Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

Eκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ. Χορτιάτη στο τμήμα του Βιολογικού του ΑΠΘ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, οι μαθήτριες του Προσανατολισμού Υγείας, Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου, Σαββίνα Τσιτσοπούλου, Νέλη Πολυνοπούλου, Εμέλια Νεοφύτου, Γεωργία Κουμάνη, Μαρία Βαρελά, Γεωργία Καμάνικα και Σοφία Γαβριηλίδου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας DNA, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα του Βιολογικού του ΑΠΘ.

Διαφάνεια2Μετά από μια αναγνωριστική βόλτα στους χώρους και στα τμήματα των σχολών των Θετικών Επιστημών,  παρακολούθησαν μαζί με φοιτητές του δεύτερου έτους, μία διάλεξη του Δρ. Χατζηστέργου Κωνσταντίνου. Ο Δρ. Χατζηστέργος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και παρέδωσε διάλεξη σχετικά με τη γονιδιακή ρύθμιση του καθορισμού του φύλου στα θηλαστικά στα πλαίσια του μαθήματος «Βιολογία Ανάπτυξης».

Διαφάνεια3Ο Δρ. Χατζηστέργος είναι καταξιωμένος ερευνητής, με διεθνή πορεία και αναγνωσιμότητα στο πεδίο της αναπτυξιακής και αναγεννητικής βιολογίας της καρδιάς, με έμφαση τα καρδιομυοκύτταρα και τα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας.

Επιστήμονες στο ΑΠΘ δημιουργούν μικρά οργανοειδή – αντίγραφα οργάνων για να δοκιμαστούν στη θεραπεία για την Αταξία Φρίντριχ – ertnews.gr

Διαφάνεια1 1Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τις μαθήτριες του Λυκείου μας καθώς αφενός αποτέλεσε μια σύνδεση με τη μελλοντική τους ιδιότητα και αφετέρου, διότι ο Δρ. Χατζηστέργου εξασφάλισε μια αποκλειστική και κατ’ εξαίρεση ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια, όπου πραγματοποιεί τις μελέτες της η ερευνητική του ομάδα. Οι μαθήτριες ενημερώθηκαν ως προς κάποια ερευνητικά μοντέλα μελέτης που χρησιμοποιούνται στις εν λόγω ερευνητικές διαδικασίες, όπως το ψάρι zebra fish, οι καλλιέργειες ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων, καθώς και η δημιουργία οργανοειδών in vitro.

IMG 5495Δόθηκε η δυνατότητα στις μαθήτριες να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδικασίες μέρους των πειραματικών διαδικασιών και εξηγώντας όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. (Καταφέραμε και δε σκοτώσαμε κανένα ψαράκι…). Στη συνέχεια της ξενάγησή μας επισκεφτήκαμε τα «καθαρά δωμάτια» (clean rooms) του ΑΠΘ, όπου διενεργούνται σε στείρες συνθήκες οι κυτταροκαλλιέργιες, καθώς και η δημιουργία των μικρών οργανοειδών – αντίγραφα οργάνων για να δοκιμαστούν στη θεραπεία για  την Ataxia Friedreich.

Οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ενημερωθούν για αυτή τη μεγάλη έρευνα και να τους δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν με την επιστήμη της Βιολογίας.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε κάποιοι από τους σημερινούς μαθητές μας να είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στην έρευνα και την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μιχοπούλου Άννα, Βιολόγος
Συνοδός εκπαιδευτικός: Μηλιάδου Ελισάβετ, Μαθηματικός

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

IMG 3949Με σύμμαχο την ευχάριστη διάθεση και τις καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε ο σχολικός περίπατος του Μαρτίου την Πέμπτη 7/3/2024 (Τσικνοπέμπτη) στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με ζωντάνια και χαμόγελα αξιοποίησαν  χωρισμένοι σε ομάδες όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι χώροι του λυκείου, για να αθληθούν και να διασκεδάσουν.

IMG 20240307 112614

Χαρούμενες φωνές από τραγούδια και γέλια στις παρέες, δυνατές μουσικές από παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, οδηγίες μεταξύ συμπαικτών μέσα σε παιχνίδια ποδοσφαίρου και μπάσκετ ακούγονταν ως τη λήξη του ωραρίου. Μάλιστα, παρόλο που τα παιδιά δεν «τσίκνισαν», χάρηκαν αποκριάτικα έθιμα μέσα IMG 20240307 112630από άλλες μουσικοχορευτικές δραστηριότητες. Με μεγάλη χαρά άλλοι έπλεκαν το πολύχρωμο «Γαϊτανάκι της Αποκριάς» και άλλοι τραγουδούσαν, παρακολουθώντας τους συμμαθητές τους. Η σχολική ημέρα κύλησε γεμάτη θετική ενέργεια και δράση και όλοι φεύγοντας εύχονταν χαρούμενοι: «Και του χρόνου!».

Οι δραστηριότητες των μαθητών παρουσιάζονται εδώ.

ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑ-ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ-ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ-IN COMMON

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

IMG 3820   Η Γ’ Λυκείου επισκέφτηκε τα συμμαχικά μνήματα του Ζέιτενλικ στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης. Η κα Λαζαρίδου Βασιλεία, φιλόλογος του σχολείου, ορμώμενη από την αγάπη της για την Ιστορία και με τον δικό της μοναδικό γλαφυρό τρόπο κάνοντας χρήση ενός «χειροκίνητου power point», μετέδωσε πληροφορίες IMG 3823στους μαθητές σχετικά με την μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας. Στον συγκεκριμένο τόπο βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. IMG 3825

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σερβικό κενοτάφιο που βρίσκεται στην είσοδο του κοιμητηρίου και το οποίο χτίστηκε την περίοδο 1928-1936. Στο οστεοφυλάκιο του υπογείου του φυλάσσονται τα οστά 5.500 Σέρβων στρατιωτών.

Ίσως να είναι εύλογη η απορία κάποιων που αναρωτήθηκαν: «εκπαιδευτική επίσκεψη σε μνήματα;»!!! Όμως είναι απίστευτο πώς στον εν λόγω τόπο η Ιστορία ζωντανεύει και πυροδοτεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου Δ. Παπαδόπουλος, και οι εκπαιδευτικοί Β. Λαζαρίδου, Σ. Λαλάγκα & Χ. Παρούση.

IMG 3836IMG 3828

Η Β’ Λυκείου επισκέφτηκε τον Λευκό Πύργο και την νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, με τη συνοδεία των Δ. Ντόμπρου, Ι. Καρατάσιου, Κ. Σαββίδου & Χ. Αγαθοκλέους, περιηγήθηκαν στο μουσείο, ανακάλυψαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένδοξες στιγμές της ιστορίας της πόλης μας και ενημερώθηκαν για τη χρήση του πύργου που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, απόλαυσαν τη φανταστική θέα από την κορυφή του Λευκού πύργου ενώ στη συνέχεια έκαναν μια βόλτα στην παραλία της πόλης με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό.

IMG 20240227 094700 IMG 20240227 095001 IMG 20240227 095838 IMG 20240227 100217

IMG 7c307128c40a8e5fe65a5e941afe62a6 V Η Α΄ Λυκείου χωρίστηκε σύμφωνα με τα προγράμματα του εκπονεί την φετινή σχολική χρονιά. Έτσι, το Α1 & Α2 που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα “Μήλο μου Κόκκινο” & “Ελληνική Παράδοση” είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης. IMG ddc1ee7b4d5d9ef66998850da8609461 VΗ πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, κα Γλυκερία Μελίδου Κεφαλά,  υποδέχθηκε θερμά τους μαθητές και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς και τους παρουσίασε με γλαφυρότητα την ιστορία και το έργο του Λυκείου για τη διαφύλαξη της λαϊκής μας κληρονομιάς. Στη συνέχεια, έδειξε τμήμα του μεγάλης αξίας ενδυματολογικού υλικού, αυθεντικά δείγματα και πιστά αντίγραφα, από κάθε γωνιά της χώρας μας. IMG cf79171ef690c7606c6eb176f5f69785 V

Η διδακτική επίσκεψη σχεδιάστηκε σε συνάφεια με τα ενδιαφέροντα των μαθητών των δύο τμημάτων, οι οποίοι υλοποιούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πολιτιστικά προγράμματα  με θέμα τη λαογραφία.  Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί  Άννα Σιώπη, Χρυσούλα Δρίτσαρη, Αναστασία Λιβάνου και Πελαγία Σαλταμάρα.

IMG20240227114045 Το Α3 που εκπονεί πρόγραμμα περιβαλλοντικής με τη συνοδεία των καθηγητών κ Τσακίρη Σ. και Μιχοπούλου Α. επισκέφτηκε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία In Common στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η in common είναι μια ομάδα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και προωθεί όλους τους πυλώνες της βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική βιωσιμότητα. Στα πλαίσια της επίσκεψης, η ομάδα της in common είχε προετοιμάσει για τους μαθητές ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες γύρω από την IMG20240227114431κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα δηλαδή τη σημασία της ίσης αντιμετώπισης και της συμπερίληψης όλων των πολιτών σε είδη βασικής ανάγκης, καθώς επίσης και καλύτερους τρόπους διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων και των πόρων εκτός της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις αξίες και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για εργαλεία, workshops, υποδομές και δράσεις που έχει αναπτύξει και διενεργεί η in common για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας που έχει ως σκοπό της αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων μιμούμενη τους βιολογικούς κύκλους της φύσης μέσω των οποίων η διαθέσιμη ύλη δεν απορρίπτεται ούτε χάνεται αλλά επαναχρησιμοποιείται μέσω των αέναων κύκλων σύνθεσης και αποικοδόμησης.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ20231113 095338
Τη  Δευτέρα  13/11/2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου ΓΕΛ Χορτιάτης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρακολούθηση ημερίδας Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Τα Ένστολα Επαγγέλματα στο Μηχανογραφικό Δελτίο για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Μουσείου.20231113 12454520231113 131512

Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες από τη Β και τη Γ Λυκείου  έδειξαν ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα αυτά, αλλά λόγω του περιορισμού συμμετοχών επιλέχτηκαν ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι θα γίνουν και πολλαπλασιαστές για τους συμμαθητές τους.Έγινε παρουσίαση για τις σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων, Εμποροπλοιάρχων, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική.20231113 132522IMG 2611

Οι εκπρόσωποι των σχολών αυτών έκαναν αναλυτική παρουσίαση των προϋποθέσεων εισαγωγής στις σχολές, των συνθηκών εκπαίδευσης και διαβίωσης, τις οικονομικές απολαβές και των επαγγελματικών ευκαιριών που δίνονται από τις σχολές  αλλά και των δυσκολιών που έχουν αυτές. Απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκαν από τους μαθητές ώστε τα παιδιά να είναι πλήρως ενημερωμένα για το τι να περιμένουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους και μετά την αποφοίτησή τους.Η μαθήτρια Κετεκίδου Βασιλική και ο μαθητής Γκόγκος Γιώργος  ανέλαβαν το ρεπορτάζ της επίσκεψης για την εφημερίδα του σχολείου
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Ελισάβετ Μηλιάδου, Μαθηματικός
Παρούση Χρυσούλα, Αγγλικής Φιλολογίας

   

18-10-2023 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Χωρίς τίτλοΜε φωτεινά χαμόγελα και ευχάριστη διάθεση, παρά τον συννεφιασμένο ουρανό, πραγματοποιήθηκε ο σχολικός περίπατος των μαθητών του σχολείου μας την Τετάρτη 18/10/2023.

Από νωρίς τα παιδιά γεμάτα χαρά σχεδίαζαν στο σχολείο τις δραστηριότητές τους στον χώρο αναψυχής των Λουτρών Λαγκαδά, χωρίς να αποθαρρύνονται από την πρωινή βροχή. Μάλιστα, η επιβίβασή τους στα λεωφορεία έγινε πολύ πειθαρχημένα και γρήγορα, προκειμένου η εξόρμηση να ξεκινήσει με ενθουσιασμό, αλλά και με υπευθυνότητα.IMG 2106

Φυσικά τα γέλια, τα τραγούδια και οι φωνές τους ακούστηκαν αμέσως στο Αναψυκτήριο στα Λουτρά και όλο το πάρκο πλημμύρισε από ζωή. Παρά το γεγονός, ότι ο καιρός «δεν έκανε το χατίρι στους μαθητές», τα παιδιά δε δυσανασχέτησαν. Αντίθετα, άλλα έπαιξαν μπάσκετ και ποδόσφαιρο χωρισμένα σε ομάδες, άλλα έπαιξαν τένις, πολλά έπαιξαν ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια και μερικά έκαναν βόλτες , για να γνωρίσουν τον χώρο. Η καλή διάθεση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων, καθώς αγόρια και κορίτσια διασκέδαζαν με τις παρέες τους πραγματικά.IMG 2105

Κατά την επιστροφή τους στο σχολείο όλοι δήλωναν ευχαριστημένοι και μάλιστα αρκετοί από αυτούς πληροφορούσαν για την επιτυχία της εκδρομής και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν μάθημα, για να μην «εκτροχιαστούν» οι σχολικές υποχρεώσεις τους.

Η δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε κατά γενική ομολογία από επιτυχία, καθώς μικροί και μεγάλοι συμφωνήσαμε ότι:

“Βρέξει, δε βρέξει, εμείς με θετική διάθεση περνάμε καλά!

Συντάκτρια κειμένου
Άννα Σιώπη
Φιλόλογος

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

16-5-2023 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗΛήψη αρχείου

6-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΛήψη αρχείου

6-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΛήψη αρχείου

23/2/2023 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΛήψη αρχείου

11-16/12/2022     ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Η ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.Λήψη αρχείου

1/12/2022 ΜΟΥΣΙΚΟΣΑΤΙΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “STAND-UP SYMPHONY” ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

.pngΜια διαφορετική μουσική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου με τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής
Ορχήστρας την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την Μουσικοσατιρική
Παράσταση «Stand-up Symphony» στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Θεσσαλονίκης στην οποία η ΚΟΘ συμπράττει με τον κωμικό Δημήτρη Δημόπουλο. IMG 20221201 112008  Ο σκοπός των οκτώ συναυλιών της ΚΟΘ για σχολεία της Θεσσαλονίκης (η μία εκ των οποίων μεταδόθηκε μέσω live stream για τα σχολεία όλης της Ελλάδας ) είναι η επαφή των παιδιών με τη μουσική σε συνδυασμό με το χιούμορ. Τη διεύθυνση ορχήστρας έχει η Φαίδρα Γιαννέλου και τα κείμενα και η παρουσίαση είναι του Δ. Δημόπουλου. IMG 20221201 112032Ακούγονται αποσπάσματα από έργα των Ροσσίνι, Γκρηγκ, Στράους, Μέντελσον, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Μπετόβεν και άλλων μεγάλων συνθετών. Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και τους μαθητές συνόδευσαν οι διδάσκουσες φιλόλογοι της Α΄ τάξης κυρίες Δρίτσαρη, Λαζαρίδου και Ντόμπρου.

 

 

23/11/2022 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

.jpg

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝΛήψη αρχείου

18/10/2022 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

41D7E5EB 35DF 413C A245 13F489ADF433Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τον σχολικό περίπατο του Οκτωβρίου στο χωριό. Με τη. βοήθεια της ομάδας ξεναγών-μαθητών του σχολείου μας, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα πιο σημαντικά μνημεία του χωριού. Οι μαθητές, με τη συνοδεία των καθηγητών, ξεκίνησαν από το Μνημείο Πεσόντων όπου με ιδιαίτερη συγκίνηση άκουσαν τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος του χωριού από τους Γερμανούς. Πολλοί μαθητές είδαν στη λίστα των θυμάτων τα ονόματα συγγενών τους. B4092F2E 9A08 48F0 B574 488DB6E657B5Όλα τα παιδιά συνειδητοποίησαν τις πραγματικές διαστάσεις του πολέμου και την αξία της ειρήνης. Ιδιαίτερα όταν πήγαν στο φούρνο του Γκουραμάνη και στην οικία Νταμπούδη όλοι συγκλονίστηκαν από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα. Δεκάδες γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά κάηκαν ή δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε η ομάδα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κατόπιν, ξεναγήθηκαν στο πετρόκτιστο κτίριο του Γυμνασίου και κατέληξαν στην Αγία Παρασκευή όπου και ξεκουράστηκαν, έπαιξαν και διασκέδασαν μέχρι το μεσημέρι. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και για τους μαθητές και για τους καθηγητές. Δεν ήταν μια απλή εκδρομή. Ήταν ένα μάθημα ΖΩΗΣ.

C97C0AA5 86B8 4C9C 932A 39790A545703B338CD02 912A 4473 B54A 9EC0C3C2E10DA25566C9 999F 4976 808B 2CC1AFDB78B77D9D82CC 9906 4A68 9992 1F72575C963A664A7F2E 5B82 4B64 860E A0647E3C0888697DC491 4222 422F 91A9 5D47A44E3377F5BBEA96 10A3 4CA8 9E4B 0C4598181021

16238F36 C649 43B0 B0ED EF36FF91E538

 

 

 

 

 

 

 

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Τις θερμές ευχαριστίες τους εκφράζουν οι μαθητές της Β΄ Τάξης καθώς και η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας προς τον κ. Νανακούδη Μπάμπη, ο οποίος εθελοντικά και με χαρά «ηγήθηκε» της σχολικής εκδρομής στο βουνό σήμερα, Τρίτη 18/10/2022.

Τόπος συνάντησης ήταν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, όπου εκεί, αφού συγκεντρώθηκαν το πρωί όλοι οι συμμετέχοντες, ο κ. Νανακούδης ενημέρωσε σύντομα για την φυσική ομορφιά του δάσους και συγκεκριμένα του «μονοπατιού των παγοποιών», της διαδρομής που ακολουθήθηκε.  ΑΚΟΥΝ

Οι πληροφορίες που έδωσε για τη φύση κατά τη διαδρομή ήταν πάρα πολύ ουσιώδεις, καθώς διέκοπτε την πορεία σε διάφορα σημεία, εξηγώντας στους μαθητές το καθετί, εμπλουτίζοντας τα λόγια του και με στοιχεία για την ιστορία του τόπου γενικότερα.

.jpg   Κάποιοι μαθητές και μαθήτριες, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν για πρώτη φορά το πανέμορφο φυσικό τοπίο, ενώ, όσοι και όσες γνώριζαν τα μέρη, συζητούσαν για τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που ήδη έχουν αναπτύξει. Μάλιστα, στην τοποθεσία «Τα τρία αδέλφια» οι οδοιπόροι ξεκουράστηκαν, έφαγαν , τραγούδησαν, έπαιξαν και χάρηκαν την ομορφιά της φύσης.

Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η πεζοπορία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού πέρα από τις ευχάριστες καιρικές συνθήκες, όλα τα παιδιά συμπεριφέρθηκαν με ενθουσιασμό και σύνεση και συνεργάστηκαν άψογα με τους συνοδούς καθηγητές κ. Τσακίρη, κα Σιώπη, κ. Αθανάσογλου και κα Παπαδημητρίου.

 

 

 

2021-2022

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 8-10/ΜΑΪΟΥ 2022 Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο περιπάτου οι μαθητές, χωρισμένοι ανά τάξη, επισκέφτηκαν:

Α΄τάξη – “Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης”

.png

Β΄τάξη – Πολεμικό Πλοίο “ΒΕΛΟΣ”

1654256682317    1654256682324  1654256682302

Γ’ τάξη – “Συμμαχικά Νεκροταφεία”

IMG 20220317 110427    IMG 20220317 095651

https://efimeridachortiati.wixsite.com/gyalinoskosmos/post/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%B1

2019-2020

Επίσκεψη στην έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος» – «Ορυκτά και Τέχνη»

     

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 ξεναγήθηκαν στην έκθεση που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα Ορυκτά και η Τέχνη».

Η Έκθεση έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για μία έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, τις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος».

Παράλληλα με τα εκθέματα υπήρξε προβολή όπου παρουσιάστηκε η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

 

 

 

2017-2018

Επίσκεψη στο κτήμα Γεροβασιλείου

Στις 11 Ιανουαρίου 2018 το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο κτήμα  – οινοποιείο Γεροβασιλείου στην Επανομή  στο πλαίσιο των Ερευνητικών Εργασιών «Τα τρόφιμα στη ζωή μας» της Α’ Λυκείου και «Ο κόσμος των αλκοολών» της Β’ Λυκείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαγγανά Μ.  και του εκπαιδευτικού προγράμματος  του οινοποιείου «Γνωριμία με τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού» που προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές.

Κατά την επίσκεψή μας στο κτήμα ο υπεύθυνος  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  που μας υποδέχτηκε, μας ενημέρωσε για την ιστορία του κτήματος, την παραγωγή του κρασιού από το στάδιο της καλλιέργειας του αμπελιού μέχρι και την εμφιάλωση του κρασιού, καθώς και για το εύρος των δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που συνδέονται με το κρασί, ακολουθώντας  μια διαδρομή από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, τον χώρο οινοποίησης και καταλήγοντας στο εντυπωσιακό μουσείο οίνου, ένα από τα κορυφαία μουσεία στο είδος του. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με απαντήσεις του υπεύθυνου του κτήματος σε ερωτήσεις των μαθητών και συνοδών καθηγητών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κτήμα Γεροβασιλείου για την διδακτική επίσκεψη και να ευχηθούμε καλή συνέχεια στις εκπαιδευτικές  δραστηριότητες του κτήματος.