ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ 6ου   ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2016

 

Μαθητές και μαθήτριες των  Γαλλικών του 6ου Γυμνασίου βραβεύτηκαν για τις δημιουργίες τους στα πλαίσια του διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2016, που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες, αυτή τη χρονιά, όφειλαν να παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή  τις ποιητικές τους δημιουργίες γύρω από το θέμα «γεύσεις και ποίηση», τηρώντας  κάποιες βασικές προϋποθέσεις:
– να επιλέξουν μία από τις πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση ή την αφή
– να περιγράψουν, μέσα από την αίσθηση που επέλεξαν, την γαστρονομία του τόπου τους (τον πλούτο, την ιστορία, τα ονόματα των συνταγών και των προϊόντων κ.λπ.)
– να χρησιμοποιήσουν πέντε από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016, που ορίζονται από την κριτική επιτροπή και που αναδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας διάφορων γαλλόφωνων περιοχών.                                                                                         Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό , εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν, και με τη επίβλεψη της καθηγήτριάς τους κ. Χασιώτου Ευμορφίας δημιούργησαν και παρουσίασαν  ένα videο και μια συνθετική εργασία, ποίημα – εικαστική δημιουργία  με τίτλο: <<Le calendrier des saveurs d’ Eubée>>   <<Tο ημερολόγιο των γεύσεων της Εύβοιας >>.   Η βράβευση των νικητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας κατά την διάρκεια της γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016.

 

DSC04825

Οι μαθητές χαρούμενοι για τη βράβευσή τους με τα δώρα τους

Οι μαθητές χαρούμενοι για τη βράβευσή τους με τα δώρα τους

Το 6ο Γυμνάσιο στο ΚΠΕ Λευκίμμης 17-19 Μαρτίου 2016

 

Η ομάδα του Περιβαλλοντικού Τμήματος του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας που αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες  και των τριών τάξεων του σχολείου, με τις υπεύθυνες προγράμματος    κ. Χασιώτου Ευμορφία και   Χασιώτου Βιολέττα και συνοδό την εκπαιδευτικό Λιλή Αικατερίνη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Λευκίμμης,  στην Κέρκυρα, από 17 έως 19 Μαρτίου. Το ταξίδι αυτό ήταν ξεχωριστό γιατί πρόσφερε στους συμμετέχοντες πολλές και μοναδικές εμπειρίες. Την πρώτη ημέρα η ομάδα παρακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παρουσίαση με θέμα: «Ακουστική Οικολογία», από τους υποψήφιους διδάκτορες κ. Κοκκινομηλιώτη και κ. Κυριαζή που διδάσκουν στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο στεγάζεται στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Την δεύτερη μέρα, η ομάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα με επίσκεψη στη λίμνη Κορισσίων, μία ιδιαίτερη περιοχή προστατευμένη από τη συνθήκη Natura, που αποτελεί μοναδικό τοπίο με αμμοθίνες και κεδροδάσος δίπλα στην Αδριατική. Στη συνέχεια η ομάδα έφθασε στο ΚΠΕ Λεύκιμμης το οποίο στεγάζεται στα ανακαινισμένα βενετσιάνικα κτίσματα που λειτουργούσαν  επί το πλείστον ως αποθήκες των Αλυκών που υπήρχαν σ΄αυτή την περιοχή. Μια αναπάντεχη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες καθώς ένα σμήνος από φλαμίνγκος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το ΚΠΕ στη μικρή λιμνοθάλασσα αναζητώντας την αγαπημένη τους τροφή τις μικρές, ροζ γαρίδες. Ο μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πανέμορφα πουλιά και από κοντά αλλά και με τα κιάλια  κάνοντας απόλυτη ησυχία γιατί και ο παραμικρός θόρυβος τα τρομάζει.

Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισήγηση ήρθε η ώρα για ποδήλατο. Μαθητές και καθηγητές κατευθύνθηκαν με τα ποδήλατα στον αιωνόβιο ελαιώνα Λεύκιμμης ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή, όπου και έκαναν μελέτη πεδίου. Επιστροφή στο ΚΠΕ και παρασκευή σαπουνιού στο εργαστήριο με θερμή και ψυχρή μέθοδο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία αφίσας και τη δημοσίευσή της από τις ομάδες στο εργαστήριο πληροφορικής του ΚΠΕ. Ο διαγωνισμός αφίσας έδωσε τη νότα άμιλλας που χρειάζονταν οι ομάδες για να επιστρατεύσουν όλη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους κι έκλεισε τον κύκλο των δραστηριοτήτων αφήνοντας σε όλους μια γεύση πληρότητας και αισθήματα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Το ίδιο βράδυ, η βόλτα στην κατάφωτη Σπιανάδα, τη γνωστή και ιστορική πλατεία της Κέρκυρας και η ζεστή σοκολάτα στο Λιστόν, παρά την ελαφριά βροχή, προσέφερε σε όλους τη χαλάρωση που ήταν απαραίτητη μετά την τόσο γεμάτη ημέρα.

Την Τρίτη μέρα την παράσταση έκλεψε η επίσκεψη μας στο Αχίλλειο, την περίφημη αυτοκρατορική έπαυλη που ήταν αφιερωμένη στον Αχιλλέα από την Αυστριακή αυτοκράτειρα Ελισάβετ. Εκεί περιηγηθήκαμε στους χώρους του ανακτόρου και στους κήπους και θαυμάσαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα πανέμορφα γλυπτά.

Το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε με το προσκύνημά μας στον πολιούχο του νησιού Άγιο Σπυρίδωνα. Όταν το απόγευμα αποχαιρετούσαμε την Κέρκυρα, μετά φυσικά από τα απαραίτητα ψώνια με τοπικά προϊόντα όπως κουμ-κουάτ, λιμοντσέλο κ.α. όλοι υποσχόμασταν ότι θα επιστρέψουμε ξανά στο νησί  που για τρεις μέρες μας φιλοξένησε και μας πρόσφερε εικόνες, αρώματα, γεύσεις, ακούσματα.

Άφιξη στο ΚΠΕ Λευκίμμης

Άφιξη στο ΚΠΕ Λευκίμμης

Λίμνη Κορισσίων

Λίμνη Κορισσίων

Μάθημα στον Αμμόλοφο

Μάθημα στον Αμμόλοφο

Παρουσίαση Προγράμματος από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Κέρκυρας

Παρουσίαση Προγράμματος από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Κέρκυρας

Παρουσίαση Προγράμματος από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Κέρκυρας

Παρουσίαση Προγράμματος από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Κέρκυρας

Βόλτα με τα ποδήλατα

Βόλτα με τα ποδήλατα

Ποδηλασία

Ποδηλασία

Ποδηλασία στον ελαιώνα

Ποδηλασία στον ελαιώνα

Παρασκευή σαπουνιού

Παρασκευή σαπουνιού

Παρασκευή σαπουνιού

Παρασκευή σαπουνιού

Δημιουργία αφίσας

Δημιουργία αφίσας

Παρακολούθηση Προγράμματος Ακουστικής Οικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Παρακολούθηση Προγράμματος Ακουστικής Οικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

Επίσκεψη στο Αχίλλειο

 

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 τις τρεις τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος οργανώσαμε μια μικρή γιορτή, τη τελευταία σχολική μέρα πριν την Κυριακή της Αποκριάς. Πρώτα απ’ όλα  συγκεντρώσαμε σε μια γωνιά της τάξης διάφορα σνάκ και  αναψυκτικά ώστε να υπάρχει κάτι για φαγητό και μετά οι μαθητές και οι μαθήτριες  φορέσαμε αποκριάτικες στολές και χορέψαμε με τραγούδια λάτιν, ποπ αλλά και ελληνικά στην αυλή του σχολείου μας!  

 

 

 
 

 
   
20160311_121706
 20160311_121715
 

 

 

 

Στο τέλος, πριν φύγουμε, τακτοποιήσαμε και καθαρίσαμε  τις τάξεις και την αυλή του σχολείου μας. Καλή Σαρακοστή στους γονείς και τους καθηγητές μας!



Στις  17/2/2016 το σχολείο μας πραγματοποίησε περίπατο στο χωριό “Στενή Ευβοίας”.  Ο καιρός ήταν πολύ καλός και έτσι περπατήσαμε σε όλα τα στενά δρομάκια, φτάσαμε μέχρι τα τελευταία σπίτια ψηλά στην κορυφή του βουνού απ΄ όπου είδαμε πανοραμικά τα γύρω βουνά. Είδαμε τα πρώτα λουλούδια της Άνοιξης, τις ανεμώνες, βγάλαμε φωτογραφίες δίπλα στις ανθισμένες αμυγδαλιές και κερασιές, περπατήσαμε μέσα στα πεύκα και φτάσαμε ως  το ποτάμι όπου καθίσαμε να ξεκουραστούμε.  Τέλος ευχαριστηθήκαμε τα ζεστά κουλουράκια και γευστικά σνακ στις καφετέριες. Όλοι χαρήκαμε  μια πολύ όμορφη εκδρομή!

Πανοραμική θέα

Πανοραμική θέα

Περπατώντας στους δρόμους της Στενής

Από τον περίπατο στο χωριό ‘Στενή Ευβοίας’.

Εξερευνώντας την περιοχή γύρωαπό το ποτάμι

Εξερευνώντας την περιοχή γύρω από το ποτάμι

Ανεμώνες

Ανεμώνες

Μια μικρή πηγή νερού δίπλα στο δρόμο

Ρυάκι νερού καταλήγει στο δρόμο.

Η φωτογραφία στις αμυγδαλιές

Φεβρουάριος και οι αμυγδαλιές είχαν ανθίσει.