιτσούνη Ζ., οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και με τις φωτογραφικές τους μηχανές βγήκαν στους δρόμους της πόλης και αποτύπωσαν συνθήματα, σύμβολα και κάθε είδους γραφήματα πάνω σε τοίχους δημόσιων και ιδιωτικών κτηριών.

Οι «φωτοβόλτες», η συγκέντρωση των φωτογραφιών και η ολοκλήρωση της εργασίας με power point έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους αλλά και με τους εκπαιδευτικούς σ’ ένα εξωδιδακτικό πλαίσιο. Το ερωτηματολόγιο εξόδου έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να καταγράψουν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και την ικανοποίησή τους από τη δράση, μιας και τους δόθηκε η ευκαιρία να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους. Παράλληλα, η ενημέρωση όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας με παρουσίαση της εργασίας της δράσης και η δημοσίευση αυτής στην ιστοσελίδα του 6ου Γυμνασίου είχε ως στόχο να συναισθανθούν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, το ρόλο τους ως πολίτες που χρειάζεται να αγαπούν την πόλη τους και να εναντιώνονται σε πράξεις που υποβαθμίζουν την αισθητική και την ποιότητα ζωής σε αυτή.

Η δράση της ομάδας «Φωτογραφί-Ζουμε» ολοκληρώθηκε με τη σύνταξη και επίδοση επιστολής προς το Δήμο Χαλκιδέων και το γραφείο της Δημάρχου στην οποία περιγράφεται η  πορεία της εργασίας και μέσα από το power point γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που ανέδειξε η ομάδα. Επιπλέον, στην επιστολή  κατατίθενται  προτάσεις των οποίων η υλοποίηση θα αναβαθμίσει αισθητικά την εικόνα της πόλης και θα την προστατέψει στο μέλλον από κακόβουλες ενέργειες. Ευχόμαστε το έργο της ομάδας να συνεισφέρει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πόλης που θα εμπνέει σεβασμό στους κατοίκους της και θαυμασμό στους επισκέπτες της.

20230511 110519 2 20230529 112051

 

πάτησε να δεις την παρουσίαση της εργασίας

Ο φθινοπωρινός καιρός, καταμεσής της Άνοιξης, δεν πτόησε την περιβαλλοντική Ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας, να περιδιαβεί «στο Μαγικό Μονοπάτι  της Ενσυνείδησης», περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καρπενησίου, το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Casa do Professor της Πορτογαλίας, υπό τον τίτλο «Mindful Nature – Ενσυνείδητη Φύση», στο ομότιτλο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+. Η ομάδα των 27 μαθητών/τριών με τις συνοδούς καθηγήτριες κ.κ. Λιλή Κατερίνα, Λιάνα-Τολίκα Σταυρούλα και Νίκα Χαρά, αρχικά επισκέφθηκαν τις Θερμοπύλες, όπου στο ομώνυμο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης, παρακολούθησαν την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη των Θερμοπυλών, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, και την έκβαση της μάχης, μέσα από ψηφιακή εφαρμογή που έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Κατά την άφιξη στο Καρπενήσι οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν πικ-νικ στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, δίπλα στον ποταμό Αγραφιώτη, όπου σύμφωνα με την παράδοση  σκοτώθηκε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης Μάρκος Μπότσαρης.

Κατά τις απογευματινές ώρες οι μαθητές και οι μαθήτριες περιδιάβηκαν στο ελατοδάσος του Καρπενησίου, και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στη φύση, αφουγκράστηκαν τους ήχους της, άγγιξαν τις υφές της χλωρίδας, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση του υπεύθυνου του προγράμματος  κ. Κοπανάκη Μάνου, εστίασαν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ενσυνειδητότητας, όπως η συγκέντρωση, η συναισθηματική ισορροπία, η ψυχική ανθεκτικότητα και η ψυχολογική ευελιξία.

Την επόμενη ημέρα η Περιβαλλοντική ομάδα επισκέφθηκε το Κέντρο  Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, όπου τα παιδιά ταξίδευσαν στο χρόνο, και μέσα από διαδραστικές εφαρμογές. παρακολούθησαν ιστορικές μάχες και καταδύθηκαν στο Ναό της Επισκοπής, που είναι βυθισμένος στη Λίμνη των Κρεμαστών.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα έκλεισε στο ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου σε ένα μεγάλο κύκλο με βιωματικά παιχνίδια, ανάμεσα στα οποία οι γλαφυρές ιστορίες του υπεύθυνου του ΚΕΠΕΑ μετέφεραν στα παιδιά μηνύματα και διδαχές ζωής και ενσυνείδησης.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με επισκέψεις στις άλλες δύο χώρες που συμμετέχουν στη δράση Erasmus+ και ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες.

ΚΠΕ Αφουγράζομαι

 

πάτησε να δεις περισσότερα στιγμιότυπα από την εκδρομή