Γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο μέσα από την…τέχνη!

Με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη μιλήσαμε για την έννοια της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος ασχοληθήκαμε με έναν σύγχρονο καλλιτέχνη τονDSC05970 Γιάννη Ιωάννου και είδαμε πίνακές του που είναι εμπνευσμένοι από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο Γιάννης Ιωάννου θεωρείται ο βασικός εκπρόσωπος της Pop Art στην Ελλάδα και στους πίνακές του συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με αυτή του κολλάζ.  Στα παιδιά άρεσαν πολύ οι πίνακες του Ιωάννου γιατί θύμιζαν κόμικ.

Ξεχωρίσαμε τους πίνακες που μας άρεσαν περισσότερο και αξιοποιήσαμε τη ρουτίνα σκέψης “Βλέπω-Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι” για να τους επεξεργαστούμε καλύτερα. Παρατηρήσαμε τι απεικόνιζαν, εντοπίσαμε ένα τανκς, αλλά και ανθρώπους που έδειχναν φοβισμένοι. Ξεχωρίσαμε και διαβάσαμε τη λέξη “Δημοκρατία” και τη φράση “Κάτω ο φασισμός” που αναγράφονται στους πίνακες, αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να συμβαίνει. Στη συνέχεια, συζητήσαμε με τα παιδιά για τις έννοιες “δημοκρατία”, “χούντα”, “φασισμός” και μιλήσαμε για τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου.

DSC05971   DSC05973    DSC05976

Κάναμε αναπαράσταση  του πίνακα που μας άρεσε περισσότερο και προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τους ανθρώπους του πίνακα. “Τι να σκεφτόταν;”, “Πώς αισθάνονταν άραγε;” , ” Τι πιστεύετε ότι συζητάνε μεταξύ τους;” ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που κάναμε στα παιδιά κι εκείνα εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο

   DSC05977 DSC05978

Στη συνέχεια, είδαμε στον διαδραστικό μας πίνακα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις αληθινές φωτογραφίες και ειδικά από το μεγάλο τανκς, καθώς και από τα ηχητικά ντοκουμέντα και φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία , Ελευθερία!” .

DSC05979

Συνεχίσαμε με μια ατομική κατασκευή , εμπνευσμένοι από την τέχνη του Ιωάννου. Διαλέξαμε φωτογραφίες σχετικές με τη επέτειο του Πολυτεχνείου που μας άρεσαν, τις χρωματίσαμε και τις κολλήσαμε σε ένα χαρτόνι που ήταν χωρισμένο σε πέντε κουτάκια. Στο τελευταίο κουτάκι ζωγραφίσαμε μόνοι μας τους ανθρώπους που ήταν έξω από το Πολυτεχνείο. Συνδυάσαμε επομένως την ζωγραφική με το κολλάζ, όπως και ο καλλιτέχνης μας στον πίνακά του που ξεχωρίσαμε.

DSC05980 DSC05981 DSC05982  DSC05984

Στο τέλος κολλήσαμε ένα μπλε ρολό από χαρτόνι οντουλέ  και το φτιάξαμε πλακάτ, σαν κι αυτά που κρατούσαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο και έγραφαν τα συνθήματά τους.

DSC05985   DSC05995     DSC05996   

Συνεχίσαμε με την κατασκευή του “περιστεριού της ειρήνης”. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής και ζωγραφίσαμε πάνω στα λευκά περιστέρια μάτια και φυσικά το σήμα της ειρήνης.

DSC05998   DSC05999

Την ημέρα της γιορτής είδαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικό με την επέτειο της 17 Νοέμβρη και θυμηθήκαμε τα γεγονότα της ημέρας.

DSC05989

Μετά παίξαμε διαδραστικά κουίζ και παιχνίδια…

DSC05990   DSC05992

Χορέψαμε και τραγουδήσαμε τα τραγούδια του Πολυτεχνείου για την Ειρήνη, τη Φιλία, την Αγάπη…

DSC05993 DSC05994 

Συμπληρώσαμε έναν λαβύρινθο που έπρεπε να βοηθήσουμε τα παιδιά να πάνε στο άγαλμα του Πολυτεχνείου…

  DSC06000 DSC06001

Και τέλος φωτογραφηθήκαμε περήφανοι και χαμογελαστοί στην αυλή μας κρατώντας τα πλακάτ που είχαμε φτιάξει!

DSC06003 DSC06004