Αmbassador School Project

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Συνεχίζουν και φέτος τη δράση τους οι μαθητές του Λυκείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” (Αmbassador School Project). Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που  καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, οργανώθηκαν και εργάστηκαν ομαδικά δημιουργώντας δύο αφίσες με ζωγραφιές των μαθητριών Νικολίνας Λαζαρίδου και Βασιλικής Ιωσηφίδου της Α΄ τάξης και της Ελένης Μαδούρου της  Β΄ τάξης. Μαζί με τους μαθητές Δήμου Μάρθα της Β΄ τάξης και  Καραγιαννίδου Ευμορφία, Γκόγκου Βασιλική, Καμπάκη Νίκο, Μιχαηλίδου Στρατίνα και Κουσίδου Χριστίνα της Α΄τάξης συνέταξαν τα δικά τους κείμενα με τον γενικό τίτλο «Αν ήμουν εσύ» στέλνοντας το μήνυμα της ενσυναίσθησης και του σεβασμού στην ανθρώπινη μοναδικότητα. Το υλικό το συνέθεσαν σε ένα τελικό βίντεο στο οποίο ενώνουν τις φωνές τους και καλούν όλους μας σε δράση:  «Αν ήμουν εσύ, θα ήθελα να έχω ίσες ευκαιρίες με όλους τους ανθρώπους, θα ήθελα να έχω ανθρώπους να με νοιάζονται και να με φροντίζουν, να έχω φίλους και να μπορώ να απολαμβάνω ωραίες στιγμές μαζί τους…».

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να αντιληφθούν πώς μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και να τους ωθήσει να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στα κοινά. Τον συντονισμό του προγράμματος στο Λύκειο Χορτιάτη έχουν οι καθηγήτριες Ντόμπρου Δήμητρα, Δρίτσαρη Χρυσούλα και Μαγγανά Μαρία καθώς και ο διευθυντής του Λυκείου Παπαδόπουλος Δημήτρης.

 

Ενημέρωση με θέμα την Ευρώπη

Έναν εκλεκτό καλεσμένο είχε την τιμή να φιλοξενήσει το σχολείο μας την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος European Parliament Ambassador School programme. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση με τους junior ambassadors του Λυκείου Χορτιάτη ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Δημήτρης Σκιαδάς, παρουσίασε την ιστορία, τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποσαφήνισε θέματα που αφορούν την οργάνωση και τα όργανα διοίκησης της Ένωσης και έθιξε σοβαρά ζητήματα, όπως την εργασία, την εκπαίδευση και τη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σκιαδάς είναι ειδικός σε θέματα διακυβέρνησης της Ε.Ε. με έμφαση στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Η ενημέρωση έγινε σε μαθητές της Α΄ Λυκείου, που είχαν την ευκαιρία να του θέσουν τις ερωτήσεις τους και να προβληματισθούν ως νέοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις προοπτικές της Ευρώπης.