Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

european youth parliament
European Youth Parliament Greece

Διάχυση του προγράμματος στην ημερίδα παρουσίασης προγραμμάτων 15/5/2023Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Συμμετοχή μαθήτριας του Λυκείου Χορτιάτη σε δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας

230104113523383Μετά τη συμμετοχή της στη 44η  Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (ΕΚΝΕ) που έγινε τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη η μαθήτρια της Β τάξης του Λυκείου Χορτιάτη Γαβριηλίδου Σοφία επιλέχθηκε και συμμετείχε ως εκπαιδευόμενη στο 2ο Διεθνές Training του ΕΚΝΕ που  πραγματοποιήθηκε  από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου 2023 στον Πειραιά.  

20230309 193211Η θεματική της εκπαίδευσης  ήταν: “No one left behind: Navigating the new wave through an ocean of possibilities – Κανένας στο περιθώριο: Κατευθύνοντας την νέα γενιά σε έναν ωκεανό πιθανοτήτων”.
Η δράση συγκέντρωσε συμμετέχοντες από την Ευρώπη και 40 εκπαιδευόμενους με στόχο να φέρει πιο κοντά τους νέους και τις νέες και να τους εκπαιδεύσει σε οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) που πλέον είναι απαραίτητες στην γρήγορα εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Tα Trainings αφορούν Organising Skills, Chair Skills, Media Skills αλλά και γενικότερες δεξιότητες που σχετίζονται με όλους τους εθελοντικούς ρόλους που αναλαμβάνονται στα πλαίσια του ΕΚΝΕ.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Χρυσούλα Δρίτσαρη
ΦιλόλογοςΛήψη αρχείου

42η Εθνική Συνδιάσκεψη 18-19/12/2021

Εικόνα1   Μετά από την παύση της  περυσινής χρονιάς  λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε και πάλι φέτος η 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο 18-19 Δεκεμβρίου. Από το Λύκειο Χορτιάτη συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄Λυκείου, Εύη Γκαντίνα και Αλέξανδρος Κέκος, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την καθηγήτρια του Λυκείου, Χρυσούλα Δρίτσαρη. Εικόνα2Θερμά συγχαρητήρια για τους μαθητές μας, οι οποίοι εργάστηκαν με επιτυχία στις επιτροπές που αφορούσαν τα θέματα της ισότητας των φύλων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης  με άλλους μαθητές από διάφορα σχολεία και να διακριθούν με την εξαιρετική τους παρουσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου από την κριτική επιτροπή επιλέχθηκαν πέντε μαθητές που  θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και το ΕΚΝΕ στην ερχόμενη 95η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων, στο Novi Sad της Σερβίας το Μάρτιο του 2022 και 25 μαθητές για τη στελέχωση επιμέρους αποστολών του ΕΚΝΕ σε Διεθνή Φόρα και σε Περιφερειακές Εθνικές Συνόδους, ανάμεσα στους οποίους και η μαθήτρια του Λυκείου μας, Εύη Γκαντίνα.
Εικόνα3Η  Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε φέτος περίπου 113 νέους, ηλικίας 16-25 ετών από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα, για μία τετραήμερη δράση που ξεκίνησε με την εγγραφή των συνέδρων και τις δραστηριότητες γνωριμίας των νέων την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και έλαβε τέλος τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Οι εργασίες έλαβαν χώρα στον χώρο του λιμανιού Θεσσαλονίκης, στις αίθουσες του 11ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα Λίτσα Φωκίδη στο Δημαρχείο Πανοράματος, όπου και έγινε η τελετή λήξης. Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των νέων με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά. Η Συνδιάσκεψη, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί περιβάλλον στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Εικόνα4Οι συμμετέχοντες, κατανεμημένοι σε δέκα (10) επιτροπές κατέληξαν και φέτος σε δέκα (10) ψηφίσματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος κοινοποιεί και αποστέλλει όλα τα εγκεκριμένα Ψηφίσματα των Επιτροπών σε ενδιαφερόμενους εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως και στους Ευρωβουλευτές που στήριξαν με κάθε τρόπο την 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής.

 

40η Εθνική συνδιάσκεψη 13-16 Δεκεμβρίου 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 40ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13-16 Δεκεμβρίου. Στο Συνέδριο εκπροσώπησαν επάξια το Λύκειο Χορτιάτη οι μαθήτριες της Α΄τάξης Ευσεβίου Χριστίνα Αναστασία και Καλούση Παρασκευή, οι οποίες το βίωσαν ως μία συναρπαστική εμπειρία μάθησης και αλληλεπίδρασης.

Τη Συνδιάσκεψη διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος για μαθητές/τριες σχολικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Π.Ε. & Δ.Ε. Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής του ΕΚΝΕ αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαρθρώνονται με βάση τους κανόνες του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που έχει ως θεμέλιο τον δημοκρατικό διάλογο στην Αγγλική γλώσσα πάνω σε επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Η εν λόγω Συνδιάσκεψη έφερε τη θεματική «Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή».

 

European Youth Parliament Greece
Εθνική συνδιάσκεψη 1-4 Δεκεμβρίου 2017

          

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 1-4 Δεκεμβρίου 2017 η εθνική συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος  για την επιλογή της Εθνικής αντιπροσωπείας της 84ης Διεθνής συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Νέων που θα γίνει στη Νορβηγία το προσεχές διάστημα.

Στην εθνική συνδιάσκεψη συμμετείχαν από το σχολείο μας μαζί με άλλου 130 μαθητές, οι μαθήτριες της Α΄ τάξης Δεληγιωργάκου Ευαγγελία και Μήτσιου Κωνσταντίνα. Την προετοιμασία των μαθητών μας για τη συμμετοχή τους αυτή είχε η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μας   κ. Ιωαννίδου Αντωνία.

Μέσα από τις παρακάτω σκέψεις μου θα προσπαθήσω να μεταφέρω μια από τις ωραιότερες και συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην 36η Διεθνή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που έγινε  στη Θεσσαλονίκη  1με 4 Δεκεμβρίου 2017.

Την πρώτη μέρα μετά τις εγγραφές μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσπάθησαν οι διοργανωτές  να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και «να σπάσει ο πάγος» που μας διακατείχε εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια  ο καθένας από εμάς πήγε στην ομάδα του και γνωρίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη με σκοπό τη  δημιουργία μιας ενωμένης και «δυνατής» ομάδας.

Τις δύο επόμενες μέρες η κάθε ομάδα ξεχωριστά δούλεψε διεξοδικά πάνω στο θέμα το οποίο είχε διαλέξει. Το θέμα της δικής μου ομάδας είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο είναι ηθική η γονιδιακή μετάλλαξη για θεραπευτικούς σκοπούς. Αναλύσαμε το θέμα διεξοδικά, διορθώσαμε  μερικές λεπτομέρειες που θεωρούσαμε περιττές και προετοιμαστήκαμε για την γενική συνέλευση της τελευταίας μέρας.

Η τέταρτη και δυστυχώς τελευταία ημέρα ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα. Έγινε παρουσίαση των εργασιών  στις υπόλοιπες ομάδες, τον πρόεδρο ,τους αντιπροέδρους καθώς και στους κριτές . Η κάθε ομάδα είχε ετοιμάσει ένα  λόγο παρουσιάζοντας το θέμα της, ένα κύκλο απαντήσεων για το ντεμπατέ καθώς και ένα λόγο για το κλείσιμο της παρουσίασης. Η κάθε επιτροπή είχε το δικαίωμα να διαφωνήσει με τις απόψεις των άλλων επιτροπών και επίσης να εκφράσει τις απορίες της πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Κλείνοντας , στο τέλος κάθε παρουσίασης   όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ η κατά της παρουσίασης και ανάλογα με  το πόσο θετική ή αρνητική ήταν η άποψη των συμμετεχόντων αποφασιζόταν για το αν θα εγκριθεί η παρουσίαση.

Παρόλο την πνευματική και σωματική κούραση που αυτή η διαδικασία μου άφησε ήταν μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Έμαθα πάρα πολλά και απέκτησα νέους φίλους .

Μήτσιου Κιόκιου Κωνσταντίνα

H συμμετοχή στην 36η Συνδιάσκεψη Επιλογής του Κοινοβουλίου των Νέων Ελλάδος ήταν μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία. Οι εργασίες διήρκεσαν 4 ημέρες (1-4/12/2017). Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και συγκροτήθηκαν οι ομάδες. Στη συνέχεια τα μέλη κάθε ομάδας γνωριστήκαμε μέσα από ομαδικά παιχνίδια, στα οποία προβάλλονταν οι κοινωνικές μας αξίες και ηθικά διλήμματα. Τη δεύτερη μέρα κάθε ομάδα εργάστηκε ως επιτροπή για να μελετήσει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η δική μου ομάδα είχε ως θέμα τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Με βάση κείμενα και άρθρα που διαβάσαμε επεξεργαστήκαμε τις θέσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας προσπαθώντας να βρούμε λύσεις. Προβληματιστήκαμε για τους τρόπους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια συναινετική διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν. Την τρίτη μέρα ενημερωθήκαμε για τα θέματα των άλλων επιτροπών, όπως επίσης και για καινοτόμες πρωτοβουλίες και έρευνες που παρουσιάστηκαν από πανεπιστημιακά ιδρύματα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις». Την τελευταία μέρα, μέσα από συζητήσεις διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών καταλήξαμε σε ψηφίσματα. Οι εργασίες τελείωσαν με μια εντυπωσιακή τελετή και όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Δεληγιωργάκου Πατσιοδήμου Ευαγγελία