2013-2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολικού έτους 2013-2014

 

Το σχολικό έτος 2013-14 οι μαθητές των σχολείων μας εκπόνησαν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός σχολικής τάξης.

Θυμίζουμε μερικά:

Παραδοσιακά πια, οι μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, στις αίθουσες με ειδικούς κάδους.

Επίσης και φέτος συμμετείχαν οι τάξεις της Β και της Στ στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Οι μαθητές της Στ πήραν μέρος στο Μαθηματικό Διαγωνισμό “Μικρός Ευκλείδης” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους, ενώ

οι μαθητές της Ε’ και της Στ’ συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών “Μικρόκοσμος”

Οι μαθητές μάζεψαν καπάκια πλαστικά και τα έδωσαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων για την ανταλλαγή 1.000.000 από τα καπάκια με 1 αναπηρικό καροτσάκι.

Επίσης, οι μαθητές της Ε’  έφτιαξαν χειροποίητα μουσικά όργανα υπό την επίβλεψη της μουσικού μας κ. Τσολάκη Καλλιρρόη και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν (254 ευρώ) δόθηκαν στο Ίδρυμα για το παιδί “Η Παμμακάριστος στη Νέα Μάκρη.

IMG_4036

IMG_4035

IMG_4030

IMG_4031

IMG_4033

Όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έκαναν άτυπα σχέδια εργασίας και projects. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτά που κατατέθηκαν επίσημα στη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής:

Προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής: Κυκλοφορώ με ασφάλεια, Α’, Β’, Γ’  δημοτικού/ Ασφαλώς κυκλοφορώ, Δ’ δημοτικού/

Προγράμματα Συναισθηματικής Αγωγής : Β’ δημοτικού

Προγράμματα Αγωγής Υγείας:  Διατροφή & Υγεία, Β’ δημοτικού/Διαφορετικότητα και Στερεότυπα, Β’ δημοτικού/ Πρώτες βοήθειες, Ο άλλος που είναι “διαφορετικός” Ε’ δημοτικού/ Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο, Στ’ δημοτικού

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Τα ζώα του τόπου μου, Γ’ δημοτικού/ Περιβάλλον και Ζωή Ε’ δημοτικού/ Ταξιδεύοντας από τη Γη στο Διάστημα (Διαστρικές Αποστολές: Ο χρυσός δίσκος του Voyager, Αποστολή στον Άρη, Το πείραμα του Ερατοσθένη) Στ’ δημοτικού/ Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Στ δημοτικού

Το πρόγραμμα της Στ, Διαστρικές Αποστολές έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο ODS και υποστηρίζεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή και τον Δρα Σοφοκλή Σωτηρίου.

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ε’ Περιβάλλον και Ζωή, οι μαθητές δημιούργησαν χρωματιστούς ανθόκηπους στα πλαϊνά παρτέρια του σχολείου.

Προγράμματα Φιλαναγνωσίας: Λογοτεχνία και πολιτισμός, Δ’ τάξη.

Στις 17 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές των τμημάτων της Στ’ δημιούργησαν video για τη διεθνή εκστρατεία μιας διαστημοσυσκευής που θα χτυπούσε έναν κομήτη,  “Ξύπνα Ροζέττα” που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (διαφάνεια 7 στην παρουσίαση).

Στις 6 Μαρτίου 2014, Πανελλήνια Ημέρα Ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, οι μαθητές συζήτησαν στις τάξεις τους για το φαινόμενο, αποφάσισαν δράσεις και παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους “Τα μπλε γυαλιά”. 

Στις 21 Μαρτίου 2014, οι μαθητές της Στ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Διαστρικές Αποστολές“, Το πείραμα του Ερατοσθένη βγήκαν στην αυλή του σχολείου και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Eratosthenes Experiment σε διεθνή πλατφόρμα και σε συνεργασία με μαθητές της Βουλγαρίας μέτρησαν τη σκιά μιας ράβδου και με ανάλογους υπολογισμούς ακολούθησαν τη σκέψη του Ερατοσθένη και βρήκαν την περιφέρεια της Γης! (διαφάνεια 17 στην παρουσίαση)

Τον Απρίλιο μία ομάδα μαθητών της Στ, συμμετείχαν για 3η συνεχόμενη χρονιά στο διαγωνισμό εκπαιδευτικού video Schoollab 2014, με θέμα «το πείραμα του Ερατοσθένη», (διαφάνεια 19 στην παρουσίαση).

Στις 5 Ιουνίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  οι μαθητές μας φώναξαν συνθήματα και απελευθέρωσαν βιοδιασπώμενα μπαλόνια ως δράση ευαισθητοποίησης για τη φροντίδα του περιβάλλοντος μας.

Στις 11 Ιουνίου 2014, διοργανώσαμε τη «Βραδιά Αστρονομίας»!

Οι μαθητές της Στ στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος Ταξιδεύοντας από τη Γη στο Διάστημα-Διαστρικές Αποστολές

παρουσίασαν τις δράσεις τους (Ο χρυσός δίσκος του Voyager, Αποστολή στον Άρη, Το πείραμα του Ερατοσθένη), τις επισκέψεις και τις κατασκευές –δημιουργίες που συντόνιζαν με τους εκπαιδευτικούς τους όλη τη χρονιά.

Ταυτόχρονα, με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Σωτηρίου, υπεύθυνου Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, μας επισκέφθηκαν 2 ερασιτέχνες αστρονόμοι η κ. Κυριακή Τηγάνη και ο κ. Νίκος Τρεμούλης και μαζί με τα επαγγελματικά τηλεσκόπιά τους, το τηλεσκόπιο του συνάδελφου κ. Κοσμά Νικολάου, και τα χειροποίητα μικρά τηλεσκόπια του Γαλιλαίου που είχαν φτιάξει οι μαθητές με την επίβλεψη και προσφορά του κ.Σωτηρίου, πάνω σε τρίποδες εθελοντών γονέων κάναμε μία μοναδική αστροπαρατήρηση της Σελήνης, του Άρη και του Κρόνου!

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *