Επιμορφώσεις

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

Τρίωρες απογευματινές επιμορφωτικές συναντήσεις

ASKHTA 122024 EΜε πρωτοβουλία του  Λυκείου Χορτιάτη διοργανώθηκε σειρά πέντε τρίωρων απογευματινών επιμορφωτικών συναντήσεων με τη συνεργασία των σχολικών μονάδων:  2ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας, 1ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας, ΓΕΛ Χορτιάτη, ΓΕΛ Ασβεστοχωρίου, 1ο ΓΕΛ Πανοράματος. ASKHTA 122024 DΤα θέματα “Καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης και ενσυναίσθησης, Διάχυση συμπεριληπτικών πρακτικών, Διαχείρισης περιστατικών
βίας, Σχολική διαμεσολάβηση, Σχολικός εκφοβισμός/Ενδοοικογενειακή βία/
Θετική εκπαίδευση, Νομοθετικό πλαίσιο”
. Επιμορφώτρια και εμψυχώτρια των εκπαιδευτικών ήταν η κ.Ασκητά Μαρία, ψυχολόγος Α.Π.Θ., MSc, Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 15 182236MEd. Η επιμόρφωση στην οποία συμμετείχαν 8 εκπαιδευτικοί του Λυκείου Χορτιάτη, πραγματοποιείται με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex και πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες 18-01-2024, 01-02-2024, 15-2-2024, 29-02-2024, & 14-03-2024. Οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου μέσω της επαγγελματικής μάθησης»  που υλοποιείται  στο Λύκειο Χορτιάτη για το σχολικό έτος 2023-24.

Ενδοσχολική επιμόρφωση 15 ωρών

Ενδοσχολική επιμόρφωση 15 ωρών πραγματοποίησαν 13 εκπαιδευτικοί του Λυκείου Χορτιάτη με θέμα «Επικοινωνία και Διαχείριση Συγκρούσεων στο Σχολικό Περιβάλλον». Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Λύκειο Χορτιάτη σε συνδιοργάνωση με την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) κατά το διάστημα 20-11-2023 έως 3-12-2023.

Πρακτική εκπαίδευση μαθητών & μαθητριών στις Πρώτες Βοήθειες

IMG 20240116 101706Την Τρίτη, 16/01/2024 πραγματοποιήθηκε το επόμενο βήμα στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείο μας στο πρωτοποριακό και πολυδιάστατο πρόγραμμα ανάπτυξης ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΩΝ, για επιλεγμένα σχολεία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας KIDS SAVE LIVES & iSAVElives for schools και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη δικτύου Πιστοποιημένων Ανανηπτών και Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών.

20240116 094132Μετά τη θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών/τριών μέσω webinar, την αξιολόγησή τους μέσω γραπτής εξέτασης, 20 μαθητές/τριες ύστερα απο κλήρωση συμμετείχαν στην πρακτική εξάσκηση που περιελάμβανε την αξιολόγηση θύματος, κλήση 166-112, αναζήτηση απινιδωτή, ΚΑΡΠΑ, θέση ανάνηψης και αντιμετώπιση πνιγμονής. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τις πιστοποιημένες για την ΚΑΡΠΑ εκπαιδευτικούς, Άννα Μιχοπούλου & Στυλιανή Λαλάγκα, υπό την επίβλεψη κι καθοδήγηση της  Χριστίνας Βλαχοπούλου (Course Director BLS/ERC) που ανέλαβε τον ρόλο του ΜΕΝΤΟΡΑ.

IMG 3352Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η κατάρτιση των μαθητών/-τριών σε θέματα Πρώτων Βοηθειών, Πρόληψης, Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, και δευτερευόντως, ενδυνάμωση τους μέσα από την ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ολιστική οργάνωση των σχολικών δομών στην άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών του σχολείου ή της γύρω κοινότητας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι την άφιξη των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής, πνιγμονής από ξένο σώμα κ.α.

IMG 20240116 1jpgΔιαμέσου της εκπαίδευσης που απέκτησαν οι μαθητές/-τριες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή τους και ενθαρρύνθηκαν στο να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνανθρώπους τους που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Οι γνώσεις που απέκτησαν είναι ζωτικής σημασίας, η εμπειρία μοναδική ενώ ο ενθουσιασμός τους μεγάλος!

Στόχοι ήταν η προοδευτική μετάδοση μιας διαχειρίσιμης ποσότητας γνώσεων Πρώτων Βοηθειών και Δεξιοτήτων με βάση την ηλικία των εκπαιδευόμενων με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ευεργετικού χρόνου εις όφελος του θύματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής του.

Το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συνδέεται διαθεματικά στο πλαίσιο διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων  Φυσικής Αγωγής, Βιολογίας, Οικιακής Οικονομίας, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής μέσα σε ένα πρίσμα διεπιστημονικότητας.

Στην πρακτική εκπαίδευση συμμετείχαν οι παρακκάτω μαθητές/τριες: Κεχαγιά Νικολίνα, Κολοβού Αγγελική, Κολοβού Ελευθερία, Σταυρίδου Κατερίνα, Χρυσουλάς Άγγελος, Ζάχαρη Αθανασία, Ζάχαρη Κατερίνα, Ευδοκία Καλουδά, Βαλεντίδη ΣισμανίδουΓκόγκου Αναστασία, Κακουλίδης Παύλος, Κογκολίδου Χριστίνα, Παράδας Θανάσης, Πατρώνης Δημήτρης, Ορφανίδου Ευγενία, Μελιτά Αναστασία, Κουσίδης Στάθης, Αναγνωστοπούλου Αφροδίτη, Λάφης Γιώργος & Ασημούλα Σαούλη. Την όλη εκπαίδευση κάλυψαν φωτογραφικά και βιντεοληπτικά ο Δημήτρης Γερομανώλης και η Γεωργία Μενελάου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES σε συνεργασία με την  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ…Λήψη αρχείου

 

 

Πιστοποίηση εκπαιδευτικών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής

IMG 20231220 193023Την Τετάρτη 20/12/2023 δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου, η κα Μιχοπούλου Άννα, βιολόγος και η κα Λαλάγκα Στυλιανή, φυσικής αγωγής, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης 1.000 μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας, στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Basic Life Support), με θεματικές ενότητες “Πρώτες βοήθειες, απινιδωτές, τεχνολογία και διάσωση”, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council) (BLS/ERC). Η εκπαίδευση έγινε από πιστοποιημένα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES  Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα καλύφθηκε με ευγενική χορηγία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Το εντατικό εξάωρο σεμινάριο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό και οδήγησε στην επίσημη πιστοποίηση των δύο καθηγητριών ως ανανήπτριες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολούθηση θεωρητικού σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών

λήψηςΤην Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, 38 μαθητές του σχολείου μας και 3 εκπαιδευτικοί, Καρατάσιου Ιωάννα, Λαλάγκα Στυλιανή & Μιχοπούλου Άννα, ύστερα από εκδήλωση επιθυμίας, παρακολούθησαν το εγκεκριμένο σεμινάριο (θεωρητικό μέρος) Πρώτων Βοηθειών “KIDS SAVE LIVES FOR SCHOOLS” από την ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES. Το σεμινάριο έλαβε χώρα κατά την διάρκεια διδακτικών ωρών και για την παρακολούθηση του χρησιμοποιήθηκαν η αίθουσα εργασιών και η αίθουσα εκδηλώσεων. Η διάρκεια του είχε δύο ώρες και υπήρξε διάδραση μεταξύ των επιμορφωτών και των επιμορφωμένων. Μετά την λήξη του οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης προκειμένου επιτυγχάνοντας επαρκή βαθμολογία να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα επιμορφωθούν εκπαιδευτικοί  στο πρακτικό μέρος και μετά θα ακολουθήσει η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μαθητών .

IMG 2848 IMG 2850

167c8e9f a758 4685 948c b93559211051 3e55f670 5485 44fd bced 05afd81ef7d9 1b066a83 141f 484d bf0e cf9887131d08 IMG 2851

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

λήψηςΤην Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε η ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES–Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές®.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 18.00-21.30 διαδικτυακά ενώ ένας μεγάλος αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων το παρακολούθησαν..png
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την παροχή Πρώτων Βοηθειών και στη συνέχεια παραλάμβαναν βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν ή να παρακολουθήσουν σεμινάριο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της οργάνωσης εδώ.