
1. Δημοκρατία και Συμμετοχή

2. Προαγωγή της Μάθησης

3. Προαγωγή Τεχνών και Πολιτισμού

7. Προαγωγή της Υγείας
Η κουκουβάγια της τάξης επισκέφτηκε την φετινή χρονιά το Νηπιαγωγείο μας και μέσα από την γνωριμία μας προέκυψε το θέμα της διατροφής και η ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο, που οι μαθητές μας επέλεξαν για εμάς…

Αν και τα φαγητά τα γνωρίζουμε, μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τις ομάδες τροφίμων και τι η κάθε μία προσφέρει στον οργανισμό μας.
Η αρχή έγινε με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία εντοπίστηκαν με ευκολία στο μπακάλικο του Νηπιαγωγείου μας και οδήγησαν σε δράσεις κατηγοριοποίησης και ταξινόμησης. Δεδομένου, όμως του ότι τα πλαστικά στερούνται γεύσης και αρώματος, προμηθευτήκαμε αληθινά φρούτα, τα αναγνωρίσαμε και τα δοκιμάσαμε με χαρά και όρεξη.

Στην συνέχεια παίξαμε το κινητικό παιχνίδι της “Φρουτοσαλάτας”, αλλά και χορέψαμε το παραδοσιακό τραγούδι “Μήλο μου κόκκινο”.

Η παροιμία “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, λειτούργησε ως αφορμή για να μιλήσουμε για τα οφέλη των φρούτων στον οργανισμό μας και για τις βιταμίνες, που αυτά περιέχουν και τα μισά μήλα μας βοήθησαν να φτιάξουμε μία αφίσα για την τάξη μας, αλλά και ιδιαίτερες εικαστικές δημιουργίες.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τα φρούτα; Μα φυσικά έναν… πίνακα ζωγραφικής!
Γνωρίσαμε τον γνωστό ζωγράφο Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο (Giuseppe Arcimboldo), εμπνευστήκαμε από τις γκροτέσκ προσωπογραφίες του και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα με φρούτα και λαχανικά από το… μπακάλικό μας!


Μετά τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες ήρθε η ώρα για ψώνια!!!
Εφοδιαστήκαμε με τα καλάθια μας και τις λίστες αγορών και ξεκινήσαμε τις αγορές μας…

Το βιβλίο “Ποτέ μα ΠΟΤΕ στη ζωή μου δεν θα φάω ντομάτα” της Lauren Child, μας οδήγησε να αναφερθούμε στα λαχανικά και τα φρούτα, που λέμε ότι δεν τρώμε και στα οφέλη τους, ενώ μας ενέπνευσε να τα μετονομάσουμε και να τα δοκιμάσουμε πλέον με διαφορετική διάθεση.

Μία μαθήτριά μας γνώριζε ένα τραγούδι για τα φρούτα και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για περεταίρω ενασχόληση με το θέμα. Όλοι μαζί καταγράψαμε τους στίχους, ώστε να μπορούμε με ευκολία να το θυμηθούμε και να το τραγουδήσουμε.
Μελετώντας τα λόγια, σύντομα διαπιστώσαμε ότι τα φρούτα έψαχναν έναν καινούριο αρχηγό. Και έτσι ξεκίνησε μία καινούρια σειρά δραστηριοτήτων.
Καταγράψαμε τις ιδέες μας, για όλα τα προσόντα, που πρέπει να έχει ένας αρχηγός για να τον επιλέξουμε, μιλήσαμε για την δημοκρατία και την διαδικασία των εκλογών και αποφασίσαμε να ψηφίσουμε εμείς τον νέο αρχηγό των φρούτων.

Με την βοήθεια ενός πίνακα διπλής εισόδου, ψηφίσαμε και αναδείξαμε τον νέο φρουτοαρχηγό… Το Μήλο!!!
Αποφασίσαμε να δραματοποιήσουμε το τραγούδι και για τον λόγο αυτό κατασκευάσαμε τις μάσκες μας, οι οποίες μας μεταμόρφωσαν σε φρούτα!

Μετά τις δράσεις μας αποφασίσαμε να στολίσουμε την τάξη μας, ζωγραφίζοντας το τραγούδι.
Και έτσι ο πίνακας των έργων μας γέμισε με φρουτοζουμερές δημιουργίες…


“Κούτσι κούτσι το κουκούτσι,
απ’ το φρούτο για να πέσει…”
λέει το τραγούδι κι εμείς το κάναμε πράξη και μάλιστα… μαθηματική!
Φτιάξαμε ένα δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι – όπως το συνηθίζουμε πάντα ανάλογα με τη θεματική μας – όπου τα παιδιά πρέπει να αντιστοιχίσουν κάθε μήλο με το μανταλάκι, που έχει πάνω του τόσα κουκούτσια, όσα “ζητάει” το μήλο.
Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι καρτέλες μας με τους αριθμούς.
