Έφτασε της Άνοιξης η…ώρα!

 Παρότι φέτος ο καιρός  μόνο ανοιξιάτικος δε δείχνει, εμείς στην τάξη θέλουμε να “ξορκίσουμε” τη συννεφιά και να επισπεύσουμε τον ερχομό της Άνοιξης! Αφορμή για την αρχή της κουβέντας μας στάθηκε η σημερινή εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί επίσημα τον ερχομό της Άνοιξης. Μιλήσαμε γενικά για την εποχή, για το τι μυρωδιές, ήχοι, γεύσεις μας έρχονται στο νου όταν ακούμε τη λέξη “Άνοιξη” , αλλά και για την αλλαγή της ώρας που θα έχουμε σε λίγες μέρες. Ευκαιρία να εξοικειωθούμε με το θέμα της ώρας! Παρότι από την αρχή της χρονιάς εξηγούμε στα παιδιά πόση ώρα έχουν στη διάθεσή τους για ελεύθερο παιχνίδι ή πόση ώρα απομένει μέχρι να μαζέψουν, πλέον προσπαθήσαμε μέσω ενός παιχνιδιού να “διαβάζουν” μόνα τους την ώρα.

   

Πρώτα έπρεπε να φτιάξουν σωστά τα παζλάκια με την ώρα και την αντίστοιχη δραστηριότητα του παιδιού που απεικονίζονταν, και στη συνέχεια έπρεπε να τοποθετήσουν τους δείκτες του χάρτινου ή του ξύλινου ρολογιού της τάξης μας στη σωστή θέση. Έπειτα, προσπαθούσαν να “διαβάσουν” την ώρα.  Δε φτάνει, όμως, μόνο η ώρα για να έρθει η Άνοιξη, αλλά και τα πολύχρωμα λουλούδια, το πράσινο χορτάρι, οι πεταλούδες… Γι’ αυτό κι εμείς γεμίσαμε την τάξη μας με ανοιξιάτικες κατασκευές!

 

Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και εργαλεία, όπως στένσιλ, φελλούς, πλαστικά πιρουνάκια, μπατονέτες και διαφόρων χρωμάτων τέμπερες, φτιάξαμε ένα ανοιξιάτικο ταμπλό! Ήδη μοσχομύρισε!!!

Και δε σταματήσαμε μόνο στο ταμπλό. Επειδή τα παιδιά λάτρεψαν τις διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού έφτιαχναν τις δικές τους δημιουργίες!

  

Τώρα, ώρα για… πεταλούδες! Και μάλιστα αέρινες, όπως ένα χαρτί κουζίνας! Με τέτοιο υλικό φτιάξαμε τις πεταλούδες μας, τις γεμίσαμε με βουλίτσες με τα δάχτυλά μας και για σώμα βάλαμε μανταλάκια!

Και τέλος… επειδή η αξία της ανακύκλωσης μας έχει γίνει βίωμα, αξιοποιήσαμε κάποια παλιά μας έργα με τους κύκλοyς του Kandinsky και τα μετατρέψαμε σε… λουλούδια! Τους προσθέσαμε μεγάλα πέταλα που τα χρωματίσαμε όπως ήθελε ο καθένας  και τα κρεμάσαμε στην τάξη μας! Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

 

 

Εμείς πάντως ό,τι μπορούσαμε κάναμε! Ώρα να κάνει κι ο καιρός τη δουλειά του!