Αγωγής Σταδιοδρομίας

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16/5/2024Λήψη αρχείου

Συμμετοχή του ΓΕΛ Χορτιάτη σε Επιστημονικό Συνέδριο «Διεκδικώντας τα
αυτονόητα… Ο ρόλος της Συμβουλευτικής»

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 11 145720Κατά την περίοδο 5-7 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της  Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής  Θεσσαλονίκης, επιστημονικό Συνέδριο με  θέμα: «Διεκδικώντας τα αυτονόητα… Ο ρόλος της Συμβουλευτικής» το οποίο διοργανώθηκε από την ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. σε συνεργασία με την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το σχολείο μας συμμετείχε με εισήγηση με τίτλο « Η ανάπτυξη της επαγγελματικής ταυτότητας στο σχολείο: αξιοποιώ το παρόν, προετοιμάζομαι για το μέλλον» που  παρουσίασαν οι μαθητές  κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου: Δανάσκος Ανδρέας, Κουτρουμπάκη Αικατερίνη, Τουμπάρωφ Ιωάννης, Χατζηπαντελή Εριέττα από τη Γ Λυκείου , Μενελάου Γεωργία και Μήτρογλου Φαίη από τη Β Λυκείου και η συντονίστρια ΣΕΠ του σχολείου Ιωάννα Καρατάσιου ΠΕ02, Φιλόλογος, MSc. Η εισήγηση αφορούσε στη διεξαγωγή Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας με τον ομώνυμο τίτλο που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

  95dc5f95 1acd 449a 9d02 5c7e1b06e952 Περισσότεροι από 500 σύνεδροι, σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, γονείς και μαθητές, από τον χώρο της Γενικής, της Επαγγελματικής, αλλά και της Ειδικής Αγωγής, καθώς και από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους Εκπαίδευσης και Απασχόλησης, είχαν την ευκαιρία δωρεάν παρακολούθησης των 70 και πλέον επιστημονικών εισηγήσεων και εργαστηρίων για τη σημασία της Συμβουλευτικής, του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της  Δια Βίου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης.

Οι εισηγήσεις , με την ποιότητα, την επιστημονικότητα και την ποικιλία των προσεγγίσεών τους,  απάντησαν σε καίρια ερωτήματα και άνοιξαν γόνιμο διάλογο που θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να έχει συνέχεια.

81be0f7f 0bed 401f b76d 9c6471d6096cΤην ομάδα των εισηγητών μας συνόδευσαν εκτός από την κ. Ι. Καρατάσιου, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Χορτιάτη, κ. Δ. Παπαδόπουλος ΠΕ02, Φιλόλογος και η κ. Χ. Δρίτσαρη ΠΕ02, Φιλόλογος η οποία  και συμμετείχε στο Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας ως βοηθός εκπαιδευτικός. Τη δημοσιογραφική κάλυψη του Συνεδρίου ανέλαβαν οι μαθητές της Β Λυκείου Γερομανώλης Δημήτρης και Μπάζιου Ευγενία. Επίσης το Συνέδριο παρακολούθησαν και γονείς των μαθητών μας.

21b6ea12 7181 4673 bc1e c4c8be741f63Η εισήγησή μας στέφθηκε από πλήρη επιτυχία καθώς οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους ως εισηγητές με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιστημονική στάση και λόγο, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, αφού δεχθήκαμε κολακευτικά σχόλια και θερμά συγχαρητήρια από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξουν και στο μέλλον αντίστοιχες διοργανώσεις στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές μας και τους παροτρύνουμε να τις αξιοποιούν, αφού αποτελούν πολύτιμη εμπειρία για τους ίδιους, καθώς και οποιαδήποτε ευκαιρία τους προσφέρει το σχολείο μας και οι εκπαιδευτικοί του!
Ιωάννα Καρατάσιου
Φιλόλογος

 

Διαδικτυακή παρουσίαση σχολών/τμημάτων Α.Ε.Ι και Ακαδημιών, στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

IMG 20240207 121957Στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) και με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των μαθητών/τριών για τις σπουδές τους σε Σχολές/Τμήματα Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων/Σχολών/Ακαδημιών και τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης διοργάνωσε μια σειρά διαδικτυακών ενημερωτικών δράσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο 05-16 Φεβρουαρίου  2024.

IMG 20240207 121708Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση, καθώς, όπως έγινε κατανοητό ήδη από την  περσυνή χρονιά που οι μαθητές μας παρακολούθησαν την αντίστοιχη εκδήλωση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ουσιαστική ανάγκη πληροφόρησής τους για θέματα που αφορούν στην επιλογή σπουδών που θα μπορέσουν να τους προσφέρουν ευρεία μόρφωση, προσωπική ικανοποίηση αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι παρουσιάσεις απευθύνονταν στους μαθητές της Β΄ και IMG 20240207 130550Γ΄ λυκείου και ξεκίνησαν με σχολές και τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κατά την  εβδομάδα από 05 έως 09 Φεβρουαρίου 2024. Συνεχίστηκαν τη δεύτερη εβδομάδα, από 12 έως 16 Φεβρουαρίου, με σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ. ΠΑ.Ε.), τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ) και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (Α.Ε.Ν.).

IMG 20240207 120927Μετά την παρουσίαση κάθε Τμήματος, οι μαθητές είχαν την  ευκαιρία να υποβάλλουν  ερωτήσεις γραπτά με τη βοήθεια της επιλογής Q&A, μέσω του υπεύθυνου εκπαιδευτικού- συντονιστή ΣΕΠ  και οι απαντήσεις δίνονταν από τα μέλη ΔΕΠ. Επίσης, απόφοιτοι διαφόρων τμημάτων αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους εμπειρίες, κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον των μαθητών μας.

Ήταν ομολογουμένως δύο ενδιαφέρουσες εβδομάδες, που πιστεύουμε πως βοήθησαν τους μαθητές μας να ξεκαθαρίσουν ως ένα βαθμό τις σκέψεις τους για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και να αποκομίσουν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στις επιλογές τους.

Εμείς, ως εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Χορτιάτη, τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη και να  μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ιωάννα Καρατάσιου, Φιλόλογος
Συντονίστρια ΣΕΠ

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Διάχυση του προγράμματος στην ημερίδα παρουσίασης προγραμμάτων 15/5/2023Λήψη αρχείου

ΒΙΝΤΕΟΛήψη αρχείου

12 Μαΐου 2023 Παρουσίαση Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας στο NOESISΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου