Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

European Youth Parliament Greece
40η Εθνική συνδιάσκεψη 13-16 Δεκεμβρίου 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 40ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13-16 Δεκεμβρίου. Στο Συνέδριο εκπροσώπησαν επάξια το Λύκειο Χορτιάτη οι μαθήτριες της Α΄τάξης Ευσεβίου Χριστίνα Αναστασία και Καλούση Παρασκευή, οι οποίες το βίωσαν ως μία συναρπαστική εμπειρία μάθησης και αλληλεπίδρασης.

Τη Συνδιάσκεψη διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος για μαθητές/τριες σχολικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Π.Ε. & Δ.Ε. Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής του ΕΚΝΕ αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαρθρώνονται με βάση τους κανόνες του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που έχει ως θεμέλιο τον δημοκρατικό διάλογο στην Αγγλική γλώσσα πάνω σε επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Η εν λόγω Συνδιάσκεψη έφερε τη θεματική «Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή».

 

European Youth Parliament Greece
Εθνική συνδιάσκεψη 1-4 Δεκεμβρίου 2017

          

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 1-4 Δεκεμβρίου 2017 η εθνική συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος  για την επιλογή της Εθνικής αντιπροσωπείας της 84ης Διεθνής συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Νέων που θα γίνει στη Νορβηγία το προσεχές διάστημα.

Στην εθνική συνδιάσκεψη συμμετείχαν από το σχολείο μας μαζί με άλλου 130 μαθητές, οι μαθήτριες της Α΄ τάξης Δεληγιωργάκου Ευαγγελία και Μήτσιου Κωνσταντίνα. Την προετοιμασία των μαθητών μας για τη συμμετοχή τους αυτή είχε η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μας   κ. Ιωαννίδου Αντωνία.

Μέσα από τις παρακάτω σκέψεις μου θα προσπαθήσω να μεταφέρω μια από τις ωραιότερες και συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην 36η Διεθνή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που έγινε  στη Θεσσαλονίκη  1με 4 Δεκεμβρίου 2017.

Την πρώτη μέρα μετά τις εγγραφές μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσπάθησαν οι διοργανωτές  να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και «να σπάσει ο πάγος» που μας διακατείχε εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια  ο καθένας από εμάς πήγε στην ομάδα του και γνωρίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη με σκοπό τη  δημιουργία μιας ενωμένης και «δυνατής» ομάδας.

Τις δύο επόμενες μέρες η κάθε ομάδα ξεχωριστά δούλεψε διεξοδικά πάνω στο θέμα το οποίο είχε διαλέξει. Το θέμα της δικής μου ομάδας είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο είναι ηθική η γονιδιακή μετάλλαξη για θεραπευτικούς σκοπούς. Αναλύσαμε το θέμα διεξοδικά, διορθώσαμε  μερικές λεπτομέρειες που θεωρούσαμε περιττές και προετοιμαστήκαμε για την γενική συνέλευση της τελευταίας μέρας.

Η τέταρτη και δυστυχώς τελευταία ημέρα ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα. Έγινε παρουσίαση των εργασιών  στις υπόλοιπες ομάδες, τον πρόεδρο ,τους αντιπροέδρους καθώς και στους κριτές . Η κάθε ομάδα είχε ετοιμάσει ένα  λόγο παρουσιάζοντας το θέμα της, ένα κύκλο απαντήσεων για το ντεμπατέ καθώς και ένα λόγο για το κλείσιμο της παρουσίασης. Η κάθε επιτροπή είχε το δικαίωμα να διαφωνήσει με τις απόψεις των άλλων επιτροπών και επίσης να εκφράσει τις απορίες της πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Κλείνοντας , στο τέλος κάθε παρουσίασης   όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ η κατά της παρουσίασης και ανάλογα με  το πόσο θετική ή αρνητική ήταν η άποψη των συμμετεχόντων αποφασιζόταν για το αν θα εγκριθεί η παρουσίαση.

Παρόλο την πνευματική και σωματική κούραση που αυτή η διαδικασία μου άφησε ήταν μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Έμαθα πάρα πολλά και απέκτησα νέους φίλους .

Μήτσιου Κιόκιου Κωνσταντίνα

H συμμετοχή στην 36η Συνδιάσκεψη Επιλογής του Κοινοβουλίου των Νέων Ελλάδος ήταν μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία. Οι εργασίες διήρκεσαν 4 ημέρες (1-4/12/2017). Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και συγκροτήθηκαν οι ομάδες. Στη συνέχεια τα μέλη κάθε ομάδας γνωριστήκαμε μέσα από ομαδικά παιχνίδια, στα οποία προβάλλονταν οι κοινωνικές μας αξίες και ηθικά διλήμματα. Τη δεύτερη μέρα κάθε ομάδα εργάστηκε ως επιτροπή για να μελετήσει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η δική μου ομάδα είχε ως θέμα τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Με βάση κείμενα και άρθρα που διαβάσαμε επεξεργαστήκαμε τις θέσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας προσπαθώντας να βρούμε λύσεις. Προβληματιστήκαμε για τους τρόπους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια συναινετική διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν. Την τρίτη μέρα ενημερωθήκαμε για τα θέματα των άλλων επιτροπών, όπως επίσης και για καινοτόμες πρωτοβουλίες και έρευνες που παρουσιάστηκαν από πανεπιστημιακά ιδρύματα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις». Την τελευταία μέρα, μέσα από συζητήσεις διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών καταλήξαμε σε ψηφίσματα. Οι εργασίες τελείωσαν με μια εντυπωσιακή τελετή και όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Δεληγιωργάκου Πατσιοδήμου Ευαγγελία