Κοινωνικοποίηση μέσω του Second Life
Η κοινωνικοποίηση των “κατοίκων” των εικονικών κόσμων επιτυγχάνεται μέσω των πολλών και συνεχών ευκαιριών για αλληλεπίδραση που έχουν στα διάφορα εικονικά περιβάλλοντα όπου βρίσκονται κάθε φορά μαζί με άλλους χρήστες.
Έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν επαφή με κάποιο άλλο avatar προσφέροντας ή αποδεχόμενοι “φιλία” (friendship), πράγμα που τους επιτρέπει να κρατήσουν την ταυτότητα του εικονικού τους φίλου στη λίστα των επαφών τους και να μπορούν να γνωρίζουν πότε βρίσκεται online, ενώ η αποστολή προσωπικού μηνύματος (IM) είναι πολύ πιο εύκολη με αυτόν τον τρόπο.
Επιπλέον, οι χρήστες του Second Life μπορούν να εγγραφούν σε κοινωνικές ομάδες (groups) ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και να ενημερώνονται για κοινές δραστηριότητες, καθώς και να επικοινωνούν ταυτόχρονα με όλα τα μέλη του group.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης ενός avatar ως “συντρόφου”, ο οποίος καταχωρίζεται στο προφίλ του χρήστη, αν και δεν προσφέρονται ειδικά προνόμια (π.χ. δεν ανήκουν και στους δύο συντρόφους τα περιουσιακά στοιχεία του ενός).
Κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο: για αντιγραφή ή για μάθηση;
Η χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μπορεί να διαφέρει για πολλούς που βλέπουν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου θα μπορούσε να αυξήσει κρούσματα “αντιγραφής” κατά τη διάρκεια εξετάσεων.
Ωστόσο, αυξάνει ο αριθμός των μαθητών που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να ενισχύσουν τη μάθησή τους. Από μια έρευνα που έγινε σε 280,000 μαθητές των σχολείων το 88% των μαθητών Γυμνασίου και το 95% των μαθητών Λυκείου έχουν κινητό τηλέφωνο, αν και μόνο ένας στους τέσσερις έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό του. Σταδιακά χρησιμοποιείται το κινητό, εκτός από την κοινωνική συναναστροφή, και για σχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους τρεις μαθητές θα επιθυμούσε να επικοινωνεί μεσω του κινητού τηλεφώνου με τον καθηγητή του, να καταγράφει το μάθημα ώστε να μπορεί να το ακούσει αργότερα, και 50% επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εργασίες, βαθμολογίες ή να κάνουν έρευνα μέσω ίντερνετ για τις εργασίες που έχουν για το σχολείο. 43% από τους μαθητές θα ήθελαν να μπορούν να “κατεβάζουν” στο κινητό τους το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Επίσης, οι μαθητές βλέπουν το κινητό ως μέσο καλύτερης επικοινωνίας με τους συμμαθητές τους για ομαδικές εργασίες. Η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 46% ο αριθμός των μαθητών που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά τους δίκτυα (π.χ. Facebook) για συνεργασία πάνω σε θέματα και εργασίες του σχολείου.
πηγή: High-tech cheating? Students see it differently, eSchoolNews, Tuesday, July 14, 2009.
Νέα μηχανή αναζήτησης: geegle.gr
Μια νέα μηχανή αναζήτησης με εξειδικευμένες υπηρεσίες προσφέρεται από τη Google: η geegle.gr.
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το είδος αποτελέσματος που ψάχνει (αν θέλει αναζήτηση γενική στο web, αν θέλει να “κατεβάζει” κάτι από rapidshare ή torrent, αν ψάχνει για κάποιο pdf έγγραφο, εικόνες ή βίντεο, ξενοδοχεία ή συνταγές μαγειρικής, θέσεις εργασίας, υπότιτλους ταινιών, μκρές αγγελίες ή αγορές αγαθών, τραγούδια ή επαγγελματίες).