2012-2013

Σχολικό έτος 2012-13

  Τάξη χωρίς Σύνορα/Συνδέοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ψηφιακή τεχνολογία

Η  Στ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο  έργο Τάξη χωρίς Σύνορα (Boundless Classroom) το οποίο διασυνδέει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Φινλανδία, την Καλιφόρνια, την Ελλάδατη Σιγκαπούρη και όλο τον κόσμο μέσω ψηφιακών / φορητών τεχνολογιών.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Τάξη χωρίς Σύνορα έχει στόχο να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια πρωτότυπη παιδαγωγική εμπειρία, βασισμένη στη συνεργατική μάθηση και την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και γνώσεων.

Οι μαθητές συνθέτοντας τα δικά τους δυναμικά αρχεία κινούμενης εικόνας (βίντεο) με φορητές συσκευές, δημιούργησαν ψηφιακές αφηγήσεις (digital storytelling) μέσω της ασφαλούς διαδικτυακής εφαρμογής ΜoViE http://cicero-movie.edu.helsinki.fi/ που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Στην πορεία της μαθησιακής αυτής εμπειρίας, τα παιδιά επεξεργάστηκαν θέματα όπως:

  1. Ελληνική διατροφή (χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκι, πίτσα)
  2. Σχολικό πρόγραμμα (σχολικά βιβλία και μαθήματα)
  3. Η διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο
  4. Καθημερινή ζωή στην πόλη (αξιοθέατα, εκκλησίες, αθλητικοί χώροι, λαϊκή αγορά)
  5. Μουσείο της Βραυρώνας (με έμφαση στα εκθέματα των μικρών κοριτσιών –άρκτοι- στην πομπή τους προς τη θεά).

Έχοντας πάρει την έγκριση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για τη χρήση κινητών συσκευών εντός σχολείου καθώς και την άδεια των γονέων κα κηδεμόνων τους για τη φωτογράφιση κα βιντεοσκόπηση, οι μαθητές επεξεργάστηκαν βίντεο, γυρισμένα από τα ίδια, στην τάξη με τη βοήθεια υπολογιστή και τα μεταφόρτωσαν στην ασφαλή πλατφόρμα MoVie σε συνεργασία και επικοινωνία με συνομήλικους συμμαθητές τους από την Καλιφόρνια που μεταφόρτωσαν ανάλογα έργα.

Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι και σχολίαζαν τις δημιουργίες των συμμαθητών της τάξης και της ξένης χώρας δημιουργώντας έναν διάλογο γόνιμο και μία προοπτική συνεργασίας και μάθησης σε διεθνές και διαπολιτισμικό επίπεδο.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος στο προσεχές σχολικό έτος.

  Safer Internet Day

Οι μαθητές της Στ συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 (5 Φεβρουαρίου 2013) και έγιναν Πρεσβευτές του Ασφαλούς Διαδικτύου. Έφτιαξαν αφίσες για την ημέρα εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας και ως πρεσβευτές διέδωσαν με παιγνιώδη τρόπο σε όλα τα τμήματα του σχολείου (19 τμήματα, 2 συστεγαζόμενα σχολεία, 2ο &  6ο Δημοτικά Αρτέμιδος) κανόνες ασφαλούς περιήγησης και σεβασμού του άλλου στο Διαδίκτυο.

Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας

Στις 6 Μαρτίου 2013, οι μαθητές Δ, Ε, Στ και των δύο σχολείων σχημάτισαν με το σώματα τους κουλουριασμένα το σύνθημα Stop Bullying ως έκφραση επαγρύπνησης για τα προβλήματα της σχολικής βίας και έγιναν οι ανάλογες ομιλίες από τους εκπαιδευτικούς τους στην τάξη

   Schoollab

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα school-lab, μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα δημουργίας και ανταλλαγής ιδεών για την επιστήμη στην οποία συμμετέχουν από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Η φετινή συμμετοχή ήταν μία ομάδα από την Στ τάξη με θέμα τα ηφαίστεια.

   Η δική μας μέρα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζουμε το θεσμό της «δικής μας μέρας». Τη μέρα αυτή κάθε μαθητής και κάθε εκπαιδευτικός φέρνει αυτό που αγαπάει να κάνει στη ζωή του ή που θα ήθελε να κάνει και το μοιράζεται με τους άλλους.  Έτσι οι μαθητές και οι εκπαδευτικοί έφεραν τις δημιουργίες τους τις καλλιτεχνικές, τα χόμπυ τους, την αγάπη τους για ένα άθλημα, ταξίδι, παιχνίδι, βιβλίο, μουσική, ασχολία, πολιτισμό, ιστορία, οικογένεια, δεξιότητά τους. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε καλύτερα τους μαθητές μας και τους συναδέλφους μας,  ενδυναμώνουμε τη σχολική κοινότητα, μαθαίνουμε κάτι νέο για τους άλλους, δίνουμε αφορμή για προφορικές και γραπτές αφηγήσεις και περνάμε πολύ όμορφα. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να δουν τις δημιουργίες των δικών τους παιδιών αλλά και των άλλων λίγη ώρα πριν την γιορτή λήξης του σχολικού έτους.

   Προγράμματα Αγωγής Υγείας

Η Β’ και η Δ’ τάξη ανέλαβαν προγράμματα αγωγής Υγείας που αφορούσαν τη συναισθηματική αγωγή και την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών.

Καθαρίζουμε τη Μεσόγειο

Η Ε’ τάξη στις 5 Ιουνίου 2013 συμμετείχε στον καθαρισμό της παραλίας της Αρτέμιδος σε πρόγραμμα που υλοποίησε ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε υγιείς περιβαλλοντικές συνήθειες.

  Γερά Δόντια

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Σπάτων συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Γερά Δόντια» με το οποίο έγινε παρουσίαση σωστής στοματικής φροντίδαςοδοντολογικός έλεγχος όλων των μαθητών των σχολείων μας και φθορίωση στους μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης.

  Οικονομική ενίσχυση μαθητή

Το Νοέμβριο συγκεντρώθηκαν χρήματα από όλους τους μαθητές για την ενίσχυση συμμαθητή τους από άλλο σχολείο (1ο Αρτέμιδος) που επειγόταν να μεταβεί στο εξωτερικό για σημαντική καρδιακή επέμβαση.

Συγκέντρωση Τροφίμων

Το Δεκέμβριο με πρωτοβουλία του συλλόγου Χαμόγελου του Παιδιού συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτικά, για τις ανάγκες των ιδρυμάτων του συλλόγου.

 Ανακύκλωση

Το σχολείο συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι μαθητές της Δ’ τάξης συμμετείχαν στον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο με θέματα από την Ιστορία και τη Μυθολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *