ΒΡΑΥΒΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Έργο eTwinning: “Περί ελευθερίας”
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Σωτηριάδου Αριάδνη
Συμμετέχοντες μαθητές : ΣΤ1
Συνεργαζόμενα σχολεία:
6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
3ο Δ. Σ. Παλλήνης
1ο Δ.Σ. Θρακομακεδόνων
Α’ Δημοτικό σχολείο Ύψωνα, Λεμεσός, Κύπρος
7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Ε.Δ.Σ. Ντίσελντορφ -Γερμανία
Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών Σάμου
15ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
Σχ. έτος : 2021 – 2022
Περιγραφή του έργου
Το πρόγραμμα «Περί Ελευθερίας» είναι αφιέρωμα στο πλέον εμβληματικό γεγονός της νεότερης Ιστορίας μας τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η προσέγγιση του θέματος αφορά την έρευνα και τη σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα όχι μόνο των επώνυμων αγωνιστών αλλά και των καθημερινών ανθρώπων στα χρόνια της Επανάστασης. Ένα αφιέρωμα που αναζητά τις όψεις της ελευθερίας πίσω από κρυμμένες λέξεις, από καλά φυλαγμένα μυστικά, πίσω από το δίκιο και το άδικο, πίσω από κραυγές χαράς και απόγνωσης… Στόχος του έργου να αναγνωριστούν οι αξίες και τα ιδανικά της εποχής μέσα από τεκμήρια που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Κριτήρια επιλογής του θέματος:
· Να αναπτύξει την ιστορική σκέψη και συνείδηση του μαθητή.
· Το θέμα έχει πολλές κοινωνικές προεκτάσεις και καλύπτει αρκετές θεματικές ενότητες: Ιστορία, Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή , Γλώσσα, Μουσική, Εικαστικά, Λογοτεχνία, αντιπολεμική αγωγή (αίτια – επιπτώσεις πολέμου).
Το πλάνο των δραστηριοτήτων του έργου σε βιβλιαράκι ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
14-9-2021 Ήρθε η στιγμή να ενημερωθούν οι μαθητές για το έργο “Περί Ελευθερίας” που περίμεναν με ανυπομονησία. Ενημερώθηκαν από τα μικρά βιβλία και την πλατφόρμα του etwinning. H χαρά τους δεν περιγράφεται!!!!!
Ο Στέφανος έγραψε την ευχή του για “Καλή αρχή” και αμέσως άρχισαν τις ερωτήσεις για τις δραστηριότητες που θα αναλάβουμε.
21-9-2021 Η πρώτη τηλεσυνάντηση των εταίρων στέφτηκε με επιτυχία!!!Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και παρουσιάστηκε αναλυτικά και επεξηγηματικά ο προγραμματισμός ο οποίος οριστικοποιήθηκε!
24-9-2021 Είμαστε οι μαθητές του ΣΤ1 του 2ο Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος Ήρθε η ώρα να συστηθούμe για να γνωρίσετε κι εμάς αλλά και το σχολείο μας. Γι αυτό δημιουργήσαμε Avatar με την εφαρμογή Avatar Maker. .
Τα avatar που δημιούργησαν οι μαθητές παρουσιάζονται όλα μαζί :
https://padlet.com/ariadnisotiriadou/8l2mz5twirnm
1-10-2021 Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο (Netiquette)
Οι μαθητές του ΣΤ1του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μάθανε για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο (Netiquette) , έπαιξαν Quiz και ετοιμάζονται να υπογράψουν με τους γονείς τους την ‘Οικογενειακή συμφωνία”. Μετά από συζήτηση στην τάξη κατάλαβαν και τους κανόνες για τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Twinspace.
-
8-2–2022 Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου
Οι μαθητές της Στ1 -2ου Δ.Σ Αρτέμιδος με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 παρακολούθησαν την εκδήλωση του saferinternet4kids με θέμα ” Ασφαλές διαδίκτυο”.
Σύνθημα των μαθητών του Στ1-2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος :
“Όλοι μαζί ενωμένοι και από το internet προστατευμένοι”
24-9-2021 : Οι μαθητές/τριες ξεκίνησαν να δημιουργούν το λογότυπο για το έργο μας!!!!!
Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε ομάδες ολοκλήρωσαν τα λογότυπα για το έργο «Περί Ελευθερίας» και ψήφισαν για τα ποια 3 έργα θα αναρτήσουμε στον διαγωνισμό Logo :
Οι μαθητές του Στ1 Δ.Σ. Αρτέμιδος, αφού ολοκλήρωσαν τα λογότυπα τους , ψήφισαν 3 έργα για την ψηφοφορία για το λοφότυπο του έργου “Περί Ελευθερίας”. Αυτά είναι :
30-9-2021 : “Ήξερες ότι…”
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος Χάρης, Ηλίας , Μάριος, Τάσος και οι μαθήτριες Θεώνη,η Μυρτώ, η Σελίνα και η Ρουίτζιε έγραψαν μικρά μυστικά για το Καποδίστρια, τον Κανάρη,για την Πανωραία Χατζηκώστα ,τον Κανάρη για την Μαριγώ Ζαραφοπούλα , για τους Γελεκτσήδες και βέβαια για το ” Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας” στη σελίδα “Ήξερες ότι…”
Ο Στέφανος μαθητής της Στ1-2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος γράφει στο “Ήξερες ότι..” για την αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης από την Αϊτή η οποία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους.
25-10-2021 e-Safety Game !!!
Παιχνίδι γνώσεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σήμερα οι μαθητές του Στ1 -2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους στον ψηφιακό κόσμο, παίζοντας Quizz. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του.
8-2-2022 Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου
Σύνθημα των μαθητών του Στ1-2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος :
“Όλοι μαζί ενωμένοι και από το internet προστατευμένοι”
Οι μαθητές της Στ1 -2ου Δ.Σ Αρτέμιδος με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 παρακολούθησαν την εκδήλωση του saferinternet4kids με θέμα ” Ασφαλές διαδίκτυο”.
Ήξερες ότι…
Η ιστορία κρύβει πάντα μικρά μυστικά, μικρές και “ασήμαντες” πληροφορίες …
Οι μαθητές μέσα σε 2-3 γραμμούλες αναφέρουν σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης …
Πορτραίτα Ηρώων.
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος ξεκίνησαν τα πορτραίτα Ηρώων. Σε μικρές ομάδες συνεργατικά αρχίσανε να δημιουργούν την παρουσίαση μέσω google slides του ξακουστού Κωνσταντίνου Κανάρη που κατέστρεψε την ναυαρχίδα του Καρά Αλή πασά στη Χίο και του Γιώργου Καραϊσκάκη!
Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Κανάρη
Για να διαβάσετε τη παρουσίαση πατήστε: “Κωνσταντίνος Κανάρη”
O Μάριος με χαρά ξεκίνησε να γράφει στη παρουσίαση του Κανάρη
Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Κανάρη που κατέστρεψε την ναυαρχίδα του Καρά Αλή πασά στη Χίο!
Αφιέρωμα στον Γιώργο Καραϊσκάκη
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ.Αρτέμιδος ξεκίνησαν τα πορτραίτα Ηρώων. Σε μικρές ομάδες συνεργατικά αρχίσανε να δημιουργούν την παρουσίαση μέσω google slides του ξακουστού ήρωα Γιώργο Καραϊσκάκη !
Για να διαβάσετε τη παρουσίαση πατήστε: “Γιώργος Καραϊσκάκη“
Εικαστικές δημιουργίες
Εικαστική δημιουργία του Μάρκο Μπότσαρη από τη Ρουίτζιε , μαθήτρια της Στ1΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Εικαστική δημιουργία της Μαντώ Μαυρογένους από τη Θεοδώρα και τον Μάριο , μαθητές της Στ1΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Εικαστική δημιουργία της Μόσχω Τζαβέλλα από τη Θεώνη, μαθήτρια της Στ1΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Εικαστική απόδοση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από την Ειρήνη και τη Θεοδώρα μαθήτριες του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Ψηφοφορία λογότυπων στο tricider.
Όλες οι δημιουργίες των σχολείων ήταν εξαιρετικές!! Οι μαθητές της Στ1΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος επέλεξαν δύο από τα λογότυπα στο tricider και ψήφισαν…
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Χριστίνα, μαθήτρια του Δ2, του Ελληνικού Δ.Σ. Ντύσσελντορφ!
Το έργο της Χριστίνας θα κοσμεί το λογότυπο του έργου μας από σήμερα!
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στη Χριστίνα!!!
9-11-2021 : Οι μαθητές της Στ 1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος με χαρά και ενθουσιασμό έγραψαν σε ηλεκτρονική αλλά και σε χειρόγραφη μορφή το βιβλιαράκι του ήρωα μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη.
Οι βασικοί άξονες αναζήτησης ήταν :
1)Καταγωγή- Προσωπικότητα 2) Η πολιτική σταδιοδρομία
3)Οι κυριότερες πολεμικές ενέργειες του Κανάρη στην Επανάσταση του ’21
4) Η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας 5)Τιμητικές διακρίσεις
6)Το τέλος του Κανάρη
Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων για τη δημιουργία του παιχνιδιού γνώσεων “Εκατομμυριούχος”.
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μελέτησαν την παρουσίαση του Αθανάσιος Διάκος του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων συνεργαζόμενου σχολείου και οι μαθήτριες Θεοδώρα και Μυρτώ καταχώρησαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων.
Στόχος είναι να συλλέξουμε ερωτήσεις και να δημιουργήσουμε το παιχνίδι γνώσεων “Εκατομμυριούχος”.
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μελέτησαν την παρουσίαση του Εμμανουήλ Παππά του 15ο Δ.Σ. Σερρών συνεργαζόμενου σχολείου και οι μαθήτριες Ινίς και Αλέσια καταχώρησαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων.
Η Θεοδώρα και η Σπυριδούλα, μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μελέτησαν την παρουσίαση του Α. Υψηλάντη του συνεργαζόμενου σχολείου και καταχώρησαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων.
Η Θεοδώρα και ο Χάρης, μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μελέτησαν την παρουσίαση του Θ. Κολοκοτρώνη του συνεργαζόμενου σχολείου και καταχώρησαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων.
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μελέτησαν την παρουσίαση του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού του συνεργαζόμενου σχολείου η Σπυριδούλα και η Σελίνα καταχώρησαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στο διαμοιραζόμενο αρχείο των ερωτήσεων για το επιμορφωτικό παιχνίδι “Εκατομμυριούχος”.
Παίζουμε τα παιχνίδια που δημιουργήσαμε!
Παιχνίδι «Εκατομμυριούχος»
3-12-2021: Οι μαθητές του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος με ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά έπαιξαν το παιχνίδι “Εκατομμυριούχος” με θέμα τους ήρωες του. Δοκιμάσαμε τις γνώσεις μας και μάθαμε πολλές καινούριες πληροφορίες. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ επιμορφωτικές και ενδιαφέρουσες!!!
Ο σύνδεσμος για το παιχνίδι είναι ΕΔΩ https://learningapps.org/view22376542
ή
σκανάρετε το παραπάνω QR code από το κινητό ή το tablet σας για να παίξετε τον εκατομμυριούχο !
Καλή διασκέδαση!!
Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλα τα σχολεία που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του υπέροχου κουίζ!
6-12-2021: Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος προσπάθησαν να συνθέσουν το παζλ του λογότυπού μας.
Πορτραίτο – Βίντεο για τον Δ. Σολωμό, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τη Mαρία Συγλητική
Ο Χάρης , μαθητής του ΣΤ1 του 2ου Δ.Σ Αρτέμιδος σας παρουσιάζει το video που αντιστοιχεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης ως Διονύσιος Σολωμός για το ” Ποιος είμαι;”, μέρος της δράσης ” Πορτραίτο Ηρώων”.
Ο Στέφανος , μαθητής του ΣΤ1 του 2ου Δ.Σ Αρτέμιδος σας παρουσιάζει το video που αντιστοιχεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης τον Παλαιών Πατρών Γερμανός για το ” Ποιος είμαι;” μέρος της δράσης ” Πορτραίτο Ηρώων”.
Η Σελίνα, μαθήτρια του ΣΤ1 του 2ου Δ.Σ Αρτέμιδος σας παρουσιάζει το video που αντιστοιχεί στη Mαρία Συγλητική για το ” Ποιος είμαι;” μέρος της δράσης ” Πορτραίτο Ηρώων”.
Ο Ηλίας , μαθητής του ΣΤ1 του 2ου Δ.Σ Αρτέμιδος σας παρουσιάζει το video που αντιστοιχεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης για το ” Ποιος είμαι;”
Στ1- 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος: Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων που συντέλεσαν να δημιουργηθεί το παιχνίδι ” Ποιος είμαι;”
Σήμερα παίξαμε το παιχνίδι α οι εντυπώσεις μας ήταν καταπληκτικές!!!Ενθουσιαστήκαμε, διασκεδάσαμε αλλά κυρίως μάθαμε από τα τόσα υπέροχα βίντεο που παρακολουθήσαμε…..
Αν θέλετε να παίξετε κι εσεις πατήστε : “Ποιος είμαι;”
Ηλεκτρονικά Παιχνίδια
- Η Θεοδώρα μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε παζλ με το λογότυπο του έργου μας!!!
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε : παζλ
- Η Θεοδώρα μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε κρυπτόλεξο με 12 ήρωες της Επανάστασης του 1821 μέσω της εφαρμογής learingapps.org. Μπορείτε να τους βρείτε;
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: 12 ήρωες της Επανάστασης του 1821
- Η Θεοδώρα μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε Quizz με θέμα την Επανάσταση!!
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Επανάσταση
- Ο Στέφανος μαθητής της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε παιχνίδι αντιστοιχιών μέσω της εφαρμογής learingapps.org. Μπορείτε να τις βρείτε;
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Αντιστοιχίες
- Θα πρέπει να αντιστοιχήσετε ήρωα με όνομα. Δημιουργός: Θεοδώρα ( Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Ήρωας- Όνομα
- Τι έκανε ….ποιος;;;; Δημιουργός: Θεοδώρα ( Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Τι έκανε ….ποιος;;;
- Ταίριαξε τα ζευγάρια ! Δημιουργός: Θεοδώρα ( Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Ταίριαξε τα ζευγάρια !
- Λύστε το σταυρόλεξο, απαντώντας τις ερωτήσεις (χωρίς τόνους) Δημιουργός: Θεοδώρα ( Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Σταυρόλεξο
- Βρες τους 12 αγωνιστές! Δημιουργός: Θεοδώρα ( Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Βρες τους 12 αγωνιστές!
- Quizzizz από τη Σπυριδούλα, μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: Quizzizz
- Ποιο είναι το σωστό ; από τη Ρουίτζιε , μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: “Ποιο είναι το σωστό“
- Γράψτε ποιον Ήρωα του 21΄βλέπετε στη εικόνα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Γράψτε πρώτα το όνομα και μετά το επώνυμο του κάθε ήρωα από τη Σπυριδούλα, μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: “Ποιον Ήρωα του 21΄βλέπετε στη εικόνα;”
- Ήρωες της επανάστασης! Βρες το όνομα του ήρωα της επανάστασης από την Μυρτώ, μαθήτρια της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
- Αν θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς πατήστε: ” Ήρωες της επανάστασης “
ΒΙΒΛΙΟ ΗΡΩΩΝ 1821
κωδικός : GD3DK3
” Κυνήγι θησαυρού”
- Το γνωστό παιχνίδι κυνήγι θησαυρού μεταφέρεται σε ψηφιακή μορφή μέσω υπολογιστή και άλλων συσκευών (tablets, κινητά τηλέφωνα).Μέσω της εφαμοργής GooseChase, μοιράζουμε το παιχνίδι σε 3 (το πολύ) υποομάδες, που ισχύει για τη δωρεάν έκδοση.
- 2o Κυνήγι Θησαυρού: “Περί Ελευθερίας – 2” – Κωδικός GD3DK3
(Η δημιουργία του παιχνιδιού από: 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων – 3ο Δημοτικό Παλλήνης – 2ο Δημοτικό Αρτέμιδος)
Η εμπειρία εξαιρετική. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και ανυπομονούν για την επόμενη φορά.
“Λεξικό Εννοιών”
10-12-2021: Μαθαίνουμε …παίζοντας μια που ο καιρός δεν μας επιτρέπει στο διάλειμμα να βγούμε στην αυλή.
Πόσες ερμηνείες λέξεων μάθαμε σήμερα εμείς οι μαθητές της Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος διαβάζοντας τις λέξεις που έγραψαν τα συνεργαζόμενα σχολεία. Συνεχίσαμε να εμπλουτίζουμε κι εμείς με τις δικές μας λέξεις στο Λεξικό Εννοιών. Μας άρεσε πολύ και θα συνεχίσουμε!
Χριστουγεννιάτικες κάρτες
14-12-2021 :Έτοιμες!!!!
Αύριο με χαρά οι μαθητές της Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος θα ταχυδρομήσουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες των συνεργαζόμενων σχολείων!!!
14-12-2021 : Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος: Τάσος, Σωτήρης, Ελένη, Μυρτώ, Αλέξανδρος, Γιώργος, Θεώνη, Ειρήνη, Ρουίτζιε και Σπυριδούλα σκέφτηκαν ότι ίσως τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τις λάβετε μετά από τις γιορτές. Αποφάσισαν λοιπόν να ετοιμάσουν και ηλεκτρονικές κάρτες για να στείλουν τις ευχές στους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων ‘ Περί Ελευθερίας”- eTwinning.
17-12-2021 Στ1 – 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
Φτάνοντας σήμερα στο σχολείο, μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη….
Χριστουγεννιάτικες κάρτες με πολλές πολλές ευχές από τους μαθητές του 3ου Δ.Σ. Παλλήνης και 6ου Αρτέμιδος.
Ευχαριστούμε πολύ ❤️❤️❤️❤️
21-12-2021 Στ1- 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
Σήμερα λάβαμε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες των παιδιών από το Ελληνικό Σχολείο του Ντύσελντορφ, το 15ο Δ.Σ. Σερρών και την ηλεκτρονική χριστουγεννιάτικη κάρτα από το 1ο Δ.Σ. Θρακομακεδόνων.
Όλες υπέροχες! Σας ευχαριστούμε παρα πολύ !!!
Καλά Χριστούγεννα!!! Καλή χρονιά με υγεία, χαρά και αγάπη!!
Ευτυχισμένο το 2022!!!
Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση
15-12-2021 : Η ανυπομονησία μεγάλη!!!
Η χαρά απερίγραπτη για την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών όλων των συνεργαζόμενων σχολείων!!!
Οι μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες ευχές ,συζήτησαν τις εμπειρίες τους για την μέχρι τώρα δράση τους στο έργο μας άκουσαν χριστουγεννιάτικες μαντινάδες και Βυζαντινά κάλαντα από τους συνεργαζόμενους μαθητές!!!!!!
Ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους!!!
10-1-2021 Η Φιλική Εταιρεία
ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσσίας, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Οι Φιλικοί, αφού μυούνταν στην Εταιρεία, έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.
Στο ψηφιακό βιβλίο “Φιλική Εταιρεία” θα γίνει η παρουσίαση σε σχέση με
- τους πρωταγωνιστές,
- το λάβαρο
- την ορκωμοσία
- τις προκυρήξεις,
- την ίδρυση και
- τη δράση της Φιλικής Εταιρείας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Οι μαθητές του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος ανέλαβαν να μελετήσουνκαι να παρουσιάσουν έναν από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, τον Νικόλαο Σκουφά, και τα Λάβαρο- Σημαίες .
Τα αποτελέσματα των εργασιών θα αναρτηθούν στο ψηφιακό βιβλιο
Η Θεοδώρα , η Μυρτώ και η Ελένη ζωγράφισαν και χρωμάτισαν τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας πάνω σε καμβά.
Οι μαθητές του Στ1 Θεοδώρα, Μυρτώ ,Ελένη , Σπυριδούλα και Σελίνα του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος ξεκίνησαν τη δράση για τη Φιλική Εταιρεία ζωγραφίζοντας το λάβαρο και εξηγώντας τι σημαίνει το κάθε σύμβολο.
Ο Ηλίας μαθητής της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος κατασκεύασε με πηλό τη σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας.
Η Μυρτώ μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε την πανέμορφη εικόνα για τη Φιλική Εταιρεία.
Η Σπυριδούλα μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος, έγραψε στο βιβλίο «Φιλική Εταιρεία» για τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Σκουφά.
Κώδικες επικοινωνίας
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια κρυφή ομάδα. Ως τέτοια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιεί τους κλασικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν στους Τούρκους ήταν μεγάλος. Έτσι επιστρατεύτηκαν μυστικοί κώδικες προκειμένου να μπορούν να συνεννοούνται χωρίς να μπορεί κάνεις άλλος πέρα από τους μυημένους να αντιληφθεί το τι λένε
Όλοι οι μαθητές -μαθήτριες του Στ’1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος έγραψαν λέξεις με κρυπτογράφηση…σύμφωνα με τον κώδικα της Φιλικής Εταιρείας και οι μαθητές των άλλων συνεργαζόμενων σχολείων τις αποκρυπτογράφησαν.
Ιστοριογραμμή
Η ιστοριογραμμή περιέχει γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
H Σπυριδούλα ενημέρωσε την ιστοριογραμμή με τα γεγονότα που οδήγησαν τον Καραϊσκάκη στο τέλος της ζωή του.
Ο Χάρης μαθητής της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος έγραψε στην ιστοριογραμμή για την καταγωγή, και τις νικηφόρο πορεία του μεγάλου ήρωα του 1821, Κανάρη.
Ο Ηλίας μαθητής της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος έγραψε στην ιστοριογραμμή για την οικογένεια, την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και για το πότε έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδος ο μεγάλος ήρωας του 1821, Κανάρη.
Η Σπυριδούλα μαθήτρια της Στ1-2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος συνεχίζει να εμπλουτίζει την ιστοριογραμμή με τις μάχες του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
https://www.timetoast.com/timelines/2649185
Σημαίες της Επανάστασης
Δημιουργήσαμε από κοινού ένα αφιέρωμα στα Λάβαρα, τις Σημαίες και τα Σύμβολα της Επανάστασης του Ελληνικού έθνους και ένα παιχνίδι χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Quizizz.
Κάθε σχολείο αναλαμβάνει την εικονογράφηση δύο (2) σημαιών και αναλαμβάνει να αποκρυπτογραφήσει τα σύμβολα που απεικονίζονται από δύο άλλες σημαίες.
Αφιέρωμα στα Λάβαρα, τις Σημαίες και τα Σύμβολα της Επανάστασης του Ελληνικού έθνους..
Σημαία Ψαρών από τις μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2 ου Δ. Σ. Αρτέμιδος Μυρτώ κα Ελένη.
Σημαία του Ρήγα Φεραίου από τους μαθητές της Στ1 τάξης του 2 ου Δ. Σ. Αρτέμιδος Μάριο και Γκάμπριελ.
Η Θεώνη, μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος έγραψε τις ερωτήσεις που αφορούν τη δράση «Σημαίες- Λάβαρα» για την σημαία των Ηπειρωτών.
Μελέτη των συμβόλων της “Σημαίας του Ύδρας¨” και καταχώρηση της αποκρυπτογράφησης από τη Θεοδώρα ,μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος. Κύρια σύμβολα :
Ο Σταυρός συμβολίζει την πίστη και την Ορθοδοξία.
Το αρχαιοελληνικό παράγγελμα της Σπαρτιάτισσας μάνας” Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ ” συμβολίσει την αποφασιστικότητα του Αγώνα των Ελλήνων.
Η σημαία με την κεφαλή του Θεμιστοκλή στα δεξιά συμβολίζει τις θριαμβευτικές νίκες των αρχαίων προγόνων, ενώ η άγκυρα αριστερά είναι σύμβολο ελπίδας και νικηφόρων εκβάσεων στις ναυμαχίες του υδραίικου στόλου.
Το φίδι που περιελίσσεται στην άγκυρα συμβολίζει τη δύναμη του ελληνικού έθνους, ενώ το περιστέρι που βγαίνει από το στόμα του φιδιού είναι σύμβολο της ελευθερίας του Γένους.
Ο οφθαλμός της θείας Πρόνοιας επάνω αριστερά, δίνει την ελπίδα για την επικράτηση των Ελλήνων και την δίκαιη απόληξη του Αγώνα.
Το γαλανό χρώμα του φόντου της σημαίας συμβολίζει τη θάλασσα που είναι συνδεδεμένη με τη ζωή των Υδραίων, το κόκκινο πλαίσιο που περιβάλλει το σύνολο οδηγεί τη σκέψη του θεατή στις επαναστάσεις.
Μελέτη των συμβόλων της “Σημαία της Χαλκιδικής ¨” και καταχώρηση της αποκρυπτογράφησης από τη Μυρτώ ,μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
– Το βαθύ γαλάζιο αντιστοιχεί στα διαχρονικά χρώματα της Ελλάδας με κυρίαρχο στοιχείο τη θάλασσα.
– Το βυσσινί περίγραμμά της, αντιστοιχεί στο ποτισμένο με ποταμό αίματος, χώμα της πατρίδας.
– Στο μέσον φέρει τον σταυρό, που δηλώνει την πίστη στο δίκαιο του αγώνα, ενώ η αντεστραμμένη ημισέληνος δηλώνει τη μελλοντική πτώση της οθωμανικής εξουσίας.
– Αριστερά του σταυρού, επί της ημισελήνου, υπάρχει η άγκυρα, με το ναυτικό πλεγμένο σκοινί, που συμβολίζει τη σταθερότητα του αγώνα.
– Δεξιά του σταυρού είναι η σημαία – λάβαρο με δύο άστρα, του αρχηγού της επανάστασης Εμμανουήλ Παππά, που ως γνωστόν είχε χρισθεί αρχηγός της επανάστασης στη Βόρεια Ελλάδα από τον Υψηλάντη.
– Ο κίτρινος κόκορας, με τη χαρακτηριστική του πρωινή λαλιά, “Ξυπνήστε” συμβολίζει την αφύπνιση του έθνους στον επικείμενο αγώνα του για την απελευθέρωση.
Παίζουμε μαθαίνοντας τις σημαίες και τα σύμβολά τους
με το νέο παιχνίδι ερωτήσεων που δημιουργήθηκε από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος.
Οι μάχες της Επανάστασης
Οι μάχες που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, άλλες μεγαλύτερης και άλλες μικρότερης σημασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Ελλάδας έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Έξοδος Μεσολογγίου
Εικαστική απόδοση: Ρουίτζιε και Σπυριδούλα
Μάχη των Δερβενακίων
Εικαστική απόδοση: Θεοδώρα και Σέλινα
«Μάχη της Μονής Σέκου»
Η Θεώνη, ο Χάρης, η Σελίνα, ο Μάριος και η Θεοδώρα μαθητές του Στ1 του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος ετοίμασαν και παρουσίασαν την εργασία «Μάχη της Μονής Σέκου».
Πατήστε πάνω στην εικόνα , για να δείτε την παρουσίαση .
“Η Μάχη στο Κερατσίνι”
Ο Ηλίας, η Pουίτζιε, η Μυρτώ, η Θεοδώρα και η Σπυριδούλα ετοίμασαν και παρουσίασαν την εργασία “Η Μάχη στο Κερατσίνι”.
Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος Γκάμπριελ, Αλέξανδρος, Μάριος, Χάρης, Ηλίας ,και Στέφανος αφηγούνται τη « Μάχη του Πέτα», βασισμένη στη παρουσίαση των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.
Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος Γκάμπριελ, Αλέξανδρος, Μάριος, Χάρης, Ηλίας ,και Στέφανος αφηγούνται τη «Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς», βασισμένη στη παρουσίαση των μαθητών του 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος Μάριος, Χάρης, θεοδώρα κα Ειρήνη αφηγούνται τη «Κατάληψη του Παλαμηδίου 29ης προς την 30 Νοεμβρίου του 1822», βασισμένη στη παρουσίαση των μαθητών του Ε.Δ.Σ. Ντύσσελντορφ- τμήμα Δ1.
Κατάληψη του Παλαμηδίου
https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/3/43/34188343/files/ac76925bf.mp3
Το padlet που προέκυψε από τη σύρραψη των παρουσιάσεων- ηχογραφήσεων και εικαστικών αποδόσεων των σχολείων :
2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
3ο Δ.Σ. Παλλήνης
6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
Α’ Δ.Σ. Ύψωνα – Λεμεσός
7ο Γυμν. Ιωαννίνων
1ο Δ.Σ. Θρακομακεδόνων
Περιηγηθείτε στο padlet:
https://padlet.com/ariadnisotiriadou/vz0fxpszbewki7zx
Φιλέλληνες
Ο όρος Φιλέλληνας (Αρχαία Ελληνική: “Φιλέλλην”, σύνθετη φίλος + Έλλην), αποτελεί χαρακτηρισμό εκείνων που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες και κάθε τι ελληνικό που την εκδηλώνει όμως δια λόγου ή έργου. Στη νεοελληνική καθιερώθηκε να λέγεται για ξένους υπηκόους που εκδήλωσαν φίλια αισθήματα προς την Ελλάδα, κυρίως κατά τον Αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821.
Ως ιδεολογικό και πολιτικό κίνημα και ως λογοτεχνικό ρεύμα, αυτή η αγάπη των ξένων αλλά και η δηλούμενη εύνοια και ενδιαφέρον υπέρ των ελληνικών θέσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ηθική και υλική συμπαράσταση, καθιερώθηκε να λέγεται Φιλελληνισμός.
Το σύνολο των εργασιών θα αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας διαδραστικής εικόνας για την οποία θα χρησιμοποιηθεί η εφαμορφή Thinglink.
https://www.thinglink.com/scene/1523689206109437953
Οι μαθητές του Στ1 Μάριος, Σελίνα και Μυρτώ του 2ου Σ. Σ. Αρτέμιδος μας ενημερώνουν για τους ήρωες του Ιερού Λόχου .
Η Μυρτώ, η Σέλινα,ο Ηλίας,η Σπυριδούλα,η Θεοδώρα,ο Μάριος,η Θεώνη,η Ρουίτζιε και η Ελένη, μαθητές της Στ1 -2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος μας ενημερώνουν για τη δράση ,τον ύμνο ,τη φορεσιά και τους του Ιερού Λόχου.
Η Θεοδώρα μαθήτρια της Στ1΄ τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε την παρουσίαση για τον Αφροαμερικανό εθελοντή James Jakob Williams που πολέμησε στην Επανάσταση του 1821 για την ελευθερία της πατρίδας μας. «Περί Ελευθερίας» etwinning
-
Οι μαθητές της Στ1-2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος ολοκλήρωσαν τις προαιρετικές εργασίες τους στη δράση “Φιλελληνισμός” και τις παρουσίασαν στους μαθητές όλου του σχολείου.
Η κάθε εργασία παρουσιάστηκε από το δικό της “δωμάτιο”.
Τέχνη και Επανάσταση
Ο ι μαθητές της Στ1΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος ανακάλυψαν κρυμμένες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τη ζωγραφική τέχνη της εποχής εκείνης και την επιρροή που ασκήθηκε από Έλληνες ζωγράφους στην Ευρώπη. Ο Χάρης, ο Μάριος, ο Γκάμπριελ, η Μυρτώ, η Ρουίτζιε, ο Αβραάμ και η Σελίνα παρουσιάζουν έργα Ελλήνων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση.
- Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την τέχνη- Έλληνες ζωγράφοι
Η Σπυριδούλα μαθήτρια της Στ1΄ τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος δημιούργησε την παρουσίαση για
την «Ελληνίδα σκλάβα» που ενέπνευσε τον γλύπτη Hiram Powers να φιλοτεχνήσει το 1844 ένα από τα αριστουργήματα της παγκοσμίου γλυπτικής του 19ου αιώνα, με τον τίτλο η «Ελληνίδα σκλάβα»
https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/FWdK8xFj5bYKKa
https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/FWdK8xFj5bYKKa
Οι εργασίες όλων των σχολείων αναρτώνται στο padlet: “Τέχνη”
Οι μαθητές της Στ1-2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος ολοκλήρωσαν την προαιρετική εργασία τους στη δράση “Τέχνη & Επανάσταση” και τις παρουσίασαν στους μαθητές όλου του σχολείου.
Μουσική- Ποίηση και Επανάσταση
- Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος τραγουδούν το ποίημα « Ο Καραϊσκάκης».
Στίχοι: Πυθαγόρας Μουσική: Καλλιρρόη Τσολάκη - Ευχαριστούμε τη δασκάλα μουσικής του σχολείου μας Καλλιρρόη Τσολάκη για την εκμάθηση του τραγουδιού στους μαθητές.
- Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος τραγουδούν το ποίημα « Κωνσταντή Κανάρη γειά σου». Στίχοι: Ε. Πιτσιλάδης Μουσική: Καλλιρρόη Τσολάκη
Ευχαριστούμε τη δασκάλα μουσικής του σχολείου μας Καλλιρρόη Τσολάκη για την εκμάθηση του τραγουδιού στους μαθητές.
ΕΙΡΗΝΗ
Μέσα από το eTwinning δίνουμε το μήνυμα της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ των λαών, με το ποίημα “ΕΙΡΗΝΗ” του ποιητή μας, Γιάννη Ρίτσου.
- Η Σπυριδούλα, Ρουίτσιε κι η Ειρήνη μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος απαγγέλουν στίχους από το ποίημα “ΕΙΡΗΝΗ” του ποιητή μας, Γιάννη Ρίτσου.
- Το απόσπασμα που επιλέξαμε είναι το ακόλουθο:
Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη
Ο πατέρας που γυρνάει τ’ απόβραδο μ’ ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια
μ’ ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα
και οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του
είναι όπως οι σταγόνες του σταμνιού που παγώνει το νερό στο παράθυρο,
είναι η ειρήνη.
Ο Χάρης, ο Γιώργος και ο Γκάμπριελ μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος απαγγέλουν στίχους από το ποίημα “ΕΙΡΗΝΗ” του ποιητή μας, Γιάννη Ρίτσου.
Η Σελίνα και η Ελένη της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος απαγγέλουν στίχους από το ποίημα “ΕΙΡΗΝΗ” του ποιητή μας, Γιάννη Ρίτσου.
Το video που προέκυψε από τη σύρραψη της απαγγελίας του ποίηματος Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου.
Συμμετέχουν:
2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
3ο Δ.Σ. Παλλήνης
Α’ Δ.Σ. Ύψωνα – Λεμεσός
6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
7ο Γυμν. Ιωαννίνων
1ο Δ.Σ. Θρακομακεδόνων
https://www.youtube.com/watch?v=G9kf8dxmJy4&feature=emb_logo
Αγία Λαύρα
Εργασία « Η μονή της Αγίας Λαύρας» από τους μαθητές Ελένη, Τάσο, Σπυριδούλα, Μάριο, Ηλία, Μυρτώ, Αβραάμ, Στέφανο και Θεοδώρα του Στ1 – 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος.
Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε την παρουσίαση :
25η Μαρτίου
Χορός & Παράδοση
Με αφορμή την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου οι μαθητές της Στ τάξης του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος σε συνεργασία με τους μαθητές του 2ου Δ.Σ.Αρτέμιδος τίμησαν τους ήρωες και την παράδοση χορεύοντας δημοτικά τραγούδια της πατρίδας μας!
2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος σε συνεργασία με το 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
Χορός & Παράδοση: ΚΟΦΤΟΣ(ΉΠΕΙΡΟΣ)
Ο χορός χορευόταν σε ανοιχτό κύκλο από γυναίκες και άντρες, κυρίως στα Ζαγοροχώρια αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Πήρε το όνομά του από το απότομο σταμάτημα της μουσικής, σε κάθε φράση που επαναλαμβάνεται δύο φορές. Το χαρακτηριστικό κοινό στοιχείο αυτών των δύο φράσεων (μουσικών στροφών) είναι ότι και οι δύο καταλήγουν απότομα – κοφτά, απ’ όπου και το όνομα του χορού. Οι χορευτές ακολουθώντας αυτή την μουσική ιδιομορφία σταματάνε κι αυτοί, αφήνοντας πολλές φορές απότομο επιφώνημα.
Χορός & Παράδοση: Συρτός στα τρία
Χορεύεται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Δημοφιλή τραγούδια που χορεύονται με συρτό στα τρία είναι η “κοντούλα λεμονιά” και “τα παιδιά της Σαμαρίνας”
Χορός & Παράδοση: Τσάμικος ή Κλέφτικος
Χορεύεται στη Στεριανή Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το όνομα Τσάμικος το πήρε από τους κατοίκους της Τσαμουριάς , τους Τσάμηδες που είναι κάτοικοι του νομού Θεσπρωτίας.
Χορός & Παράδοση: ΣΥΡΤΟΣ Η΄ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
Ο Συρτός ή Καλαματιανός είναι ο πιο γνωστός παραδοσιακός χορός που χορεύεται σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι κυκλικός χορός με λαβή από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες και µε μικρές παραλλαγές στις διάφορες περιοχές. Φαίνεται πως είναι ο αρχαίος «όρµος», όπως τον ονομάζει ο Λουκιανός και προέρχεται από πολύ παλιά εποχή. Κι αυτό, γιατί οι απεικονίσεις χορών σε διάφορα αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Ο «Μάρκος Μπότσαρης» που ακολουθεί είναι παραδοσιακό Ηπειρώτικο τραγούδι από τη βόρεια Θεσπρωτία, συγκεκριμένα από τα χωριά της Μουργκάνας της επαρχίας Φιλιατών.
Πατήστε πάνω στην εικόνα :
https://youtu.be/-p9JA8V8-c0
Η Ρουίτσιε και η Θεοδώρα μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μας παρουσιάζουν πληροφορίες για τα “Κλέφτικα τραγούδια του 1821”
Η Θεοδώρα,η Σπυριδούλα, η Ινις και η Μαρίλια μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μας παρουσιάζουν την ενδυμασία ανδρών και γυναικών του 1821.
Η Ρουίτσιε,η Θεοδώρα , η Μυρτώ και η Αλέσια μαθήτριες του Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μας παρουσιάζουν πληροφορίες για τα “τσαρούχια του 1821”.
Η Μυρτώ. η Σελίνα και η Θεοδώρα μαθήτριες της Στ1 Τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μας παρουσιάζουν τα ” Όπλα του 1821″
Εικαστική Έκθεση 25η Μαρτίου
Οι μαθητές του Στ1 – 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος ξεκίνησαν να δημιουργούν μινιατούρες τσολιάδες από πηλό εν όψη της γιορτής της 25ης Μαρτίου.
Οι μαθητές έστειλαν ευχητήρια κάρτα σε όλους τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων με την ευχή ” Καλό Πάσχα”
Η Μυρτώ ,η Θεοδώρα και η Σπυριδούλα μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος μας παρουσίασαν τις εργασίες τους για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας : Ιωάννη Καποδίστρια.
Διάχυση του έργου
Το έργο ” Περί Ελευθερίας” φτάνει στο τέλος του….Οι μαθητές της Στ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος παρουσιάζουν το έργο στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ τάξης ,οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την παρουσίαση.. και από όσα άκουσαν και έμαθαν για την επανάσταση του 1821
Εικαστική Έκθεση
Από κάθε μας δράση με εικαστικό υλικό, όπως ζωγραφική, μακέτες, λογότυπα και άλλες πολύ όμορφες δημιουργίες!
https://app.emaze.com/@ALRZCWCCT/yearbook
Ηλεκτρονικά Παιχνίδια “Περί Ελευθερίας” e-Twinning
που δημιουργήθηκαν από όλους τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων
” Παίζω και μαθαίνω”
Αξιολόγηση έργου ” Περί Ελευθερίας”
Το έργο ” Περί Ελευθερίας” φτάνει στο τέλος του….Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο της αξιολόγησης για να ολοκληρωθεί το έργο , όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος ….
Ο Ηλίας,η Ελένη,η Θεοδώρα,η Μυρτώ,η Ινις και η Σπυριδούλα μαθητές της Στ1-2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του έργου ” Περί Ελευθερίας”
Ο Τάσος και η Θεώνη, μαθητές της Στ1-2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του έργου “Περί Ελευθερίας”!